Uusimmat

Olemus, Ominaisuudet ja käyttöliittymä

27.12.2022 19:00 Otso Lammi

Olemus, Ominaisuudet ja käyttöliittymä

Toisin kuin moni lasia lippulaivoissaan suosiva kilpailijansa, Asus on päättänyt valmistaa laitteen takakannen teksturoidusta muovista. Materiaalin karheus lisää paljon kaivattua pitoa ja helpottaa puhelimen käsittelyä. Laitteen fyysiset mitat ovat 146,58 x 68,17 x 9,45 millimetriä ja painoa on vaivaiset 165 grammaa. Kädessä laite tuntuu virkistävän pieneltä, ja on verrattavissa kooltaan Samsungin S22-puhelimeen.

Zenfonessa on panostettu arkikäytön helppouteen sekä kustomointiin, sillä lisäasetusvalikoima on todellinen aarreaitta. Asetuksista on esimerkiksi mahdollista ottaa käyttöön Suomenkin talveen tervetullut hansikastila, joka parantaa näytön kosketusherkkyyttä. Jos herkkyyttä haluaa sen sijaan vähentää, on mahdollista kytkeä päälle taskutila, joka estää näytön aktivoitumisen kosketuksesta ilman näppäinten käyttöä.

Näytön herkkyyden lisäksi näppäimet ovat kustomoitavissa. Virtanäppäimen eli Smart-näppäimen voi säätää reagoimaan eri tavalla kaksoispainallukseen, sipaisuun sekä pitkään painallukseen. Sipaisu toimi käytössä erityisen hyvin ilmoitusnäytön esilletuontiin yhden käden käytössä.

Näkyvien näppäinten lisäksi puhelimen takakannen kaksoisnäpäytykselle, sekä näytön oikean sivun sipaisulle voi asettaa omat tehtävät. Asus on tosin rajoittanut eleiden kustomointia ja kaikkiin edellä mainittuihin eleisiin on vain yhdestä kolmeen vaihtoehtoa. Esimerkiksi tietyn sovelluksen avaamista ei nykyisellä Android 12 -versiolla saa määritettyä pikaeleeksi.

Laitteesta löytyy vasemmasta kyljestä äänenvoimakkuuden säädin, sim-korttipaikka sekä virtanäppäin, joka toimii samalla sormenjälkitunnistimena sekä smart-näppäimenä. Alaosasta löytyy USB-C 3.0 -liitäntä ja yläosasta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Jos puhutaan nopeista ja miellyttävistä puhelimen avauskokemuksista, nousee Zenfone nopeasti allekirjoittaneella listan kärkeen. Kasvojentunnistus on nopea ja luonteva, mutta sille jää kohtalaisen vähän tarvetta erinomaisen sormenjälkitunnistimen ansiosta. Anturi toimii virtanäppäimen kautta ja avaa puhelimen alle sekunnissa ilman sormen asennon vekslaamista.

Zenfone 9:n näyttönä on 5,9-tuumainen 2400 x 1080 pikselin 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävä amoled-paneeli. Näyttö voi automaattisesti käytöstä riippuen vaihtaa joko 60, 90 tai 120 hertsin päivitysnopeuden välillä, mutta tätä ei käytettäessä erikseen huomaa.

Näytön kauniit värit antavat kiitettävästi eloa kuville ja videoille, mutta aurinkoisena päivänä käyttö ulkona käy ajoittain haastavaksi alhaisen 1100 nitin huippukirkkauden vuoksi verrattuna esimerkiksi Samsungin S22 mallin 1750 nitin maksimiin.

Puhelimessa on stereokaiuttimet, jotka koostuvat näytön alapäässä olevista alaspäin suunnatuista kaiuttimista sekä näytön yläpään eteenpäin suunnatuista kaiuttimista. Puhelimen kaiuttimiksi niiden kuuntelu pelatessa ja videoita katsellessa on erittäin miellyttävä kokemus. Jos lempikuulokkeet haluaa puhelimeen fyysisesti kiinni, on Asus ystävällisesti jättänyt 3,5 millimetrin kuulokeliitännän puhelimen yläreunaan.

Asus lupaa Zenfoneen kaksi vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Verrattuna Googlen ja Samsungin viiden vuoden päivityslupauksiin kaksi vuotta rajaa puhelimen potentiaalista käyttöaikaa huomattavasti.

Puhelimen käyttöön ottaessa huomaa nopeasti, että Asus on pitänyt Android 12 -käyttöjärjestelmän kohtalaisen muuttamattomana. Pääikkunan vasemmalta puolelta löytyy Google Discover -näkymä. Pääikkunasta löytyy yhdestä kansiosta Googlen kaikki tutut palvelut ja oikealle siirryttäessä löytyy sovellustilaa, sekä esiladattuja sovelluksia. Näihin sovelluksiin kuuluvat Facebook, Instagram sekä Netflix.

Sovellusikkuna aukeaa ylöspyyhkäisyllä ja alaspyyhkäisy tuo esiin ilmoitukset sekä pikanäppäimet. Asetuksista on otettavissa käyttöön reunatyökalu, joka avaa oikealta sisään liu’uttamalla sivupalkin, josta löytyy sovelluksien pikavalikko. Käyttöönottaessa käytössä on pyyhkäisytoiminto, jolla sovelluksien ja valikkoikkunoiden välillä navigoidaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, Ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, akunkesto ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Osku Kannisto

Muropaketin uusimmat