Uusimmat

Käyttö

10.10.2018 19:00 Osku Kannisto

Käyttö

Suurin ero viime vuoden iPhone X -malliin verrattuna on XS Maxin koko. Uusi XS Max-versio vastaa käytännössä mitoiltaan hyvin pitkälti aiempia Plus-malleja. Jos niihin on aiemmin tottunut, on myös Max turvallinen valinta. Sen näyttö on merkittävästi Plus-malleja isompi reunoille ulottuvan muotoilun ansiosta.

Suurimmat erot vanhempiin malleihin ovat Face ID -kasvojentunnistus sekä kotinäppäimen poistuminen. Sormenjälkitunnistusta ei siis enää voi käyttää.

Onneksi Face ID toimii ripeästi ja luotettavasti. Sitä voi käyttää pilkkopimeässä ja silmälasien kanssa ongelmitta. Tosin kasvot on aina saatava ruudun eteen, jotta puhelimen saa pois lukituksesta ilman pin-koodin näppäilyä.

Käyttöliittymän eleohjaus on erittäin intuitiivinen – käyttöliittymässä liikutaan ja sovellusta vaihdetaan eleillä. Kotinäppäimestä luopuminen hämää todellisuudessa vain muutaman päivän ajan, minkä jälkeen uudistus on käytännössä vain positiivinen. Esimerkiksi kotivalikkoon pääsee aina kuvan alalaidasta pyyhkäisten, ohjauspaneeli aukeaa oikeasta yläkulmasta ja ilmoitukset vasemmasta ylälaidasta.

6,5 tuuman ja 2688 x 1242 pikselin OLED-näyttö vakuuttaa kirkkaudellaan ja äärettömällä kontrastillaan. Näytön heijastuksiin on kiinnitetty selkeästi huomiota, sillä näyttöä on nyt helppo käyttää aurinkoisellakin säällä. Tähän myötävaikuttaa myös näytön erinomainen kirkkaus.

Kultasilmäkin arvostaa näytön väritarkkuutta. Värit on kalibroitu erittäin tarkasti vastaamaan rec709/sRGB-väriavaruuksia. Kuvat toistuvat ruudulla siis juuri siten kuin ne on tarkoitettukin sortumatta liioiteltuihin saturaatioihin.

Lisäksi näyttö tukee laajennettua HDR-määrittelyä. Väriavaruus laajenee HDR-videoilla ja -kuvilla DCI-P3-raameihin esimerkiksi Netflixin ja YouTuben HDR-videoita katsellessa.

XS Max toimii uudella iOS12-käyttöjärjestelmällä. Eri Android-puhelimiin verratessa käyttöjärjestelmä on yksinkertainen, mutta käyttöliittymän muokattavuus on samalla suppeaa. Lukitusnäytöllä näkyy ilmoitukset, joiden sisältö aukeaa oletuksena vasta kasvojentunnistuksen jälkeen. Haku- ja widget-näkymää on mahdollista muokata valitsemalla siihen omia sovelluksia.

IOS12 tuo lisää nopeutta, mistä ei kuitenkaan ole XS Maxin osalla niin paljoa hyötyä kuin vanhemmilla iPhoneilla. Käyttökokemus on nopein, mitä tällä hetkellä puhelimista löytyy. Valikkojen sulavuuden ohella sovellukset käynnistyvät ennätysnopeasti ja sovellusten selailu alalaitaa rullaten toimii viiveettä. Tähän myötävaikuttaa osaltaan neljään gigatavuun kasvatettu keskusmuisti.

IOS12:n uutuuksista mielenkiintoisimpia ovat oikotiet ja ruutuaika.

Oikotiet luodaan omalla sovelluksellaan. Niitä voisi verrata makroihin, jossa eri toimintoja kustomoidaan ja tarvittaessa putkitetaan automatisointia varten. Oikoteillä voi vaikka lukea rss-uutisia, hakea kuvia tai tehdä kalenterimerkintöjä. Oikoteiden hyöty kasvaa, kun sovellukset alkavat tukea niitä paremmin. Tehdyt oikotiet saa tallennettua widgetien ohella kotivalikkoon muiden sovelluskuvakkeiden tapaan. Lisäksi niille saa äänitettyä oman Siri-käynnistyskomentonsa.

Ruutuaika tarkkailee käyttäjän aikaa puhelimen edessä. Pelkän ajan ohella se kiinnittää käyttäjän huomion siihen, mitä puhelimella on tehty eri kategorioiden pohjalta. Näkymästä saa selkeän kuvan siitä, miten paljon aikaa some-palvelut, pelit ja muut sovellukset haukkaavat päivästä.

Pelkän tarkkailun rinnalla voi halutessaan hillitä omaa ruutuaikaansa tekemällä rajoituksia eri sovellusten käyttöön sekä sovellusten taustatoimintaan tiettyinä kellonaikoina. Ominaisuudesta on selkeää hyötyä perhetilejä hyödyntävissä kodeissa, koska alaikäisten ruutuaikaa voi ohjata etänä vanhemman tililtä koskematta lapsen puhelimeen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto