UUSIMMAT

Käyttökokemukset, akunkesto ja loppuyhteenveto

03.10.2016 12:21 | Juha Kokkonen | 12

Käyttökokemukset ja akunkesto

polar-m600-17

Polar M600 saapui TaskuMuron testattavaksi syyskuun puolivälissä ja se vietti jatkuvassa aktiivisessa ympärivuorokaudessa käyttötestissä noin parin viikon ajan.

Saimme mielestämme testijakson aikana muodostettua varsin hyvän kuvan laitteen toiminnasta ja ominaisuuksista käytännön tilanteissa. Lähinnä testijakson parina alkupäivänä kellon ja puhelimen välillä esiintyi muutamaan otteeseen yhteysongelmia (Android Wear -yhteyssovellus ilmoitti, ettei kelloa löydetä), vaikka kaiken piti olla kunnossa. Ongelmista selvittiin puhelimen tai kellon uudelleenkäynnistyksellä ja oikuttelut hävisivät testijakson edetessä. Lisäksi kertaalleen harjoitusta aloittaessamme havaitsimme, että sieltä ei löytynytkää kaikkia sinne asettamiamme urheilulajeja, vaikka kaiken piti olla asetusohjelman puolelta katsottuna kunnossa. Ongelma kuitenkin korjaantui myöhemmin itsestään eikä toistunut enää.

Yleisellä tasolla taipaleemme M600:n kanssa oli kuitenkin melko ongelmaton.

polar-m600-14

M600 oli testijaksolla osana melko aktiivista elämäntyyliä ja se vietti ranteessa lähes ympäri vuorokauden. Kello ei pääpiirteissään haitannut juuri menoa, mutta jos hihnan unohti turhan kireälle urheilusuorituksen jälkeen, alkoi se pidemmän päälle hieman painaa. Ratkaisu tähän oli toki helppo – hihnan löystäminen muutaman pykälän verran. Hihnan mattapintainen materiaali on sinällään miellyttävän tuntuista ihoa vasten. Maininnan arvoisena seikkana silikonipinta on kuitenkin siinä määrin ”tahmea”, että ranteessa oleva kello tarttuu ärsyttävän helposti kiinni paidan tai takin hihaan vaatteita pukiessa.

Pidin kelloa huoletta myös suihkussa, eikä se aiheuttanut mitään ongelmia, joskin päällä ollut näyttö saattoi ottaa virhekomentoja vesisuihkusta, joten näytön sammuttaminen suihkun ajaksi oli suositeltavaa. Uimista kellon kanssa en ehtinyt kokeilemaan. Huolellisen kastelun jälkeen kellon silikonirannekkeen aukkoihin saattaa kertyä hieman vettä, jota saattaa vuotaa seuraavien käyttötuntien aikana iholle. Jos tämä häiritsee, kannattaa kellon runko-osa irrottaa ja rannekkeen sisäpuoli kuivata.

polar-m600-15

Parin viikon aikana kello oli mukana mm. useissa kuntosalitreeneissä, juoksulenkeillä, pyörälenkeillä sekä salibandytreeneissä.

Koin kellon käytön varsin helpoksi ja vaivattomaksi, eikä harjoitustilan käynnistäminen vaatinut juurikaan vaivannäköä, kunhan lajiprofiilit olivat muokattuna kelloon itselle sopiviksi. Näyttö toimi hyvin myös hieman hikisillä sormilla. Kuntosalilla tietyissä harjoitteissa kellon oikea sijainti ranteessa oli tärkeää, sillä muuten se saattoi napakasti käteen kiristettynä olla hieman esteenä tietyille liikeradoille. Myös salibandyssa liian alas ranteeseen kiinnitetty kello haittasi hieman mailan käsittelyä, mutta ongelma ratkesi pitkälti kellon paikkaa vaihtamalla. Jotkut herkkäkätiset pelaajat saattavat kuitenkin häiriintyä ranteessa kevyesti puristavasta kellosta.

Käyttäjän manuaalisesti käynnistämien harjoitussessioiden ohella M600 seuraa myös jatkuvalla syötöllä käyttäjän aktiivisuutta kategorioiden sen viiteen eri aktiivisuustasoon.

Tarvittaessa kello muistuttaa värisemällä, jos käyttäjä on ollut liian pitkään paikallaan. Aktiivisuuden seuranta toimii sinällään varsin hyvin, mutta jäin hieman kaipaamaan muutamia muiden valmistajien tuotteista tuttuja seurantaominaisuuksia. M600 ei nimittäin osaa tunnistaa erikseen pyöräilyä, vaan se rekisteröityy ainoastaan osaksi tiettyä aktiivisuustasoa. Itse paljon pyörällä paikasta toiseen liikkuvana olisi mukava tietää vaikkapa päivänä aikana pyörän selässä vietetty aika ja kilometrit. Myös kiivettyjen porrasaskelmien määrä olisi mukava tietää.

polar-m600-13

Haivantoni sekä GPS:n että pulssimittauksen toiminnasta olivat erittäin positiivisia. GPS lukitsee sijainnin ulkotiloissa erittäin nopeasti, eikä sitä tarvitse jäädä erikseen odottelemaan. Myös ranteesta tapahtuva optinen sykkeen mittaus yllätti erittäin positiivisesti ja tuntui toimivan luotettavasti ja tarkasti kaikissa harrastamissani urheilusuorituksissa, mukaan lukien salibandy, jossa käsissä ja ranteessa on melko paljon liikettä.

Vertasin sykemittauksen tarkkuutta ja toimintaa pariin otteeseen myös vanhempaan Polarin FT-sarjan sykemittariin, joka mittaa sykkeen vyöllä rintakehän sähköimpulsseista. M600:n optinen rannemittaus kesti erittäin hyvin vertailun ja erot tuloksissa oli vain 1-3 lyönnin luokkaa. Jos optinen mittaus kuitenkin epäilyttää tai aiheuttaa tietyssä käytössä ongelmia, voi M600:n kaveriksi hankkia Bluetooth-yhteyttä käyttävän H7-sykevyön, jonka suositushinta on 70 euroa.

polar-m600-18

Valmistaja lupaa M600:lle kahden päivän akunkeston Android-puhelimeen liitettynä ja testijakson perusteella lupaus pitää varsin hyvin paikkaansa. Testipäiviin kuului yleensä peruskäyttöä (ilmoitusten katsomista älykellosta) sekä yksi tai kaksi urheilusuoritusta, joiden puitteissa kellon akku riitti poikkeuksetta kahden vuorokauden käyttöön. Testijaksolla näytön kirkkaus oli automaattiasetuksella, kaikki yhteydet käytössä, näyttö aina päällä sekä elekomennot käytössä.

Yleensä parin vuorokauden jälkeen akkussa oli varausta jäljellä noin 15-30 %. Omassa käytössäni virta ei riittänyt kolmanteen vuorokauteen, mutta kevyemmässä käytössä se voi olla hyvinkin saavutettavissa. Viikonloppureissuille latausjohto oli siis lähes pakko ottaa mukaan, jos kelloa halusi pitää jatkuvasti ranteessa. Suoritin M600:n latauksen yleensä työpäivän aikana, jolloin kello oli helppo kytkeä työpisteellä tunniksi-pariksi latautumaan, eikä lataustapahtuma täten häirinnyt yöllä käytössä ollutta unen seurantaa. Lataus tyhjästä täyteen vie noin pari tuntia.

Yhteenveto

polar-m600-11

Polar M600 on suomalaiselta näkökannalta poikkeuksellisen mielenkiintoinen älykello, koska se yhdistää kotimaista osaamista Googlen yleiseen Android Wear -alustaan. Otimme kellon testiin varovaisen positiivisin ennakkomiettein ja testijakson jälkeen se jätti allekirjoittaneelle positiivisen jälkimaun.

Ulkoisesti M600 ei erityisemmin hurmaa – se näyttää urheilukellolta ja vieläpä melko kulmikkaan pelkistetyltä sellaiselta. Testijaksolla tehdyn gallupin perusteella mielipiteet M600:n ulkonäöstä jakautuivat pääosin välille ruma-OK. Itseäni ulkonäkö ei erityisemmin hurmannut, mutta ei myöskään häirinnyt. Silikoniranneke on sporttikäytössä varsin käytännöllinen ratkaisu ja se ankkuroi leveän hihnansa ansiosta kellon tarvittaessa tukevasti ranteeseen. Silikonin mattapinta on miellyttävän tuntuinen.

Tekniseltä toteutukseltaan M600 on muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta varsin peruskauraa. Sisältä löytyvä MediaTekin järjestelmäpiiri sekä muistivalinnat pyörittävät Android Wear -käyttöjärjestelmää sujuvasti ja ongelmitta. Näyttö ajaa asiansa, mutta ei edusta kuvanlaadultaan tai tarkkuudeltaan markkinoiden parhaimmistoa. Se on myös kooltaan varsin pienen tuntuinen, joka saattaa haitata hieman käytettävyyttä. Automaattisesta kirkkauden säädöstä näyttö ansaitsee plussaa ja kontrollipainikkeet ovat fiksusti sijoitetut.

Teknisellä puolella eniten plussaa M600:lle ropisee akusta, GPS-yhteydestä sekä pulssimittarista. 500 mAh sisäinen akku on älykellojen suurimmasta päästä ja takaa varsin vaivattomasti parin päivän akunkeston (Android-puhelimen parina) myös päivittäistä urheilua sisältävässä käytössä. GPS-yhteys toimi ainakin testijaksollamme juoksu- ja pyöräilylenkeillä luotettavasti ja löysi satelliitit harjoitusta aloittaessa nopeasti. Samalla se myös mahdollistaa puhelimen jättämisen kotiin lenkin ajaksi. Myös Polarin itse kehittelemän optisen pulssimittauksen totesimme erittäin hyvin toimivaksi ja olimme mittaustuloksiin kaikissa testaamissamme urheilulajeissa tyytyväisiä.

polar-m600-12

Ohjelmistopuolella M600:sta jäi ikään kuin kahtiajakaantunut kuva.

Käyttöjärjestelmänä toimii perusmuodossaan oleva Android Wear -joka ei tarjoa mitään uutta tai poikkeavaa markkinoiden muihin sitä käyttäviin kelloihin nähden. Se tuntuu vielä parinkin vuoden markkinoillaolon jälkeen hieman vajaavaiselta ja kolkolta, eikä sovelluspuolen tarjonta ole kaikilta osin kovinkaan tyydyttävällä tasolla. Henkilökohtaisesti kaipaisin esimerkiksi matka- ja elokuvalippuihin liittyviä sovelluksia Suomen markkinoilla hyödynnettäväksi. Kohtapuoliin saapuvan Android Wear 2.0 -päivityksen voi odottaa tuovan parannusta käyttöjärjestelmän käyttölogiikkaan ja ulkoasuun, mutta sovellustuen on parannuttava ulkopuolisista lähtökohdista, jotta älykellosta saisi oikeasti kaiken ilon irti.

Kokonaisuudessaan Polar M600 on tällä hetkellä markkinoiden paras Android-pohjainen älykello urheilukäyttöön.

Polarin oma kädenjälki näkyy ohjelmistopuolella lähinnä Polar Flow -ohjelmistossa, joka löytyy sekä kellosta, puhelimesta että nettipalveluna. Kellossa Polarin ohjelmisto sisältää käytännössä urheilu- ja aktiivisuustoiminnot ja niiden toteutus on helppokäyttöinen sekä onnistunut. Käyttö on pidetty kellon päässä yksinkertaisena ja käyttäjälle tarjoillaan pieneltä näytöltä nautittavaksi sopiva määrä dataa. Lähempää analysointia voi suorittaa puhelimen näytöltä sekä nettipalvelusta, joihin tiedot synkronoituvat kellosta automaattisesti. Lajiprofiilivalikoima on laaja ja käyttäjä voi muokata kelloon itselleen tärkeimmät lajit. Pientä parannettavaakin vielä löytyy erityisesti aktiivisuuden seurantaan liittyen, sillä ohjelmisto ei ainakaan toistaiseksi osaa eritellä esim. arkipyöräilyä sekä portaiden nousemista. Lisäksi kello ei ainakaan toistaiseksi mahdollista monipuolisempia pyöräilyominaisuuksia, kuten poljinnopeuden seurantaa erillisellä kadenssianturilla.

Markkinoiden edistyneimpiin (esim. Suunnon) urheilukelloihin nähden dataa ei myöskään ole tarjolla aivan yhtä yltäkylläisesti, mutta varsinkaan peruskäyttäjät sitä tuskin osaavat kaivata.

Kokonaisuudessaan Polar M600 on tällä hetkellä markkinoiden paras Android-pohjainen älykello urheilukäyttöön. Polarin urheilutoiminnot ovat pääosin selkeästi ja helppokäyttöisesti toteutettuja, joka tekee niiden käytöstä mielekästä. Myös akku, GPS ja pulssin mittaus ovat M600:n ehdottomia vahvuuksia, joilla se erottuu edukseen massasta. Kellon muut rautaominaisuudet sekä Android Wear -käyttöjärjestelmä ominaisuuksineen eivät sen sijaan herätä juuri tunteita. Polar M600 on tähän mennessä testaamistani älykelloista eniten käytännön hyötyä tarjonnut malli, josta on jopa hieman haikea luopua testijakson päätteeksi. Sitä ei voi kuitenkaan suositella varauksetta, sillä älykello-ominaisuudet eivät ole urheiluominaisuuksien tasalla ja monelle sama hyöty saattaa irrota edullisemmista kevyillä älytoiminnoilla varustetuista urheilukelloista, kuten Polar M400 -mallista.

Hyvää

 • Silikonirannekkeen miellyttävä ihotuntuma
 • Tarkka ja luotettava pulssin mittaus ranteesta
 • Nopeasti ja hyvin toimiva GPS-yhteys
 • IPx8-suojaus
 • Kohtalaisen hyvä akunkesto (2 päivää aktiivisessa elämäntyylissä)
 • Android Wear -kellomarkkinoiden monipuolisimmat urheilutoiminnot
 • Harjoitusten käynnistäminen kellosta yksinkertaista ja helppoa
 • Laajat lajiprofiilivalikoima harjoituksia varten
 • Näytön automaattinen kirkkauden säätö
 • Tukee Android- ja iOS-laitteita
 • Android Wear tarjoaa täysiveriset älykello-ominaisuudet

Huonoa

 • Koko ja kolho muotoilu varauksin
 • Android Wear ei tue toistaiseksi suomen kieltä
 • Android Wearin sovellusvalikoima on edelleen yllättävän rajallinen
 • Ei kaiutinta
 • Pienehkö ja värintoistoltaan hailakka näyttö
 • Latauskaapelissa ei ole standardimallista liitintä
 • Latausaika varauksin
 • Rannehihnassa ei standardikiinnitystä
 • Ei pärjää ominaisuuksillaan markkinoiden monipuolisimmille urheilukelloille
 • iOS-laitteiden tuki vajaavaista ja akunkesto heikompi

Sisältö

 1. Esittely & pakkaus
 2. Laitteen fyysiset ja tekniset ominaisuudet
 3. Ohjelmisto
 4. Käyttökokemukset, akunkesto ja loppuyhteenveto
Keskustelu

Itsellä on nyt kello ollut kuukauden ja tosiaan tuo pyöräilyn yms. tunnistamattomuus ilman harjoitusmoodia on outoa. Samoin kellon kanssa toimivaa kadenssisensoria jää kaipaamaan, toivotaan että jossain kohtaa yhteensopiva tulisi. Plussana pyöräilijöille on mahdollisuus synkata harjoitus Flowsta Stravaan.

Mikä itselle tuli yllätyksenä oli Android Wearin suomen kielen puute, mistä kello joka käynnistyksellä herjaa ja ehdottaa vaihtamaan puhelimen kielen.

Hyvä artikkeli
:kippis:

Itselläni on ollut Polar M400 käytössä reilut 1½v ja mietin että olisiko tästä M600 sen korvaajaksi. On monta hyvää ominaisuutta kuten integroitu sykkeen mittaus ja kosketusnäyttö, mutta sitten on myös mystisesti poistunut noita ominaisuuksia. Esim Polarin oma juoksusensori (https://www.polar.com/fi/tuotteet/lisatarvikkeet/juoksusensori_bluetooth_smart) ei näytä tukevan sitä (tuettuna M400 ja V800). Muutenkin tuo Android Wear ei tunnu tuovat tuohon mitään hyödyllistä lisää. Ainoastaa syö akun. M400 kestää harjoittelua gps päällä saman 8h, mutta muuten se kestää lähes pariviikkoa päällä. Omalla käytöllä M400 akku kestää noin viikon (2-4 harjoitusta viikossa, juoksua ja kuntosalia). Kaiken lisäksi M400 on hieman pienempi vaikka on sekin iso.

Kun tämä julkaistiin niin mielenkiinto oli kova, mutta ei tästä nyt tullutkaan seuraavaa kelloa itselleni. Toivottavasti M400 ja V800 väliin tulisi joku muu kello Polarilta josta voitaisiin unohtaa tuo Android Wear ja mennä tuolla Polarin omalla ohjelmistolla kuten M400 ja V800 malleissa.

Edit:Typo

Normanton

Hyvä artikkeli
:kippis:

Itselläni on ollut Polar M400 käytössä reilut 1½v ja mietin että olisiko tästä M600 sen korvaajaksi. On monta hyvää ominaisuutta kuten integroitu sykkeen mittaus ja kosketusnäyttö, mutta sitten on myös mystisesti poistunut noita ominaisuuksia. Esim Polarin oma juoksusensori (https://www.polar.com/fi/tuotteet/lisatarvikkeet/juoksusensori_bluetooth_smart) ei näytä tukevan sitä (tuettuna M400 ja V800). Muutenkin tuo Android Wear ei tunnu tuovat tuohon mitään hyödyllistä lisää. Ainoastaa syö akun. M400 kestää harjoittelua gps päällä saman 8h, mutta muuten se kestää lähes pariviikkoa päällä. Omalla käytöllä M400 akku kestää noin viikon (2-4 harjoitusta viikossa, juoksua ja kuntosalia). Kaiken lisäksi M400 on hieman pienempi vaikka on sekin iso.

Kun tämä julkaistiin niin mielenkiinto oli kova, mutta ei tästä nyt tullutkaan seuraavaa kelloa itselleni. Toivottavasti M400 ja V800 väliin tulisi joku muu kello Polarilta josta voitaisiin unohtaa tuo Android Wear ja mennä tuolla Polarin omalla ohjelmistolla kuten M400 ja V800 malleissa.

Edit:Typo

Loistava M400 täälläkin, mutta integroidun sykemittauksen vuoksi tätä M600:sta lähinnä olen haikaillut. Lisäksi Android Wear antaisi mahdollisuuden vaihtaa Spotifyn kappaleita kellon näytöltä luurin ollessa repussa/taskussa, mutta siinäpä ne merkittävät plussat sitten aika pitkälti minun käytössä ovatkin. 349€ on näistä aika kova hinta.

Alkuun olin innostunut myös mahdollisuudesta seurata syketta uidessa, mutta eipä M600 siihen ilmeisesti pystykään, vaikka toki muuten vedenpitävä onkin. Tästä olisi kuitenkin kiva kuulla lisää kommentteja, eli jos se toimisi uidessa edes välttävästi, niin sekin olisi jo paljon.

Minulla ei kestä M400:ssa akku kuin vajaan viikon, joten M600:n 2 päivän akkukesto on suorastaan vitsi, eikä ahdistusta helpota yhtään, kun latausjohto on tuollainen epästandardi mollukka, joka pitää olla aina reissussa mukana ja joka ei toimi kuin ottamalla kello pois ranteesta. Positiivisena puolena se on sentään magneettikiinnitteinen.

Tuosta automaattisesta pyöräilyn tunnistamisesta sen verran, että onko sitä muidenkaan valmistajien laitteissa? Ei muuten, mutta miten se ylipäätään voi sen tunnistuksen tehdä luotettavasti, kun ihan hyvinhän käyttäjä voi istua vaikka auton kyydissä, tai ajaa mopolla tms? M400:ssa ei myöskään ole mitään tunnistusta tämän suhteen, mutta omalla kohdalla on ollut helppo laittaa harjoitus parilla naksautuksella päälle aina kun lähtee ajamaan mitään lyhyttä siirtymää pidempää matkaa.

Sisäinen tallennustila MP3-tiedostoille olisi ok, jos elettäisiin vielä 90-luvulla, mutta nyt sitä kaipaisi jo suoraa liitettävyyttä netin musiikkipalveluihin, niin voisi jättää erillisen luurin kokonaan matkasta kuntoilun ajaksi. No, ehkäpä vielä jonain päivänä….

kautium

Tuosta automaattisesta pyöräilyn tunnistamisesta sen verran, että onko sitä muidenkaan valmistajien laitteissa? Ei muuten, mutta miten se ylipäätään voi sen tunnistuksen tehdä luotettavasti, kun ihan hyvinhän käyttäjä voi istua vaikka auton kyydissä, tai ajaa mopolla tms?

Sisäinen tallennustila MP3-tiedostoille olisi ok, jos elettäisiin vielä 90-luvulla, mutta nyt sitä kaipaisi jo suoraa liitettävyyttä netin musiikkipalveluihin, niin voisi jättää erillisen luurin kokonaan matkasta kuntoilun ajaksi. No, ehkäpä vielä jonain päivänä….

Ainakin Sonyn oma fitness-sovellus tunnistaa liikkumistavan automaattisesti (kävely, juoksu, pyöräily, autoilu, julkiset kulkuneuvot) ja muistaakseni myös joku muu osasi saman. Myös Google Fit tunnistaa pyöräilyn automaattisesti, mutta datan tarkkuus on hieman vaihtelevaa.

Kyllähän Android Wear -kellot mahdollistavat musiikin siirtämisen kellon sisäiseen muistiin, jolloin sitä voi kuunnella lenkillä suoraan kellosta Bluetooth-kuulokkeisiin. Tilaa biiseille ei vaan ole kovin paljoa. Matkapuhelinverkkoyhteydellä varustetuilla kelloilla tuo Spotifyn kuunteleminen pitäisi olla aika helposti toteutettavissa.

Juha Kokkonen

Ainakin Sonyn oma fitness-sovellus tunnistaa liikkumistavan automaattisesti (kävely, juoksu, pyöräily, autoilu, julkiset kulkuneuvot) ja muistaakseni myös joku muu osasi saman. Myös Google Fit tunnistaa pyöräilyn automaattisesti, mutta datan tarkkuus on hieman vaihtelevaa.

Ok, voi olla. Ei vaan ole omakohtaisia kokemuksia tuollaisesta ja toisaalta en ole kokenut ongelmaksi laittaa harjoitusta päälle manuaalisesti, mutta olisihan se kiva jos voisi ilman erillisiä toimenpiteitä saada statistiikkaa päivän aktiviteeteista.

Askeleitahan nämä Polarin laitteet sentään mittaavat aina taustalla ilman erillistä käskyttämistä, mutta luvut tuntuvat päivän päätteeksi niin tähtitieteellisiltä, että en tiedä voiko siihen luottaa.

Juha Kokkonen

Kyllähän Android Wear -kellot mahdollistavat musiikin siirtämisen kellon sisäiseen muistiin, jolloin sitä voi kuunnella lenkillä suoraan kellosta Bluetooth-kuulokkeisiin. Tilaa biiseille ei vaan ole kovin paljoa. Matkapuhelinverkkoyhteydellä varustetuilla kelloilla tuo Spotifyn kuunteleminen pitäisi olla aika helposti toteutettavissa.

Joo, sisäinen muisti on tietenkin käytettävissä, mutta tarkoitinkin, että on kovin kömpelöä ja vanhanaikaista siirrellä sinne mitään MP3-tiedostoja. Spotify-client ja 4G-yhteys kun olisi käytettävissä, niin avot.

kautium

Ok, voi olla. Ei vaan ole omakohtaisia kokemuksia tuollaisesta ja toisaalta en ole kokenut ongelmaksi laittaa harjoitusta päälle manuaalisesti, mutta olisihan se kiva jos voisi ilman erillisiä toimenpiteitä saada statistiikkaa päivän aktiviteeteista.

Askeleitahan nämä Polarin laitteet sentään mittaavat aina taustalla ilman erillistä käskyttämistä, mutta luvut tuntuvat päivän päätteeksi niin tähtitieteellisiltä, että en tiedä voiko siihen luottaa.

Itsekin kytkin pyöräilyharjoituksen välillä päälle manuaalisesti, mutta se tuntui varsin vaivalloiselta, kun kyse oli muutaman minuutin pyrähdyksistä. Omien kokemuksieni mukaan nuo M600:n mittaamat askelmäärät vaikuttivat melko todenmukaisilta.

Juha Kokkonen

Itsekin kytkin pyöräilyharjoituksen välillä päälle manuaalisesti, mutta se tuntui varsin vaivalloiselta, kun kyse oli muutaman minuutin pyrähdyksistä. Omien kokemuksieni mukaan nuo M600:n mittaamat askelmäärät vaikuttivat melko todenmukaisilta.

En tiedä miten harjoituksen käynnistys tapahtuu M600:ssa, mutta M400:ssa se vaatii vain kaksi saman napin painallusta (olettaen että edellinen harjoitus oli samaa lajia), mutta en minäkään tosiaan sitä laita päälle pienten siirtymien vuoksi. Lisäksi näiden pyrähdysten kohdalla ranneke kysyy pysäytysvaiheessa erikseen että haluatko säilyttää lyhyen harjoituksen tiedot, joka teettää muutaman ylimääräisen painalluksen. Ei siis erityisen kätevää tällaisessa tarkoituksessa senkään vuoksi.

Kesällä tämä vielä menee jotenkuten, mutta talvella todennäköisesti arvostaisi automatiikkaa paljon enemmän, kun ranneke on kuitenkin siellä jossakin hansikkaan, toppatakin ja paidanhihan alla.

kautium

En tiedä miten harjoituksen käynnistys tapahtuu M600:ssa, mutta M400:ssa se vaatii vain kaksi saman napin painallusta (olettaen että edellinen harjoitus oli samaa lajia), mutta en minäkään tosiaan sitä laita päälle pienten siirtymien vuoksi. Lisäksi näiden pyrähdysten kohdalla ranneke kysyy pysäytysvaiheessa erikseen että haluatko säilyttää lyhyen harjoituksen tiedot, joka teettää muutaman ylimääräisen painalluksen. Ei siis erityisen kätevää tällaisessa tarkoituksessa senkään vuoksi.

Kesällä tämä vielä menee jotenkuten, mutta talvella todennäköisesti arvostaisi automatiikkaa paljon enemmän, kun ranneke on kuitenkin siellä jossakin hansikkaan, toppatakin ja paidanhihan alla.

Juu, ihan samalla tavalla homma tapahtuu myös M600:ssa.

En ole laitetta käyttänyt, mutta arvostelun perusteella tuo Polarin touhu on vähän surullista seurattavaa. Ensimmäisenä Polarin laitteista tulee yleensä mieleen, että miten ihmeessä laitteesta on saatu noin ruma. Niin tässäkin. Lähes kaikki tunnetut valmistajat ovat muotokielessä valtavasti edellä. Tietysti kauneus makuasia, mutta en tunnu olevan yksin tämän ajatukseni kanssa.

Samoin hämmästyttää tuo latausliittimien surkeus vuodesta toiseen. Tässäkin näköjään samalainen heiluva räpellys, kuin Loopissakin. Sentään vihdoin pääsivät siitä vuotavasta mikro-USB:stä eroon. Tässä Polar voisi ottaa oppia vaikkapa Garminilta, latausliitin on aikalailla täydellinen. Omat kokemukset Polarin mekanisesta kestostakin ovat huonot, selvästi helpoiten hajoavia laitteita, myös sykevyöt.

En lakkaa hämmästelemästä myöskään surkeaa akkukestoa. 2 päivää on täysin naurettava akkukesto. Laite on vakavasti otettava, kun se pääsee vähintään viikon, mielellään 3 viikon päivittäiskestoon.

Olisi hienoa, jos Polar pääsisi näissä laitteissa terävimpään kärkeen, mutta eipä taida eväät ainakaan toistaiseksi riittää. Toki esim. M400 on erittäin toimiva laite hintaluokassaan, mutta ei yhdellä toimivalla mutta susirumalla kellolla vielä kuuhun mennä.

Olen monesta noista samaa mieltä, mutta M600:n kohdalla kyse on muustakin kuin sporttirannekkeesta ja on siinä tehty monia asioita oikeinkin. Käyttis on kuitenkin täysiverinen Android Wear, eikä sillä alustalla ole kukaan muukaan päässyt tätä kummempiin akkukestoihin kasvattamatta akun fyysistä kokoa täysin epäkäytännölliseksi, joten siinä mielessä Polar on linjassaan.

Akkukestosta täälläkin sanotaan näin:
http://www.zdnet.com/product/polar-m600/

The Polar M600 was able to go a couple of days when connected to my Android devices, which is longer than most Android Wear devices I have tested previously. It has the largest capacity battery of any other Android Wear device on the market. If a GPS sports watch can track my runs with GPS and heart rate monitoring, while serving up wireless music, and get me through at least two hours of a half marathon then I am satisfied. The Polar M600 can do this and more.

Ulkonäkö on tosiaan makuasia, mutta onhan tuo M600 aika kolho useimpien mielestä. Jopa M400 on astetta tyylikkäämpi, eikä sekään ole mikään taideteos.

Polarin sykevyöt ovat koon ja tekniikan psalta jämähtäneet ikävästi jonnekin 90-luvulle, mutta ainakin omalla kohdalla ne ovat olleet kestäviä. Sen sijaan rannekkeiden kesto on huonompi ja monesti tuntuu että se ylimääräistä hihnan osaa kiinnipitävä kumilenkki katkeaa ennemmin kuin hihna suostuu kulkemaan sen läpi. M600:ssa sentään on vaihdettava ranneke, mutta esim. M400:ssa ei. Vaihtorannekkeen hintaa en ole selvittänyt, mutta Polarin tuntien se tuskin on erityisen edullinen.

kautium

Käyttis on kuitenkin täysiverinen Android Wear, eikä sillä alustalla ole kukaan muukaan päässyt tätä kummempiin akkukestoihin kasvattamatta akun fyysistä kokoa täysin epäkäytännölliseksi, joten siinä mielessä Polar on linjassaan.

Tosiaan tuossa M600:ssa on jo aika iso 500 mAh:n akku ja esim. Samsung Gear 2:ssa 380 mAh ja Applen Watcheissa (1/2 38-42mm) noin 205-350 mAh. Watch 2:ssa jännästi akkukesto tunneissa ei kasvanut, vaikka akku on aiempaa isompi.

Jos akkukesto pitäisi yli kolminkertaistaa viikkoon, kuten yllä ehdotettiin, kellon pitäisi olla jo 2000 mAh:n puhelinakun kokoinen. En ole täysin varma, haluanko itse niin isoa litiumpalaa niin lähelle rannetta harjoitteluun mukaan. Ainakin hihnan kiinnitys tulisi olla helposti irrotettava, jos nyt keskitytään vain turvallisuuteen. Ja noin muutenkin, 500 mAh:n akut alkavat olla koon puolesta jo sietokyvyn rajoilla ellei omista valtavia metsurikäsiä ja -ranteita. LG:llä oli viime vuonna 700 mAh:n akulla varustettu Premium-kello heidän omalla käyttiksellään. Siinä oli jo melkoisesti kokoa.

kautium

Joo, sisäinen muisti on tietenkin käytettävissä, mutta tarkoitinkin, että on kovin kömpelöä ja vanhanaikaista siirrellä sinne mitään Mp3-tiedostoja. Spotify-client ja 4G-yhteys kun olisi käytettävissä, niin avot.

Tänä vuonnahan juuri julkistettiin teratavun SD-kortit ja flash-tila kutistuu Mooren lain mukaan jatkuvasti. Tällä hetkellä, jos pitää optimoida akkukesto ja musiikin soitto, paikallinen levy ei ole huono optio. 4G syö akkua ihan eri tavalla kuin flash. 4G:n ylikin synkkaa 2 tuntia musiikkia mukaan 1-2 minuutissa. Hyvällä 4G-yhteydellä alle puolessa minuutissa. Jos on puhelin mukana, puhelin voi synkata 4G:llä ja kello BT:llä puhelimesta. Yleensäkin offline-synkkaukseen pitäisi panostaa. Mp3-soitosta tuli mieleen, että mp3:n patentit vanhenevat yhtä lukuun ottamatta kokonaan seuraavan 6 kk:n sisään ja se viimeinenkin vuoden sisään. Tällä voi pieni vaikutus siihenkin, mitä asioita mp3-yhteensopivissa laitteissa optimoidaan, kun lisenssimaksuja voisi keskittää vaikkapa parempaan rautaan.

Yksi, mitä en ole itse tajunnut älykelloissa on ihan älytön laskentakapasiteetti. Mp3-soittoon ja etäohjailuunhan riittää Pebble-tason* älykellokin tai jopa yli puolet hitaampikin (mp3-soittoon 20-50 MHz CPU ja uusimmissa älykelloissa on jo 1,2 Ghz dual-core tai nopeampi, nopeimmissa quad-core). Applehan juuri mainosti, että uudessa Watch 2:ssa on tuplasti GPU-tehoa verrattuna vanhaan ja vanhakin pyöritti ongelmitta fullhd-videota. Kellon näyttöhän on 390 x 312 pikseliä. Fullhd 1920 x 1080. Nyt tuplasti tehoa. Ja sama akkukesto, vaikka akun koko kasvoi. Taidan ainakin itse olla kohdeyleisön ulkopuolella, kun nuo eivät erityisemmin puhuttele.

*Vertailun vuoksi, uudessa Pebble Time 2:ssä on 10 päivän akkukesto ja ilman puhelinsynkkausta taitaa venyä kuukauteen asti. Ja tämä onnistuu puolta pienemmällä akulla kuin Applen ja Samsungin älykelloissa.

edit: tiivistämistä

DDT

En lakkaa hämmästelemästä myöskään surkeaa akkukestoa. 2 päivää on täysin naurettava akkukesto. Laite on vakavasti otettava, kun se pääsee vähintään viikon, mielellään 3 viikon päivittäiskestoon.

Kaksi vuorokautta on Android Wear -kellolle varsin hyvä suoritus, etenkin kun mukaan mahtuu muutama tunti treenaamista sykkeen mittau ja GPS päällä. Yksikään markkinoilta tällä hetkellä löytyvä Android Wear -kello ei veny juuri tuota parempaan tulokseen. Vika ei siis ole Polarissa, vaan markkinoilta tällä hetkellä löytyvissä älykelloalustoissa ja niiden käyttämässä raudassa.

Android Wear -alustan valinta on sitten oma erillinen kysymyksensä, mutta toistaiseksi valinnanvara markkinoilla ei ole kovin laaja ja en näe kovinkaan järkeväksi, että jokainen valmistaja tekisi oman käyttöjärjestelmänsä, koska silloin sovellusvalikoima jää valitettavan suppeaksi.

Muropaketin uusimmat