Vaarallisia suhteita

24.11.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Hyvän tarinan jaksaa käydä läpi yhä uudelleen ja uudelleen. Choderlos de Laclos tuskin tiesi mitä teki kirjoittaessaan skandaalikirjansa Les Liaisons Dangereuses vuonna 1782. Tuo alun perin Ranskan aateliston rappiota kuvannut teos on filmattu nyt viidesti, enkä näe mitään syytä lopettaa vieläkään. Vahvassa tarinassa kauniiden vaatteiden, sivistyneen käytöksen ja viattomien kasvojen taakse piiloutuu vaarallinen dekadenssi. Se jaksaa aina innostaa. Julmissa aikeissa Ranskan vallankumousta edeltänyt aika vaihdettiin nykypäivän teineihin, tällä kertaa punastelemaan pääsevät 1700-luvun korealaiset.

Aiempiin versioihin verrattuna tässä leffassa puhutaan vähemmän, mutta sanotaan enemmän. Minulle moinen sopii hyvin, sillä Keski-maankin historia on tutumpi kuin Korean. Puvut ovat kummallisia, mutta juuri oikealla tavalla kauniita, kun taas käyttäytymissäännöt tuntuvat vieraudestaan huolimatta inhimillisen tunnistettavilta.

Elokuva näyttää enemmän fantasialta kuin epookilta, koska kuvaus ja lavastus ovat korealaisen korkeatasoista. Korealaisleffoilla ominaisesti Vaaralisissa suhteissakin kuva on alusta loppuun kuin postikortista. Silti pääosaa näyttelevät tunteet, niin kuin pitääkin.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Vaarallisia suhteita (Scandal – Joseon namnyeo sangyeoljisa) Etelä-Korea 2003. Ohjaus Lee Je-yong, käsikirjoitus Kim Dae-woo ja Kim Hyeon-jeong pohjaustuen Choderlos de Laclosin kirjaan, pääosissa Lee Mi-suk, Jeon Do-yeon, Bae Yong-jun, Jo Hyeon-jae. 124 min.