Uusimmat

Optimus UI ja sovellukset, käyttökokemukset, vertailua

24.07.2014 17:23 Juha Kokkonen

 

Optimus UI ja sovellukset

LG G3:n sisällä pyörii Android 4.4.2 KitKat -käyttöjärjestelmä ja sen kaverina yrityksen oma Optimus UI -käyttöliittymä. Käyttöliittymästä on pyritty tekemään aiempia versioita yksinkertaisempi keventämällä graafista ilmettä sekä poistamalla turhia elementtejä. Myös sovelluskuvakkeet on uudistettu ja kaikkien pääsovellusten otsikkopalkissa on oma värikoodauksensa. Käytännössä uudistukset vaikuttavat onnistuneilta ja tekevät käyttöliittymästä tuoreemman näköisen. Pientä noottia pitää kuitenkin antaa käyttöliittymän suomennoksista, jotka ovat muutamilta osin hieman huvittavia. LG kehuu myös laittaneensa G3:n ohjelmistodieetille, eli karsineensa valmiiksi asennettujen sovellusten viemää tilaa 30 prosentilla. Sovellusten määrää on vähennetty ja samankaltaisia toimintoja sisältäneitä sovelluksia on sulautettu yhteen (esim. Quick Memo ja Muistiinpanot). Lisäksi käyttäjällä on entistä laajempi mahdollisuus poistaa LG:n esiasentamia sovelluksia.

G3:n käteen ottaessa ensimmäinen ohjelmistopuolen uutuusominaisuus tulee vastaan lukitusnäkymässä heti näytön herättyä eloon. Kyseessä on LG:n oma Knock Code -niminen vaihtoehto näytön lukitsemiselle. LG:n tutkimusten mukaan käyttäjä tarkistaa älypuhelintaan keskimäärin 150 kertaa päivässä, joten Knock Coden ajatuksena on tehdä näyttölukituksen avaamisesta mahdollisimman helppoa.

Knock Code mahdollistaa näyttölukituksen avaamisen suoraan sammutettua näyttöä oikeassa järjestyksessä napauttamalla. Käyttäjä voi asettaa puhelimeen napautusyhdistelmän, joka koostuu 3-8 napautuksesta näytölle sijoittuvassa neljän ruudun ruudukossa. Käytännössä se tarkoittaa yli 80 000 eri avausyhdistelmää, joka riittää turvallisuustasoksi useimmille käyttäjille. Testiemme perusteella jo neliosaisen napautusyhdistelmän arvaaminen tuurilla on erittäin epätodennäköistä ja jos yhdistelmän syöttää viidesti väärin, puhelin kysyy käyttäjältä erikseen määriteltyä tunnuslukua. Käytännössä napautuskoodin käyttö on myös erittäin nopeaa ja helppoa, joten tykästyimme siihen testijakson aikana.

Kotinäkymän perusajatus on pysynyt samana, mutta kuvakkeet ja sääwidget ovat saaneet uuden ulkoasun. Käyttäjä voi edelleen vaikuttaa mm. siirtymäefekteihin sekä sovellusten kuvakkeisiin. Myös ilmoitusvalikko on saanut täysin uudistuneen raikkaamman ilmeen, vaikka sen sisältö onkin pysynyt muuttumattomana. Valikon painikkeissa ja säätimissä on käytetty nyt turkoosia väriä sekä pyöreitä muotoja. Avoimien sovellusten näkymässä Androidin perinteisille pystysuunnassa selattaville korteille vaihtoehtona on pienemmät kortit, joita saa nipistysliikkeellä ruudulle 2×2 tai 3×3 muodostelmassa.

Mainostettujen uutuusominaisuuksien joukkoon lukeutuu myös Smart Notice -toiminto, joka on sijoitettu kotinäkymään säätilan ja kellonajan alapuolelle. Sen tarkoituksena on antaa ehdotuksia ja muistutuksia ennen kuin käyttäjä on ehtinyt edes ajatella koko asiaa. Smart Notice osaa mm. muistuttaa vastaamattomien puheluiden takaisinsoitoista, kalenterin syntymäpäivämerkinnöistä ja väliaikaistiedostojen poistotarpeesta, ehdottaa säännöllisesti tuntemattomasta numerosta tapahtuvien puheluiden jälkeen tallentamista osoitekirjaan sekä antaa LG Health -ohjelman raportteja ja Smart Tips -vihjeitä puhelimen käytöstä. Lisäksi se osaa antaa suosituksia säätilaan liittyen, tyyliin ”iltapäivällä saattaa sataa, joten kannattaa pitää sateenvarjo mukana”. Käyttäjä voi vaikuttaa asetusten kautta siihen, mitä tietoja Smart Notice näyttää.

Hyvästä ideasta huolimatta Smart Notice osoittautui käytännön tasolla harmillisen turhanpäiväiseksi ominaisuudeksi, sillä sen taidot ovat lopulta varsin suppeat ja vajavaiset. Testijakson aikana Smart Notice näytti lähinnä säähän liittyviä itsestäänselvyyksiä ja ehdotti pariin otteeseen osoitekirjasta löytymättömän puhelinnumeron tallennusta. Lisäksi se jakeli Smart Tips -vihjeitä lähes rasittavuuteen asti, kunnes kytkimme kyseisen osa-alueen pois käytöstä. Smart Noticessa olisi potentiaalia paljon parempaan, kunhan LG kehittäisi ominaisuutta eteenpäin lisäämällä siihen lisää älyä ja toimintoja.

Kotinäkymästä kerran oikealle pyyhkäisemällä avautuu Smart Bulletin -välilehti, joka peittää lähes koko näkymän LG Health- ja Smart Tips -ruuduilla. Sen ajatus on hieman samanlainen, kuin HTC:n BlinkFeedillä ja Samsungin My Magazinella, joskin ilman uutisominaisuuksia. LG Health on LG:n oma kuntoilusovellus ja se näyttää Smart Bulletinissa kyseisenä päivänä kävellyt askeleet, kilometrit ja poltetut kalorit. Näkymää koskettamalla pääsee käsiksi itse sovellukseen. Alapuoliskoa hallitseva Smart Tips tarjoaa puolestaan vinkkejä käyttöjärjestelmän erikoisominaisuuksien hyödyntämiseksi. Peruskäyttäjälle ominaisuudesta on varmasti ainakin aluksi hyötyä, mutta sitä huolimatta Smart Tipsille on varattu turhaan liian iso osa Smart Bulletin -näkymästä. LG mainostaa Smart Bulletinia henkilökohtaisena avustajana, mutta käytännössä sen anti jää näillä ominaisuuksilla hyvin olemattomaksi. Tässäkin ominaisuudessa olisi jatkokehityksellä potentiaalia hyödylliseksi aputoiminnoksi.

LG Health on LG:n näkemys nykypäivänä muodissa olevasta kuntoilusovelluksesta. LG Healthin saa avattua ainoastaan Smart Bulletin -näkymän kautta ja se mittaa käyttäjän askelia sekä muita tallennettuja kuntoiluaktiviteetteja. Käyttäjän manuaalisesti käynnistettäviä liikunta-aktiviteetteja ovat kävely, juoksu, pyöräily, vaellus ja rullaluistelu. Sovellus taltioi tällöin kuljetun matkan ja reitin GPS:n avulla. Liikuntahistoriaa on mahdollista selata päiväkohtaisesti ja kuvaajien muodossa. Päivittäin kuljettuja askelmääriä on hauska seurata, mutta vaativampaan käyttöön sovellus on hieman turhan yksinkertainen ja esimerkiksi tuki ulkoisille sykemittareille puuttuu täysin.

G3:n uutuusominaisuuksiin lukeutuu myös älykäs näppäimistö, joka mukautuu käyttäjälle sopivaksi. Näppäimistön korkeus on käyttäjän mukautettavissa ja tarvittaessa sen saa myös painotettua jommallekummalle näytön reunalle. Osa alarivin näppäimistä on mukautettavissa, ylärivin numeronäppäimet ovat piilotettavissa ja näppäimistöteemaksi voi valita tumman tai vaalean vaihtoehdon. Kursorin liikuttaminen tekstissä onnistuu liu’uttamalla peukaloa sivusuunnassa välilyöntinäppäimellä ja ehdotettujen sanojen valinta tapahtuu yksinkertaisesti näppäimistöä kyseisen sanan kohdalla ylöspäin pyyhkäisemällä. Näppäimistö oppii käyttäjän painallustottumukset ja mukauttaa sen perusteella niiden rekisteröitymistä vähentäen virheitä LG:n mukaan jopa 75 %. Näppäimistö tukee myös pyyhkäisykirjoitusta.

Yksi erinomaisista LG:n omista lisäominaisuuksista on navigointipainikkeiden kustomointimahdollisuus, jota on paranneltu entisestään G2:sta. Kolmen vakiopainikkeen sekaan on mahdollista lisätä kaksi lisäpainiketta neljästä vaihtoehdosta ja haluttaessa vaihtaa painikkeiden keskinäistä sijaintia haluamakseen. Lisäksi näppäinten taustan väri on valittavissa ja halutuissa sovelluksissa koko näppäinpalkin saa piilotettua niin, että se nousee takaisin esiin näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä.

Edeltäjämalli G2:n tapaan G3:sta löytyy joukko LG:n omia lisäsovelluksia sekä muita erikoistoimintoja, joista täysin uusia ovat mm. Dual Window sekä ”Smart Cleaning”. Dual Window mahdollistaa kahden sovelluksen samanaikaisen esittämisen näytöllä. Toiminto tukee yhdeksää etukäteen määriteltyä sovellusta, jotka avataan ruudulle paluunäppäintä pohjassa pitämällä aukeavasta valikosta raahaamalla. Sovellusten keskinäistä kokosuhdetta on mahdollista säätää ja niiden keskinäistä sijaintia vaihtaa.

Smart Cleaning on työkalu muistin vapauttamiseen tilapäisistä tiedostoista, latauskansion sisällöstä sekä käyttämättömistä sovelluksista. QSlide puolestaan on tuttu G2:sta ja se mahdollistaa ennalta määriteltyjen kahdeksan sovelluksen avaamisen ruudulle kelluvina ikkunoina. Muita LG:n omia sovelluksia ovat Quick Remote, Vierastila, Hiljainen tila, Clip Tray -leikepöytä, Päivityskeskus, Sää, Tiedostonhallinta, Äänitys, FM-Radio, SmartWorld ja ThinkFree Viewer -toimistosovellus.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

LG G3 oli kesä-heinäkuun taitteessa allekirjoittaneen ympärivuorokautisessa käytössä noin kolmen viikon ajan ja laitteen toiminnan sekä ”oikkujen” kanssa päästiin varsin hyvin sinuiksi. Pariin otteeseen testijakson aikana puhelin ei suostunut heräämään lukitustilasta ja toimintakunnon palauttamiseen vaadittiin akun käyttäminen pois paikaltaan, mutta muutoin toiminnassa ei havaittu ongelmia.

Floating Arc -muotoilun osalta LG on onnistunut erittäin hyvin, sillä takakuoren ja pitkien sivujen pyöristetyn muodon ansiosta G3 istuu käteen erittäin mukavasti. Kesäolosuhteissa emme havainneet takakuoren pidossa mitään ongelmia, joskaan kädet eivät olleet missään olosuhteissa kovinkaan kuivat. Talviolosuhteita ajatellen on positiivista, että takakuoren metalli-imitaatio ei kylmene oikean metallin tavoin. Takakuoren harjattua metallia muistuttava pintakuviointi sietää myös hyvin sormenjälkiä, mutta samaa ei voi sanoa näyttölasin pinnasta. Laaduntunnussa ja viimeistelyssä ei ole valittamista, joskin pienen natinan LG voisi vielä karsia pois runkoa jäykistämällä.

G2-testiartikkelin yhteydessä kävimme läpi ensituntumia LG:n Rear Key -näppäinratkaisuun liittyen ja G3:a koskee pitkälti samat huomiot. Näppäinten sijaintiin takakuoressa tottuu melko nopeasti ja etusormi alkaa löytää ne luonnollisesti sormikopelolla koveran ja kuperan muotoilun ansiosta. Totuttelun jälkeen sormi ei myöskään enää hapuile turhaan kameralinssin päällä jättäen jälkeensä sormenjälkiä. Fyysisen lukitusnäppäimen käyttö jää lisäksi G3:ssa hyvin vähäiseksi, kiitos näytön herättämismahdollisuuden tuplanäpäyttämällä sekä lukituksen toteuttamisen erittäin näppärällä Knock Code -näpäytyskoodilla. Eniten takanäppäimiä tuleekin käytettyä äänenvoimakkuuden säätämiseen sekä kameran pikakäynnistykseen.

Ulkomitoiltaan G3 on luokassaan poikkeuksellisen suurikokoinen puhelin, joka vielä vuosi sitten olisi melkeinpä phablet-kokoluokkaan. LG on kuitenkin onneksi onnistunut tiivistämään G3:n ulkomitat näytön kokoon nähden hyvin kompakteiksi ja esimerkiksi 5,2-tuumaisella näytöllä varustettu Sony Xperia Z2 ei ole kooltaan juurikaan pienempi. Joka tapauksessa G3 on kooltaan sitä tasoa, ettei sen käyttäminen yhdellä kädellä onnistu sujuvasti kuin poikkeuksellisen suurilla käsillä. Keskikokoisilla kämmenillä varustetulla käyttäjällä on jo suuria ongelmia yltää näytön vastakkaiseen reunaan laitteen asentoa kädessä muuttamatta. Yhdellä kädellä kirjoittamista LG on onneksi helpottanut sivuille painotetulla näppäimistöllä. Muotojensa puolesta G3:n taskuun sovittamisessa ei esiintynyt ongelmia, mutta pienitaskuisissa housuissa puhelimen yläpää saattaa jäädä pilkottamaan näkyville.

Snapgragon 801 -piirin tarjoama suorituskyky kuuluu edelleen markkinoiden parhaimmistoon, mutta ensimmäistä Snapdragon 805 -piiriä käyttävien laitteiden myötä se ei ole enää kukkulan kuningas. Synteettisissä testisovelluksissa G3:n tulokset edustivat keskimäärin Snapdragon 801 -piirillä varustettujen laitteiden keskitasoa. Sunspider 1.0.2:sta laite sai 599,7 ms, AnTuTu 4:stä 35604 pistettä, Vellamon tuoreimmasta versiosta 1562/1766/2715 pistettä ja GFXBenchin T-Rex offscreen -testistä 27,1 FPS.

Käyttöjärjestelmän käytännön suorituskyvyssä G3 osoittautui Galaxy S5:n kanssa rinnatusten vertailtuna pääosin yhtä ripeäksi – joiltain osin hieman hitaammaksi. Joka tapauksessa käyttöliittymä pyörii G3:ssa erittäin nopeasti ja sulavasti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Nimittäin jostain syystä laite lataa kotinäkymän widgetit ajoittain pienellä viiveellä niin, että objektit ilmestyvät ruudulle yksitellen noin sekunnin aikajänteellä. Siitä ei ole juurikaan käytännön haittaa, mutta se näyttää hieman ärsyttävältä.

G3:n 3000 mAh akku ei ole kasvanut edeltäjästä, mutta on siitä huolimatta kohtalaisen hyvän kokoinen tämän kokoluokan puhelimessa. Koska G2:n akunkesto on yksi parhaimpia koskaan testaamiamme, odotukset myös G3:n suhteen olivat ennakkoon korkealla. Käytännössä kuitenkin valkeni varsin nopeasti, että G3 ei yllä akunkestossa aivan edeltäjänsä tai markkinoiden parhaimmiston tasolle. Testijakson aikana G3:n akku ei loppunut kertaakaan kesken päivän, mutta muutamaan otteeseen sitä oli raskaamman päivän jälkeen (noin klo 8-24) jäljellä 10-20 %. Keskimäärin akun varaus oli kuitenkin illalla lataukseen laitettaessa 40-55 % ja pariin otteeseen yhdellä latauksella selvittiin juuri ja juuri myös toisen päivän yli. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Vertailua Galaxy S5:een ja Note 3:een

LG on viimeisimmillä huippumalleillaan onnistunut heittämään vakavasti otettavan haasteen markkinajohtaja Samsungille, joten nopea vertailu Galaxy S5- ja Note 3 -malleihin lienee paikallaan. Galaxy S5:ttä on jo nyt myyty enemmän, kuin G3:a odotetaan myytävän koko elinkaarensa aikana ja viime syyskuussa julkaistu Note 3 alkaa puolestaan olla jo elinkaarensa loppupäässä.

Niin näytön koon kuin ulkomittojenkin osalta G3 sijoittuu Galaxy S5:n ja Note 3:n puoliväliin, vaikka se onkin tarkoitettu kilpailijaksi enemmänkin ensin mainitulle. Vaikka G3:n 5,5 tuuman näyttökoko on lähempänä 5,7-tuumaista Note 3:a, on sen fyysiset mitat lähempänä 5,1-tuumaista GS5:ttä. Pituudeltaan G3 on 4,9 mm Note 3:a lyhyempi ja 4,3 mm GS5:ttä pidempi. Leveyssuunnassa G3:n mitta on puolestaan 4,6 mm Note 3:a pienempi, mutta 2,1 mm GS5:ttä suurempi. Paksuudeltaan G3 on 0,6 mm Notea ja 0,8 mm GS5:ttä suurempi. Painoa on neljä grammaa GS5:ttä enemmän ja 19 grammaa Note 3:a vähemmän. Fyysiseltä rakenteeltaan kaikki kolme puhelinta ovat kokonaan muovia, mutta G3 on muotoiltu enemmän kättä mukailevaksi.

Näytön osalta G3:n resoluutio pieksee Samsung-kaksikon leikiten, sillä ne molemmat käyttävät Full HD -tarkkuuden paneelia. Myös G3:n 538 PPI:n pikselitiheys on omaa luokkaansa, sillä GS5:ssä se on 432 ja Note 3:ssa 386 PPI. Samsung luottaa puhelimissaan Super AMOLED -tekniikkaan G3:n IPS:n sijaan.

Rautapuolella kolmikko on varsin lähellä toisiaan, sillä Note 3:sta löytyy Snapdragon 800 -neliydinpiiri, kun taasen GS5 ja G3 käyttävät pykälää uudempaa Snapdragon 801 -piiriä parisataa megahertsiä korkeammilla kellotaajuuksilla. G3:n 32 gigaisessa mallissa sekä Note 3:ssa on kolme gigatavua RAM-muistia, kun taasen G3:n 16 gigatavun mallin sekä GS5:n ostajien on tyydyttävä kahteen gigatavuun. GS5:n Suomessa myytävässä versiossa tallennustilaa on 16 gigatavua, kun taasen Note 3:n ostaja saa sitä tuplamäärän. G3:n ostaja voi valita muistin määrän hankintahetkellä.

Kameraosastolla G3 ja Note 3 käyttävät 13 megapikselin BSI-kennoa ja GS5 puolestaan uudempaa 16 megapikselin Isocell-kennoa. LG on kolmikon ainoa, josta löytyy optinen kuvanvakain. Kaikki kolme pystyvät taltioimaan 4K-videokuvaa. Myös etukamerat ovat kaikissa kahden megapikselin luokkaa. Akkuosastolla laitteet asettuvat toisistaan 200 mAh:n välein GS5:n tarjotessa pienimmän ja Note 3:n suurimman kapasiteetin. Käytännön tasolla Samsungit tarjoavat jonkin verran G3:a paremman akunkeston, kiitos vähemmän virtaa vievien näyttöjen. Muista löytymättöminä erikoisominaisuuksina Note 3:sta löytyy S Pen -kosketuskynä, GS5:stä sormenjälkitunnistin, sykemittari ja IP67-suojaus sekä G3:sta langaton lataus. Ohjelmistopuolella kaikista kolmesta löytyy nykypäivänä tuore Android 4.4.2 KitKat-versio.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä Muropaketin Hintavertailun mukaan Note 3 on joukon edullisin malli 535 euron hinnalla. G3 maksaa edullisimmillaan 569 euroa ja Galaxy S5 617 euroa.

 

Sisältö

  1. Testissä LG G3 D855
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera
  3. Optimus UI ja sovellukset, käyttökokemukset, vertailua
  4. Loppuyhteenveto