Uusimmat

Sovellusten uudet ominaisuudet ja parantuneet ohjausmahdollisuudet

21.07.2019 10:00 Osku Kannisto

Sovellusten uudet ominaisuudet ja lisääntyvät ohjausmahdollisuudet

 

Perussovellusten ominaisuuksia on jälleen kehitetty viime vuodesta. Nyt suurimmat uudistukset kohdistuvat Safari, Muistutukset, Tiedostot sekä Kuvat-sovelluksiin. Mailissa, Muistiinpanoissa, Appstoressa ja Kartoissa muutokset ovat selkeästi pienempiä.

Safari-selaimen käyttöä on viritetty tehokäytön ehdoilla. Suuri muutos on tietokoneille optimoitujen sivustojen käyttö oletuksena mobiiliversioiden sijaan. Eli nyt isosta ruudusta otetaan paremmin hyöty irti, kun ruudulle mahtuu tyypillisesti enemmän tavaraa. Näppäimistön käyttäjä ilahtuu myös monista pikanäppäimistä, jolla surffausta saa sujuvammaksi.

Muistutukset ovat entistä käytettävämpiä ja niiden muokattavuus on parantunut. Muistutuksille voi luoda ajankohtien ohella paikkariippuvaisuuksia, jolloin ne pomppaavat esille sopivammin. Järjestely-/hallintamahdollisuudet ovat myös parantuneet.

Tiedostot on ottanut ison askeleen kohti aitoa tiedostojenhallintaa. Nyt sovelluksesta voidaan ottaa yhteyksiä palvelimille iCloudin ohella. Uusien iPad Pro -käyttäjien iloksi USB-C-liitännän muistitikut toimivat suoraan. Tiedostojen hallinta on selvempää, joskin vapaa, hierarkkisten hakemistorakenteiden tekeminen jää edelleen lokaalitiedostoille haaveeksi.

Kuvat-sovellus on ottanut merkittävän askeleen kohti aitoja kuvankäsittelysovelluksia. Perusnäkymä on muuttunut ja tuo nyt isompia kuvia suoraan ruudulle pikkukuvakkeiden sijaan. Suuremmat uudistukset ovat kuitenkin editointimahdollisuuksissa, joita on nyt selkeästi enemmän.

Tervetulleita uudistuksia kuvien käsittelyyn ovat muun muassa värilämmön, vinjetin ja geometriakorjauksen säädöt. Säätöjen tekeminen on entistä selkeämpää, koska niitä ei tarvitse aina avata alivalikoista. Hyvin käyttökelpoisena uutuutena kaikki säädöt ovat käytettävissä myös videoihin!

Kannettavasta poiketen kaikki iPadin sovellukset on suunniteltu toimimaan kosketusnäytön kautta. Tämä on yleisesti mainio ratkaisu viihdekäytössä, mutta tarkkuutta vaativassa työssä osoitinlaitteen puute on häiritsevää. Apple on tiedostanut ongelman ja toi ratkaisuksi Apple pencil -kynän, joka päivittyi viime syksynä jo toiseen versioon.

Nyt iPadOS:n myötä on kiinnitetty huomioita sormikäytön tehostukseen. Tekstin valinta ja kursorin tarkempi liikuttelu ovat nyt selkeästi helpompia. Tuplanäpäytyksellä valitaan sana, kolmella virke ja neljällä koko kappale – tosin kaikki sovellukset eivät tuntuneet vielä näin toimivan. Kursorin asettaminen kohdalleen ja valintojen teko on yllättävän helppoa.

Apple ei tuonut WWDC-esityksessään lainkaan esille, että iPadOS tukee myös hiirtä. Hiirituki on tosin piilotettu Käyttöapu-valikon Kosketus-valikkoon, mikä viestii, ettei sitä ole tavalliselle käyttäjälle tarkoitettukaan. Tuettuina ovat langalliset sekä Bluetooth-hiiret.

Pikatesti hiiren kanssa kertoi, ettei iPadOS:n käyttö ainakaan sulavoidu hiirtä käyttäen. Kursorin sijaan hiiren osoitin näkyy pyöreänä maalitauluna ruudulla. Työskentely ei ole tarkkaa, eikä pärjää kynälle. Valintoja ei voi tehdä tietokoneen tavoin pitämällä nappia pohjassa vaan on käytettävä napinpainalluksia sormieleiden tapaan.

Näppäimistön saa pienennettyä peukalolle nipistämällä sormia sen päällä ja suurennettua takaisin levyttämällä sormia pienen näppäimistön päälle. Näin ainakin teoriassa voi iPadia käyttää yhdelläkin kädellä tarpeen vaatiessa.

Uutuutena iPadia voi käyttää suoraan Macin lisänäyttönä, kunhan Macissakin on uusin käyttöjärjestelmä. Tämä on onnistunut aiemmin jo kolmansien osapuolien sovelluksilla, mutta tuki käyttöjärjestelmätasolla varmasti motivoi ohjelmistokehittäjiä hyödyntämään ominaisuutta tehokkaammin. IPadin käyttö langattomasti kannettavan lisänäyttönä on sinällään varsin houkutteleva ajatus.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Visuaaliset muutokset ja moniajo
  3. Sovellusten uudet ominaisuudet ja parantuneet ohjausmahdollisuudet
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat