Uusimmat

Vertailua sisarmalleihin, Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto

17.09.2013 00:53 Juha Kokkonen

 

Vertailua sisarmalleihin

Kun älypuhelin nimetään malliston lippulaivan mini-versioksi, luo se automaattisesti vahvoja mielikuvia ominaisuuksista ja suorituskyvystä. Samsung ilmoittaakin tuotesivuillaan suorasanaisesti, että ”Galaxy S4 mini on Galaxy S4:n pienempi versio”. HTC on puolestaan tyytynyt ilmoittamaan hieman ympäripyöreämmin, että One mini on varustettu ”suuremman mallin palkituilla toiminnoilla ja rakenteellisilla ominaisuuksilla”. Esikuviensa kanssa rinnatusten vertailemalla valotamme, kuinka hyvin mini-versiot käytännössä lunastavat mallinimeen pakatut lupaukset.

Ulkoisesti HTC One minin sukulaissuhteen alkuperäiseen Oneen huomaa välittömästi. Ilman vertailukohtaa perehtymättömämpi saattaisi jopa sekoittaa One minin esikuvaansa. Suurin ulkoinen ero löytyy minin reunoja kiertävästä muovikehyksestä, jota Onesta ei löydy. Takakuoressa eroa on löydettävissä LED-salaman sijainnista sekä kameran linssin koosta. Mallien välinen fyysinen kokoero on hieman pienempi, kuin ennakkoon saattaisi odottaa. Mini on 5,4 mm lyhyempi, 5 mm kapeampi ja paksuudeltaan identtinen. Painoltaan mini on 21 grammaa kevyempi, jota on käytännössä vaikea havaita. Pienemmän näyttönsä ja kapeutensa ansiosta miniä on kuitenkin selvästi helpompi käyttää yhdellä kädellä.

Onen S-LCD3-näytön koko on 4,7-tuumaa ja tarkkuus 1080×1920 pikseliä (469 PPI). Minin 0,4 tuumaa pienemmän näytön tekniikka on pykälää vanhempi S-LCD2 ja tarkkuus kokoluokka huomioiden ymmärrettävä 720×1280 pikseliä (342 PPI). Molempien näyttöjen kuvanlaatu on suorastaan loistavaa, mutta pikselitiheyden myötä tarkkuudessa on selvä ero Onen hyväksi. Myös järjestelmäpiirin osalta One vetää pidemmän korren, sillä se sisältää neliytimisen Snapdragon 600 -piirin, kun minissä on tyydyttävä kahden ytimen Snapdragon 400 -piiriin. Myös RAM-muistin ja sisäisen tallennustilan määrä on minissä puolitettu. Muita maininnan arvoisia ministä karsittuja ominaisuuksia ovat NFC-tuki, IR-lähetin sekä MHL-tuki.

Sisäisen akun osalta minin kapasiteetti on 500 mAh pienempi, joka on osittain selitettävissä pienemmällä koolla ja vähemmän virtaa kuluttavalla tekniikalla. Käytännössä ero laitteiden akunkestossa ei ole kovinkaan suuri. Kamerapuolella molemmissa laitteissa käytetään samaa neljän megapikselin UltraPixel-sensoria ja valovoimaista f2.0-optiikkaa. Merkittävänä erona alkuperäisessä Onessa on kuitenkin optinen kuvanvakain, joka ministä on jätetty kokonaan pois. Myös etukamera on Onessa hieman kyvykkäämpi 1080p-videotuen ja HDR:n ansiosta. Käyttöjärjestelmäpuolella molemmissa käytetään samaa Android 4.2.2 -versiota Sense UI 5 -käyttöliittymällä varustettuna.

Jos HTC One ja One mini ovat kuin samasta pakasta vedettyjä, on Samsungilla käytetty kopiokoneen pienennystoimintoa, jos mahdollista, vieläkin suoraviivaisemmalla tyylillä. Ulkoisesti GS4 mini on aivan kuin kutistettu versio GS4:stä. Kokonaisuus on materiaaleja, muotoja ja yksityiskohtia myöden lähes identtinen. Kokoero on kuitenkin siinä määrin merkittävä, että mini-lisänimi on ainakin sen osalta täysin ansaittu. Mini on nimittäin 12 mm lyhyempi, 8,5 mm kapeampi sekä millin paksumpi kuin isoveljensä. Lisäksi mini on 23 grammaa kevyempi. Kokoero onkin huomattavasti suurempi, kuin HTC:n kaksikolla.

Näytön osalta ero GS4-versioiden välillä on HTC:ita suurempi, sillä kokoeroa löytyy 0,7 tuumaa. Molemmat perustuvat samaan Super AMOLED -tekniikkaan, mutta GS4:n viisituumaisen tarkkuus on huimat 1080×1920 pikseliä (441 PPI). Sen rinnalla minin 540×960 pikselin (256 PPI) tarkkuutta voi pitää rimanalituksena, vaikka näytön koko otettaisiinkin huomioon. Järjestelmäpiirin osalta kuvio on saman tyyppinen, kuin vierasleirissä. GS4:n neliytiminen Snapdragon 600 -piiri on karsittu minissä kaksiytimiseksi Snapdragon 400:ksi. Myös sisäinen tallennustila on minissä puolta pienempi, mutta RAM-muistista ei sentään ole hävinnyt kuin neljännes GS4:n kahteen gigaan nähden. Positiivisena seikkana GS4 minissä on säilytetty NFC-tuki, IR-sensori ja ominaisuuksiin lukeutuu myös GS4:stä puuttuva FM-radio. MHL2-tuki ministä on sijaan jätetty pois.

Akkujen kapasiteetissa laitteiden välillä on 700 mAh, josta ainakin suuri osa on perusteltavilla laitteiden koko- ja suorituskykyerolla. Akunkestossa molemmat laitteet pärjäävät hyvin nykyaikaisten älypuhelimien mittapuulla. Kamerapuolella mini luottaa ”edellisen sukupolven tekniikkaan”, sillä GS4:stä löytyy 13 megapikselin kuvasensori. Lisäksi GS4:n kameran yhteyteen on ympätty suurempi määrä lisätoimintoja. GS4:n etukamera kykenee lisäksi 1080p-videoon, kun minissä tarkkuus rajoittuu 720p-laatuun. Käyttöjärjestelmän osalta molemmissa malleissa käytetään Androidin 4.2.2-versiota sekä TouchWiz-käyttöliittymää. Ministä on tosin karsittu pois osa käyttöliittymän erikoisominaisuuksista (mm. Smart- ja Air-ominaisuudet sekä moni-ikkunanäkymä), joka saattaa olla käyttäjästä riippuen hyvä tai huono asia.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Molempia testipuhelimia käytettiin parin viikon ajan normaalissa päivittäisessä käytössä ja niiden toiminnasta saatiin muodostettua melko kattava kuva. Testijakson aikana kummankaan puhelimen toiminnassa ei havaittu ongelmia tai tarvetta uudelleenkäynnistykselle. Allekirjoittaneen omana mokana One mini luiskahti kerran taskusta betoniselle terassille, josta seurauksena laitteen muovikehyksen nurkasta lohkesi pieni pala maalia ja alumiiniseen takakuoreen tuli useampia pieniä raapaleita.

Fyysisesti laitteet poikkeavat toisistaan varsin suuresti niin muotojen kuin materiaalienkin puolesta. HTC One minin kaareva takakuori istuu hyvin käteen, mutta käyttömukavuus on yllä aivan Samsungin tasolle takakuoren ja reunakehyksen puoliterävän kulman vuoksi. Alumiininen takakuori antaa laadukkaan vaikutelman, mutta tuntuu kuivissa käsissä liukkaalta ja viileissä olosuhteissa kylmältä. Kooltaan One mini ei ole erityisen pieni 4,3-tuumaiseksi laitteeksi, mutta ”ylimittaa” löytyy eniten pituussuunnassa, joten puhelin sujahtaa ongelmitta taskuun.

Kuten jo aiemmin tuli todettua, Galaxy S4 mini selkeästi vertailukumppaniaan pienikokoisempi laite ja sen havaitsee myös käyttömukavuudessa. Kompakteihin ulkomittoihin kun yhdistetään laitteen takaosan erittäin pyöristetyt muodot, on lopputuloksena käyttömukavuudeltaan yksi parhaista, ellei paras TaskuMuron testissä olleista laitteista. Takakuoren kiiltäväpintainen ”HyperGlaze”-muovi on normaaliolosuhteissa suht pitävän tuntuinen, mutta kuivissa käsissä se saattaa tuntua hieman liukkaalta.

Yhden käden käyttö onnistuu GS4 minillä selvästi One miniä paremmin, sillä keskikokoista pienemmänkin käden peukalolla pystyy kattamaan lähes koko näytön alan. One minissä noin neljännes näytön yläosasta jää ulottumattomiin, sillä laitteella on siinä määrin enemmän kokoa pystysuunnassa. Muista käytettävyyteen vaikuttavista seikoista maininnan ansaitsee HTC:n kuvaruutunäppäimistö ja tekstinkorjaus, jolla kirjoittaminen sujui selvästi nopeammin ja virheettömämmin, kuin Samsungin ratkaisulla. Pienen maininnan käyttömukavuutta parantavana seikkana ansaitsee myös One minin merkkivalo-LED, joka GS4 ministä on jostain syystä jätetty pois. Vastaavasti kritiikkiä One minille ropisee lukituspainikkeesta, joka on sijoitettu Onen tapaan hankalasti puhelimen yläpäätyyn.

Akunkeston osalta vertailukaksikon odotettiin ennakkoon venyvän samantyyppisiin tuloksiin samankaltaisen raudan johdosta, mutta käytännössä eroa syntyi ennakoitua enemmän. Molempia puhelimia testattiin sekalaisessa yleiskäytössä sisältäen mm. satunnaisia puheluita, muutamia tekstiviestejä, melko aktiivista WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien vastaanottamista ja lähettämistä sekä lyhytjaksoista nettiselailua. HTC:n 1800 mAh akku kesti yhdellä latauksella mainiosti päivän yli aamusta iltaan ja latausta oli puolen yön maissa jäljellä keskimäärin noin 25-40 prosenttia. Kahta päivää akkua ei saatu kestämään kertaakaan. Samsung sen sijaan yllätti positiivisesti jaksaen pariinkin otteeseen jopa kaksi päivää yhteen soittoon akkumittarin näyttäessä 20 % varausta toisen päivän iltana. Yhden päivän käytön jälkeen akkua oli jäljellä keskimäärin 40-65 % ja kertaalleen raskaammalla käytöllä akku saatiin kulutettua päivän aikana noin 15 % tasolle.

Vaikka molemmat puhelimet käyttävät samaa Android-versiota, on niiden käytännön toteutuksessa varsin suuri ero. Molemmat käyttöliittymät ovat tuttuja Onesta sekä GS4:stä ja siinä missä HTC:n Sense UI 5 keskittyy BlinkFeed-näkymän ja hillityn grafiikan ympärille, noudattaa TouchWiz UI värimaailmaltaan pirteämpää runsaalla oheissovellusvalikoimalla varustettua linjaa. Samsungissa tulee mukana mm. GS4:stä tutut WatchOn-, S Memo-, S Voice-, S Translator-, S Health-, Juttualbumi-, Flipboard- ja S Travel -sovellukset, mutta joukko GS4:stä tuttuja ”älyominaisuuksia” (Moni-ikkuna, Ilmanäkymä ja -eleet, Smart-ominaisuudet) on jätetty kokoonaan pois.

Testasimme puhelimilla rinnatusten tärkeimpien perussovellusten ja toimintojen nopeutta ja niiden osalta kamppailu kääntyi hiuksen hienosti HTC:n eduksi. Ajoimme puhelimilla läpi myös joukon yleisiä synteettisiä testisovelluksia ja tulosten perusteella GS4 mini olisi vertailukaveriaan edellä raa’assa suorituskyvyssä. Tämä ei sinällään yllätä, sillä Samsung on käyttänyt korkeampia kellotaajuuksia pykälää tuoreemmissa Krait-prosessoriytimissä, mutta erot ovat siihen nähden silti paikoin yllättävän suuria. Otimme testitulostaulukkoon vertailukohdaksi Samsung Galaxy S4:n, joka ei ole enää tänä päivänä markkinoiden suorituskykyisin älypuhelin, mutta edelleen erittäin hyvä mittapuu. GS4:ään verrattuna vertailukaksikon suorituskyky on selvästi useampaa pykälää alemmalla tasolla.

 

Yhteenveto

Sekä HTC:n että Samsungin huippumallien mini-versiot paljastivat vertailun myötä saman tosiasian – laitteet ovat tutusta ulkomuodosta huolimatta varsin kaukana esikuvistaan. Koon ohella valmistajat ovat päätyneet höyläämään myös teknisiä ominaisuuksia melko rajulla kädellä, joten kompaktimpaa high-end-puhelinta kaipaavat vetävät vesiperän näiden laitteiden kohdalla. Toimintoja on karsittu lähes kaikilla osa-alueilla, pahimmillaan jopa keskeisiltä osin.

HTC One mini on esikuvaansa nähden pienennetty versio niin ulkomittojen kuin ominaisuuksienkin osalta. Laitteen parasta antia ovat laadukkaan tuntuinen alumiinirakenne sekä erinomaisen kuvan tarjoava 720×1280 pikselin S-LCD2-näyttö. HTC:n oma Sense UI 5 -käyttöliittymä toimii varsin sulavasti ja sen ominaisuuksia ei ole karsittu havaittavasti. Myös kameran hämäräkuvausominaisuudet sekä Zoe-kuvausominaisuudet ansaitsevat kehut, mutta sen jälkeen syntilista kasvaakin ikävän pitkäksi. Mini-lisänimen myötä HTC on karsinut paketista pois NFC:n, MHL-tuen, IR-lähettimen ja kameran kuvanvakaimen. Lisäksi käytetty järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään turhan vaatimaton yli 400 euron puhelimeen ja gigatavun RAM-muisti on turhan niukka.

Vertailuparinsa tapaan Samsung Galaxy S4 minissä on esikuvansa kanssa yhteistä lähinnä ulkomuodot ja nimi. GS4 minin ehdottomia vahvuuksia ovat kompaktit ulkomitat ja paino, miellyttävä ja käteen sopiva muotoilu. Plussaa ovat myös muistikorttipaikka sekä kaukosäädintoiminnot mahdollistava IR-lähetin. Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri One miniä korkeammilla kellotaajuuksilla sekä uudemmalla prosessoriversiolla tarjoaa riittävää, vaikkakaan ei lähellekään GS4:n tasoista suorituskykyä. Akunkesto edustaa TaskuMuron testaamien Android-puhelimien kärkipäätä. Yksi minin heikoimmista osa-alueista on näytön resoluutio, joka on ylemmän keskihintaluokan puhelimelle ja GS4:ään verrattuna varsin vaatimaton. Myös kamera on isoveljeen verrattuna vaatimaton, vaikka kykeneekin tuottamaan perushyvää jälkeä. Ohjelmistopuolella ei kannata odottaa näkevänsä totutun runsasta ominaisuusvalikoimaa, sillä GS4:n ohjelmistopuolen erikoistoimintoja on karsittu ministä keskeisiltä osin.

Vertailukaksikosta Samsung osoittautui tasaisemmaksi kokonaisuudeksi, josta löytyy vähemmän puutteita. Samsung myös maksaa ainakin toistaiseksi selvästi HTC:tä vähemmän, joka lisää välimatkaa entisestään. 720p-näyttöä, hämäräkuvausominaisuuksia tai premium-tuntumaa kaipaavalle One mini pystyy kuitenkin tarjoamaan ominaisuuksia, joita GS4 ministä ei löydy. Kokonaisuutena One mini on kuitenkin liian vajavainen hintaisekseen. Esikuvilleen kummastakaan ministä ei valitettavasti ole varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

 

HTC One mini

Hyvää

  • Näytön kuvanlaatu ja tarkkuus
  • Laadukkaan ja tukevan tuntuinen alumiinirakenne
  • Kameran kuvanlaatu heikossa valaistuksessa
  • HDR-videokuvausmahdollisuus
  • BoomSound-kaiuttimien äänenlaatu varauksin
  • Monipuoliset galleria- ja kuvanmuokkaussovellukset

Huonoa

  • Lukituspainikkeen sijainti
  • Hinta
  • Suorituskyky Oneen verrattuna
  • Akku ei käyttäjän vaihdettavissa
  • Lukituspainikkeen sijainti
  • Ei NFC:tä, MHL-tukea eikä IR-sensoria
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Valokuvien kohina ja yksityiskohdat hyvässä valaistuksessa varauksin
  • Ei erillistä kamerapainiketta
  • RAM-muistin määrä varauksin
  • Alumiinisen takakuoren liukkaus varauksin

 

Samsung Galaxy S4 mini (GT-i9195)

Hyvää

  • Kompaktit ulkomitat ja paino
  • Käteen sopiva muotoilu
  • Muistikorttipaikka
  • Akunkesto
  • Näytön kontrasti ja näkyvyys auringonpaisteessa
  • Kaukosäädinsovellus TV-oppaalla

Huonoa

  • Näytön tarkkuus
  • Ei GS4:n Ilmaele-, ilmanäkymä- tai moni-ikkuna-toimintoja
  • Ei merkkivalo-LEDiä
  • Suorituskyky GS4:ään verrattuna
  • Muovinen ja tylsän näköinen rakenne
  • Ei erillistä kamerapainiketta

 

Sisältö

  1. Paritestissä HTC One mini ja Samsung Galaxy S4 mini
  2. Tekniset- ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Vertailua sisarmalleihin, Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto