Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

14.04.2024 11:00 Otso Lammi

Olemus ja ominaisuudet

Muotoilultaan Galaxy A25 5G on suorastaan näyttävä. Laite on suorakulmion muotoinen pyöristetyillä kulmilla ja pienellä kohoumalla virta- sekä volyyminäppäimien kohdalla oikealla sivulla.

Laite on kulmikas ja tuntuu kädessä kuin hieman liukkaammalta iPhonelta. Isossa kädessä puhelin tuntuu mukavalta ja näppäimiin yltää hyvin, mutta pienemmässä kädessä laitteen koko yhdistettynä liukkaaseen ulkokuoreen voi olla haaste.

Näyttö on lasia ja tarkemmalla tarkastelulla huomaa, että muu ulkokuori ei ole metallia vaan mattapintaista muovia.  Takapuolen muovikuori on kiiltävä ja hieman kuvioitu pienellä ristikkokuviolla. Laitteen takapuoli on kohtalaisen altis sormenjäljille materiaalinsa vuoksi. Puhelin painaa 197 grammaa ja on mitoiltaan 161,0 x 76,5 x 8,3 millimetriä. Värivaihtoehtoja laitteelle on neljä: Harmaa, keltainen, musta sekä sininen, joka on testilaitteemme väri.

Hintaluokan huomioon ottaen Galaxy A25 5G -puhelimen näyttö on todella vakuuttava. 6,5 tuuman Full HD+ AMOLED -näyttö 19.5:9-kuvasuhteella yltää jopa 1000 nitin kirkkauteen ja 120 hertsin virkistystaajuuteen.

Tässä hintaluokassa Samsung Galaxy A25 5G erottuukin joukosta, sillä väritoisto on näyttävä ja näytön enimmäiskirkkaus yltää korkealle. Näyttö erottuu edukseen valoisissa ympäristöissä. Käytännössä näyttö pärjää kohtuullisesti myös luokkaa hintavampien puhelimien näyttöjen kanssa.

Etukamera on upotettu näyttöön ja takapuolen kolmiosainen kamerayksikkö koostuu kolmesta noin sentin halkaisijan pyöreästä kamerasta, jotka on sijoitettu liikennevalojen tapaan.

Laitteen alareunasta löytyy USB-C-latausliitäntä, yksi kaiutin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Vasemmassa reunassa on SIM-korttitelakka ja oikealla puolella virta- sekä äänenvoimakkuusnäppäimet. SIM-korttitelakkaan voi asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai nano-SIM-kortin ja micro-SD-muistikortin. Puhelimessa ei ole eSIM – tukea, joka on hieman turhauttavaa 2024 julkaistussa satojen eurojen puhelimessa. Galaxy A25 5G ei myöskään ole saanut virallista IP-luokitusta, eli laitteen vesitiiviydestä ei ole varmuutta.

Galaxy A25 5G:n stereokaiuttimet koostuvat suuremmasta alareunan kaiuttimesta, sekä yläreunan puheluihin tarkoitetusta pienemmästä kaiuttimesta. Kuten kokoeroista saattaisi olettaa stereoääni ei ole kovin tasainen kaiuttimien välillä.

Äänenlaatu on keskinkertainen, mutta volyymia nostettaessa diskantit muuttuvat todella teräviksi. Kaiuttimilla kestää kuitenkin katsoa videoita ja yläosan kaiutin ajaa asiansa puheluita soittaessa. Plussaa on, että volyymin saa kaiuttimista todella kovaksi ja parempaa äänenlaatua kaipaaville laitteesta löytyy Bluetooth 5.3 -yhteyden lisäksi fyysinen kuulokeliitäntä.

Galaxy A25 5G pyörii tutun oloisen Android 14 -käyttöjärjestelmän ympärillä Samsungin omalla One UI 6.0 -käyttöliittymällä varustettuna. Käyttöliittymä on Android 14 -käyttäjille tutun oloinen ja todella käyttäjäystävällinen versio, joka tuo mukanaan muutamia käteviä lisäominaisuuksia, kuten pika-asetuspaneelin, jonka kautta pystyy helposti muokata usein käytössä olevia asetuksia kuten WiFiä ja Bluetoothia.

Puhelimen käyttökokemus on päällisin puolin todella hyvä, ja puhelimen suorituskyky tuntui riittävän normaalissa käytössä ja kevyiden pelien parissa. Virtanäppäimen sormenjälkitunnistin sekä kasvojentunnistus toimivat todella sujuvasti ja puhelin käynnistyy avatessa todella nopeasti.

Samsung Galaxy A25 5G ei kuitenkaan tuntunut aina vastaavan välittömästi kosketukseen, joka johti hieman takkuilevaan käyttökokemukseen. Jopa kevyessä käytössä kuten nettisivuja selatessa saattoi huomata, että sivu tökkii eteenpäin sulavan liukumisen sijaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto