Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

02.11.2021 20:00 Aleksi Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Applen tapauksessa erityistä mielenkiintoa herättävät kamerat. Valmistajalta on totuttu näkemään kuvalaadultaan tasapainoista jälkeä riippumatta siitä, millä kamerayksiköllä kulloinkin kuvaa.

iPhone 13:n kamerajärjestelmä koostuu kahdesta yksiköstä. Takaosan pääkamera käyttää 12 megapikselin kuvakennoa (f1.6). Toisin kuin edellismallissa, optinen kuvavakain liikuttaa itse kuvakennoa, ja pikselikoko on hienoisesti suurempi. Uudistuksilla pyritään parempaan kuvalaatuun hämärässä. Pääkameran ohessa on erillinen ultralaajakulmakamera, jonka tarkkuus on niin ikään 12 megapikseliä (f2.4). Etukamera on edellismallia vastaava 12 megapikseliä.

Erillinen telekamera ja ultralaajakulmakameran automaattitarkennus ovat Pro-mallien yksinoikeuksia.

Pääkamera taltioi päivänvalossa laajan dynamiikan. Kuvat tallentuvat yksityiskohtaisina, värit eloisina ja kontrasti säväyttävänä. Toiminnassa on yksi iso mutta. Apple vaivihkaa poisti mahdollisuuden kytkeä automaattisen HDR-tilan pois päältä. Sen seurauksena kuvassa väkisinkin esiintyy jossain tilanteessa aggressiivista kuvaehostusta. Värit ja kontrasti korostuvat sekä terävöitys nostaa kohteita esiin liialti. Olisi hyvä, että käyttäjä voisi itse valita, millainen sävymaailma sopii milloinkin.

Hämärässä jälki on myös hyvää, ja kohina pysyy kohtuullisella tasolla. Ultralaajakulma kamera vaatii vakaata kättä pimeässä ja lähes aina Yökuvaustilan käyttöä. Muuten kuvat tahtovat jäädä tummiksi ja pehmeiksi. Erillinen telekamera on säilytetty Pro-mallin yksinoikeutena.

Kamerasovellus on edelleen tuttavallisen yksinkertainen. Tilasta toiseen siirrytään sivuttaisella pyyhkäisyeleellä, ja lisäasetuksia saa esiin pystysuuntaan pyyhkäisemällä.

Kuvan sävymaailmaa pystyy nyt ehostamaan uudella kuvatyyliasetuksella, joka ottaa muutokset huomioon jo ennen kuvan taltioimista ja ihonsävyt säilyttäen. Valmiita, mutta muokattavia asetuksia ovat Runsas kontrasti, Kirkas, Lämmin ja Viileä. Applen ProRAW-kuvamuodon käyttäminen rajautuu vain Pro-malleihin.

Videokuvauksessa uutta on Elokuvallinen kuvaustila 1080p-tarkkuudella. Kun videota kuvaa edellä mainitussa tilassa, kamera säätää terävyysaluetta kuvassa esiintyvien ihmisten ja esineiden perusteella. Näin hahmot tarkentuvat dramaattisesti kuten elokuvissa. Syvyyskartta tallentuu videoon, joten tarkennuspisteitä voi muokkaa jälkikäteen iMoviessa.

Videota saa nyt kuvattua laadukkaimmillaan 4K-tarkkuudella, 60 kuvan sekuntinopeudella ja vieläpä Dolby Vision HDR -laajasävyillä. 1080p-tarkkuudella kuvanopeus yltää 240 ruutuun. Yleisesti ottaen laatu on erinomaista: sävyalue tallentuu laajana, vakain toimii moitteetta eikä häiritsevää uudelleentarkennusta esiinny.

Apple on jatkanut oman järjestelmäpiirin kehitystä. Uusi A15 Bionic koostuu kuusiytimisestä keskussuorittimesta ja neliytimisestä grafiikkapiiristä. Pro-mallin grafiikkapiiri poikkeaa viidellä ytimellä. Suora vertailu Android-mallien kanssa ei ole aivan yksinkertaista, sillä Apple on siirtynyt käyttämään omaa Metal-grafiikkarajapintaa. Apple on varovainen vertailemaan järjestelmäpiiriä aiempiin iPhoneihin, mutta kilpailijoita lyödään väitetysti jopa 50 % nopeammalla suorituskyvyllä.

 

 

 

iPhone 13 ei jätä oikein tulkinnan varaa: perusmallin suorituskyky pieksee huippumalleja. Ero edelliseen iPhoneen on kuitenkin lukujenkin valossa maltillinen, ja käytännössä pieni. Vaikka kehitys vie kilpailua eteenpäin, on Applen oma piiri edelleen omassa luokassaan.

iPhonejen akut eivät ole koskaan olleet järin suuria kapasiteetiltaan. Onkin osaltaan komponenttien yhteistyötä, että toiminta-aikaa on saatu venytettyä aina vaan pidemmäksi. Edellisen iPhone 12 -perusmallin 2815 milliampeeritunnin akku jätti toisaalta pienen pettymyksen testissämme, sillä puhelin piti käytännössä lataa joka yö. Nyt akkukapasiteettia on kasvatettu 3240 milliampeerituntiin, joka heijastuu käytännön toiminta-aikaan. Ero edelliseen on selvä. Sekalaisella käytöllä voi pärjätä kaksikin päivää, mutta ei kolmatta. Full HD -videotoistoa puhelin jaksoi täydellä näytön kirkkaudella WiFin yli noin 10,5 tuntia.

iPhone 13 tukee langatonta latausta valmistajan omalla MagSafe-laturilla 15 watin teholla ja Qi-standardilla 7,5 watin latausteholla. Koska myyntipakkauksessa ei toimiteta kuin latauskaapeli, täytyy erillinen 25 euron pikalaturi ostaa erikseen. Alkuperäisellä 20 watin pikalaturilla iPhone latautuu täyteen noin 1,5 tunnissa, ja puolessa tunnissa virtaa saa lähes 50 prosenttia. Monista Android-puhelimista tuttua pikalatausta ei iPhone siis edelleenkään hyödynnä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat