Uusimmat

Sense 6, käyttökokemukset & vertailua

28.04.2014 01:17 Juha Kokkonen

 

Sense 6 -käyttöliittymä

HTC uudisti vuosi sitten Sense UI -käyttöliittymänsä varsin perusteellisesti ja esitteli samalla täysin uuden BlinkFeed-kotinäkymän. One M8:ssa käytetään ensimmäistä kertaa Sensen kuutosversiota, jota HTC kutsuu leikkisästi ”sixth senseksi” (kuudes aisti). Tällä kertaa kyseessä on lähinnä viime vuonna esitellyn Sense 5:n kehitysversio, joka on hyvä ratkaisu, sillä viitonen sai journalisteilta ja käyttäjiltä paljon hyvää palautetta. Sense 6:n alla pyörii Androidin uusin KitKat 4.4 -versio, joka on hyvä asia.

Lukitusnäkymä on pysynyt ensisilmäyksellä lähes identtisenä, mutta lähemmin tarkasteltuna pientä viilausta on kuitenkin tapahtunut. Kello ja säätiedot ovat siirtyneet näkymän yläreunaan ja ruudun voi pyyhkäistä auki nyt mistä ruudun kohdasta tahansa. Ylöspäin pyyhkäisemällä puhelin avautuu viimeksi taustalla auki olleeseen näkymään, vasemmalle pyyhkäisemällä työpöydän kotinäkymään ja oikealle pyyhkäisemällä BlinkFeed-näkymään. Tuettuina ovat tarvittaessa myös Android 4.4:n lukitusnäkymän widgetit. Kokonaisuudessaan Sense 6:n lukitusnäkymä on piirun verran helppokäyttöisempi.

Vaihtoehtona perinteiselle virtanäppäimen painamiselle ja lukitusnäkymän pyyhkäisemiselle HTC on tuonut Sense 6:een uudet Motion Launch -eleet, jotka mahdollistavat puhelimen herättämisen näyttöä koskettamalla. Motion Launch -eleitä on kaikkiaan kuusi ja ne saa kytkettyä päälle asetusvalikon kautta. Näyttöä kaksoisnapauttamalla puhelin herää lukitusnäkymään ja toisella kaksoisnapautuksella näytön saa sammutettua uudelleen. Pyyhkäisy vasemmalle avaa kotinäkymäikkunan, oikealle BlinkFeedin, ylöspäin viimeksi auki olleen näkymän ja alaspäin äänivalinnan. Lisäksi puhelimen ollessa vaaka-asennossa äänenvoimakkuuspainikkeen painaminen avaa kamerasovelluksen. Lisää Motion Launch -eleiden toiminnasta käyttökokemukset-osiossa.

Uutisia ja sosiaalisen median päivityksiä tarjoava BlinkFeed-näkymä on ensisilmäyksellä entisen kaltainen, mutta todellisuudessa se on kokenut jonkin verran hienosäätöä parempaan suuntaan. Näkymän selaus ei etene enää ruuduittain, vaan se tapahtuu portaattomasti nettisivun tapaan. Näkymän alareunassa kiinteästi olevien kuvakkeiden ja navigointipainikkeiden taustalle sisältö häivyttyy tyylikkäästi. Ruutujen tekstisisältöä on selkeytetty ja se esitetään nykyään aina yksivärisellä pohjalla. BlinkFeedissä näytettävän sisällön valitseminen ja muokkaaminen on tehty aiempaa selkeämmäksi ja sisältökategoriat näytetään nyt asetusvalikossa suurikokoisina ruutuina. Suomalaisen sisällön tarjonnan suhteen olisi edelleen paljon parantamisen varaa, sillä tarjolla olevat uutisaiheet ovat peräisin kansainvälisestä mediasta. Halutessaan BlinkFeedin voi kytkeä kokonaan pois käytöstä, sillä se käyttäytyy koko näytön kokoisen widgetin tavoin.

Koko Sense 6:n ulkoasua on viety edelleen hieman yksinkertaisempaan ja hillitympään suuntaan, joka on tehty erittäin hyvällä maulla. HTC on tuonut takaisin vanhemmista Sense-versioista tutun kustomointimahdollisuuden teemojen muodossa. Teemoja on tarjolla neljä ja ne vaikuttavat maltillisesti lähinnä taustakuvaan sekä käyttöliittymän korostusväreihin. Lisää teemoja ei valitettavasti ainakaan toistaiseksi ole saatavilla. Käyttäjä voi vaihtaa myös käyttöliittymän fontin – tarjolla on kolme vaihtoehtoa (vakio, Helvetica ja LCD), joiden lisäksi lisää fontteja voi ladata vaikka Play-kaupasta.

Sovellusvalikosta on jätetty pois yläreunan kello- ja sääpalkki, joka on korvattu yhdellä lisäkuvakerivillä sekä otsakepalkilla. Kuvakeruudukon koon voi valita 3×4 ja 4×5 vaihtoehdoista. Monet kuvakkeet on sijoitettu valmiiksi kansoihin, joka vähentää valikon selaustarvetta (pystysuunnassa). Myös kuvakkeiden järjestelyperiaatetta on hieman muutettu, sillä nyt kuvakketta raahaamalla se on mahdollista siirtää suoraan pikakuvakkeeksi aloitusnäyttöön ja vastaavasti kuvakkeiden järjestelyyn valikon sisällä on ensin aktivoitava oma järjestelytila. Kyse on pitkälti makuasioista, mutta allekirjoittaneen mielestä edellisen Sense-version tapa oli hieman toimivampi.

Sense 6:n myötä HTC teki keskeisistä Zoe, Galleria, BlinkFeed ja Sense TV -sovelluksista käyttöjärjestelmästä irrallisia, eli ne päivittyvät Play-kaupan kautta omina itsenäisinä sovelluksinaan. Lisäksi ne tulevat myöhemmin kesällä ladattavaksi myös muiden valmistajien Android-laitteisiin. BlinkFeedin ja Facebookin sovellusrajapinnat HTC avaa sovelluskehittäjien käytettäväksi.

Edellämainituista sovelluksista kaikki ovat kokeneet kasvojenkohotuksen ja ainakin pieniä uudistuksia. Galleriasovelluksessa tapahtumat-näkymä on korvattu aikajana-näkymällä ja ulkoasua on hienosäädetty. Vaikka Zoe-sovelluksen kuvake löytyy sovellusvalikosta, avautuu sitä painaessa ruudulle ainoastaan esittelynäkymä, jossa sovelluksen ilmoitetaan tulevan saataville pian (kesällä). Sense TV -televisio- ja kaukosäädinsovelluksen ulkoasua on myöskin hienosäädetty ja sen valikko on nyt vasemmasta reunasta auki pyyhkäistävää mallia.

Tavallisen virransäästötilan lisäksi HTC on loihtinut One M8:aan myös uuden äärimmäinen virransäästötila -ominaisuuden, joka valmistajan mukaan pystyy takaamaan 30 tunnin valmiusajan, kun akkua on jäljellä enää 10 %. Äärimmäisen virransäästötilan voi asettaa kytkeytymään päälle automaattisesti 5, 10, 15 tai 20 % akkuvarauksella tai vaihtoehtoisesti sen saa päälle manuaalisesti. Tila himmentää näyttöä, kytkee värinän pois, laskee suoritinkäyttöä sekä sammuttaa kaikki muut paitsi oleelliset sovellukset. Lisäksi näytölle avautuu yksinkertainen käyttöliittymä, joka mahdollistaa vain puhelimen, viestien, vakiosähköpostisovelluksen, kalenterin ja laskimen käytön. Samalla navigointipalkista katoaa moniajonäppäin eikä tilariviltä ole enää mahdollista vetää ilmoitusvalikkoa näkyviin.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

One M8 vietti TaskuMuron testissä vajaa kolme viikkoa ja ehdimme muodostamaan sen toiminnasta varsin kattavan kuvan. Laitteen kanssa ei esiintynyt merkittäviä ongelmia paria taskussa itsestään tapahtunutta uudelleenkäynnistymistä lukuun ottamatta.

Kädessä One M8 on muotoilunsa puolesta erittäin miellyttävä pidettävä, sillä takakuoren kaareva muotoilu sekä pyöristetyt kulmat istuvat sormia ja kämmentä vasten täydellisesti. Otemukavuuden näkövinkkelistä kyseessä on ehdottomasti yksi markkinoiden parhaimmista älypuhelimista. Valitettavasti kiillotettu alumiinipinta on pahimmillaan liukas kuin saippua, joten kuivissa kourissa One M8:n käsittelyn kanssa täytyy olla tarkkana. HTC:n puhelimen kylkiin toteuttamista karhennuksista ei valitettavasti ole merkittävää apua. Nahkeammissa käsissä pidon kanssa ei sen sijaan ole ongelmia. Näyttävästi viimeistelty takakuori ei ole mikään sormenjälkipyydys, mutta sopivassa valossa siinä kyllä erottuvat tahmaisten tassujen jäljet. Muotojensa puolesta puhelin sujahtaa taskuun ongelmitta mutta tiukempien housujen ja pienempien etutaskujen kanssa pituus saattaa joissain tilanteissa hieman häiritä.

Kokoluokassaan One M8 on käsiteltävyydeltään kohtalaisen hyvä, josta on pääosin kiittäminen maltillista leveysmittaa. Rakenteeltaan laite on hyvin tasapainotettu ja painopiste ei aiheuta ongelmia yhden käden käytössä. Kuten viiden tuuman kokoluokassa yleisestikin, on One M8:n käsittely yhdellä kädellä hieman kömpelöä, mutta mahdollista. Keskikokoisen käden peukalo ulottuu sopivasti näytön vastakkaiselle reunalle, mutta näytön ylänurkkaan yltämiseksi puhelinta on liikutettava hieman sormien varassa. Näytön alareunaan sijoitettujen virtuaalisten navigointipainikkeiden sijainti on käyttöergonomian kannalta hyvä, sillä ne eivät sijaitse aivan puhelimen alareunassa, jolloin niiden operointi käy peukalolta luonnollisesti.

Laitteen lukituspainike on sijoitettu edelleen yhden käden otteen kannalta hankalasti yläpäätyyn, mutta ratkaisu on annettavissa anteeksi Motion Launch -eleiden ansiosta. Ne mahdollistavat puhelimen herättämisen näyttöä pyyhkäisemällä tai napauttamalla ilman näppäimiin koskemista. Motion Launchissa on kuitenkin vielä hieman parantamisen varaa, sillä testijakson aikana näytön lukitus avautui tahattomasti taskussa useampaan otteeseen ja seurauksena oli pahimmillaan taskupuhelu puolitutulle henkilölle sekä vahingossa lähetetty sekava tekstiviesti. Toisena ääripään esimerkkinä taas puhelin ei osoittautunut kovinkaan suostuvaiseksi vastaanottamaan avauskomentoa pöydällä maatessaan, joka ainakin allekirjoittaneelle on varsin tyypillinen tilanne. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että näytön kosketussensorien aktivoituminen vaatii pohjalle liikesensorin tekemän havainnon puhelimen nostamisesta.

Sense 6 -käyttöliittymän toiminnasta ei löytynyt valittamista, sillä se toimii One M8:ssa erittäin sulavasti ja nykimättä. Plussaa laite ansaitsee myös entisestään selkeytyneestä käyttöliittymän yleisilmeestä. HTC:n kuvaruutunäppäimistö on edelleen Android-tarjonnan parhaimmistoa ja sen tekstinkorjaustoiminto on sujuva ja helppokäyttöinen. Pienikätisten kannalta on harmi, ettei HTC ole varustanut Sense 6 -käyttöliittymää sivulle painotetulla näppäimistövaihtoehdolla LG:n ja Samsungin tapaan.

One M8:n sisältä löytyvä Snapdragon 801 -piiri edustaa markkinoiden tämän hetken kärkeä ja sen tarjoama suorituskyky on myös käytännössä vähintäänkin riittävä. Edeltäjämalli One M7:ään verrattuna mitattu suorituskyky on keskimäärin puolitoista-kaksinkertaista. Käytännön tasolla suorituskykyero on kuitenkin varsin olematon. Synteettisissä suorituskykytesteissä One M8 sijoittui Quadrantissa, SunSpiderissä, AnTuTu 4:ssä, GFXBenchissä ja 3DMarkissa aivan nopeimpien testaamiemme puhelimien joukkoon, mutta jostain syystä Linpack- ja Vellamo-tulokset ovat muita testaamiamme Snapdragon 800 -puhelimia heikommat. Lisäksi hyvissä tuloksissa on huomion arvoista se, että HTC on ilmoittanut käyttävänsä One M8:ssa korkean suorituskyvyn tilaa, joka aktivoituu automaattisesti tiettyjen testisovellusten yhteydessä. Tila nostaa järjestelmäpiirin kellotaajuuksia, jonka vuoksi esimerkiksi 3DMark on antanut laitteelle porttikiellon virallisille tuloslistoilleen. One M8:n testitulokset näyttivät seuraavilta: Quadrant Standard 23417 (12105), SmartBench 2012 9692/4484 (6490/3742), Linpack Multi 911,712 Mflops/0,19 s (736,536/0,23), BenchmarkPI 132 ms (134) , Vellamo 1755/1277 (2391/778),BrowserMark 2.0 2708 (2291), Sunspider 1.0.2 625,7 ms (1134,4 ms), AnTuTu 4 36037 (27934), GFXBench T-Rex 1080p offscreen 28,1 FPS (15,1), GFXBench Manhattan 1080p offscreen 11 FPS (5,1) 3DMark Ice Storm Unlimited 20423 (10835)

One M8:n sisäinen 2600 mAh akku on kasvanut edeltäjästä 300 mAh ja valmistaja lupaa sen tarjoavan jopa 40 % pidemmän toiminta-ajan. Myös käytännön kokemusten perusteella One M8:n akku kestää selvästi edeltäjämallia pidempään, vaikka järjestelmäpiirin suorituskyky ja näytön koko ovat kasvaneet. Testijakson aikana akkua ei tarvinnut kertaakaan ladata kesken päivän ja kertaalleen sen kanssa onnistuttiin pinnistämään yhdellä latauksella toisen päivän iltaan asti. Keskimäärin akusta oli päivän sekalaisen käytön (~klo 8-24) jälkeen jäljellä noin 45-60 %. Muutaman kerran aktiivista käyttöä sisältäneen päivän jälkeen akkua oli jäljellä 10-20 %. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Vertailua One M7:ään

Vertailimme ensimmäisen (M7) ja toisen (M8) sukupolven HTC One -malleja keskenään jo ensituntumat-artikkelissa, mutta One M8:n uudistuksiin on hyvä palata nopeasti vielä tässäkin yhteydessä. One M7 on kaksikosta hieman kulmikkaampi ja selvästi pienikokoisempi. One M8 on edeltäjäänsä 9 mm pidempi ja 2,4 mm leveämpi, mutta paksuus on pysynyt samana. Etenkin laitteiden välinen pituusero on selvästi havaittavissa. Painoa uuteen malliin on tullut 17 grammaa lisää. Muotoilun ja laaduntunnun osalta M8 on ottanut selvän edistysaskeleen, vaikka M7:kään laaduntunnussa ei ole valittamista. Metallin lisääminen rakenteessa on kuitenkin selvästi havaittavissa erityisesti laitteiden kyljissä, jotka M7:ssä ovat muoviset ja kulmikkaat.

Sekä M7:ssä että M8:ssa käytetään samaa S-LCD3-näyttötekniikkaa, mutta näytön kokoa on kasvatettu 4,7 tuumasta tasan viiteen tuumaan. Tarkkuus on pysynyt samassa 1080×1920 pikselissä, joten pikselitiheys on M8:ssa hieman pienempi. Näytön pitkien sivujen reunojen leveys on pienentynyt M8:ssa vain hieman, joka on pienoinen pettymys. Suurin vaikutus näytön koon kasvulla on yhden käden käytettävyyteen, joka sujuu vanhalla Onella selvästi paremmin. M7:n kaksi näytön alapuolista navigointipainiketta ovat onneksi jääneet historiaan ja M8:ssa käytetään tavallista kolmen (virtuaali)painikkeen ratkaisua.

Sisuskalujen osalta merkittävin kehitysaskel on tapahtunut järjestelmäpiirin osalta, joka on vaihtunut Snapdragon 600:sta 801:een. Prosessoriytimien määrä on molemmissa neljä, mutta M7:ssa ne ovat 1,7 GHz kellotaajuudella toimivaa vanhempaa Krait 300 -mallia ja M8:ssa 2,3 GHz kellotaajuudella toimivaa uudempaa Krait 400 -mallia. Myös GPU on päivittynyt Adreno 320:sta 330:een. RAM-muistin määrä on molemmissa kaksi gigatavua. Sisäisen tallennustilan määrä on puolestaan M8:ssa puolitettu (Suomessa 32->16 Gt), mutta vastapainoksi tarjolla on vihdoin micro-SD-muistikorttipaikka. Mobiiliverkossa M8 tarjoaa uudemman LTE Cat4 -määrityksen mukaisen yhteyden, joka mahdollistaa jopa 150 Mbit/s latausnopeuden.

Kameraosastolla molemmista puhelimista löytyy takakuoresta sama neljän megapikselin UltraPixel-sensori, mutta M8:ssa sen kaverina on syvyystietoja taltioiva toinen kamera. Lisäksi M8:ssa on kaksois-LED-salama, jonka ledit ovat eriväriset. Myös M7:lla on ässä hihassaan kameran suhteen, sillä sen kamera on varustettu optisella kuvanvakaimella, kun taasen M8:sta vakain on jätetty pois. Etupuolella M8:sta löytyy viiden megapikselin sensori, kun M7:ssa etukameran tarkkuus on vain kaksi megapikseliä. Kuvanlaadun osalta M8 on ottanut selviä kehitysaskelia, vaikka takakamera onkin sama. Sisäinen akku on M8:ssa 300 mAh suurempi, mutta käytännössä ero edeltäjään on sitäkin merkittävämpi.

Ohjelmistopuolella molemmista löytyy Androidin 4.4.2 KitKat -versio, mutta M7:ssä se on varustettu Sense 5.5 -käyttöliittymällä, kun taasen M8:ssa käyttöliittymä on uudempaa kuutosversiota. Myös M7 saa Sense 6:n päivityksen muodossa lähiaikoina. Peruskäytössä eroja laitteiden välillä käyttöjärjestelmän suorituskykyvyssä on lähes mahdotonta huomata.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä One M8 maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 675 euroa, kun taasen vanhempaa One M7 -mallia saa edullisimmillaan noin 430 euroon. HTC ilmoitti pitävänsä M7:n markkinoilla uutuusmallin rinnalla ja alentavansa sen hintaa lähiaikoina.

 

Sisältö

  1. Testissä HTC One M8
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & Kamera
  3. Sense 6, käyttökokemukset & vertailua
  4. Yhteenveto