Uusimmat

Käyttökokemukset & Loppusanat

29.06.2014 02:15 Juha Kokkonen

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Ascend P7 vieraili TaskuMuron käyttötestissä noin parin viikon ajan ja se kulki mukana normaalissa päivittäisessä menossa. Aivan ongelmitta sen kanssa ei selvitty, sillä puhelin hukkasi mobiiliverkon totaalisesti pariin otteeseen ja ohjelmiston kanssa törmättiin ongelmiin kameran ja kuvanmuokkauksen kanssa. Kamerasovelluksen Vesileima-tila aiheutti sovelluksen kaatumisluupin, jota ei meinattu saada millään katkaistua, sillä sovellus ehti aina kaatua käynnistymisen jälkeen uudelleen, ennen kuin kuvaustila saatiin vaihdettua toiseen. Lopulta tempusta kuitenkin selvittiin äärimmäisellä nopeudella ja näppäryydellä. Lisäksi kuvien muokkausominaisuus aiheutti muutamaan otteeseen lopputulokseen häiriöitä, jotka tekivät kuvasta käyttökelvottoman.

Ascend P7:n käyttötuntuma on yllättävän hyvä, ottaen huomioon kovat materiaalit ja kulmikkaan muotoilun. Siinä auttavat varmasti osaltaan laitteen keveys ja ohuus. Kuivissa käsissä lasipinta on toki liukas, mutta hiukankin rasvaisemmissa näpeissä puhelin pysyy ongelmitta. Kylmässä ympäristössä metallirunko tuntuu kättä vasten epämiellyttävän kylmältä, mutta toisaalta kovemmassakaan rasituksessa takakuori ei kuumene edeltäjämallin tapaan epämukaviin lämpötiloihin. Kooltaan Ascend P7 on viisituumaisten maltillisempaa päätä ja se onkin vielä jossain määrin käytettävissä myös yhdellä kädellä. Virtuaalisten navigointipainikkeiden sijainti näytön alaosassa on käyttöergonomian kannalta hyvä, sillä ne eivät sijaitse liian lähellä laitteen alareunaa.

Ascend P7:n Android-käyttöjärjestelmä on versioltaan melko tuore 4.4.2 KitKat ja sen päällä pyörii Emotion UI -käyttöliittymän uusin 2.3-versio. Sen suurin ero useimpien muiden valmistajien käyttöliittymiin on iOS-tyyppinen ratkaisu sijoittaa kaikki sovelluskuvakkeet kotinäkymään erillisen sovellusvalikon sijaan. Ratkaisun paremmuudesta voi olla montaa mieltä, mutta siihen tottuu kaikesta huolimatta melko nopeasti. Haittaa siitä saattaa koitua siinä tapauksessa, jos käyttäjällä on widgettejä usealla eri sivulla tai jos sovelluksia on todella suuri määrä. Kotinäkymän välilehtiä on käytettävissä maksimissaan kymmenen ja sovelluskuvakkeet on mahdollista järjestää kansioihin.

Emotion UI 2.3:n ulkoiset uudistukset ovat maltillisia. Kokonaisuudesta on saatu aiempaa selkeämpi ja hieman MeeGon tyyliä muistuttavat kuvakkeet ovat aiempaa paremman näköisiä. Edellisversioiden tapaan käyttäjä voi mukauttaa käyttöliittymän ulkoasua värimaailman, kuvakkeiden ja fontin osalta valmiilla teemoilla, joita on puhelimessa yhdeksän kappaletta. Ilmoitusvalikon pikatoiminnot on toteutettu aiempaa selkeämmin ja tarjolla on nyt myös toivottu näytön kirkkauden säätö. P6:sta tutuista käyttöprofiileista Huawei on jostain syystä luopunut. Lukitusnäkymässä uutena ominaisuutena on alareunasta ylös vedettävä iOS-tyyppinen valikko, joka sisältää lukitusnäkymän taustakuvan vaihtokontrollit sekä pikanäppäimet kalenterille, laskimelle, taskulampulle ja etukameran peilitoiminnolle.

Erityisen kattavasti Huawei on keskittynyt edelleen erilaisiin puhelimen hallintaominaisuuksiin, jotka päästävät käyttäjän kattavammin ”kuskin paikalle” niin haluttaessa. Puhelin mm. ilmoittaa haluttaessa käyttäjälle taustalla virtaa kuluttavista sovelluksista, optimoi puhelimen toimintaa siivoamalla käyttömuistista ja tallennustilasta ylimääräistä sisältöä, tarjoaa mahdollisuuden suodattaa laitteeseen tulevaa puhelu- ja viestiliikennettä sekä mahdollistaa nettiyhteyttä käyttävien, ilmoitusvalikossa näkyvien ja puhelimen mukana käynnistyvien sovellusten manuaalisen valinnan. Kaikki nämä ominaisuudet löytyvät asetusvalikosta tai helpommin keskitetysti ”Puhelimen hallinta” -sovelluksesta. Lisäksi Huawei on lisännyt puhelimeensa ”Ei saa häiritä” -tilan, joka mykistää puhelimeen tulevat puhelut, viestit ja ilmoitukset halutulla aikavälillä poikkeukseksi asetettuja henkilöitä lukuun ottamatta.

Käyttöjärjestelmän nopeus ja sulavuus ei onnistunut aivan vakuuttamaan kaikissa tilanteissa. Yleisesti ottaen ruutunäkymän animoinnit sujuvat liukkaasti ja ongelmitta, josta hyvänä esimerkkinä P7 toimi rinnakkain suoritetuissa tehtävissä sekä Galaxy S5:ttä että LG G3:a nopeammin. Tästä huolimatta ajoittain sovelluksesta toiseen vaihtaessa oli havaittavissa latailua ja tökkimistä, joka oli tietyissä tilanteissa todella ärsyttävää. Esimerkiksi välillä kotinäkymään palatessa widgetit ilmestyvät hieman viiveellä ja joidenkin sovellusten sisällön lataamiseen kuluu pieni hetki tai sovellus ei vastaa välittömästi käyttäjän käskyihin. Pahimmillaan näyttö ei ottanut lainkaan käskyjä vastaan muutamaan sekuntiin. Lisäksi puhelimeen esiasennettu Swype-näppäimistö on teoriassa toiminnaltaan erinomainen, mutta käytännössä sillä syötetty teksti ilmestyy ruudulle pienellä viiveellä, joka saa aikaan tahmaavan tunteen. Vaihtoehtoinen Androidin vakionäppis ei hidastele, mutta se ei valitettavasti tue P7:ssa suomenkielistä ennakointia. Ajoittaisesta tökkimisestä huolimatta kilpailijoiden kanssa rinnatusten vertailtuna P7:n ei tarvitse häpeillä käyttöjärjestelmän käytännön nopeuden suhteen.

Ajoimme Ascend P7:lla myös muutamia yleisimpiä synteettisiä testisovelluksia ja niiden tulokset osoittautuivat pettymykseksi. Toki tiedossa oli jo ennakkoon, että HiSilicon Kirin 910T -piirissä käytetty tekniikka ei ole tuliterää, mutta siitä huolimatta osa tuloksista oli heikompia kuin osasimme odottaa. Quadrantista P7 nettosi vain 7292 pistettä, joka on noin kolmasosa tämän hetken suorituskykyisimpien mallien lukemista. BenchmarkPI:n tulos oli 272 ms, joka on noin parin vuoden takaisten huippumallien tasoa. AnTuTusta tuloseksi tuli 24795 pistettä, joka on suunnilleen samaa tasoa alkuperäisen Galaxy S4:n kanssa. Grafiikkasuorituskykyä testaavan GFXBenchin T-Rex offscreen -osion 12,2 FPS:n tulos ei puolestaan yllä edes Galaxy S4:n 15 FPS:n lukemaan. Selaimen JavaScript-suorituskykyä testaavassa Sunspider 1.0.2 -testissä saatu 1617,2 ms lukema on puolestaan heikoin koskaan TaskuMuron testeissä ylös kirjattu tulos.

P7:n akku on kasvanut selvästi edeltäjämallista, mutta siitä huolimatta se edustaa tämän kokoluokan laitteessa keskitasoa. Testijakson aikana 2500 mAh:n akusta riitti yhdellä latauksella löylyä lähes poikkeuksetta helposti koko päivän tarpeisiin. Päivän jälkeen (klo 8-24) varausta oli jäljellä keskimäärin 35-45 prosenttia – kertaalleen raskaan käytön jälkeen virta loppui alkuillasta ja toisella kerralla varausta oli jäljellä runsaat kymmenen prosenttia. Testijaksolla puhelimen käyttö sisälsi pääosin teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, lyhytjaksoista nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Pidimme älykästä virransäästötilaa lähes poikkeuksetta päällä, sillä emme havainneet sen vaikuttavan käyttöön millään tavalla negatiivisesti.

 

Yhteenveto

Huawei Ascend P7 jätti itsestään jälkeen hyvin samantyyppiset tuntemukset, kuin edeltäjämalli Ascend P6 vuosi sitten. Sen alumiinia ja lasia yhdistelevä rakenne on toteutukseltaan sekä fyysiseltä tuntumaltaan erinomaista työtä ja edustaa markkinoiden ehdotonta parhaimmistoa. Keveyden ja melko kompaktien ulkomittojen ansiosta myöskään sen käytettävyys ei ole viiden tuuman puhelimeksi lainkaan hullumpi. Positiivista on myös pienet rakenteelliset parannukset, kuten lukituspainikkeen sekä USB- ja kuulokeliitännän sijainnin muuttaminen käytännöllisemmiksi.

Rautatasolla P7 on hieman ristiriitainen paketti, sillä vaikka kokonaisuus näyttää paperilla melko tasapainoiselta, on teknisesti vanhahtava Kirin 910T -järjestelmäpiiri vuoden 2014 ylemmän keskiluokan puhelimeen pienoinen rimanalitus. Toisaalta vaikka sen suorituskyky ei ole erityisen vakuuttavaa synteettisissä testeissä, riittää se aivan varmasti laitteen sujuvaan toimintaan, kunhan ohjelmistopuoli on kunnossa. Muilta osin P7:ssa on teknisesti kaikki kunnossa, sillä Full HD -näyttö on varsin hyvä, RAM-muistia on riittävästi ja myös yhteyksien osalta kaikki on reilassa. 2500 mAh akku on kohtalainen, mutta ei pysty tarjoamaan markkinoiden kärkipäähän yltävää valmiusaikaa.

Kameraosastolla P7 yllätti positiivisesti, vaikka aivan huipputason suoritukseen 13 megapikselin takakamera ei venykään. Kamera tekee kuitenkin etenkin hyvässä valaistuksessa terävää ja luonnollista jälkeä, mutta valon määrän vähentyessä kuvanlaadussa on vielä hieman parantamista. Kahdeksan megapikselin etukamera lukeutuu markkinoiden tarkimpien joukkoon ja se on myös kuvanlaadultaan parhaimpia testaamiamme. Lisäpisteitä molemmat kamerat keräävät hyvästä panoraamatoiminnosta ja pääkamera lisäksi myös käyttökelpoisesta HDR-kuvaustilasta.

Ohjelmistopuolella Emotion UI on kokenut maltillisen evoluutioaskeleen 2.3-version muodossa. Käyttöliittymän toimintaperiaate poikkeaa hieman yleisesti käytetystä, mutta on siitä huolimatta toimiva ratkaisu. Testijakson aikana ongelmaksi kuitenkin muodostui käyttöliittymän toiminta, joka tökki ajoittain ikävästi. Hidastelua esiintyi myös Swype-näppäimistön toiminnassa, joka oli ikävää muuten toimivan oloisessa tekstinsyöttöratkaisussa. Ajoittaista tahmaamista lukuun ottamatta Emotion UI 2.3 toimii mukavan ripeästi, kuten vertailumme korealaisia huippumalleja vastaan osoitti. Täytyykin vain toivoa, että Huawei saa karsittua ohjelmiston takkuamiset pois päivitysten myötä.

Kokonaisuutena Ascend P7 ei ole lainkaan hassumpi laite ylempään keskihintaluokkaan, mutta toisaalta sillä on myös vastassaan kovempia kilpailijoita, kuin edeltäjämalli P6:lla oli vuosi sitten. Tällä hetkellä alle 400 euron hintaluokassa on tarjolla kovaa vastinetta rahalle mm. LG G2:n, Nexus 5:n ja Galaxy S4:n muodossa, joten P7:lla on kova työ haalia kuluttajia puolelleen. P7:n valtiksi kilpailijoihin nähden voidaan laskea koko ja käytetyt premium-materiaalit, sillä rautatasolla kilpailijoilla on etulyöntiasema.

 

Vahvuudet

  • Näyttö varauksin
  • Koko ja paino
  • Laadukkaista materiaaleista valmistettu rakenne
  • Kameran kuvanlaatu valoisalla
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä varauksin
  • Käyttöjärjestelmän kustomointimahdollisuudet
  • Käyttöjärjestelmän laajat hallintaominaisuudet

Heikkoudet

  • Järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Ohjelmiston ajoittainen hidastelu
  • Akku ei vaihdettavissa
  • Kulmikas muotoilu varauksin
  • Ei fyysistä kameranäppäintä

 

Sisältö

  1. Kokeiltua: Huawei Ascend P7
  2. Rakenne & Kamera
  3. Käyttökokemukset & Loppusanat