Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

02.05.2021 11:00 Ilari Hauhia

Olemus ja ominaisuudet

Redmi Note 9T:n runko on valmistettu kokonaan muovista. Siitä huolimatta puhelimen käsituntuma ei ole lainkaan huono. Takapinnan rosoisen pinnoitteen avulla laite pysyy mukavan hyvin kädessä, ja sormenjäljet erottuvat siitä huomattavasti keskimääräistä vähemmän.

Puhelin myös näyttää käytännöllisellä tavalla hyvältä, joskaan kalliimpien lasi- tai metallikuoristen mallien tasolle se ei yllä. Testilaitteen tummanharmaa sävy on toimivan hillitty.

Myyntipakkaukseen kuuluvat myös silikoniset läpinäkyvät suojakuoret. Kuten odottaa saattaa, ne sopivat täydellisesti laitteen ympärille. Silikoniset kuoret ovat kuitenkin hieman liukkaat, ja laite pysyy melkeinpä paremmin kädessä ilman kuoria. Siitä huolimatta kuluttajan kannalta on mukavaa, ettei suojakuoria tarvitse ostaa erikseen enää puhelimen päälle, vaan ne kuuluvat jo myyntipakkaukseen.

Sormenjälkitunnistin on yhdistetty virtanäppäimeen ja sijoitettu puhelimen reunalle. Virtanäppäimen tuntuma on kehno, sillä koko näppäin heiluu hieman sormen alla. Myös virtanäppäimen tavoin puhelimen oikealle reunalle sijoitetut äänenvoimakkuuden säätämiseen käytetyt näppäimet liikkuvat ikävästi. Suojakuoren kanssa huterat näppäimet eivät häiritse yhtä paljoa. Laitteen vasemmalla reunalla ei ole lainkaan painikkeita.

Puhelimessa on tasainen 6,53-tuumainen näyttö. 60 hersin virkistystaajuudella toimivan LCD-näytön laatu ei pärjää etenkään kalliimmille kilpakumppaneille – näytöstä siis huomaa, että Redmi Note 9T:n tapauksessa puhutaan budjettiluokan puhelimesta.

Maksimikirkkaus, kontrasti ja värien toiston tarkkuus ovat parhaimmillaankin vain keskinkertaisia. Kirkkaassa auringonpaisteessa ruutua voi olla haastava lukea ja koska kyse on LCD-näytöstä, on musta pikemminkin tumman harmaata, varsinkin jos on tottunut AMOLED-näyttöihin. Omassa hintaluokassaan näyttö on kuitenkin riittävän hyvä peruskäyttöön.

Redmi Note 9T:n kameramoduuli on asetettu laitteen takapuolelle symmetrisesti keskelle. Ilman suojakuoria kameramoduuli nousee hieman puhelimen muusta rungosta ja laite keikkuu pöydällä. Suojakuorien kanssa puhelin lepää pöydällä tasaisesti ja kameramoduulin ympärillä kiertää vain pieni silikoninen kynnys, joka suojaa kameraa.

Alhaisesta hinnasta huolimatta Redmi Note 9T toimii sikäli hyvin multimediakäytössä, että se tarjoaa stereokaiuttimet ja jopa puhelimen alareunasta USB-C-liittimen vierestä löytyvän 3,5 millimetrin audioliitännän. Kaiuttimista alareunaan asennettu pääkaiutin kuuluu paremmin, mutta kokonaisuudessaan kaiuttimet tuottavat kohtuullisen hyvää äänenlaatua varsinkin kun ottaa huomioon puhelimen hintaluokan.

Maksimiäänenvoimakkuus on mukavan korkea, joskin korkeimmilla äänenvoimakkuuksilla ääni alkaa särkeä jo melko pahasti. Esimerkiksi leffoja katsottaessa käyttääkin mieluummin kuulokkeita, mikä on toki hyvin tavallista puhelimien kohdalla.

Redmi Note 9T:n ominaisuuksiin kuuluvat lisäksi NFC, kaksois-SIM sekä paikka muistikortille. MicroSD-muistikortin kapasiteetti voi olla korkeintaan 256 gigatavua.

Ohjelmiston puolesta Xiaomi Redmi Note 9T tarjoaa Android 11 -käyttöjärjestelmän höystettynä MIUI 12 -käyttöliittymällä. Androidin tietoturvapaketin suhteen laitteeseen sai päivitettyä helmikuun päivityksen. Puhelin pyytää käyttäjää tekemään Google-tilin lisäksi erillisen Xiaomi-tilin, jolla käyttöön saa esimerkiksi vaihtoehtoisen tavan paikantaa kadonneen puhelimen.

Redmi Note 9T löysi testissä 5G-verkot mukavan tehokkaasti myös kuuluvuusalueen reunamilta ja nopeudeksi mitattiin asunnon ulkopuolella reilusti yli 500 megabittiä sekunnissa. Terassilta sisälle siirryttäessä latausnopeus laski kuitenkin merkittävästi noin kymmenesosaan ulkona mitatusta nopeudesta. 5G-käyttäjien kannattaakin muistaa, että 5G-signaalin vahvuus kärsii helposti sisätiloissa.

4G-verkossa puhelin pysyi vielä hissikuilussakin kiitettävän hyvin. Vaihtelu 4G- ja 5G -verkkojen välillä tuntui sulavalta, eikä verkon vaihtumista yleensä edes huomannut.

Käyttöliittymän animaatiot toimivat ilman hidastelua ja navigointi on nopeaa. Puhelimen asetuksista alapalkkiin voi asettaa koti- ja takaisin-painikkeet. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi luottaa pelkkiin kosketuseleisiin.

Käyttäjä saa päättää, asentuvatko puhelimeen asennetut sovellukset aloitusnäytölle ja sitä seuraaville sivuille, vai alhaalta esiin vedettävään valikkoon. Muina hyvinä puolina MIUI 12:n oletusteema näyttää hyvältä ja sen muokkaaminen on helppoa.

Myös asetusvalikon ryhmittely tuntuu selkeältä. Käyttöliittymän mielekkyys on silti toki aina henkilökohtainen mielipide, joten mikäli mahdollista, kannattaa käyttöliittymää testata etukäteen esimerkiksi myymälöiden esittelylaitteilla.

Huonona puolena MIUI 12:n esiasennettujen sovellusten määrä on huomattava, eivätkä ne kaikki tunnu järin tarpeellisilta. Mukana on muun muassa useita pelejä joita ilmankin pärjäisi. Suurimman osan sovelluksista voi kuitenkin poistaa manuaalisesti.

Toinen Xiaomi-taustan mukanaan tuoma selkeä heikkous on päivityslupaus, tai sen puuttuminen. Siinä missä esimerkiksi Samsung tai OnePlus kertovat käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitys jatkumisen pituudesta, Xiaomi tai Redmi ei vastaavaa selkeästi kerro.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat