UUSIMMAT

Galaxy S III ensituntumat

06.05.2012 23:37 | Juha Kokkonen

 

Ensivaikutelmaltaan uusi Galaxy S III on entistä suurempi ja pyöreämuotoisempi, mutta tunnustautuu silti selvästi Galaxy S -perheen jäseneksi. Värivaihtoehtoja on kaksi – Pebble Blue ja Marble White, eli sininen ja valkoinen. Käteen ensimmäistä kertaa otettaessa huomion varastaa suurehko koko, keveys ja hieman muovinen tuntuma, jonka osalta laite noudattaa Galaxy S -malliston perinteitä. Muovisuus ei kuitenkaan tunnu suoranaisesti halvalta, vaan laite tuntuu tukevalta kädessä.

Samsung Galaxy S III on ulkomitoiltaan 136,6 x 70,6 x 8,6 mm ja painaa 133 grammaa. Kokoisekseen kyseessä on siis erittäin kevyt laite. Etupuolta hallitsee 4,8 tuumainen HD Super AMOLED -näyttö, joka perustuu valitettavasti PenTile-tekniikkaan. Kaikesta huolimatta 1280×720 pikselin (306 ppi) näyttö on kuvanlaadultaan ja terävyydeltään markkinoiden kärkeä. Vaikka näytön koko on kasvatettu 22 % edellisen sukupolven malliin nähden, ovat ulkomitat kasvaneet vain 16 %. Tämä on mahdollista ohuempien reunojen ansiosta.

Galaxy S III:n suorituskyvystä vastaa Samsungin oma Exynos 4212 Quad -järjestelmäpiiri, joka sisältää neljä 1,4 gigahertsin Cortex-A9-prosessoriydintä sekä Mali-400-GPU:n. RAM-muistia löytyy yksi gigatavu. Tallennustilaa löytyy versiosta riippuen 16, 32 tai 64 gigatavua, joka on laajennettavissa jopa 64 gigatavun microSD-muistikortilla. Suomeen myyntiin tulee näillä näkymin vain 16 gigatavun versio.

Yhteys matkapuhelinverkkoon tapahtuu nelitaajuus-GSM:n ja nelitaajuus-3G-tekniikan avulla. LTE-versio ei tule saataville Suomen markkinoilla. Data liikkuu matkapuhelinverkossa 21 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Lisäksi tarjolla on WLAN 802.11 abgn, Bluetooth 4.0, NFC ja A-GPS.

Kamerapuolella tarjolla on kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen takakamera sekä 1,9 megapikselin etukamera. Videokuvaus onnistuu 1080p-tarkkuudella. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat microUSB-liitäntä MHL-tuella, USB-OTG, micro-SIM-korttipaikka, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, vastamelutekniikka, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoisuus- ja etäisyyssensori, kompassi, barometri, FM-RDS-radio sekä 2100 mAh Li-ion-akku. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.0.4, joka on kustomoitu Samsungin omalla TouchWiz 4.0 -käyttöliittymällä.

Näytön alapuolelta löytyy aiemmista Galaxy S -malleista tutut valikko-, koti- ja paluunäppäimet. Kotinäppäin on tuttuun tyyliin fyysinen, mutta kooltaan aiempaa matalampi ja leveämpi. Kotinäppäintä pohjassa pitämällä avautuu Android 4.0:n viimeisten sovellusten näkymä. Reunanäppäimet ovat toteutettu hipaisutekniikalla ja valkoisella taustavalaisulla. Puhelimen kokoon nähden painikkeet sijaitsevat melko lähellä puhelimen alareunaa, joka hankaloittaa niiden sujuvaa käyttöä hieman. Näyttöä ja koko etupuolta peittää Gorilla Glass 2 -suojalasi ja reunoja kiertää hopeanvärinen muovinen koristelista.

Myös yläosassa näyttö ylettyy tavallista ylemmäs, ja sen yläpuolelle jää vain pieni kaistale kuulokkeelle, kameralle sekä sensoreille. Kuulokkeen ritilä on identtinen Galaxy Nexuksen kanssa. Etukameran tarkkuus on 1,9 megapikseliä ja sillä pystyy tallentamaan myös 720p-tasoista videokuvaa 30 FPS nopeudella.

Aiemmista Galaxy S -malleista poiketen puhelin on sivuprofiililtaan lähes tasapaksu, eikä alapäässä ole merkittävää paksunnosta. Galaxy S III:n paksuus keskikohdasta on 8,6 mm. Vasempaan kylkeen on sijoitettu yksiosainen äänenvoimakkuuden säätöpainike ja oikeaan puolestaan virta-/lukituspainike.

Galaxy S III:n takakuori on pyöristetty niin reunoista kuin kulmistakin. Tämä tekee siitä erittäin miellyttävän tuntuisen kädessä. Takakuoren pinnassa on käytetty Hyperglaze-pinnoitetta, joka tekee pinnasta kiiltävän ja sileän. Pinnoitteen hyötyjä ei selvennetty tarkemmin. Sinisen version takakuoressa kiiltävän pinnan alla on havaittavissa harjattua metallia imitoiva kuviointi. Samsung-logo on toteutettu kiiltävällä fontilla ja kameran linssi, LED-salama sekä kaiuttimen ritilä sijaitsevat takakuoren yläosassa. Takakuori on irrotettavissa ja sen takaa löytyy 2100 mAh Li-ion-akku. Myös akku on irrotettavissa.

Galaxy S III:n automaattitarkenteinen taustalta valaistu kamerasensori on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja muistuttaa ensituntumien perusteella pitkälti Galaxy Nexuksen kameraa. Valokuvien lisäksi kameralla pystyy nauhoittamaan 1080p-videokuvaa 30 FPS nopeudella. Hämäräkuvausta on avustamassa LED-salama kameran vasemmalla puolella.

Kamerasensorin teknisien ominaisuuksien sijaan Samsung on panostanut Galaxy S III:n osalta käytettävyyteen ja ohjelmistopuolen ominaisuuksiin. Näitä ovat mm. ”zero shutter lag”, alle sekuntin käynnistymisaika, jopa 20 kuvan purskekuvaus 3,3 kuvan sekuntivauhdilla, parhaan kuvan valintaominaisuus, kasvojen automaattitunnistus osoitekirjan perusteella sekä valokuvaus videokuvauksen aikana. Pikaisten ensituntumien perusteella kamerasovellus tuntuu erittäin nopealta ja tarjoaa entistä paremmat asetukset. Kuvanlaatua ei valitettavasti päästy vielä tarkastelemaan puhelimen ulkopuolella.

Galaxy S II:n ja Galaxy Nexuksen rinnalla Galaxy S III näyttää suurelta, vaikka ulkomitoissa ei olekaan lopulta suuresti eroa Galaxy Nexukseen. GSIII on kolmikon ainoa neliydinsuorittimella varustettu malli, sillä vanhemmat Galaxyt käyttävät kaksiydintekniikkaa. RAM-muistin määrä on sen sijaan kaikissa sama yksi gigatavu. GSII on kolmikon ainoa Super AMOLED Plus -näytöllä varustettu malli, mutta toisaalta uudemmat sukulaiset tarjoavat HD-resoluution.

GSII:een verrattuna GSIII on kaksi millimetriä paksumpi, mutta toisaalta siinä ei ole edeltäjästään tuttua alaosan paksumpaa kohtaa. Paino on noussut edeltäjään nähden 17 grammaa, mutta GSIII on edelleen kaksi grammaa Galaxy Nexusta kevyempi. GSIII:n takakameran tarkkuus ei ole kasvanut edeltäjäsukupolvesta, sillä megapikseleiden määrä on edelleen kahdeksan. Galaxy Nexuksen kamera sen sijaan on tarkkuudeltaan vain viisi megapikseliä. GSIII:ssa on kolmikon ainoa yli 2000 mAh akku – GSII:n akku on kapasiteetiltaan 1560 mAh ja Nexuksen 1750 mAh.

Pikaisten ensituntumien perusteella Galaxy S III on erittäin sujuvasti ja ripeästi toimiva laite. Useimmista edellä esitellyistä erikoisominaisuuksista ei ehtinyt vielä saamaan ensivilkaisua parempaa kuvaa. Selvää kuitenkin on, että Samsung on panostanut merkittävästi juuri ohjelmistopuoleen ja TouchWiz-käyttöliittymän sekä oheissovellusten tuomat erot Android 4.0:n perusversioon verrattuna ovat selvät. Samsung on mm. päättänyt käyttää aiempien Android-versioiden tapaan valikko-toimintonäppäintä ja koti-näppäintä avoimien sovellusten näkymän avaamiseen. Galaxy S III:n TouchWiz eroaa Galaxy S II:n Ice Cream Sandwich -päivityksestä uusien sovellusten ja ominaisuuksien ohella lukuisilla pienillä yksityiskohdilla.

Galaxy S III:n Android ICS tuntuu hienostuneemmalta ja viimeistellymmältä, kuin Galaxy S II:ssa. Kotiruudun alareunassa on nyt suuremman näytön mahdollistamat viisi kuvaketta ja myös widgettejä on uudistettu. ”Inspired by nature, designed for humans” iskulause käy selvästi lukuisten käyttöä helpottamaan tarkoitettujen toimintojen ohella myös mm. lukitusruudulla esiintyvän vedenpinta-efektin sekä luontoaiheisten taustakuvien muodossa. Lisäksi lukitusruutu tarjoaa vihdoin kilpailijoiden tuotteista tuttuja pikavalintoja eri toimintoihin. Erityistä mielenkiintoa herätti S Voice -toiminto, jota testattiin vaihtelevin menestyksin meluisassa esittelytilassa. Osa käskyistä ei mennyt edes natiivisti englantia puhuvilta perille, mutta syynä oli hyvin todennäköisesti esittelytilan hälyisyys.

Onnistuimme ajamaan esittelykappaleella myös muutaman suorituskykytestin, joiden tulokset olivat seuraavia: Smartbench 2012 4086/1615 pistettä, Linpack Multi 0,92 sekuntia, Nenamark 2 58,8 FPS, An3DBench XL 37457 pistettä ja Vellamo 2004 pistettä. Tulokset ovat yleisesti ottaen hyviä ja Smartbechiä lukuunottamatta selvästi esimerkiksi HTC:n One X -mallia edellä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esittelylaitteessa tuskin oli vielä sisällä lopullista ohjelmisto- ja rautaversiota.

Samsung Mobile Unpacked 2012 tarjosi juuri sitä mitä odotettiin – Galaxy S -tuoteperheen uusimman vesan. Vaikka uutuus oli monilta osin sitä mitä odotettiin, tuntui monelle paikanpäällä olleelle jääneen vielä jotain hampaankoloon. Allekirjoittanut muiden ohella jäi kaipaamaan mm. teknisesti kehittyneempää kameraa, laadukkaampia kuorimateriaaleja sekä Super AMOLED Plus -näyttötekniikkaa.

Kokonaisuudessaan Samsung on tuomassa markkinoille kovan luokan laitteen, joka näyttäisi jatkavan mallisarjansa perinteitä niin hyvässä kuin pahassa. Vasta kesäkuun puolella julkaistavassa testiartikkelissa kuitenkin nähdään, kuinka Galaxy S III:n rauta ja ohjelmistoratkaisut toimivat käytännössä. Odotukset sen suhteen ovat korkealla. Toimitukset alkavat 29. toukokuuta.

 

Sisältö

  1. Samsung Mobile Unpacked 2012 ja Galaxy S III ensituntumat
  2. Galaxy S III ensituntumat