Uusimmat

Käyttö

26.01.2020 10:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Käyttö

Jos iPhone 11 Pro Maxin kohdalla voitiin pitää pienenä pettymyksenä sitä, ettei sen design ole muuttunut edellisistä malleista, voi normaali iPhone 11 tuottaa vielä isomman järkytyksen.

Sinänsä testipuhelimen design ei ole kuin vasta vuoden vanha, sillä se nähtiin ensimmäisen kerran edeltäjässä iPhone XR:ssä. Mutta siinä missä 11 Pro Maxin mitat olivat kasvaneet millejä sieltä täältä ja painoa oli tullut huomattavasti lisää, on iPhone 11:n mitat ja paino pysyneet täysin identtisenä XR:n verrattuna.

Kuoret ja lisätarvikkeet eivät kuitenkaan välttämättä mene yhteen edellismallin kanssa uuden kamerajärjestelyn takia. Painoa puhelimella onkin 194 grammaa, mutta paino jakautuu erinomaisesti, eikä laite tunnu niin painavalta kuin luvut antaisivat ymmärtää.

Ero kalliimpaan Pro-malliin syntyy myös materiaalivalinnoista. Ensimmäisenä käteen puhelimen napattaessa huomion herättää perinteisempi liukas takalasi, kun taas Pro-malleissa pinta on hieman mattamaisempi.

Puhelimen reunukset ovat iPhone 11 -mallissa alumiinia, joka tuntuu kädessä todella laadukkaalta. Valkoisessa yksilössä reunuksen väri on hieman hopeansävyinen. Vasemmalta reunuksella sijaitsee tuttuun tapaan äänenvoimakkuusnäppäimet sekä hiljaisen tilan säädin, ja oikealla reunuksella sijaitsee virtanäppäin. Valkoinen takalasi on tyylikäs ja arvokkaan näköinen, ja valkoinen väri onnistuu peittämään hyvin sormenjälkiä.

Puhelimen etupuolella ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Ensimmäisenä etupuolelta iskee silmään jo XR-mallissa olleet paksut reunukset näytön ympärillä. Ne näyttävät nykypäivänä jo hieman vanhahtavilta.

Näytön yläkulmaa edelleen haukkaa suurenkokoinen näyttölovi, jonne on piilotettuna etukamerat sekä kasvojentunnistukseen tarvittava tekniikka. Puhelimen takapuolella omenalogo on siirtynyt aika tarkalleen puhelimen keskelle takakuorta, sekä kameroille on nyt oma alustansa Pro -mallien tapaan.

Puhelimen suurin kiistanaihe on sen näyttö.

Näytön koko on säilynyt 6,1 tuumassa, mutta sen tarkkuus aiheuttaa useissa pientä hampaidenkiristystä, sillä se jää vain 1792 x 828 pikseliin. Sen lisäksi näyttötekniikkana on Pro-malleista poiketen perinteisempi LCD- eli nestekidenäyttö. Apple kutsuukin itse näyttöä markkinointitermein Liquid Retina -näytöksi.

Pää- ja välivärien toisto sekä sRGB -kuvilla että HDR10 -videoilla ovat erinomaiset. Pro Maxin tuhannen kandelan maksimikirkkauteen neliometrillä ei aivan päästä, mutta iPhone 11:n näyttö kykenee automaattinen kirkkaussäätö päällä riittävään 700 kandelaan neliömetrillä lukemaan kirkkaissa olosuhteissa, kuten suorassa auringonpaisteessa. Varsinaisesti moitittavaa on vain lcd-tekniikan haaleampi mustan taso: kontrasti jää Pro-mallin OLEDista kauas jälkeen 1500:1 suhdelukemallaan.

Yleissävyltään iPhone 11 on lähellä neutraalia 6500 kelvinin värilämpötilaa, joskin HDR-materiaalilla rahtusen tätä sinertävämpi.

Parin viikon testin aikana pienempään resoluutioon ei tullut kiinnitettyä huomiota. Tarkkasilmäiset sekä aiheeseen harjaantuneet voivat huomata puhelinta tarkastellessa eron. Arkiset asiat hoituvat yhtä mallikkaasti myös tältä näytöltä. Olisi kuitenkin suotavaa jo tämän hintaisessa puhelimessa olevan edes Full HD -resoluutioon kykenevä näyttö.

Itselle 6,1 tuumaa tuntui olevan se lähes täydellinen näyttökoko. Päivittäisenä puhelimena oleva 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Max tuntuu ajoittain piirun verran liian isolta – erityisesti yhdellä kädellä käytettäessä. Kompaktimpi 5,8 tuuman iPhone 11 Pro tuntuu jo aavistuksen pieneltä varsinkin videoiden katseluun. Ainoastaan iPhone 11 -mallin LCD-näyttöön siirtyminen OLEDista tuntuu ajatuksena hieman vastenmieliseltä.

Multimediakokemusta kuitenkin hieman parantaa stereokaiuttimet, joissa hyödynnetään sekä puhelimen pohjassa sijaitsevaa kaiutinta, että puheluihin tarkoitettua kaiutinta näytön yläreunassa. Äänenlaatu on yllättävän hyvä sekä äänenvoimakkuutta irtoaa runsaasti.

Apple heivasi kuulokeliitännän kaikista malleistaan jo muutama vuosi sitten, joten sitä ei yllättäen puhelimesta löydy. Mukana myyntipaketissa ei tule enää edes 3,5 mm – Lightning -sovitinta, joten se on ostettava erikseen.

Puhelimen lukituksen avaaminen tapahtuu edelleen Face ID -kasvojentunnistuksella, jossa käytetään infrapunakameraa. Face ID -kasvojentunnistus toimii todella täsmällisesti sekä nopeasti.

Applen iPhone -mallit tulevat vakiona iOS 13 -käyttöjärjestelmällä, joka on nyt päivittynyt jo versioon 13.3. Versio on huomattavasti vakaampi kuin edelliset, mutta silti ajoittain jonkinmoisia bugeja tuntuu silti tulevan vastaan. Testin aikana ongelmat liittyivät lähinnä Applen omien sovellusten satunnaisiin kaatumisiin, mutta myös muutaman kerran vastaantulleisiin WiFi- ja Bluetooth-yhteysongelmiin.

Myös iPhone 11 -mallin sisältä löytyy nyt uusi U1-piiri, jonka tarkoituksena on soveltaa uutta langatonta teknologiaa laitteiden paikannuksen ja sijainnin tukena. Piiriä ei kuitenkaan vielä hyödynnetä täysin, vaan tarkoitus on tuoda myöhemmin sirua hyödyntäviä ominaisuuksia. Tällä hetkellä Applen mukaan sirua käytetään AirDrop -tiedostonsiirto-ominaisuuden yhteydessä tilan hahmottamiseen.

Puhelimen roiske- sekä pölytiiviys on myös parantunut. Sen luokitus on vaihtunut IP67:sta IP68:n, ja sen luvataan kestävän kahden metrin upotus veteen 30 minuutin ajan.

Puhelimessa on kaksois-SIM-ominaisuus, joka on toteutettu yhdellä fyysisellä nano-SIM-korttipaikalla sekä sisäänrakennetulla eSIM-paikalla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat