Uusimmat

Testi Langattomat Denon PerL- ja PerL Pro -kuulokkeet – Käyttäjälle luotu ääniprofiilin tarjoaa upean äänen

24.10.2023 20:00 Kai Taipale

Denon on tuonut myyntiin kahdet poikkeukselliset nappikuulokkeet. Niissä käytetään Nuraphoneista tuttua korvien mittaukseen perustuvaa äänensäätötoimintaa. Tämä toimii myös käytännössä, ja kuulokkeet kuulostavat todella hyviltä.

Denon-tuotemerkki on tuttu hifipiireistä. Vähemmän tunnettu seikka lienee se, että yrityksen omistaja on nykyisin yhdysvaltalainen Masimo, jonka päätuotteita ovat kuluttajille suunnatun äänentoiston lisäksi erilaiset lääkintäalan tuotteet.

Testiin otetussa kuulokekaksikossa hyödynnetään Adaptive Acoustic -teknologiaa (AAT). Taustalta löytyy Masimon aiemmin ostaman Nura-yhtiön äänenmuokkausteknologiaa, johon olemme tutustuneet aiemman kuulokearvion myötä. Nyt tätä hyödynnetään siis Denonin vähän tavanomaisemman oloisissa tuotteissa, jotka tosin ovat hyvin samankaltaiset kuin Nuran omat NuraTrue Pro -nappikuulokkeet.

LUE MYÖS: Kokeilu Kuuloaistiin mukautuvat Nuraphone -kuulokkeet tarjoavat loistavaa äänenlaatua ja haastavat vastamelukuulokkeiden kärjen

Masimo AAT:n myötä Denon PerL- ja PerL Pro True Wireless -nappikuulokkeiden käyttäjät voivat luoda henkilökohtaisen ääniprofiilin. Sen tarkoituksena on sovittaa ja optimoidä äänenlaatu yksilöllisesti käyttäjän kuulon mukaan.

Denon PerL Pro -kuulokkeen hinta on 349 euroa, ja myyntiin se tuli syyskuussa 2023. Denon PerL -kuulokkeiden hinta on puolestaan 199 euroa, ja myös ne tulivat myyntiin syyskuussa. Värivalinta on tehty helpoksi, sillä vaihtoehtoja on vain musta. Testissä on molemmat versiot, mutta pääpaino on Pro-versiossa.

Nappikuulokkeita löytyy 200 – 350 euron hintaluokkaan lähes kaikilta kuulokevalmistajilta, joten kilpailu on kovaa, varsinkin kun tähän luokkaan osuvat myös lippulaivamallit. Laadukkaita ja hintavia vastamelunappeja löytyy myös esimerkiksi Bosen, JBL.n, Sennheiserin ja Sonyn valikoimista.

Myyntipakkauksessa on itse kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi runsaasti sovitteita: neljät erikokoiset ja vielä yhdet muistivaahtoon perustuvat. Tämän lisäksi mukana on kahdet siivekkeet sekä noin 15 senttimetrin mittainen USB-A – C -kaapeli.

Latauskotelo on isokokoinen, mikä antaa jo ennusteen myös itse nappien koosta. Pyöristetyt kulmat auttavat taskukäytössä, mutta kotelo on yksinkertaisesti iso, sillä sen ulkomitat ovat 72,4 x 30,2 x 35 millimetriä.

Myös sisäosa on pääosin mattapintaista, vaikkakin itse kuulokkeiden alle on jätetty kiiltomusta sisus. Kuulokkeet paikallaan pitävät magneetit ovat kohtuullisen heikot. Jo matalalta pudottaminen saa napit lentämään ulos, ja jopa kevyt ravistus voi riittää tähän. Koteloa voi myös pitää painavan puoleisena, mutta tässä versiot eroavat toisistaan: PerLin kotelo painaa 47 grammaa ja PerL Pro’n 56 grammaa.

Kotelon kansikaan ei ole tukevin mahdollinen, vaan se napsahtaa kiinni hieman huterasti. Jännä kyllä, edullisemman Perl-version kotelon kansi oli jämäkämpi kuin Pro-version. Muuten kotelot ovat keskenään identtisen näköiset ja kokoiset.

