Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

10.11.2021 20:00 Ilari Hauhia

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Nokia XR20 ja Motorola Defy muistuttavat ulkoisesti toisiaan. Molemmat laitteet ovat kädessä massiivisen tuntuisia ja kulmikkaita, ja ne eroavat ulkoisesti huomattavan paljon nykyajan ohuista puhelimista. Erityisesti puhelimien paksuus on huomattava, varsinkin mikäli on tottunut käyttämään puhelimia ilman suojakuoria tai vain ohuilla suojakuorilla.

Puhelimissa on jo valmiiksi kohtuullisen suurikokoiset tasaiset näytöt, minkä lisäksi niiden näyttöjen reunat ovat nykystandardeilla paksut. Suurikokoisten puhelimien käsittely yhdellä kädellä on haastavaa jopa suurikätiselle käyttäjälle, sillä Nokia XR20:n ulkomitat ovat 171,6 x 81,5 x 10,6 millimetriä ja Motorola Defyn 169,8 x 78,2 x 10,9 millimetriä. Lisäksi puhelimet tuntuvat kädessä painavilta, Nokia XR20:n painaessa 248 grammaa ja Motorola Defyn 232 grammaa.

Molempien puhelimien materiaali on etulasia lukuun ottamatta muovia, mutta sileämpi Nokia XR20 antaa kädessä paremman laatuvaikutelman ja on muutenkin mukavampi käyttää. Kumpikaan puhelimista ei ole kädessä erityisen liukas eivätkä pinnat kerää puoleensa juurikaan sormenjälkiä.

Molemmissa puhelimissa IPS LCD -näytöt toimivat 60 hertsin virkistystaajuuksilla. Kummankaan näytön laatu ei edusta puhelimien hintaluokkien parhaimmistoa, mutta ne riittävät arkikäyttöön.

Nokia XR20:ssä oleva näyttö on hieman Motorolaa parempi, mutta molemmissa tapauksissa LCD-näyttöjen kontrastit jäävät AMOLED-vastineistaan selvästi, eikä näyttöjen väritoisto ole hintaluokkien parhaimmiston tasolla. Maksimikirkkaudet kuitenkin riittävät puhelimien kanssa ulkoiluun myös syksyisessä aurinkokelissä. Näyttöjen enimmäiskirkkaus ei ole hintaluokkien ylimmällä tasolla, mutta arkikäytössä riittäviä.

Nokia XR20:ssä kamera ulkonee hieman muusta rungosta, mikä saa puhelimen keikkumaan pöydällä vähäisesti. Motorola Defyssä kamera on upotettu runkoon, eli taustapuoli on tasainen. Etupuolilla Nokia XR20:n etukamera on näyttöreiässä, kun taas Motorola Defystä löytyy näyttölovi.

Nokia XR20:ssä on yhteensä viisi fyysistä painiketta. Äänenvoimakkuuden säätämiseen käytettävät näppäimet sekä yhdistetty sormenjälkitunnistin ja virtanappi löytyvät oikealta reunalta, kun taas vasemmalta reunalta löytyy Google Assistantin avaamiseen käytettävä näppäin. Google Assistant -napin voi halutessaan ottaa myös asetuksista pois päältä, ja kolmannen osapuolen sovelluksien avulla siihen voi määrittää jonkin muun toiminnon.

Puhelimen yläreunassa on lisäksi pieni punainen ohjelmoitava painike, johon voi yhdistää haluamansa toiminnon, kuten vaikkapa hätäkontaktille soitettavan puhelun.

Näppäimien tuntuma ei ole Nokia XR20:n vahvuus. Erityisesti virtanäppäin tuntuu sormen alla pehmoiselta, ja varsinkin sen painaminen hanska kädessä voi olla haastavaa. Sama pehmeys vaivaa myös muita näppäimiä. Sormenjäljen puhelimen sivulle asetettu lukija kuitenkin tunnistaa kiitettävän hyvin.

Motorola Defyssä virtanäppäin, ohjelmoitava näppäin sekä äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitetut näppäimet löytyvät puhelimen oikealta sivulta. Motorolan tapauksessa näppäimien tuntuma on hyvä ja ne naksahtavat painettaessa miellyttävästi. Motorola Defyn sormenjälkitunnistin on asetettu kameran alle puhelimen takapuolelle. Suurikätisen etusormi löytää tunnistimen hienosti, mutta pienempikätisellä siihen kurottaminen saattaa olla vaivalloisempaa.

Nokia XR20:stä löytyvät stereokaiuttimet, joista toinen on puhelimen pohjassa ja toinen kuulokeritilän takana yläreunassa. Motorola Defyssä kaiuttimia on yksi. Käytännössä suurin osa äänestä tulee kuitenkin molempien puhelimien kohdalla alareunan kaiuttimesta, ja mikäli sen peittää kädellä, vaimenee ääni huomattavasti. Kaiuttimien laatu edustaa keskinkertaista tasoa, mutta sen lisäksi molemmista puhelimista löytyy myös 3,5 millimetrin audioliitäntä.

Latausliitäntänä molemmissa puhelimissa on USB-C-liitin. Nokia XR20:ssä kyse on nopeammasta 3.0-version liittimestä, Motorola Defyssä liitin edustaa vanhempaa 2.0-lajia. Nokia XR20- ja Motorola Defy -puhelimien korttipaikassa voi käyttää kahta SIM-korttia, tai toisessa paikassa voi käyttää sen asemesta microSD-muistikorttia.

Malleista vain Nokia XR20 kykenee 5G-yhteyksiin. Elisan 5G-liittymä ylsi puhelimen kanssa latausnopeuksien puolesta jopa lähes gigatavun sekuntinopeuteen, eli hyvinkin kiitettävälle tasolle.

Ohjelmistojen puolella Motorola Defystä löytyy jo selvästi vanhentunut Android 10 -versio, kun taas Nokia XR20 hyödyntää Android 11 -versiota. Molempien puhelimien käyttöliittymänä hyödynnetään pitkälti puhdasta Androidia, eli kokemus on hyvällä tavalla pelkistetyn minimalistinen.

Päivityslupauksien puolesta Motorola Defyyn on luvattu ohjelmistopäivitykset kahdeksi vuodeksi, eli ilmeisesti tänä syksynä julkaistuun Android 12 -versioon saakka. Puhelimeen ei ole julkaistu vielä edes Android 11 -versiopäivitystä, joten Android 12 -versiota joudutaan todennäköisesti odottamaan vielä pitkään. Tietoturvapäivityksiä on luvassa vuoteen 2023 saakka.

Nokia XR20 -mallissa ohjelmistotuki on huomattavasti parempi. Laitteeseen on luvassa kolme Android-versiopäivitystä, eli laitteeseen pitäisi tulla vielä Android 14 -päivitys. Tietoturvapäivitysten osalta puhelimeen on luvassa päivityksiä neljäksi vuodeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat