Uusimmat

Tekniset- ja ulkoiset ominaisuudet

17.09.2013 00:53 Juha Kokkonen

 

Saimme kummankin puhelimen testikappaleet suoraan valmistajalta, mutta HTC One mini toimitettiin valkoisessa bulkkirasiassa pelkän laturin ja USB-kaapelin kera, joten emme päässeet tutustumaan virallisen myyntipakkauksen sisältöön. Galaxy S4 mini puolestaan saapui normaalissa myyntipakkauksessa, jonka kuvitus noudattaa samaa linjaa muiden viimeisimpien Galaxy S -mallien kanssa. Ruskean pahvirasian pintaan on painettu hauska puunsyykuvio ja sen on valmistettu kokonaisuudessaan kierrätysmateriaaleista. Pakkauksen sisältöön kuuluu puhelimen ohella akku, verkkovirtalaturi, USB-kaapeli, tulppamalliset korvakuulokkeet, kuulokkeiden sovitteita, pikakäyttöohjeet sekä takuukortti.

Saimme molemmista puhelimista testiin valkoisen version, joka HTC:n tapauksessa on nimetty Glacial Silveriksi ja Samsungin tapauksessa White Frostiksi. Molemmista laitteista on saatavilla myös musta värivaihtoehto. Jo heti ensisilmäyksellä laitteet eroavat toisistaan ulkoisesti varsin radikaalisti. Molemmat noudattelevat muotoilultaan varsin tiukasti esikuviensa linjaa, Samsungin ollen pyöristetympi ja muovisempi, kun taasen HTC noudattaa särmikkäämpää alumiinipintaista linjaa.

Samsungissa näytön lasi peittää laitteen etukuoren lähes kauttaaltaan, kun taasen HTC:ssä etukuoreen on saatu ryhdikästä ilmettä mustilla näyttölasin reuna-alueilla sekä sen ylä- ja alapuolella sijaitsevilla alumiinilistoilla. Muotoilullisesti HTC vetää kaksikosta selvästi pidemmän korren, sillä Samsungin muodot ovat hieman mitäänsanomattomat ja tulleet tutuksi jo lukuisista Galaxy-malleista runsaan vuoden ajalta. Myös laaduntuntu on HTC:ssä parempi, sillä sen unibody-rakenne on jäykempi ja taustapuoli lähes kauttaaltaan alumiinia. Samsungin kiiltävä muovipinta ei sen sijaan tarjoa premium-vaikutelmaa ja laite natisee ikävästi väänneltäessä.

Laitteiden fyysinen kokoero yllättää, sillä vaikka molemmissa käytetään samankokoista näyttöä, on Samsung selvästi kaksikon pienikokoisempi osapuoli. HTC on kooltaan 132 x 63,2 x 9,25 mm ja 122 grammaa, kun taasen Samsungin mitoiksi ilmoitetaan 124,6 x 61,3 x 8,94 mm ja 107 grammaa. Toisin sanoen Samsung on 7,4 mm lyhyempi, 1,9 mm kapeampi, 0,3 mm ohuempi ja 15 grammaa kevyempi, kuin pahin kilpailijansa. Eron huomaa erityisesti pituudessa, sillä HTC on varsin pitkän mallinen puikula.

Kummankin puhelimen sisälle on piilotettu varsin samantyyppistä rautaa, sillä molemmissa hyrrää Qualcommin Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri. Krait-prosessoriytimien määrä on kaksi kappaletta ja niiden parina on Adreno 305 GPU. Prosessoriytimien kellotaajuus on kuitenkin HTC:ssa 1,4 GHz ja Samsungissa korkeampi 1,7 GHz. Lisäksi Samsungin prosessoriytimet ovat Krait 300 -mallia, kun taasen HTC on päätynyt käyttämään vanhempia Krait 200 -ytimiä. Lisäksi Samsungissa RAM-muistia on 1,5 Gt, kun HTC-käyttäjän on tyydyttävä yhteen gigatavuun. HTC:n 16 gigatavun sisäinen tallennustila on tuplasti Samsungia suurempi, mutta vain Samsung tarjoaa mahdollisuuden käyttää muistikorttia. Mobiiliverkossa molemmat puhelimet tukevat myös LTE-tiedonsiirtoa (100/50 Mbit/s) kaikilla kolmella Suomessa tuetulla taajuudella (800/1800/2600MHz).

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on vertailukaksikossa moniltakin osin varsin toisistaan poikkeavasti toteutettu. HTC:ssa sen korkeus on noin 20,5 mm, kun taasen Samsungissa vastaava mitta on vain 14,5 mm. Tämä tekee HTC:n näytön alapuolisien painikkeiden operoinnista hieman miellyttävämpää, sillä ne eivät sijaitse aivan yhtä lähellä puhelimen alareunaa. Myös painikkeiden toteutuksessa on eroa, sillä HTC:ssa niitä on vain kaksi – koti ja paluu. Samsungissa niitä on sen sijaan kolme, joista paluu- (oikealla) sekä valikkonäppäin (vasemmalla) ovat kapasitiivisia ja keskellä sijaitseva kotinäppäin puolestaan fyysinen näppäin. Avoimien sovellusten näkymä aukeaa HTC:ssa kotipainikeen tulpapainalluksella ja Samsungissa puolestaan pitämällä kotinäppäintä hetken pohjassa. Kumpikaan toteutustapa ei edusta Androidin referenssimallia.

Molempien puhelimien alapäätyyn on sijoitettu micro-USB-liitäntä sekä pieni mikrofonin aukko. Samsungissa USB-liitäntä sijaitsee keskellä, kun taasen HTC:ssa se on sijoitettu oikeaan reunaan ja ylösalaisin. HTC:ssa näytön alapuolelta löytyy painikkeiden ohella myös noin yhdeksän millin alumiinikaistale, jonka keskellä on toinen kahdesta sisäisellä vahvistimella varustetusta BoomSound-kaiuttimesta. Ne edustavat äänenlaadultaan ehdotonta älypuhelinten eliittiä, vaikka mistään huikaisevasta kuunteluelämyksestä ei vielä voikaan puhua. Ääni on kuitenkin tavallista erottelevampi ja vähemmän diskanttipainotteinen.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on HTC:ssa 16 ja Samsungissa noin 15 mm:n korkuinen. HTC:ssa se muodostuu suurimmilta osin näytön alapuolelta löytyvän kaltaisesta harjatusta alumiinipinnasta, jonka keskellä pienien reikien takana on myös kuulokkeena toimiva toinen BoomSound-kaiutin. Kaiuttimen vasemmalla puolella sijaitsevat etäisyys- ja valoisuussensorit sekä oikealla puolella 1,6 megapikselin BSI-kennolla varustettu 720p-videokuvaa taltioiva etukamera. Samsungissa kuuloke on puolestaan siron kromiritilän takana ja sekä sensorit että 1,9 megapikselin kamera (720p) sen oikealla puolella. Ilmoitus-LED-löytyy vain HTC:sta ja se on sijoitettu kaiutinritilän taakse.

HTC:n yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä metallinen lyhytliikkeinen virta-/lukituspainike, jonka tuntuma saisi olla hieman selkeämpi. Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu micro-SIM-korttipaikan kelkka, jonka irrottamiseen tarvitaan pieni teräväkärkinen apuväline. Samsungin yläpäätyyn on puolestaan sijoitettu 3,5 mm ääniliitännän ohella toisen mikrofonin aukko sekä pieni pyöreä linssi, joka piilottaa taakseen IR-lähettimen kaukosäädintoimintoa varten. HTC:sta IR-lähetintä ei löydy, vaikka se kuuluukin isovelimalli Onen varusteisiin.

Molempien puhelimien etupuolta hallitsee 4,3-tuumainen näyttö, mutta siihen ne yhtäläisyydet tällä osa-alueella sitten loppuvatkin. HTC:n näyttö perustuu S-LCD2-tekniikkaan ja tarjoaa 720×1280 pikselin tarkkuuden (341 PPI). Näyttöä suojaa Gorilla Glass 3 -lasi. Samsungin näyttö puolestaan luottaa Super AMOLED -tekniikkaan sekä RGB-alipikseliasetteluun, joka on Pentile-asettelua parempi vaihtoehto. Tarkkuudeltaan näyttö on 540×960 pikseliä (256 PPI), joka on noin 56 % HTC:n näytön pikselimäärästä. Kummankin puhelimen näyttö ansaitsee kehuja kuvanlaadusta ja katselukulmista, eikä näkyvyydestä auringonpaisteessakaan voi valittaa. AMOLED-tekniikka pystyy toistamaan tummat sävyt paremmin, mutta toisaalta HTC:n näytön terävyys ja tarkkuus on pykälää kovemmalla tasolla. Kokonaisuutena näytön osalta HTC vetää pidemmän korren loistavalla paneelillaan. Myöskään Samsungin näyttö ei ole huono, mutta qHD-tarkkuus ei edusta enää ylemmässä keskiluokassa terävintä kärkeä.

Takakuorirakenteen eroavaisuudet ovat merkittävät, sillä HTC:n alumiininen unibody on pystyvästi umpinainen, kun taasen Samsungin kiiltävä muovikuori on avattavaa mallia. HTC:n takakuori on mattapintaista alumiinia ja muotoiltu tasaisesti kaarevaksi. Kuoren ylä- ja alareunaa halkovat saumattomasti valkoiset muovikaistaleet, jotka liittyvät laitteen kylkiä kiertävään kiiltävän valkoiseen muovikehykseen. Samsungin valkoinen muovikuori on joka suunnasta pyöristelty ja sen kiiltävän pinnan alla on sopivassa valossa havaittavissa tiheä verkkokuvio.

HTC:n ainoat kylkipainikkeet ovat oikean kyljen äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Ne ovat erilliset ja noudattavat siten erilaista muotoilua, kuin alkuperäisessä Onessa. Samsungin kylkipainikkeet on jaettu oikean kyljen lukitus-/virtapainikkeeseen sekä vasemman kyljen äänenvoimakkuuden säätöpainikkeeseen. Samsungissa kaiutin on sijoitettu takakuoren alanurkkaan, kun taasen HTC:sta taustamelua seuraava mikrofoni löytyy muovikaistaleesta takakuoren vasemmasta ylänurkasta.

Akkurintamalla lähtökohdat ovat melko samanlaiset, sillä HTC:n kiinteä Li-polymeeriakku on kooltaan 1800 mAh ja Samsungin irrotettava Li-ion-akku puolestaan 1900 mAh. Samsung lupaa 3G-verkossa valmiusajaksi jopa 300 tuntia ja puheajaksi jopa 12 tuntia. HTC:n vastaavat lupaukset ovat 692 tuntia ja 13 tuntia 20 minuuttia. Käytännössä ne ovat kuitenkin jotain aivan muuta.

Samsungissa irrotettavan takakuoren alta löytyy myös laitteen micro-SD-muistikorttipaikka sekä micro-SIM-korttipaikka. Takakuori on ohutta ja erittäin taipuisaa muovimateriaalia.

Sisältö

  1. Paritestissä HTC One mini ja Samsung Galaxy S4 mini
  2. Tekniset- ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Vertailua sisarmalleihin, Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto

Muropaketin uusimmat