UUSIMMAT

Suorituskyky ja akunkesto

26.01.2020 10:00 | Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Suorituskyky ja akunkesto

Kuten myös edellisessä XR-mallissa, iPhone 11 saa saman suorittimen kuin kalliimmissa Pro-malleissa. Kyseessä onkin siis Applen omaa käsialaa oleva A13, joka sisältää jopa 8,5 miljardia transistoria. Se koostuu edellisvuoden suorittimen tapaan kahdesta tehoytimestä sekä neljästä virtapihimmästä ytimestä.

Kaikkien ytimien luvataan olevan jopa 20 prosenttia nopeampia ja jopa 30-40 prosenttia energiatehokkaampia. Näytönohjaimen luvataan myös olevan jopa 20 prosenttia tehokkaampi ja käyttävän jopa 40 prosenttia vähemmän energiaa.

 

Koska iPhone 11:n suoritin on sama kuin Pro-malleissa, on sen suorituskyky edelleen älypuhelimien kärkeä. Se peseekin huomattavasti kalliimpia Android-lippulaivoja suorituskykymittauksissa. Kuitenkin reilun kuukauden kuluttua tullaan mahdollisesti markkinoilla näkemään uusilla suorittimilla varustettuja älypuhelimia, jolloin valtikka voikin siirtyä takaisin Android-puhelimille.

Edellinen iPhone XR sai suitsutusta erityisesti sen akunkestosta, eikä iPhone 11 ole tässäkään tapauksessa poikkeus. Apple lupaa puhelimelle noin tunnin pidempää akunkestoa kuin XR:ssä, ja myös kokemukset puhuvat sen puolesta.

Akun kapasiteettia on nostettu maltillisesti 2942 milliampeeritunnista 3110 milliampeerituntiin. Hieman isompi akku yhdistettynä uuteen virtapihimpään A13 -suorittimeen tarjoavat huolettomia käyttötunteja ilman kaipuuta laturista.

Puhelimella pärjää heittämällä yhden päivän, ja parhaimmassa tapauksessa jopa toisenkin. Apple lupaa täydellä akulla jopa 17 tuntia videotoistoa, 10 tuntia videon streamausta tai 65 tuntia äänentoistoa.

Videotoistosta iPhone 11 ei kuitenkaan selvinnyt aivan puhtain paperein, sillä puhelin hyytyi jo kuuden tunnin jälkeen. Testissä pyöritetään Full HD -videota Youtubesta täydellä kirkkaudella niin pitkään kuin virtaa riittää. Tämänhetkiset huippupuhelimet ovat päässeet yli kahdentoista tunnin tuloksiin, joten iPhone 11:n tulos ei ole kauhean mairitteleva.

Ja sitten kun se laturin tarve iskee, iskee samalla myös pieni tuskastuminen. Toisin kuin Pro-mallin kanssa, myyntipaketin mukana tulee tuskallisen hitaasti lataava viiden watin laturi. Vaikka kyseessä onkin halvempi Applen puhelinmalli, olisi silti laturin olleen edes hieman tehokkaampi. Latauskaapeli on myös sama kuin vanhemmissa malleissa, eli perinteisempää USB-A-Lightning -mallia.

Vakiolaturilla lataus tyhjästä akusta 50 prosenttiin kestää 1,5 tuntia, ja täyteen varaukseen tuhlautuu yli kolme tuntia. Puhelin tukee myös 11 Pro -mallien mukana tulevaa 18 watin pikalaturia, jolla puhelimeen saa puolessa tunnissa 50 prosenttia virtaa, ja täyteen se latautuu noin vähän yli kahdessa tunnissa. Puhelin tukee myös Qi-standardin langatonta latausta. Käänteistä langatonta latausta ei iPhone 11:sta löydy. Puhelimessa on myös tuki NFC:lle, mutta sen käyttö rajoittuu lähes pelkästään Apple Pay -maksukykyyn.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto