Uusimmat

Olemus

17.02.2022 20:00 Ilari Hauhia

Olemus

Motorola Moto g200 -puhelimen kamerayksikkö on asetettu takapuolen vasempaan ylänurkkaan, etupuolelta löytyy keskitetty näyttöreikä etukameraa varten. Aiempaan Moto g100 -malliin verrattuna ulkoinen olemus on muuttunut jonkin verran, sillä aiemmin kameramoduulin muoto oli erilainen, ja etukameroita oli tarjolla kaksi.

6,8-tuumaisen näytön myötä puhelin on suurikokoinen, ja sen käyttö yhdellä kädellä on hankalaa isokätisellekin käyttäjälle. Laitteen runko on valmistettu muovista, mutta mattapintainen puhelin on silti kädessä varsin laadukkaan oloinen, eikä maltillinen vääntäminen saa laitetta taipumaan. Puhelimen ulkomitat ovat 168 x 75,5 x 8,9 millimetriä ja se painaa 202 grammaa. Valmistaja ilmoittaa näytön ja ulkomittojen suhteeksi 86,5 prosenttia.

Kun puhelimen ottaa esiin ensimmäistä kertaa myyntipakkauksesta, on sen päälle puettu jo valmiiksi läpinäkyvä silikoninen suojakuori. Laite pysyy kädessä hyvin sekä suojakuoren kanssa että ilman, mutta molemmissa tapauksissa se kerää puoleensa runsaasti sormenjälkiä.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on asetettu laitteen oikealle reunalle virtapainikkeen yhteyteen. Sormenjälkitunnistimen sijoittelu riippuu aina henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta varsinkin pienikätisemmät voivat kokea sijoittelun aavistuksen hankalaksi yltää. Teknisesti sormenjälkitunnistin toimii kuitenkin hyvin. Äänenvoimakkuutta säätävät napit löytyvät virtanäppäimen yläpuolelta ja laitteen toiselta sivulta löytyy Google Assistant -virtuaaliapurin käynnistävä näppäin.

Moto g200:n 6,8-tuumainen 2460 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva LCD-näyttö toimii 144 hertsin virkistystaajuudella. 144 hertsin näytöt ovat puhelimissa vielä verrattain harvinaisia ja käyttö tuntuukin hyvin sulavalta. Käytännön ero 120 hertsin näyttöön verrattuna tuntuu kuitenkin minimaaliselta.

Koska kyse on LCD-näytöstä, eivät sen kontrasti ja mustan syvyys ole yhtä hyviä kuin AMOLED-paneeleissa. Samasta hintaluokasta pystyy löytämään laitteita, joissa on 120 hertsin virkistystaajuudella toimivia AMOLED-näyttöjä (esimerkiksi Samsung Galaxy A52 5G), ja ne antavat näytön puolesta Moto g200:lle kovan kilpailijan. Myös Moto g200:n maksimikirkkaus jää silmämääräisesti kilpailijoihin vertailtuna hieman alhaiseksi, joskin käytännössä se riittää kohtuullisen hyvin.

Näytön väritoistoa voi säätää kolmen vaihtoehtoisen portaan väliltä, jotka ovat maltilliseen ja luonnonmukaiseen väritoistoon tähtäävä ”luonnollinen”-taso, väritoistoa hieman tehostava ”tehostettu” sekä värit silmällä katsoen jo liiankin saturoiduksi vaihtava ”kylläinen”. Omaan silmään luonnollinen asetus vaikutti parhaalta vaihtoehdolta.

Moto g200:n alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä puhelimen ainoa kaiutin. Hyvänä puolena USB-C-liitin tukee tiedonsiirtoa nopeuttavaa USB 3.1-versiota, mutta Moto g200 -mallissa nähtyä 3,5 millimetrin audioliitäntää ei enää ole mukana.

Kaiuttimen äänenvoimakkuus jää hieman alhaiseksi, ja muutenkin tässä hintaluokassa toivoisi jo stereokaiuttimia. Yksittäisen kaiuttimen peittää lisäksi helposti vahingossa kädellä. Puhelin tukee kaksois-SIMiä, mutta Moto g100-mallista löytynyt microSD-muistikorttien tuki on jäänyt pois.

Värinäpalaute on puhelimessa hyvällä tasolla – värinän huomasi selvästi myös suojakuoren ollessa käytössä. Puhelin tuntuu pysyvän verkossa myös haastavissa olosuhteissa, kuten porraskäytävissä ja hisseissä.

Moto g200:ssa on käytössä puhdas Android 11 -käyttöjärjestelmä höystettynä valmistajan omilla My UX -lisukkeilla. Android 12 on ollut ulkona jo pitkään, ja tämän hintaluokan laitteen toivoisi jo ilmestyvän uusimman käyttöjärjestelmän kera.

Erityisen harmillista on, että käyttöjärjestelmän versiopäivityksiä on luvassa vain yksi, eli Android 12. Muiden valmistajien useita vuosia kestäviin päivityslupauksiin verrattuna vain yksi käyttöjärjestelmäpäivitys on todella kehno suoritus, varsinkin kun kyseessä on jo ulkona oleva käyttöjärjestelmä, eikä tuleva Android 13.

Vaikka päivitystuki onkin heikkoa, toimii Android 11:n päälle kasattu kokonaisuus toimii sulavasti. Puhtaan Androidin päälle tehtyjen My UX -lisäysten myötä esimerkiksi virtuaaliapurin painikkeen tuplanäpäytykselle voi määrittää käynnistyvän sovelluksen.

Testihetkellä elokuussa suojauspäivitys oli tasolla 1. lokakuuta, joten Androidin tietoturvapäivityksissä Moto g200 on jäänyt jo nyt jälkeen. Tietoturvapäivityksiä on luvattu yhteensä kahdeksi vuodeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat