Uusimmat

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera

24.07.2014 17:23 Juha Kokkonen

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

LG G3 myydään tyylikkäässä ja tukevassa pahvirasiassa, jonka ulkokuoreen on saatu hieman ”blingiä” kullanväristä harjattua metallia muistuttavalla pinnalla. Viistosti muotoillun kannen alareunasta näkyvä pakkauksen pohjaosa on myös metallinhohtoinen, joskin mattapintainen ja ruskea. Pakkauksen toimitussisältöön lukeutuu itse puhelimen ja akun lisäksi pikaohjeet ja takuuehdot, micro-USB-kaapeli, verkkovirtalaturi USB-liitännällä sekä QuadBeat 2 -nappikuulokkeet.

Tulppamalliset kuulokkeet ovat äänenlaadultaan vakiokuulokkeiksi varsin hyvät, vaikkakin matalampiin bassoihin jää toivomaan lisää tukevuutta. Kuulokkeiden johto on sotkeentumista vähentävää litteää mallia ja siitä löytyy äänenvoimakkuuden säätimet. Pakkauksen mukana toimitetaan kolmet erikokoiset silikonisovitteet kuulokkeisiin.

G3:n sukunäkö edeltäjämalliin on ilmeinen, mutta samalla ulkoasuun on saatu yksityiskohdilla lisää ryhtiä. Näyttölasin reunojen alle jäävä alue on kaikissa värivaihtoehdoissa edelleen musta, mutta laitteen etupuolella näytön alapuolelle jäävä kaistale on väritykseltään takakuorta mukaileva. Laitteen kylkiä kiertää kapea muiden pintojen kanssa samalla tasolla oleva alumiininvärinen kaistale, jonka pinta imitoi harjattua metallia. Suomessa saatavilla olevia värivaihtoehtoja ovat Metallic Black, Silk White ja Shine Gold, joiden lisäksi ulkomailla on myynnissä myös pinkki ja purppura värivaihtoehto. Testikappale edustaa ensimmäiseksi mainittua vaihtoehtoa.

Rakenteeltaan G3 on kauttaaltaan muovia, mutta se ei käy tule yhtä räikeästi esille, kuin esimerkiksi Galaxy S5:ssä. LG on pyrkinyt tuomaan ulkopintoihin metallimaisia vaikutteita ja onnistunut siinä varsin hyvin, vaikkakaan metallin viileää tuntumaa ei imitoimalla pystytä luomaan. G3:n kuorien sovitus on erinomaista tasoa ja laite tuntuu hyvin tehdyltä, vaikka päädyistä väännellessä on rakenteesta mahdollista saada aikaan pientä natinaa. Kokonaisuudessaan G3:n muotoilu ja laatutuntuma on varsin onnistunut ja lähes niin hyvä, kuin ei-unibody-rakenteisella älypuhelimella on mahdollista saavuttaa.

LG ilmoittaa G3:n ulkomitoiksi 146,3 x 74,6 x 8,9 mm ja painoksi 149 grammaa. Edeltäjämalliin nähden etenkin pituus on kasvanut lähes sentin verran – paksuus on pysynyt samana. Valmistajan ilmoittama paksuus on tosin jonkinlainen keskiarvo, sillä mittasimme paksuimmasta kohdasta 9,8 mm lukeman. Toisaalta pitkillä sivuilla paksuutta on alle kolme millimetriä. Kokonaisuudessaan ulkomitat ovat 5,5-tuuman laitteelle erinomaisen kompaktit, mutta toisaalta kyseessä on ei-phablet-luokkaan luettavien high-end-puhelimien suurimpiin lukeutuva laite. Alle 150 gramman paino on tämän kokoiselle laitteelle hyvä suoritus.

G3:n sisään on pakattu lippulaivamallille tyypillisesti suorituskykyistä rautaa, vaikka jotkut odottivatkin ennakkoon jopa vieläkin tuoreempaa Qualcommin tekniikkaa. Järjestelmäpiiriksi on valittu Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8975AC), joka sisältää neljä 2,5 GHz Krait 400 -prosessoriydintä ja Adreno 330 GPU:n. RAM-muistin suhteen LG on päätynyt hieman erikoiseen ratkaisuun, sillä sen määrä on riippuvainen tallennustilan määrästä. 16 gigatavun mallissa on kaksi gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavun mallissa vastaavasti kolme gigatavua RAM-muistia. TaskuMuron testaama yksilö on pienemmällä muistimäärällä varustettu variantti ja siinä käyttäjälle vapaata tallennustilaa on 11,7 Gt. Tallennustilaa on mahdollista laajentaa maksimissaan 128 gigatavun muistikortilla. LTE-yhteys tulee maksimissaan 150 Mbit/s latausnopeutta ja 50 Mbit/s lähetysnopeutta. Tuettuina ovat kaikki kolme Suomessa käytössä olevaa taajuusaluetta.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on noin 13 mm leveä ja se sisältää ainoastaan LG:n logon. Käyttöjärjestelmän navigointipainikkeet sijaitsevat virtuaalisessa muodossa näytön alaosassa. Edeltäjämalli G2:n tapaan painikkeiden sijainti ja määrä on käyttäjän muokattavissa – käyttäjä voi valita kolmen vakiopainikkeen lisäksi kaksi lisäpainiketta (ilmoitukset, QuickMemo, QSlide ja kahtia jaettu ikkuna) ja asetella ne haluamaansa järjestykseen. Lisäksi näppäinten taustan väri on valittavissa ja näppäimet on mahdollista asettaa piiloutuviksi halutuissa sovelluksissa.

Puhelimen alapäädystä löytyy 3,5 mm ääniliitäntä, pieni pyöreä mikrofonin aukko sekä micro-USB 2.0 -liitäntä. USB-liitäntä on varustettu myös SlimPort- sekä USB-OTG-tuella. SlimPort on DisplayPortin mobiilimuunnos, joka mahdollistaa ääni ja videoulostulon jopa 4K-tarkkuudella. Jostain syystä G3:n USB-liitäntä osoittautui hankalimmaksi käyttää pitkiin aikoihin. Vaikka kyseessä on normaalikokoinen ja -muotoinen liitäntä, oli liitintä aluksi erittäin hankalaa saada sopimaan sokkona paikalleen. Pienen tutkiskelun jälkeen totesin, että liittimen saa parhaiten sisään hieman yläviistosta työntämällä.

Näytön yläpuolelle on jätetty vain noin 10 mm:n kaistale, joka pitää sisällään kuulokeritilän, etäisyys- ja valoisuusanturit, LED-merkkivalon sekä etukameran. Etukameran tarkkuus on 2,1 megapikseliä ja se kykenee taltioimaan myös 1080p-tarkkuuden videokuvaa 30 FPS nopeudella. Puhelimen yläpäädystä löytyy ainoastaan pieni taustamelumikrofonin aukko sekä musta pyöreä linssi, jonka takana sijaitsee puhelimen infrapunasensori. Sen avulla puhelinta voi käyttää mm. yleiskaukosäätimenä.

G3:n yksi ehdottomista ylpeydenaiheista on 5,5-tuumainen IPS-kosketusnäyttö, jonka resoluutio on 2560×1440 pikseliä. Toisin sanoen pikselitiheydeksi muodostuu suorastaan huikea 538 PPI. Useimmista kilpailevista puhelimista löytyvään Full HD -tarkkuuteen nähden 75 % enemmän pikseleitä. Näytön suhde koko puhelimen pinta-alaan on 76,4 %, joka on saavutettu erittäin kapeilla pitkien sivujen reunoilla sekä pienillä ylä- ja alareunan ylityksillä. Edeltäjämalliin nähden näytön koko on kasvanut 0,3 tuumaa, joka ei ole välttämättä kaikkien mielestä pelkästään hyvä asia. Näyttö ei myöskään tue käyttöä hanskat kädessä.

Tarkkuudeltaan G3:n näyttö edustaa markkinoiden kirkkainta kärkeä, eikä normaalinäköisen ole mahdollista nähdä pikseleitä miltään etäisyydeltä paljaalla silmällä. Käytännössä Quad HD -tarkkuudesta saatava hyöty on kuitenkin hyvin minimaalinen, sillä normaalilta katseluetäisyydeltä sen ero Full HD:hen on varsin pieni. Lisäpikselien tuoman pienen parannuksen huomaa lähinnä pienenä lisäterävyytenä valokuvia ja videokuvaa katsellessa. Apple mainosti aikoinaan Retina-näyttönsä lanseeraauksen yhteydessä ihmissilmän kykenevän havaitsemaan maksimissaan 300 PPI:n pikselitiheyden, mutta LG:n mukaan väite ei pidä paikkaansa. Kyseinen lukema on peräisin painotekniikasta ja siellä käytettävästä yksiköstä DPI (dots per inch), jotka eivät käänny suoraan yksi-yhteen näyttötekniikkaan ja siellä käytettävään PPI-yksikköön (pixels per inch). LG:n mukaan näytöissä ihmisen silmän haivantokyvyn raja kulkee noin kaksinkertaisessa lukemassa 600 PPI:n tienoilla. Suurempi pikselimäärä syö luonnollisesti enemmän virtaa – LG:n mukaan QHD-näyttöpaneelin virrankulutus on selvästi enemmän kuin Full HD -paneelissa, mutta kertoo kuitenkin onnistuneensa laskemaan näytön virrankulutusta 20 % adaptiivisilla optimoinneilla (päivitysnopeus, kellotaajuus, ajoitusohjaus).

Näytön värintoisto on miellyttävän luonnollista, mutta joiltain osin ehkä aavistuksen hailakkaa. Valkotasapaino on onnistuneen neutraali, eikä näyttö taita värimaailmaansa havaittavasti mihinkään suuntaan. Tummien sävyjen toisto ei kuulu markkinoiden parhaimmistoon, mutta ei toisaalta ansaitse myöskään erityistä kritiikkiä. Musta ei ole aivan mustaa, mutta toisaalta esimerkiksi navigointinäppäinten musta tausta sulautuu melko hyvin näytön mustaan reunukseen. Näytön kontrastissa ei ole valittamista ja kirkkaus on kohtalainen, joskin 50 % automaattiasetuksella kuva on jonkin verran edeltäjäänsä tummempi. Se on kuitenkin korjattavissa hienosäädöllä. Auringonpaisteessa näytön luettavuus on jopa yllättävän hyvä, joskin rasvaiset sormenjäljet saattavat haitata hieman luettavuutta (esimerkkikuva). Kirkkauden automaattisäätö reagoi hyvin ja tekee muutokset miellyttävän pehmeästi. Katselukulmissa ei ole mitään valittamista, vaikka kuva tummuukin aavistuksen kulman kasvaessa pysty- tai vaakasuunnassa.

Kokonaisuudessaan G3:n näytön kuvanlaatu on hyvä, vaikkei se ylläkään kaikilta osin aivan markkinoiden kärkisuorittajien tasolle.

G3:n takakuoren muotoilu on nimetty Floating Arciksi (suom. kelluva kaari), joka tarkoittaa käytännössä kaarevaa sekä pitkille sivuille ohenevaa muotoa, jolla LG on tavoitellut ergonomista käyttötuntumaa. G3:n muotoilu on käyttömukavuuden kannalta kieltämättä onnistunutta ja käsittelemme sitä tarkemmin vielä käyttötuntumat-osiossa. LG mainostaa G3:n olevan myös metallinen, joka on hieman harhaanjohtavaa, sillä vaikka puhelimen takakuori näyttää harjatulta metallilta, on se todellisuudessa lasikuituvahvistettua ABS- ja PC-muovin sekoitetta. Takakuoren viimeistely näyttää metallisen tyylikkäältä, mutta ei kuitenkaan tunnu metallilta tyypillisen viileyden ja kovuuden puuttuessa. Tämä on hyvä tai huono asia riippuen täysin käyttäjän vaatimuksista. Testijakson aikana huomasimme, että kuoren pinta ei siedä erityisen hyvin naarmuja, sillä toisen puhelimen kanssa samassa taskussa oltuaan takakuoreen oli ilmestynyt muutama pituussuuntainen naarmu.

Takakuoren vasempaan alanurkkaan on sijoitettu puhelimen kaiutin, jonka tehoksi ilmoitetaan yksi watti. Kaiuttimen parina on oma Boost Amp -vahvistin, jonka luvataan takaavan syvät bassoäänet ja kirkkaat korkeat äänitaajuudet. Käytännössä kyse on kuitenkin pelkästä markkinointipuheesta, sillä G3:n kaiutin ei tuota bassoa nimeksikään, vaan lähinnä ”lätisee” vaimeasti matalimpien taajuuksien osalta. Kaiutin tuottaa kuitenkin melko voimakkaan äänen, eikä särje edes maksimivoimakkuudella.

G3:n kyljet ovat edeltäjämallin tapaan täysin umpinaiset, eikä niistä löydy mitään painikkeita tai korttipaikkoja. Se on mahdollista Rear Key -konseptin avulla, joka tarkoittaa takakuoren yläosaan kameran alapuolelle sijoitettuja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeita sekä lukitus-/virtapainiketta. Niiden muotoilu on laitettu uusiksi ja siitä on tehty aiempaa pyöreämpää. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat muotoiltu hieman koveriksi ja karheapintaisiksi. Niiden keskellä sijaitseva lukituspainike on puolestaan pyöreä ja hieman kupera. Näppäinten tuntuma on mukavan terävä ja vasteikas. Pienen totuttelun jälkeen etusormi löytää pelkän tuntuman perusteella oikealle näppäimelle. Ylempää äänenvoimakkuuspainiketta hetken pohjassa pitämällä käyttäjä voi avata QuickMemo+-muistiinpanosovelluksen ja alempaa pohjassa pitämällä kamerasovelluksen. Etenkin jälkimmäistä tulee hyödynnettyä usein tilanteissa, joissa kameraa tarvitaan lyhyellä varoitusajalla. On kuitenkin harmi, että LG on päättänyt jättää pois G2:sta löytyneen lukituspainikkeeseen integroidun merkkivalon.

Toisin kuin edeltäjämalli G2:ssa, G3:n takakuori on irrotettavaa mallia, joka on varmasti monelle tervetullut parannus. Irrotettava takakuori heikentää hieman laitteen kokonaisrakenteen tukevuutta, mutta samalla mahdollistaa akun vaihtamisen käyttäjän toimesta. Kuori irtoaa oikean kyljen alareunassa sijaitsevasta pienestä hahlosta kampeamalla ja sen sisäpinnasta löytyy induktiosilmukka langatonta Qi-latausta varten. Itse puhelimen runko on mustaa muovia ja sekä micro-SD- että micro-SIM-korttipaikat on sijoitettu päällekkäin akun yläpuolelle.

Irrotettava Li-ion-akku on kapasiteetiltaan tasan 3000 mAh (11,4 Wh) ja LG kertoo käyttäneensä sen katodissa grafiittia, jonka ansiosta akun kapasiteetin ei pitäisi heikentyä lainkaan ensimmäisten kymmenen käyttökuukauden aikana. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella (3G-tilassa) jopa 553 tunnin valmiusajan tai 21 tunnin puheajan. Puhelin mahdollistaa akun langattoman latauksen, joka on erittäin tervetullut ominaisuus nykypäivän high-end-puhelimessa.

 

Kamera

LG G3:n kamera perustuu Sonyn 13 megapikselin kuvakennoon (4160 x 3120), jonka fyysinen koko on 1/3,06 tuumaa. Sen kaverina on ohjelmistoavusteinen optinen OIS+-kuvanvakain, f2.4-aukkoinen linssiryhmä, kaksivärinen tupla-LED-salama sekä Laser AF -tarkennusjärjestelmä. Laser-tarkennus on erittäin poikkeuksellinen ratkaisu kamerapuhelimen yhteydessä. Sen soikea linssi on sijoitettu kameran vasemmalle puolelle. Kamera tukee myös 4K-tasoisen videokuvan tallentamista 30 FPS nopeudella. Kamera on itse asiassa täysin sama kuin G2:ssa laser-tarkennusta lukuun ottamatta.

Laserin ideana on tuottaa kuvausalueelle matalatehoista luokan 1 laservaloa pulsseina kollimoivan linssin läpi. Sen jälkeen kameran vieressä sijaitseva infrapunasensori kerää kohteesta heijastuvat laser-säteet ja muodostaa niiden matka-ajan perusteella tiedon kohteen etäisyydestä. Laser-tarkennuksen kerrotaan toimivan erityisen hyvin lähietäisyydellä sijaitsevien kohteiden kanssa sekä hämäräolosuhteissa. LG:n mukaan G3:n tarkennusratkaisu pystyy lukitsemaan tarkennuspisteen jopa 276 millisekunnissa.

G3:n kamerasovelluksen käyttöliittymän painikeasettelu on pysynyt pitkälti samana edeltäjämallista, mutta etenkin oikean reunan painikkeiden ulkoasua on yksinkertaistettu. Vaaka-asennossa kuvatessa näkymän oikeassa reunassa sijaitsevat suljin- ja videokuvauspainikkeet, kuvagalleriapainike sekä lopetuspainike. Vasemmassa laidassa on puolestaan kameran valinta, salaman toimintatilan valinta, kuvaustilan valinta sekä asetuspainike. Vasemman yläkulman kolmea pistettä painamalla kamerasovellus siirtyy yksinkertaistettuun Touch & Shoot -tilaan, jossa kuvan voi ottaa yksinkertaisesti koskettamalla mihin tahansa kohtaan näyttöä.

LG on yksinkertaistanut kuvaussovelluksen ominaisuuksia ja kuvaustiloja on tarjolla vain neljä kappaletta (automaattinen, magic focus, panoraama, kaksoiskuvaus). Asetusvalikosta löytyy puolestaan HDR-kuvaustilan valinta (auto, on, off), valokuvien ja videokuvan laadun valinta, ääniohjauksen päällekytkentä, ajastimen päällekytkentä sekä kuvausruudukon päällekytkentä. Toisin sanoen manuaalisäätöjä esimerkiksi valkotasapainolle, ISO-arvolle saatika valotukselle ei ole tarjolla.

G3:n kuvaustiloista panoraama mahdollistaa panoraamakuvan muodostamisen niin vaaka- kuin pystyasennossakin. Pystyasennossa kuvatessa kuvaan saa luonnollisesti mahdutettua enemmän sisältöä ja maksimissaan otoksista saa tehtyä noin 70 megapikselin kokoisia (mallikuva). Panoraamakuvien laatu on suunnilleen samaa tasoa tavallisten kuvien kanssa ja ominaisuus toteuttaa kuvien liittämisen varsin siististi, kunhan kuvauksen suorittaa huolellisesti. Jostain syystä havaitsimme kuitenkin ajoittain ongelmia kuvan terävyyden kanssa, sillä välillä osa kuvasta jäi tuntemattomasta syystä sumeaksi (mallikuva).

G3:n uusiin kuvaustiloihin lukeutuu Magic Focus -ominaisuus, joka Nokia Refocusin tapaan tarjoaa mahdollisuuden valita kuvan tarkennuspiste jälkikäteen. Toteutus on sama, kuin Nokian Refocusissa, eli kamera ottaa useita kuvia eri tarkennusetäisyyksillä, joiden avulla sovellus mahdollistaa tarkennuspisteen jälkikäteisen valinnan. Tarkennus säädetään pystysuuntaisen liukusäätimen avulla ja vaihtoehtoisesti käyttäjä voi tehdä koko kuva-alasta tarkan ”All In Focus” -painikkeen avulla. Valitettavasti käyttäjä ei voi taltioida samasta Magic Focus -otoksesta useampaa eri tarkennusversiota, vaan haluttu tarkennuspiste on mahdollista tallentaa vain yhden kerran. Koska ominaisuuden toteuttamiseen käytetään vain eri tarkennusvaihtoehtoja ohjelmallisen kikkailun sijaan, ovat lopputulokset realistisen näköisiä.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

G3:n näytön ollessa sammutettuna kameran käynnistäminen onnistuu nopeimmin takakuoren äänenvoimakkuuspainiketta pohjassa pitämällä. Kameran saa henkiin noin sekunnissa. Näytön ollessa päällä kamerasovellus käynnistyy suunnilleen yhtä nopeasti kamerakuvaketta painamalla. Kameran tarkennus toimii erittäin tarkasti ja nopeasti hyvässä valaistuksessa ja miellyttävän ripeästi myös hämärämmissä olosuhteissa. Laser-tekniikan osuuden merkitystä on hankala arvioida, mutta tarkennus on nopeudeltaan HTC One M8:n ja Galaxy S5:n kanssa hyvin samaa luokkaa. G2:n hitaan tarkennuksen muistaen LG on siis tehnyt tällä saralla erinomaista työtä.

Hyvässä valaistuksessa G3 ottaa edeltäjänsä tavoin erittäin hyviä kuvia. Kuvien värit taltioituvat luonnollisina eikä valkotasapainon kanssa esiintynyt missään tilanteessa ongelmia. Jälki on terävää ja yksityiskohdat ovat piirtyneet hyvin myös lähempää tarkasteltuna. Dynamiikka on kohtalainen ja sitä on mahdollista parantaa luonnollista jälkeä tekevällä HDR-kuvauksella, joka toimii melko nopeasti ja tarvittaessa automaattisesti. Myös lähikuvaus onnistuu G3:lla mainiosti ja kuviin syntyy luonnostaan miellyttävä syvyysterävyysvaikutelma.

Heikommassa valaistuksessa G3:n kamera ei yskähtele, vaan jatkaa hyvän jäljen tuottamista. Kamera taltioi hyvin yksityiskohtia, värejä ja valoa sekä pitää kuvan kokonaisolemuksen ryhdikkäänä. Optinen kuvanvakain on merkittävässä roolissa tärähdysten estämisessä. Kohina pysyy suorastaan ihailtavasti lähes kokonaan poissa kuvista, jonka seurauksena pienemmät yksityiskohdat pehmenevät lähempää tarkasteltuna selvästi. Kyseessä on kuitenkin luonnollinen kompromissi käytettävissä olevan valon vähentyessä ja siitä ei ole juurikaan haittaa kokonaiskuvaa katsellessa. Valkotasapainon kanssa G3:lla ei ole hämärässäkään juurikaan vaikeuksia.

 

 

G3 mahdollistaa videokuvan tallentamisen 2160p-tarkkuudella (3840×2160) ja 30 FPS päivitysnopeudella. Lisäksi tallennus onnistuu vaihtoehtoisesti myös 1080p 30 FPS tai 720p 120 FPS -laaduilla, joista jälkimmäinen on nelinkertaisesti hidastettu slow-motion-tila. G3:n 4K-videokuvan laatu on valokuvien tapaan erinomaista ja ehdotonta markkinoiden kärkipäätä. Värintoisto on luonnollista, kuva on terävää ja se pyörii sulavasti. Optinen kuvanvakain syö hyvin pienet tärähdykset ja laser-avustettu tarkennus pysyy hyvällä tarkkuudella kohteessa. Ääni taltioituu stereona ja 157 kbit/s laatuisena. Itse 4K-videon bittivirta on noin 30 Mbit/s luokkaa, eli puolen minuutin videopätkälle tulee kokoa noin sata megatavua.

Kokonaisuudessaan G3:n kamera on ehdottomasti parhaimpia testaamiamme älypuhelinkameroita. Se on erittäin tasainen ja luotettava suorittaja, josta ei löytynyt oikeastaan mitään merkittävää parannettavaa.

 

Sisältö

  1. Testissä LG G3 D855
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera
  3. Optimus UI ja sovellukset, käyttökokemukset, vertailua
  4. Loppuyhteenveto