UUSIMMAT

Katsaus Android 8.0.0 Oreon uusiin ominaisuuksiin

10.10.2017 16:00 | Joonas Koivisto | 4

Vuosittainen Googlen käyttöjärjestelmäpäivitys ilmestyi tänä vuonna Googlen puhelimille syyskuussa. Oreo-nimen saaneessa käyttöjärjestelmässä kyse ei ole kovinkaan mullistavasta päivityksestä, vaan Nougat’han verrattuna on tehty ennen kaikkea pintaremonttia ja hiomista. On mukana sentään myös uudistuksia. 

Uusi versio Android-käyttöjärjestelmästä esiteltiin tänäkin vuonna tuttuun tapaan Googlen I/O-tapahtumassa toukokuussa. Virallinen lopullisen version julkaisu tapahtui loppukesästä.

Vaikka 8.0.0-versiossa ei ole kyse mistään mullistavasta päivityksestä, mukana on joitakin hyviä käyttöominaisuuksia. Android Oreo sisältää myös paljon päivityksiä, jotka auttavat ja parantavat hiiren ja näppäimistön käyttöä. Niiden taustalla on Google halu yhdistää Android- ja Chrome OS -käyttöjärjestelmät.

Uudet käyttöjärjestelmäversiot saapuvat ensimmäisenä Googlen omille tuotteille. Tämä pätee myös vanhempiin malleihin, joten otimme alustaksi jo hieman iäkkäämmän laitteen eli Nexus 6P-puhelimen.

Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä muutoksia Android 8.0 Oreo tuo erityisesti kyseisen mallin omistajalle. Oreo-päivitys eroaa joiltain pieniltä osin Pixel- ja Nexus-laitteiden välillä. Kyseessä on samalla viimeinen Nexus 6P- ja 5X-malleille luvattu käyttöjärjestelmäpäivitys.

Muille kuin Googlen puhelimille ei Oreota ole vielä virallisesti ladattavissa, mutta erilaisia beta-ohjelmia on jo useille puhelimille. Useat valmistajat, kuten Sony, HMD Global ja HTC ovat listanneet puhelimallinsa, jotka saavat Oreon. OnePlus on kertonut yhtiön 3, 3T ja 5-mallien saavan päivityksen, ja on avannut niiden betatestauksen. Sonyn uudet puhelinmallit Xperia XZ1 ja Xperia XZ1 Compact ovat nyt markkinoilla ja niissä on suoraan valmiina Android Oreo. Lisäksi Sonyn Open Devices Program -ohjelmaan kuuluviin puhelimiin voi nyt ladata Android Oreon.

Syksyn lippulaivamalleista LG V30 ja Galaxy Note 8 ovat lupausten mukaan saamassa oman päivityksensä vuoden loppuun mennessä. Huawein syksyn lippulaivamalli Mate 10 tulee ilmestymään suoraan Android Oreon kanssa. Sammobile on listannut Samsungilta päivityksen saavat mallit, Motorola listasi nämä blogissaan ja Asus foorumeillaan. Suuremmista valmistajista Huawei tai LG eivät ole vielä kertoneet listausta päivityksen saavista malleista.

Uusien ominaisuuksien läpikäynnin lisäksi testaamme muistakin mobiilipuolen testeistämme tutuilla benchmarkeilla, saako uusi Android 8.0.0 Oreo puhelimesta irti enemmän tehoa kuin käyttöjärjestelmän edellinen versio.

Päivitetty: 14.10 klo. 15:00: Lisätty maininta Sonyn ilmestyneistä malleista joissa Android Oreo, ja päivitetty tieto Huawei Mate 10:stä.

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset sekä muutokset pinnan alla
  3. Uudet käyttöominaisuudet
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto
Keskustelu

Sonyn XZ1 sekä XZ1 compact puhelimissa on oreo. Tarkkuutta.

Jutussa ei pyritty luettelemaan kaikki Oreo-puhelimia. Ensimmäisellä sivulla on kuitenkin mainittu puhelinvalmistajia, jotka olivat kirjoitushetkeen mennessä ilmoittaneet suunnitelmistaan Oreon suhteen. Näiden mukana on myös Sony, johon linkitetyssä uutisessa mainitaan kyseiset mallit.

"Muille kuin Googlen puhelimille ei Oreota ole vielä virallisesti ladattamissa, mutta erilaisia beta-ohjelmia on useille puhelimille."

Tuosta lauseesta saa sellaisen kuvan, että oreota et saa kuin beta-versiona joiltain valmistajilta. Sonyn XZ1:ssä se on jo tehtaalta tullessa ja puhelimet ovat kaupoissa. Muistaakseni sony taisi olla ensimmäinen, jonka puhelinmallissa on oreo out-of-the-box.

"Kirjoitushetkestähän" ei ole tällä puolella muuta tietoa, kuin artikkelin julkaisuaika 10.10.17 klo 16. Siihen mennessä XZ1:det oli olleet kaupoissa jo neljä päivää.

ps. uutisessa on kirjoitusvirhe, joka minunkin lainaukseen kopioitui (ladattamissa)

Moi, ja kiitoksia huomioistasi!

Päivitin nyt artikkelin aloitussivulle uusimmat tiedot mitä löytyi Android Oreon saatavuudesta muilla valmistajilla. Sonyn puhelimet ehtivät valitettavasti ilmestyä juuri sen jälkeen kun artikkeli meni editointivaiheeseen, mutta tiedot löytyvät ensimmäiseltä sivulta nyt.

– Joonas

Muropaketin uusimmat