Kotelon tilan merkkivalot löytyvät kotelon edestä, ja Denon-logo on hienovaraisesti saatu koristamaan mattapintaisen kotelon kantta. USB-C-liitäntä on kotelon takana.

Mallien välisessä tekniikassa on pientä eroa. Siinä missä PerL Pro -versiossa on Bluetoothista käytössä versio 5.3, tyytyy PerL 5.0-versioon. Pro-mallin koodekkitukikin on merkittävästi kattavampi, sillä se tukee myös AptX Lossless ja AptX Adaptive -koodekkeja, vaikkakin myös Perl hyödyntää AptX:n perusversiota AAC- ja  SBC-koodekkien lisänä. Ehkä merkittävimpiä ominaisuuseroja on kuitenkin multipoint-tuki, joka löytyy vain Pro-versiosta.

Kooltaan napit eivät ole aivan samanlaiset, vaan Pro-version mitat ovat 26,2 x 26,2 x 25,3 millimetriä ja Perlin 24,8 x 24,8 x 25.3 millimetriä. Kotelon tapaan myös itse korvanappien painoissa on eroa. PerL Pro -mallin nappi on 8,6-grammainen ja PerL painaa 7,1 gramman verran. Kumpikaan ei ole varsinaisesti kevyt, mutta erityisesti Pro-mallin kohdalla paino tuntuu jo istuvuudessa.

Denon-nappien muoto poikkeaa massasta. Kuulokkeen ulkopinta on tasainen, joten ulospäin se oikeastaan aika hillitty isosta koostaan huolimatta. Pro-mallissa ulkopaita on viimeistelty kiiltäväksi, kun taas edullisemmassa PerL-versiossa tämä on matta.

PerL Pro -vaati käytännössä jo heti sovitusvaiheessa käyttöön siivekkeen, joka tarjoaa enemmän tukea korvalehdestä. Tämä johtunee osittain sen aavistuksen korkeammasta massasta, joka sai sen elämään korvassa PerL-versiota herkemmin.

Kummassakin mallissa omaan korvaani toiseksi isoin sovite tuntui ja osoittautui sovelluksen mittausten kautta parhaaksi vaihtoehdoksi. Kevyemmän kanssa myös muistivaahtoon perustuva sovite tuntui käyttökelpoiselta, mutta Pro-mallin kanssa tämäkään ei oikein tuntunut korvassa pysyvän.

Valmistaja kertoo Denon PerL Pro- ja PerL-kuulokkeiden käyttävän Masimon mukautuvaa akustista teknologiaa mittaamaan sisäkorvassa erilaisten äänien tuloksena syntyviä heikkoja otoakustisia emissioita eli yksinkertaistetusti mitataan sisäkorvan kaikuja. Näitä analysoimalla voidaan määrittää, kuinka herkkiä käyttäjän korvat ovat eri taajuuksille. Tätä varten tarvitaan luonnollisesti jokin sovellus, joka on tässä tapauksessa Denon Headphones -sovellus. Sen avulla voidaan tallentaa käyttäjän henkilökohtainen kuunteluprofiili.

Testissä napit paritettiin ensiksi Samsung Galaxy Z Fold5 -puhelimeen. Ensimmäistä kertaa käyttöön ottaessa paritus piti hoitaa puhelimen asetuksista, mutta sen jälkeen valmiiksi ladattu Denon Headphones -sovellus tunnisti ne heti. Toista laitetta yhdistettäessä – Pro-versiohan toimii siis yhdistettynä kahteen laitteen samanaikaisesti – kuulokkeet piti asettaa erikseen paritustilaan.

Kuunteluprofiilin luomisen ja valitsemisen lisäksi Denon Headphones sovelluksella voi säätää taajuuskorjainta ja muokata immersiotilan tasoa. Sen kautta saa käyttöönsä myös sosiaalisen tilan, jossa taustamelu vaimentamisen asemesta korostetaan puheääniä. Myös nappien kosketusohjausta pystyy muokkaamaan sopivan monipuolisesti sovelluksen kautta.

PerL Pro -malli sisältää kahdessa napissa yhteensä kahdeksan mikrofonia, kun taas PerL-mallissa niitä on neljä. Tämän myötä Pro-mallissa on pari etua; selvästi tehokkaampi taustamelun vaimennus ja aavistuksen parempi puheluääni.

Kuulokkeille ilmoitetaan IPX4-luokitus, joten niitä ei ole virallisesti suojattu pölyltä. Vesiroiskeita kuulokkeet kestävät kyllä, mutta täysin vedenpitäviä ne eivät luokituksen perusteella ole.

Kuulokkeiden istuvuus osoittautui hieman kahtiajakoiseksi. Ensinnäkin kumpikin malli on korvassa painavan puoleinen, sillä markkinoilla on useita alle viisi grammaa painavia laadukkaita nappikuulokkeita. Jouduin käyttämään Pro-mallin kanssa lisätukea tarjoavia eviä, jotka puolestaan alkavat pidempään pidettyinä painaa korvassa. Käytännössä parin tunnin jälkeen kuulokkeet otti mielellään pois vähintään hetkeksi.

PerL-malliversion (kuvassa vasemmalla) kanssa tilanne oli aavistuksen parempi, sillä lisäevä ei ollut välttämätön. Joskin korvan hiotessa asentoa sai korjailla aika ajoin ihan paikallaan olleessa, ja liikkeessä sitäkin useammin. Perusversio jätti silti itsestään aavistuksen mukavamman kuvan. Sovitteita kannattaa kokeilla erilaisia, sillä sovelluksen kautta voi aina tarkistaa istuvuuden ennen kuin luo itselleen oman kuunteluprofiilin.

Denon PerL -kuulokkeissa käytetään kummassakin 10 millimetrin elementtiä. Toiston taajuusalueeksi ilmoitetaan PerLille 20 – 20 000 hertsiä ja Perl Pro’lle 20 – 40 000 hertsiä.

Kummallekin kuulokkeelle luotiin heti personoitu kuunteluprofiili. Tässä prosessissa kuulokkeisiin lähetetään siis ääniä eri taajuuksilla noin parin minuutin ajan, ja samalla niiden aiheuttamia kaikuja mitataan kuulokkeilla.

Tämän suorittaminen on ehdottoman kannattavaa. Ilman muokattua ääniprofiilia ääni jäi ponnettoman puolelle, joskin erittäin selkeäksi, ehkä hieman kirpsakaksi. Seuraava vaihe olisi ollut taajuuskorjaimen säätöihin kajoaminen, mutta käytännössä tätä ei tässä vaiheessa kannattanut tehdä.

Personoitu profiili toi PerL Pro -kuulokkeille mukanaan pitkälti niitä muutoksia, joita olisi lähtenyt itsekin tavoittelemaan. Lopputulema olikin likipitäen erinomainen. Ääneen tuli sopivan täyteläiset ja tarkat alaäänet, ja ylä-äänistä katosi niitä vaivannut pieni turha karkeus. Ääni on silti erittäin erottelevaa ja kautta linjan tarkkaa. Ei nämäkään napit yllä aivan parhaiden korvan päälle asettuvien kuulokkeiden tasolle, mutta ääni on luokassaan erittäin hyvä.

Pro-versioissa on käytettävissä myös Spatial -tilaääniominaisuus. Tämä oli oletuksena toteutettu sen verran hillitysti, ettei se musiikin kuunnellussa häirinnyt alkuunkaan. Äänien laajentaminen tuo materiaaliin vähän avaruutta, mutta mitään dramaattista kokemusta toiminto ei tarjonnut, joten sen jättäminen pois käytöstä ei ole mikään ongelma.

Leffakäytössä tämä toimii huomattavasti paremmin, sillä esimerkiksi Dolby Atmos -äänien kanssa äänikenttä laajenee merkittävästi pään ympärille. Mitään pään liikkeiden seurantaa toiminto ei kuitenkaan harjoita. PerL ei spatial-äänitoimintoa tarjoa, muttei sitä niissä myöskään jäänyt liiaksi kuitenkaan kaipaamaan.

Muutenkin Denon PerL tarjoaa pitkälti vastaavan kuuntelukokemuksen kuin PerL Pro. Säädettynä ääni on hyvin pitkälti samanlainen, joskin yläpään selkeys ei yllä aivan Pro-version tasolle. Kokonaisuus on kuitenkin hyvin vertailukelpoinen erityisesti musiikin kohdalla. Leffakäytössä ääni jää lähemmäs kuulijaa. PerL häviää myös vastamelun tehossa, tässäkään tappio ei ole niin valtaisa kuin vaatimattomien mikrofonien määrä antaisi ymmärtää (PerL Pro 8 vs. PerL 2).

Adaptiiviseen vastameluun ei ole mitään erillistä säätöä, joten pitää tyytyä siihen mitä on tarjolla. Vain sosiaalinen tila vähentää taustamelun vaimennusta. Samalla puheääniin tulee metallisuutta, joten tämän toiminnon käyttäminen tuntuu järkeviltä vain todella satunnaisesti. Itse vastamelu toimii enintään kohtuullisesti.

Kun PerL Pro -kuulokkeilla toistaa musiikkia, vastamelu tuntuu toimivan kohtuullisen hyvin ja tavallisen tasaiset taustaäänet katoavat. Jos toiston lopettaa, on helppo havaita, että kuulokkeet onnistuvat leikkaamaan taustamelusta vain suurimman terän. Esimerkiksi Bose QuietComfort Earbuds 2 onnistuvat tässä todella paljon menestyksekkäämmin.

LUE MYÖS: Testi Langattomat Bose QuietComfort Earbuds II -kuulokkeet – Nappikuulokkeiksi aivan erinomainen vastamelutoiminto

Akkukestoksi valmistaja ilmoittaa PerL Pro -mallille kahdeksan tuntia. Tällä kertaa tämä osoittautui jopa maltilliseksi ilmoitukseksi, sillä hiljaisissa olosuhteissa kuulokkeet yltivät peräti varttia vaille kymmeneen tuntiin. Suoritus on erinomainen.

Koska PerL Pro’n kohdalla valmistajan lupaukset jopa ylittyivät, ei PerL-versiota tällä kertaa mitattu erikseen. Käytännön kuuntelut kuitenkin viittaavat siihen, että myös tämän mallin kohdalla valmistajan lupauksiin voisi päästä. PerLin kohdalla lupaukset ovat vähän maltillisemmat, sillä napeille luvataan kuuden tunnin akkukestoa ja kotelosta saa vielä kolme tankkausta. Yhteisluvuksi voi siis saavuttaa 24 tuntia.

Kummassakin kuulokeversiossa on käytössä kosketusohjaus. Nappien ohjaustuntuma on ihan hyvä, sillä napit eivät herkästi ota harhakosketuksia esimerkiksi asentoa korjatessa. Riittävän hentoinen painallus vie kuitenkin komennon perille, jotta napin asento ei muutu. Ohjauskomennot ovat monipuoliset ja loogiset jo oletusasetuksilla, mutta sovelluksen kautta niitä voi vielä hienosäätää omien tarpeiden mukaisiksi.

PelL Pro -mallissa on peräti neljä mikrofonia kummassakin napissa, PerLissä vain yksi. Tästä huolimatta kumpikin malli toimi puhelinkäytössä ongelmitta.

Yksi ongelmakohta kuulokkeissa ilmeni. Kumpikin malli ajoittain teki hyvin lyhyitä yhteyden tai äänen pätkimisiä. Nämä korostuivat esimerkiksi puhelinta taskuun laittaessa, tai ylipäätään toistavan laitteen etäisyyden kasvaessa itse nappeihin. Toisto kuitenkin jatkui, joten kyseessä oli pääsääntöisesti vain hetkellinen äänen katkeaminen.

Ilmiö oli sikäli outo, sillä puhelimen voi normaalisti jättää kotona yhteen paikkaan ja liikkua vapautuneesti kiviseiniä sisältävän asunnon eri huoneissa. Tyypillisesti testiympäristössä viimeistään oleskelu olohuoneesta pisimmällä olevassa tilassa saa yhteyden katkeamaan tai vähintään pätkimään. Denon pystyi pitämään yhteyttä yllä, joskin sopivaan asentoon pään kääntämällä sai yhteyden hetkellisesti pätkimään.

Denonin langaton PerL-kuulokekaksikko osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi.

Mikäli kuuntelussa ykköspainotus ei ole useamman laitteen yhtäaikaisessa käytössä, parhaissa koodekeissa tai toiveissa ei ole erityisen muhevat leffaäänet, niin PerL tarjoaa erittäin laadukkaan äänen 199 euron hinnallaan merkittävästi Pro-versiota edullisemmin.

Denon PerL Pro maksaakin sitten jo mureat 349 euroa, mikä on toki sekin ominaisuuksiin ja äänenlaatuun vielä juuri ja juuri siedettävä hinta. Tässä hintaluokassa vastamelun ominaisuudet jäävät kuitenkin vaatimattomiksi.

Kumpaakin mallia vaivaa vielä nappien ja varsinkin kotelon iso koko. Tämä on selkeä käyttömukavuutta laskeva tekijä.

Mikäli haluaa käyttöönsä kaikki ominaisuudet ja arvostaa hyvää mikrofoniääntä, on Denon PerL Pro hyvä valinta. Kuulokkeet yltävät poikkeukselliseen hyvään äänenlaatuun personoidun profiilin myötä. Jos taas on valmis tinkimään osasta hienouksia ja hieman akkukestosta, tarjoaa Denon PerL lähes yhtä hyvän äänen selvästi halvemmalla. Mikäli koosta saisi hiottua hieman pois, kumpikin olisi Muropaketin suosituksen arvoinen tuote, nyt kaksikko jää siitä, mutta vain hiuksenhienosti.

Hyvää Denon PerL Pro

  • Erinomainen muokattu ääni
  • Erittäin hyvä akkukesto
  • Kattava koodekkituki
  • Yhdistettävissä kahteen laitteeseen

Huonoa Denon PerL Pro

  • Isokokoinen kotelo
  • Nappien paino
  • Vain keskiverto vastamelu
  • Bluetooth-pätkimiset

Tekniset tiedot Denon PerL Pro

  • Hinta: 349 euroa
  • Väri: Musta
  • Taajuusalue (ilmoitettu): 20 – 40 000 Hz
  • Mikrofonit: 8 (neljä kummassakin napissa)
  • Elementit: 10 mm
  • Akku: ei ilm.
  • Mitat: 26,2 × 26,2 × 25,3 mm (kuuloke), 7,24 × 3,02 × 3,5 cm (kotelo)
  • Paino: 8,6 g (kuuloke), 55,5 grammaa (latauskotelo)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 8 tuntia, 32 tuntia kotelosta täydennettynä
  • Bluetooth, koodekit: v5.3, aptX Lossless, aptX Adaptive, aptX Classic, SBC ja AAC
  • Muuta: IPX4-luokitus, multipoint-tuki

 

Hyvää Denon PerL

  • Erinomainen muokattu ääni
  • Riittävä akkukesto
  • Hinnan ja äänenlaadun suhde

Huonoa Denon PerL

  • Isokokoinen kotelo
  • Vain keskiverto vastamelu
  • Ei yhdistettävissä kahteen laitteeseen samanaikaisesti

Tekniset tiedot Denon PerL Pro

  • Hinta: 199 euroa
  • Väri: Musta
  • Taajuusalue (ilmoitettu): 20 – 20 000 Hz
  • Mikrofonit: 2
  • Elementit: 10 mm
  • Akku: ei ilm.
  • Mitat: 24,8 × 24,8 × 25,3 mm (kuuloke), 7,24 × 3,02 × 3,5 cm (kotelo)
  • Paino: 7,1 g (kuuloke), 47,4 grammaa (latauskotelo)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 6 tuntia, 24 tuntia kotelosta täydennettynä
  • Bluetooth, koodekit: v5.0, aptX, SBC ja AAC
  • Muuta: IPX4-luokitus

Muokattu 27.10.2023 klo 8.36: Poistettu PerL Pro -kuulokkeiden huonoa-listauksesta epätarkka Bluetooth-kantamaa koskeva merkintä.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat