Katsaus Android 8.0.0 Oreon uusiin ominaisuuksiin

10.10.2017 16:00 | Joonas Koivisto

Vuosittainen Googlen käyttöjärjestelmäpäivitys ilmestyi tänä vuonna Googlen puhelimille syyskuussa. Oreo-nimen saaneessa käyttöjärjestelmässä kyse ei ole kovinkaan mullistavasta päivityksestä, vaan Nougat’han verrattuna on tehty ennen kaikkea pintaremonttia ja hiomista. On mukana sentään myös uudistuksia. 

Uusi versio Android-käyttöjärjestelmästä esiteltiin tänäkin vuonna tuttuun tapaan Googlen I/O-tapahtumassa toukokuussa. Virallinen lopullisen version julkaisu tapahtui loppukesästä.

Vaikka 8.0.0-versiossa ei ole kyse mistään mullistavasta päivityksestä, mukana on joitakin hyviä käyttöominaisuuksia. Android Oreo sisältää myös paljon päivityksiä, jotka auttavat ja parantavat hiiren ja näppäimistön käyttöä. Niiden taustalla on Google halu yhdistää Android- ja Chrome OS -käyttöjärjestelmät.

Uudet käyttöjärjestelmäversiot saapuvat ensimmäisenä Googlen omille tuotteille. Tämä pätee myös vanhempiin malleihin, joten otimme alustaksi jo hieman iäkkäämmän laitteen eli Nexus 6P-puhelimen.

Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä muutoksia Android 8.0 Oreo tuo erityisesti kyseisen mallin omistajalle. Oreo-päivitys eroaa joiltain pieniltä osin Pixel- ja Nexus-laitteiden välillä. Kyseessä on samalla viimeinen Nexus 6P- ja 5X-malleille luvattu käyttöjärjestelmäpäivitys.

Muille kuin Googlen puhelimille ei Oreota ole vielä virallisesti ladattavissa, mutta erilaisia beta-ohjelmia on jo useille puhelimille. Useat valmistajat, kuten Sony, HMD Global ja HTC ovat listanneet puhelimallinsa, jotka saavat Oreon. OnePlus on kertonut yhtiön 3, 3T ja 5-mallien saavan päivityksen, ja on avannut niiden betatestauksen. Sonyn uudet puhelinmallit Xperia XZ1 ja Xperia XZ1 Compact ovat nyt markkinoilla ja niissä on suoraan valmiina Android Oreo. Lisäksi Sonyn Open Devices Program -ohjelmaan kuuluviin puhelimiin voi nyt ladata Android Oreon.

Syksyn lippulaivamalleista LG V30 ja Galaxy Note 8 ovat lupausten mukaan saamassa oman päivityksensä vuoden loppuun mennessä. Huawein syksyn lippulaivamalli Mate 10 tulee ilmestymään suoraan Android Oreon kanssa. Sammobile on listannut Samsungilta päivityksen saavat mallit, Motorola listasi nämä blogissaan ja Asus foorumeillaan. Suuremmista valmistajista Huawei tai LG eivät ole vielä kertoneet listausta päivityksen saavista malleista.

Uusien ominaisuuksien läpikäynnin lisäksi testaamme muistakin mobiilipuolen testeistämme tutuilla benchmarkeilla, saako uusi Android 8.0.0 Oreo puhelimesta irti enemmän tehoa kuin käyttöjärjestelmän edellinen versio.

Päivitetty: 14.10 klo. 15:00: Lisätty maininta Sonyn ilmestyneistä malleista joissa Android Oreo, ja päivitetty tieto Huawei Mate 10:stä.

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset sekä muutokset pinnan alla
  3. Uudet käyttöominaisuudet
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto