Uusimmat

PureView-kamera

24.11.2012 00:26 Juha Kokkonen

 

Ehkäpä Lumia 920:n etukäteen puhutuin ominaisuus on PureView-tekniikkaa hyödyntävä kamera, joka sijaitsee takakuoren yläpuoliskossa tummanharmaan koristelistan yläpäässä. Koristelista on zirkoniumia, joten sen ei pitäisi naarmuuntua kovinkaan helposti. Uuden sukupolven lyhytpulssinen kaksois-LED-salama sijaitsee kameran vasemmalla puolella.

Lumia 920:n myötä Nokia tarkensi PureView-termin merkitystä, sillä aiemmin sen käsitettiin tarkoittavan 808 PureView -mallista tutuksi tullutta ylinäytteistysteknologiaa. Nokian tuoreimman määrityksen mukaan PureView on kuitenkin synonyymi yrityksen huippuluokan valokuvaustekniikoille eikä se tarkoita vain yhtä tuotetta tai teknistä ratkaisua. Eri PureView-tekniikat eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan erilaisia lähestymistapoja käytännön ongelmien ratkaisemiseksi. Lumia 920:n PureView-kamera on PureView-kehitystyön toinen vaihe ja siinä on keskitytty erityisesti hämäräkuvausominaisuuksiin sekä optiseen kuvanvakautukseen.

Taustalta valotetun (BSI) kamerasensorin tarkkuus on 8,7 megapikseliä (3552×2448) ja pikselikoko 1,4 mikronia. ”Ylikoon” sensorilla on mahdollista ottaa maksimikoon kuvia sekä 4:3- että 16:9-kuvasuhteella. 4:3-kuva (3264×2448) hyödyntää kuvasensoria maksimaalisesti korkeussuunnassa ja 16:9-kuva leveyssuunnassa (3552×1998). Carl Zeissin valmistama optiikka koostuu viiden asfäärisen linssin ryhmästä ja sen kinovastaava polttoväli on 26 mm (16:9 kuvissa 28 mm). F-arvo on erittäin valovoimainen 2.0. Koko linssiasetelma on varustettu optisella kuvanvakaimella, joka seuraa puhelimen liikkeitä gyroskoopilla ja korjaa linssien sijaintia jopa 500 kertaa sekunnissa. Vakaimen pitäisi auttaa hämäräolosuhteissa jopa kolmen aukon verran.

Lisää Lumia 920:n PureView-tekniikasta voi lukea Nokian whitepaper-dokumentista sekä Taskumuron syyskuisesta tietoisku-uutisesta.

Lumia 920:n kuvaussovellus noudattaa Windows Phone 8:n uudistetun kamerasovelluksen peruslinjaa. Oikeassa reunassa sijaitsee edelleen asetusnäppäimet ja vasemmassa nuoli viimeisimpiin otettuihin kuviin. Zoomauspainike on kuitenkin jätetty oikeasta reunasta pois ja tilalla on salaman pika-asetuspainike, kamerasovellusvalikon painike sekä laajemman asetusvalikon avaavat kolme pistettä. Zoomaaminen tapahtuu nyt ruutua nipistämällä. Kuvaussovellus tukee paikkatietojen tallennusta, jos käyttäjä on vain hyväksynyt sen asetuksista.

Kameran valokuva-asetukset ovat oikeastaan aiempaa hankalammin käsillä, sillä aiemmin ne avautuivat suoraan näkyville rataspyörä-painiketta painamalla, mutta nyt ne sijaitsevat kahden valikkoaskeleen takana. Nokia antaa mahdollisuuden vaikuttaa kameran kuvaustilaan (automaattinen, lähikuva, yökuvaus, öinen muotokuva, urheilu ja taustavalo), ISO-arvoon (100-800), valotusarvoon (-2..+2), valkotasapainoon (automaattinen, pilvinen, päivänvalo, loistevalo, hehkulamppu), kuvasuhteeseen (4:3 ja 16:9) sekä tarkennusvalon käyttöön. Videopuolella tarjolla on puolestaan ainoastaan valkotasapaino, jatkuva tallennus (päällä/pois) sekä videon laatu (720p tai 1080p).

Kuvan tarkennus tapahtuu joko kamerapainiketta puoliväliin painamalla tai ruudulta haluttua kohtaa koskettamalla. Kosketustarkennus on toteutettu hieman typerästi, sillä kamera ottaa automaattisesti kuvan tarkennuksen jälkeen sen sijaan, että tarkennuspiste lukittuisi ja käyttäjä voisi itse joko ottaa kuvan tai valita tarkennuspisteen uudestaan. Tiivistettynä Lumia 920:n kuvaussovellus tuntuu hieman kömpelöltä ja muutamien yksinkertaisten asioiden tekeminen on tehty liian hankalaksi. Tämä on kamerapuhelimeksi profiloidulta laitteelta hieman harmillista.

Kamerasovellukset (Lens Apps) ovat Windows Phone 8:n uusi ominaisuus ja ne ovat nimensä mukaisesti kameraa hyödyntäviä sovelluksia, joita voi ladata puhelimeen sovelluskaupan kautta. Sovellukset löytyvät päävalikon lisäksi myös suoraan kuvaussovelluksen kautta. Nokia tarjoaa puhelimiinsa Cinemagraph-, Panorama- ja Smart Shoot -kamerasovellukset. Cinemagraph tallentaa halutusta kohteesta muutaman sekunnin videon ja tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden tehdä siitä animoidun gif-kuvan niin, että vain halutut osat kuvasta animoidaan. Panoraama on nimensä mukaisesti sovellus panoraamakuvien ottamiseksi. Smart Shoot puolestaan perustuu ruotsalaisen Scaladon tekniikkaan ja on tarkoitettu ryhmäkuvien ottamiseen. Se ottaa viisi kuvaa, joista käyttäjä voi yhdistää yhteen kuvaan parhaat kasvonilmeet.

havu

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 920:n kameran bravuuri on hämäräkuvaus, joten käsitellään sitä tällä kertaa ensin. Kun kamerapuhelimella otetaan normaalisti kuvia hämärä- tai yöolosuhteissa, on muodostuva kuva useimmiten pimeämpi, kuin mitä sama tilanne on ihmisen silmän kautta nähtynä. Lumia 920:n kanssa käy usein päinvastoin – kuvat ovat valoisampia, kuin miten ihmissilmä tilanteen tulkitsee. Kuvat eivät ole kohinattomia, mutta kohina on selvästi pienempää ja tasavärisempää, kuin muissa kännykkäkameroissa. Lisäksi värintoisto ja yksityiskohtien tarkkuus on pykälää tai kahta korkeammalla tasolla. Toki myös Lumia 920:n kuvista hukkuu heikossa valossa paras tarkkuus sekä terävyys ja ohjelmallisen käsittelyn jäljet kasvavat yksityiskohdissa, mutta jälki on silti kilpailijoihin nähden erinomaista. Tietysti kuvauksen kohteena olevan ihmisen liikkumista kuvanvakain ei tietysti pysty kompensoimaan, joten hämärässä kuvatessa kuvauskohteiden on syytä pysyä paikallaan.

Normaaleissa valaistusolosuhteissa Lumia 920:n kamera osoittautui sen sijaan pienoiseksi pettymykseksi useammastakin eri syystä. Vastaan tulleista ongelmista ensimmäinen on kuvien värimaailman ajoittainen latteus – välillä jälki on elotonta ja tylsää, välillä taas jopa ylisaturoitunutta. Siihen liittyy osittain ongelmat valkotasapainon kanssa, sillä automaattinen valkotasapainon säätö tuntuu olevan joissain tilanteissa melkoinen arpakone. Tästä klikkaamalla avautuva esimerkkikuva selventää hyvin mistä on kyse – kolme samasta kohteesta peräkkäin otettua kuvaa näyttävät kaikki erilaisilta. Yksi on sinertävä, toinen kellertävä ja kolmas jotain siitä väliltä. Kolmas ongelma esiintyi tarkennuksen kanssa. Ajoittain kamera ei nimittäin yksinkertaisesti onnistu saamaan tarkennusta kohdalleen useammasta yrityksestä huolimatta ja tämä koskee myös aivan tavallisia kuvaustilanteita hyvässä valaistuksessa. Valkotasapaino- ja tarkennusongelma yhdistettynä aiheuttavat ajoittain lähes hermoja kiristäviä kuvaushetkiä, sillä pahimmillaan kelvollisen otoksen taltioimiseen tarvitaan kymmenen tarkennuskertaa ja viisi otettua kuvaa. Jos ongelmat ovat korjattavissa ohjelmistopäivityksellä, Nokian olisi syytä julkaista sellainen mahdollisimman pian. Nokia Ranskan markkinointipäällikkö onkin jo maininnut Twitterissä päiväkuvausta koskevan päivityksen olevan tulossa.

Kunhan kuvan on saanut (normaalivalaistuksessa) Lumia 920:llä onnistumaan halutulla tavalla, on jälki varsin hyvää. Yksityiskohtia tarkastellessa kuvasta on havaittavissa ohjelmistollisen käsittelyn jälkiä. Lisäksi etenkin jos aurinko on pilvessä, värit toistuvat helposti epäluonnollisen ylikorostuneina.

Päätimme ottaa vertailukuvat päivänvalossa ja yöolosuhteissa samasta tilanteesta Apple iPhone 5:llä ja Samsung Galaxy S III:lla. Kuten syksyisenä päivänä otetuista kuvista heti huomaa, Lumia 920:n kuva on kauttaaltaan värikylläisin ja joukon tummin. Galaxy S III:n kuvan värimaailma on puolestaan haalein ja neutraalein. iPhonen valkotasapaino on puolestaan parhaiten kohdallaan, mutta erityisesti punertavat sävyt ylikorostuvat selvästi. Kuva aukeaa täyteen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 920:n kannalta tärkeämpiä vertailtavia ovat kuitenkin hämäräkuvat, jotka napattiin kaikilla kolmella puhelimella vakioasetuksilla syyspimeällä Tampereen keskustassa. Nokialaiseen oli jostain syystä eksynyt laajakuvatila päälle, joten siitä syystä kuvasuhde on eri, kuin Applen ja Samsungin kuvissa. Kuvanlaatuun asia ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla. Kuten jo pikkukuvista voi päätellä, Lumia 920:n kuvan valoisuus ja värintoisto on aivan eri luokkaa, kuin kilpailijoilla. Veteen heijastuvat valot ja niiden sävyt erottuvat selkeästi ja esimerkiksi vasemmassa reunassa olevasta laivasta on nähtävissä paljon yksityiskohtia. Huomion arvoista on myös kohinan määrä, joka on Lumian kuvassa hämäräkuvaksi erittäin hienojakoista ja tasaväristä.

 

Videon tallentaminen onnistuu Lumia 920:lla sekä 720p- että 1080p-tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella ja mielenkiintoisimpana herkkuna optinen kuvanvakain on käytössä myös videokuvatessa. Nokian lupausten mukaan kuvanvakautuksella on merkittävä vaikutus videolle välittyvien tärähdysten vaimentamiseen.

Siinä missä valokuvaus tuotti tietyiltä osin pettymyksen, 1080p-videon kuvanlaatu edustaa markkinoiden kärkeä. Kuva on terävää ja väritoisto keskimäärin varsin elävää. Kuvan tarkennus toimii erittäin nopeasti ja optisella kuvanvakautuksella on nähtävissä oleva vaikutus. Se onnistuu kiitettävästi karsimaan kuvasta kaikki ikävät tärähdykset ja pienemmät heilahdukset, mutta suurempiin liikkeisiin se ei luonnollisestikaan pysty vaikuttamaan. Pientä kritiikkiä videokuvaus ansaitsee valkotasapainosta, joka joissain olosuhteissa pyrkii vaihtelemaan suuntaan ja toiseen kesken kuvauksen. Kaikkiaan Lumia 920:lla saa kuitenkin taltioitua kamerapuhelinten mittakaavassa erittäin tasokasta liikkuvaa kuvaa.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 920
  2. Pakkaus ja oheistarvikkeet, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet & lähempää tarkastelua
  3. PureView-kamera
  4. Vertailua kilpailijoihin ja edeltäjään, suorituskyky, Nokian omat lisäsovellukset & käyttökokemukset ja huomiot
  5. Yhteenveto