Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

14.04.2024 11:00 Otso Lammi

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

olmiosainen kamerayksikkö koostuu pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä makrokamerasta. Pääkameran kennon tarkkuus on 50 megapikseliä f1.8 aukkoarvolla ja se on varustettu optisella kuvanvakaimella sekä automaattitarkennuksella.

Ultralaajakulmakameran kennon tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja kamerassa on f2.2 aukkoarvo. Makrokameran kennon tarkkuus on kaksi megapikseliä ja sen aukkoarvo on f2.4. Etukameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja aukkoarvo f2.2. Takakameralla saa oletusarvoisesti otettua 13 megapikselin tarkkuudella kuvia, jolloin myös digitaalinen zoomi (max 10x) sekä ultralaajakulma ovat käytettävissä. Kameran sovelluksessa voi vaihtaa myös 50 megapikselin tarkkuuteen, jolloin zoomia ei ole mahdollista hyödyntää.

Kuvauskäytössä takakamera suoriutuu kiitettävästi hintaluokan huomioon ottaen. Hyvissä valaistusolosuhteissa kuvat ovat värikkäitä ja teräviä, mutta tarkemmin katsoessa kuvat menettävät nopeasti terävyytensä. Ultralaajakulmaa käytettäessä kuvat eivät menetä liikaa yksityiskohtia ja värit pysyvät eloisina. Makrokamera on mukava lisä, mutta tuntuu hieman turhalta eikä makrotilaan siirtyessä kameralla saa oikeastaan parempia kuvia kuin puhelimilla, joissa erillistä makrokameraa ei ole.

Huonoissa valaistusolosuhteissa kamera selviää kohtalaisesti, kunhan muistaa laittaa yökuvaustilan päälle. Kuvat jäävät silloinkin huomattavasti puuroisemmiksi kuin valoisassa ympäristössä. Etukameran kuvat ovat hyvissä valaistusolosuhteissa teräviä ja niistä löytyy hyvin yksityiskohtia. Värit selfieissä näyttävät myös yllättävän kirkkailta ja tasapainoisilta. Etukamera selviää siis satunnaisten selfieiden ottamisesta erittäin hyvin.

Videokuvauksen saralla Galaxy A25 5G erottuu edukseen. Pääkameralla saa kuvattua 4K 30 fps -tasoista videota, johon suuri osa saman hintaluokan puhelimista ei pysty. Ultralaajakulmakamera tukee tosin vain normaalia 1080 30 fps -videokuvausta. Puhelimen 4K-videot ovat laadukkaita ja ultralaajakulmakameralla otetut videot ovat myös riittävällä tasolla, joskin optisen kuvanvakaimen puuttuminen ultralaajakulmakameraa käytettäessä näkyy lopputuloksessa.

Etukamera kykenee 1080 30 fps -videokuvaan ja toimii normaalissa käytössä hyvin. Äänen tullessa läheltä mikki tallentaa myös videon äänen kiitettävän kirkkaasti.

Kamerasovelluksessa saa siirryttyä 12 sekä 50 megapikselin kameratilojen välillä. 50 megapikselin kameraa käytettäessä 0,5x laajakulma ja digitaalinen zoomi eivät ole käytettävissä. Kamerasovellus on sama kuin muissa Samsungin puhelimissa ja positiivista on se, että kaikki lisäominaisuudet kuten makrokuvaus ovat käytettävissä tämän hintaluokan puhelimessa. Sovelluksesta löytyy myös manuaalikuvaustila, joka on käytettävissä vain pääkameraa käyttäessä.

Samsung Galaxy A25 5G:n sisällä pyörii Exynos 1280 järjestelmäpiiri sekä kahdeksan gigatavua RAM-muistia. Puhelimen suorituskyvyssä ei ole valittamista testien perusteella, mutta kuten aiemmin artikkelissa mainittiin, tuntuu käyttökokemus ajoittain hieman takkuilevalta.

Kevyempiä pelejä pelatessa suorituskyky tuntui riittävän hyvin eikä puhelin kuumentunut liikaa. Testiemme perusteella suorituskyky on hintaluokassaan keskitasoa, mutta kalliimman Galaxy A25 mallin hintaluokasta alkaa löytyä paremmalla suorituskyvyllä varustettuja laitteita uudemmilla järjestelmäpiireillä.

Suorituskykytesteissä Samsung Galaxy A25 5G sai vastaansa katuhinnoillaan hyvinkin samaan hintaluokkaan kuuluvat Oppo Reno 10 5G:n sekä Motorola Edge 40 Neo 5G:n.

 

Geekbench-testissä, joka mittaa ytimien suorituskykyä, pärjäsi Samsung Galaxy A25 5G verrokkiryhmästä parhaiten yhdellä ytimellä, mutta tippui useamman ytimen testissä viimeiseksi. Useamman ytimen testissä parhaiten suoriutuneen Oppo Reno 10 5G:n suoritin on tosin vuotta uudempi, kuin Galaxy A25 5G:n. Lisäksi Oppo Reno 10 5G:n halvempi malli on sata euroa kalliimpi, kuin Galaxy A25, joten suorituskykyjen ero on oikeastaan yllättävän pieni.

 

AnTuTu-testissä Galaxy A25 5G pärjää kiitettävän hyvin vertailussa sekä Oppo Reno 10 5G:n, että Motorola Edge 40 Neon kanssa, mutta tulokset ovat samassa linjassa Geekbenchin useamman ytimen testin kanssa. Reno 10 5G suoriutui noin kymmenen prosenttia paremmilla tuloksilla testistä ja Galaxy A25 sai kolmikon heikoimman tuloksen.

 

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBench -testissä Galaxy A25 pärjää jopa yllättävän hyvin verrattuna Oppon sekä Motorolan verrokkeihin, joskaan jälkimmäisestä ei toisesta testiosiosta ole vertailukelpoista dataa.

PCMarkin tulos yllättää, sillä Samsungin tulos päihittää kirkkaasti Oppo Reno 10 5G:n tuloksen, joskin Edge 40 Neo kipusi ykkössijalle noin kymmenen prosentin kaulalla Samsungiin verrattuna.

Galaxy A25 5G:n 5000 milliampeeritunnin akku kestää helposti päivän verran intensiivistä käyttöä, ja jopa muutaman päivän satunnaisempaa käyttöä. Puhelin tukee 25 watin pikalatausta, mutta pakkauksen mukana ei tule Samsungin pikalaturia, vaan se täytyy ostaa erikseen. Puhelin ei tue langatonta latausta, joka on hintaluokassa yleinen puute.

30 watin pikalaturilla testatessa puhelin latautuu täyteen hieman alle 1,5 tunnissa, joka ei ole edes 300 euron hintaluokassa kovinkaan hyvä tulos. Samassa hintaluokassa esimerkiksi Motorola Edge 40 Neo latautuu täyteen 50 minuutissa.

Akunkestoa testaavassa testissä Galaxy A25 5G kesti kiitettävän 10 tuntia ja 38 minuuttia, joka on hintaluokassaan hyvä tulos, mutta Oppo Reno 10 5G tarjoaa jo yli 13 tunnin akkukeston.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto