Olemus, näyttö ja ominaisuudet

01.02.2021 20:00 Aleksi Herttua

Olemus, näyttö ja ominaisuudet

Lenovo Legion Duelin ulkoinen olemus ei anna tilaa tulkinnoille. Se huokuu pelihenkeä värityksessään, taustan kuvioinnissa sekä valaistussa logossa. Katseenvangitsija kyllä, muttei hienostuneella yleisilmeellä.

Kun puhelimen ottaa käteensä, huomaa lähes 250 gramman painon kyllä. Muutenkin laitteen käsittely yhdellä kädellä on vaivalloista. Ulkomitat ovat 169,1 x 78,5 x 9,9 millimetriä, josta erityisesti puhelimen lähes senttimetrin paksuus tuntuu taskussa.

Puhelimen etu- ja takapuolen kerrotaan olevan valmistetun lasista ja runko alumiinista. Sivuilla sijaitsevat virtapainike, äänenvoimakkuussäädin sekä yksi USB-C-liitäntä. Kohta latausratkaisusta lisää, mutta puhelimen alalaidassa sijaitsee vielä toinen USB-C-liitäntä, ja kahden SIM-kortin telakka.

Sormenjälkilukija toimii näytön alta, eikä lukuvarmuudessa havaittu tavallisesta poikkeavaa. Mikä poikkeaa valtavirtapuhelimista, on toiselle reunalle asetetut haptiset painikkeet. Vaakatasossa pelatessa tuntuma muistuttaa konsolin ohjainta, jossa etusormilla kurotetaan ohjaimen takapainikkeisiin.

Stereokaiuttimet kykenevät tuottamaan äänenpainetta tarpeeksi. Äänenlaatu on puhelimelle ominaisen laatikkomainen, mutta puhelimen käyttötarkoitus huomioiden se sopii pelaamiseen hyvin.

Käyttöjärjestelmä on Android 10, mutta Lenovon omalla ZUI-käyttöliittymällä höystettynä. Ajoittain käytössä ilmeni outoja epäloogisuuksia. Esimerkiksi käyttöliittymän vaakatasosta ei meinannut päästä takaisin pystyyn oikein millään. Lisäksi käyttöoikeuksia tiettyihin toimintoihin kysyttiin turhan useasti.

Etupuolen täyttää mukavasti 6,65-tuumainen oled-näyttö, joka käyttää 19,5:9 -kuvasuhdetta 2340 x 1080 kuvapisteen tarkkuudella. Näytön ympärille on jätetty hieman rungon reunaa, mikä osaltaan estää virhepainalluksia pelatessa.

Näytön virkistystaajuuden saa nostettua jopa 144 hertsiin, joskin 60, 90, 120 hertsin tilat ovat valittavissa asetuksissa. Oletuksena 144 hertsin tila kytketään päälle vain peleissä, mikä pidentää toiminta-aikaa. Kosketusviiveen kerrotaan erittäin nopea 240 hertsin näytteenottotaajuudella.

sRGB

HDR

Mittasimme oled-näytön suorituskyvyn, joka yllätti positiivisesti. Vibrant-kuvatilassa värejä korostetaan liialti, mutta jos puhelimella haluaa katsoa autenttista still- ja videokuvaa, kannattaa valita Natural-kuvatila. Maksimikirkkaus ylsi 570 cd/m2 sRGB-kuvilla ja 550 cd/m2 HDR-videoilla, joka jää suurten valmistajien huippumalleista. Kontrastilukema on oled-näytölle tyypilliseen tapaan korkea. Suurin ihmetyksen aihe liittyi värien ja kirkkaustasojen toistoon: suoritus oli säntillistä, ja hätyytteli huippumallien tasoa. Jopa värilämpötila pysyi lähellä normia, mikä ei ole itsestään selvää missään hintaluokassa.

Suurta näyttöä tukee 5000 milliampeerin akusto. Mutta rakenne ei ole tavanomainen, sillä se koostuu kahdesta pienemmästä 2500 milliampeeritunnin akusta, jotka ovat sijoitettu järjestelmäpiirin kummallekin puolelle.

Suunnittelufilosofia seuraa Lenovon ”kaksoisarkkitehtuuria”, joka jatkuu edelleen jäähdytyksen puolelle. Kun puhelinta pitää kädessä vaakatasossa, ote kohdistuu näihin kahteen akkuun, eikä lämpöä hohtavaan suorittimeen, joka ikään kuin jää piiloon puhelimen uumeniin.

Kaksi akkua tarkoittaa myös kahta latausliitäntää – yksi sijaitsee puhelimen pohjassa ja toinen kyljessä.

Mukana toimitettava 90 watin pikalaturi kytkeytyy kahdella USB-C – USB-C -kaapelilla puhelimeen, mikä näkyy latausnopeudessa. Legion Duel varautuu täyteen vain hieman yli puolessa tunnissa, ja jo kymmenessä minuutissa saa latausta noin puoleen tyhjästä.

GRAAFI

Geekbenchin akkutestissä Legion Duel jaksoi 511 minuuttia mukautuvalla näyttöpaneelin virkistystaajuudella ja täydellä tarkkuudella. Jokapäiväisessä käytössä puhelin jaksoi toiselle päivälle, kun pelaamista harrasti hillitysti. Vaakatasossa kyljen latausliitin osoittaa alaspäin, jolloin sitä voi käyttää hyvinkin lataamiseen pelisession aikana.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, näyttö ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja pelaaminen
  4. Yhteenveto