Uusimmat

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

31.03.2020 20:00 Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

Samsung Galaxy A51 on ulkoisesti niin tyylikäs ilmestys, että sen hintaluokan voisi olettaa olevan korkeampikin. Laitteen lasipinta saa puhelimen muistuttamaan lippulaivamalleja. Taustapuolelta löytyvä kuviointi on hillitty, mutta hyvinkin tyylikäs.

Galaxy A51 tuntuu käteen varsin pitkulaiselta, mikä johtuu sen 20:9-kuvasuhteella toimivasta näytöstä. Näytön yläreunassa möllöttävä etukameran reikä jakaa varmasti mielipiteitä, mutta tavallisessa käytössä se katoaa usein näkyvistä puhelimen yläreunassa olevan alasvetovalikon keskelle, eikä se häirinnyt ainakaan allekirjoittanutta.

Pitkän olemuksensa lisäksi puhelin tuntuu kädessä sileältä ja hyvältä. Lasinen pinta on hieman liukas, mikä on toki tyypillistä lasipintaisille puhelimille. Sormenjälkiä se kerää hieman, mutta ei mitenkään valtavasti. Näyttö on tasainen, eli näytön reunat eivät kaarru puhelimen runkoa pitkin.

Samsung Galaxy A51:n yksi parhaista osa-alueista on sen 2400 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva Super AMOLED -näyttö. Vaikka näytön laatu ei yllä aivan lippulaivamallien tasolle, on se huomattavan onnistunut omassa hintaluokassaan.

Näyttö toistaa värejä kauniisti, sen maksimikirkkaus riittää hyvin myös kirkkaassa päivänvalossa, kontrastissa ei ole valittamista ja katselukulmat ovat laajat. AMOLED-näytölle tyypillisesti mustat ovat näytössä todellakin mustia eivätkä vain tumman harmaita.

Kilpailijoiden samaa hintaluokkaa edustavista malleista vastaavia AMOLED-paneeleja on hankala löytää. Nestekidenäyttöjen puolelta Muropaketin testissä aiemmin käynyt Nokia 7.2 on kuitenkin varteenotettava haastaja Galaxy A51:lle näytön saralla.

Galaxy A51:ssä sormenjälkitunnistin on upotettu näytön alle. Näyttöön integroitu sormenjälkitunnistin ei ole keskimäärin yhtä nopea tai toimintavarma kuin perinteisempi erillinen sormenjälkitunnistin. Välillä sormea saa painaa näyttöön pitkään, jotta puhelin suostuu sen lukemaan. Välillä lukeminen epäonnistuu täysin ja käyttäjän täytyy turvautua pin-koodiin tai salasanaan.

Puhelimessa on tuki myös kasvojentunnistukseen perustuvaan lukitukseen, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistus toimi kyllä keskimäärin kohtalaisen hyvin, mutta se ei ole yhtä turvallinen keino lukita puhelinta kuin muut lukitusmenetelmät.

Samsung Galaxy A51:n takapuolelta löytyy peräti neljä kameraa, jotka on aseteltu L-kirjaimen muotoon suorakulmion malliseen kameramoduuliin. Kameramoduuli sijaitsee puolestaan puhelimen vasemmassa ylänurkassa ja se ulkonee hieman muusta rungosta.

Liitäntöjen puolesta puhelimen alareunasta löytyvät USB-C sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka on jo kadonnut monista kalliimmista malleista, kuten Samsungin tuoreista Galaxy S20 -puhelimista.

Kaiuttimia puhelimessa on kuitenkin vain yksi. Sen tuottama ääni on kohtalainen, mutta musiikin kuunteluun tai elokuvien katseluun kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan kuulokkeita tai erillistä kaiutinta. Myyntipakkaukseen sisältyvät nappikuulokkeet ovat kehnot.

Fyysisiä painikkeita Galaxy A51:ssä on valmistajan nykytyyliin vain puhelimen oikealla reunalla. Reunalta löytyvät äänenvoimakkuuden säätämiselle omistetut näppäimet sekä yhdistetty virta- ja monitoiminappi, jonka toimintaa voi muuttaa asetuksista. Oletusasetuksilla sen painaminen avaa Bixby-virtuaaliapurin. Nappien toiminnassa ja tuntumassa ei ole moitittavaa, kunhan asetukset vaihtaa itselle mieluisiksi.

Ulkomitoiltaan 158,5 x 73,6 x 7,9 millimetrinen puhelin tuntuu ainakin suureen käteen sopivan kokoiselta, ei liian suurelta eikä liian pieneltä. Puhelimen toivottu koko on toki varsin henkilökohtainen mieltymys. Painoa laitteella on vain 172 grammaa ja se tuntuu kädessä kohtuullisen keveältä.

Ohjelmiston puolella Galaxy A51 tarjoaa käyttäjelle Android 10 -käyttöjärjestelmän päälle rakennetun One UI 2.0 -käyttöliittymän, joka on tuttu myös Samsungin lippulaivamalleista.

Samsungin One UI:ssa sovellusvalikko on vapaasti järjesteltävissä, ja eri sovelluksia voi siirrellä eri sivuille esimerkiksi teemojen mukaan. Toiminnosta on hyötyä varsinkin mikäli puhelimeen asennettujen sovellusten määrä alkaa kasvaa merkittävästi. Myös asetusvalikon toiminta on loogista ja hyvin ryhmiteltyä.

One UI:ssa myös aloitusnäkymän muokkaaminen omiin tarpeisiin on tehty helpoksi ja monipuolisesti. Ylipäätään käyttöliittymän ulkoasu on mukavan modernin oloinen. Esiasennettuja sovelluksia ovat Samsungin, Googlen ja Microsoftin hyötysovellukset sekä Netflix ja Facebook. Testilaite oli päivitetty Android 10:n helmikuun tietoturvapäivityksellä.

Galaxy A51 toimii arkikäytössä hyvin, eikä valikoiden selaamisessa ole havaittavissa nykimistä. Myös tavallinen käyttö, kuten netin selaaminen, sosiaalisen median käyttö ja viestien lähettely toimii ilman ongelmia.

Angry Birdsin, Subway Surfersin ja Temple Runin kaltaisten kevyiden pelien pelaaminen onnistui sujuvasti ilman suorituskykyongelmia. Raskaammat pelit, kuten Asphalt 9: Airborne, nykivät kuitenkin jo huomattavasti enemmän. Galaxy A51:tä voi suositella myös kevyitä pelejä jonkin verran pelaaville käyttäjille, mutta varsinaisesta pelipuhelimesta ei ole kyse.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat