Uusimmat

Kamera

17.09.2013 00:53 Juha Kokkonen

Molemmissa laitteissa kamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa. HTC:ssa kameran suojalinssi on hieman takakuoren pinnan alapuolella ja pyöreä LED-salama on sijoitettu sen yläpuolelle. Samsungissa kameran linssi on puolestaan hieman kohollaan takakuoresta ja kehystetty kiiltävällä koristereunalla. LED-salama on sijoitettu kameran alapuolelle. Kameran kohdalta molempien laitteiden paksuus on millin kymmenyksen tarkkuudella sama.

Kameratekniikan osalta vertailukaksikko lähtee varsin erilaisista asetelmista, sillä pikselimäärässä on selvä ero. HTC käyttää Onesta tuttua 16:9 UltraPixel-sensoria, jonka tarkkuus on vain neljä megapikseliä (2688×1520). Määrän sijaan HTC on keskittynyt laatuun, sillä UltraPixel-kameran kuvakenno on kooltaan 1/3-tuumaa ja sen pikselikoko on pinta-alaltaan tavallista tuplasti suurempi 2×2 mikrometriä. Sensorin parina on kinovastaavuudeltaan 28 mm:n laajakulmaoptiikka, jonka valovoima on f2.0. Lisäksi kameran apuna on ImageChip 2 -kuvaprosessori, joka mahdollistaa mm. FullHD HDR -videotallennuksen. Erona Oneen kameran optinen kuvanvakain on kuitenkin jätetty kokonaan pois yhtälöstä, joka on ikävä takaisku hämäräkuvausominaisuuksille. HTC:n UltraPixel-tekniikasta voi lukea lisää valmistajan tietosivuilta.

Samsung on päätynyt GS4 minin kanssa huomattavasti perinteisempään ratkaisuun, sillä sen kuvasensori sisältää kahdeksan megapikseliä 4:3 kuvasuhteessa (3264 x 2448). Samsung ei ole ilmoittanut kameran tarkempia ominaisuuksia, mutta se on joka tapauksessa hyvin saman tyyppinen GS3:ssa ja GS4 Activessa käytettyjen kameramodulien kanssa. Valokuvien ohessa kameralla voi tallentaa myös 1080p 30 FPS -videokuvaa, jonka yhteydessä HDR-toiminto ei ole kuitenkaan mahdollinen.

Kamerasovellusten osalta molemmat valmistajat noudettavat omaa näkemystään asiasta ja samalla niiden ulkoasu ja toiminta ovat tuttua kauraa isommista versioista. HTC:n erikoisuus on Zoe-kuvaustila, joka taltioi valokuvasarjan ohella myös muutaman sekunnin pätkä videokuvaa. Erilliset kuvaustilat (esim. HDR, panoraama tai yö) on HTC:ssa valittava asetusvalikon kautta. Samsungin kamerasovellus kulminoituu puolestaan kuvaustiloihin, joita laitteessa on kaikkiaan kymmenen erilaista. GS4:ssä nähdyistä tiloista pois on jätetty Draama, Animoitu valokuva ja Pyyhekumi, jotka keskittyvät kuvan jälkiprosessontimahdollisuuksiin. Laitteiden kamerasovelluksen toiminnan nopeudessa ei ole merkittäviä eroja niin käynnistymisen, tarkentamisen kuin kuvan ottamisenkaan osalta.

Yllä on muokkaamattomia vertailukuvia käytännön tilanteista. Kuvaparien ylemmät kuvat ovat HTC:lla ja alemmat Samsungilla otettuja. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Otimme molemmilla laitteilla kuvia samoista vertailutilanteista kameroiden erojen ja paremmuuden selvittämiseksi. Hyvissä valaistusolosuhteissa Samsung on kokonaisuutena hieman niskan päällä paremman tarkkuutensa vuoksi. Ero taltioituneiden yksityiskohtien määrässä on havaittavissa selvästi kuvia lähempää tarkastellessa. Yksityiskohdat puuroutuvat HTC:n neljän megapikselin kennolla selvästi aikaisemmin. Dynamiikka ei ole kummassakaan kamerassa erityisen hyvä, mutta HTC:n kuvat tuntuvat ottavan tavallista enemmän siipeensä kirkkaissa valaistusolosuhteissa ja kuvaan tulee hieman hailakka huntu. Samsung ei kärsi vastaavasta aivan yhtä pahasti. Siirryttäessä pois suorasta auringonpaisteesta HTC:n kuviin ilmestyy ajoittain jopa hieman ylikorostunutta kontrastia ja värintoistoa. Hyvässä valaistuksessa HTC kärsii Samsungia enemmän kohinasta, joka on ajoittain jopa yllättävän suurirakeista, mutta onneksi edelleen yksiväristä.

Hämärä- ja pimeäolosuhteissa HTC:n suurikokoisilla pikseleillä varustettu UltraPixel-sensori näyttää kyntensä. HTC pystyy vangitsemaan Samsungia paremmin valoa ha värejä heikoissakin olosuhteissa ja kuva pysyvät selvästi pidempään käyttökelpoisina valon määrän vähentyessä kriittiselle rajalle. Myös HTC:n kanssa kuvien tärähtämisen suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä Onesta tuttu optinen kuvanvakain ei ole apuna pitkien suljinaikojen kanssa. Kuvanvakaimen puuttumisella ei kuitenkaan ole niin suurta vaikutusta, kuin ennakkoon odotimme. Samsungin kuvasensorin tuplasti suuremman pikselimäärän etu vaikuttaisi myös sulavan hämäräkuvissa, sillä yksityiskohtia tarkastellessa HTC yltää lähelle Samsungin tasoa ja joissain tapauksissa parempaankin suoritukseen. Kohina pystyy HTC:lla selvästi vertailukumppaniaan paremmin kurissa, vaikka Samsungiakaan ei voi sättiä kohinan määrästä. Tietyissä tilanteissa erittäin häiritsevänä seikkana havaitsimme Samsungin optiikan heijastavan voimakkaasti kirkkaita valonlähteitä, jollaista HTC:lla emme tavanneet.

Videokuvaus onnistuu molemmilla puhelimilla 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS nopeudella stereoäänellä höystettynä. Samsungin videokuva on laadultaan terävää ja ruudunpäivitykseltään sulavaa, mutta väreillä on tapana ylikorostua hieman. Jatkuvan automaattitarkennuksen havaittiin tietyissä tilanteissa hieman harhailevan. HTC:n video tallentuu hieman suuremmalla bittivirralla ja paremmalla laadulla pakatulla äänellä (192 kbit/s), kuin Samsungissa. Kuvanlaadussa eroa ei kuitenkaan juuri huomaa – jälki on terävyyden ja sulavuuden osalta varsin hyvää, mutta ei mullistavaa. Värit ovat Samsungin tapaan hieman ylikorostuneet. HTC:lla on mahdollista kuvata myös HDR-videokuvaa sekä 720p-videota 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Yhteenvetona kamerapuolen taisto One minin ja GS4 minin välillä on varsin tasaväkinen, sillä laitteiden vahvuudet perustuvat eri osa-alueille. Päivänvalossa Samsungin kahdeksan megapikselin kenno näyttäytyy selvästi tarkempina yksityiskohtina. Lisäksi HTC:n kuvissa esiintyy yllättävän paljon kohinaa ja ajoittain kuvien värimaailma jää kirkkaassa valossa haaleaksi. One minin vahvuudet tulevat puolestaan esiin hämärässä, jolloin se voittaa niin värintoistossa, kuvien valoisuudessa kuin kohinan määrässäkin. Samsung kärsii lisäksi optiikan heijastuksista. Videokuvauksen osalta puntit ovat varsin tasan, mutta HTC tarjoaa enemmän vaihtoehtoja HDR- ja high-FPS-kuvauksen muodossa.

 

Sisältö

  1. Paritestissä HTC One mini ja Samsung Galaxy S4 mini
  2. Tekniset- ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Vertailua sisarmalleihin, Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto