Uusimmat

Käyttökokemukset, akunkesto ja loppuyhteenveto

03.10.2016 12:21 Juha Kokkonen

Käyttökokemukset ja akunkesto

polar-m600-17

Polar M600 saapui TaskuMuron testattavaksi syyskuun puolivälissä ja se vietti jatkuvassa aktiivisessa ympärivuorokaudessa käyttötestissä noin parin viikon ajan.

Saimme mielestämme testijakson aikana muodostettua varsin hyvän kuvan laitteen toiminnasta ja ominaisuuksista käytännön tilanteissa. Lähinnä testijakson parina alkupäivänä kellon ja puhelimen välillä esiintyi muutamaan otteeseen yhteysongelmia (Android Wear -yhteyssovellus ilmoitti, ettei kelloa löydetä), vaikka kaiken piti olla kunnossa. Ongelmista selvittiin puhelimen tai kellon uudelleenkäynnistyksellä ja oikuttelut hävisivät testijakson edetessä. Lisäksi kertaalleen harjoitusta aloittaessamme havaitsimme, että sieltä ei löytynytkää kaikkia sinne asettamiamme urheilulajeja, vaikka kaiken piti olla asetusohjelman puolelta katsottuna kunnossa. Ongelma kuitenkin korjaantui myöhemmin itsestään eikä toistunut enää.

Yleisellä tasolla taipaleemme M600:n kanssa oli kuitenkin melko ongelmaton.

polar-m600-14

M600 oli testijaksolla osana melko aktiivista elämäntyyliä ja se vietti ranteessa lähes ympäri vuorokauden. Kello ei pääpiirteissään haitannut juuri menoa, mutta jos hihnan unohti turhan kireälle urheilusuorituksen jälkeen, alkoi se pidemmän päälle hieman painaa. Ratkaisu tähän oli toki helppo – hihnan löystäminen muutaman pykälän verran. Hihnan mattapintainen materiaali on sinällään miellyttävän tuntuista ihoa vasten. Maininnan arvoisena seikkana silikonipinta on kuitenkin siinä määrin ”tahmea”, että ranteessa oleva kello tarttuu ärsyttävän helposti kiinni paidan tai takin hihaan vaatteita pukiessa.

Pidin kelloa huoletta myös suihkussa, eikä se aiheuttanut mitään ongelmia, joskin päällä ollut näyttö saattoi ottaa virhekomentoja vesisuihkusta, joten näytön sammuttaminen suihkun ajaksi oli suositeltavaa. Uimista kellon kanssa en ehtinyt kokeilemaan. Huolellisen kastelun jälkeen kellon silikonirannekkeen aukkoihin saattaa kertyä hieman vettä, jota saattaa vuotaa seuraavien käyttötuntien aikana iholle. Jos tämä häiritsee, kannattaa kellon runko-osa irrottaa ja rannekkeen sisäpuoli kuivata.

polar-m600-15

Parin viikon aikana kello oli mukana mm. useissa kuntosalitreeneissä, juoksulenkeillä, pyörälenkeillä sekä salibandytreeneissä.

Koin kellon käytön varsin helpoksi ja vaivattomaksi, eikä harjoitustilan käynnistäminen vaatinut juurikaan vaivannäköä, kunhan lajiprofiilit olivat muokattuna kelloon itselle sopiviksi. Näyttö toimi hyvin myös hieman hikisillä sormilla. Kuntosalilla tietyissä harjoitteissa kellon oikea sijainti ranteessa oli tärkeää, sillä muuten se saattoi napakasti käteen kiristettynä olla hieman esteenä tietyille liikeradoille. Myös salibandyssa liian alas ranteeseen kiinnitetty kello haittasi hieman mailan käsittelyä, mutta ongelma ratkesi pitkälti kellon paikkaa vaihtamalla. Jotkut herkkäkätiset pelaajat saattavat kuitenkin häiriintyä ranteessa kevyesti puristavasta kellosta.

Käyttäjän manuaalisesti käynnistämien harjoitussessioiden ohella M600 seuraa myös jatkuvalla syötöllä käyttäjän aktiivisuutta kategorioiden sen viiteen eri aktiivisuustasoon.

Tarvittaessa kello muistuttaa värisemällä, jos käyttäjä on ollut liian pitkään paikallaan. Aktiivisuuden seuranta toimii sinällään varsin hyvin, mutta jäin hieman kaipaamaan muutamia muiden valmistajien tuotteista tuttuja seurantaominaisuuksia. M600 ei nimittäin osaa tunnistaa erikseen pyöräilyä, vaan se rekisteröityy ainoastaan osaksi tiettyä aktiivisuustasoa. Itse paljon pyörällä paikasta toiseen liikkuvana olisi mukava tietää vaikkapa päivänä aikana pyörän selässä vietetty aika ja kilometrit. Myös kiivettyjen porrasaskelmien määrä olisi mukava tietää.

polar-m600-13

Haivantoni sekä GPS:n että pulssimittauksen toiminnasta olivat erittäin positiivisia. GPS lukitsee sijainnin ulkotiloissa erittäin nopeasti, eikä sitä tarvitse jäädä erikseen odottelemaan. Myös ranteesta tapahtuva optinen sykkeen mittaus yllätti erittäin positiivisesti ja tuntui toimivan luotettavasti ja tarkasti kaikissa harrastamissani urheilusuorituksissa, mukaan lukien salibandy, jossa käsissä ja ranteessa on melko paljon liikettä.

Vertasin sykemittauksen tarkkuutta ja toimintaa pariin otteeseen myös vanhempaan Polarin FT-sarjan sykemittariin, joka mittaa sykkeen vyöllä rintakehän sähköimpulsseista. M600:n optinen rannemittaus kesti erittäin hyvin vertailun ja erot tuloksissa oli vain 1-3 lyönnin luokkaa. Jos optinen mittaus kuitenkin epäilyttää tai aiheuttaa tietyssä käytössä ongelmia, voi M600:n kaveriksi hankkia Bluetooth-yhteyttä käyttävän H7-sykevyön, jonka suositushinta on 70 euroa.

polar-m600-18

Valmistaja lupaa M600:lle kahden päivän akunkeston Android-puhelimeen liitettynä ja testijakson perusteella lupaus pitää varsin hyvin paikkaansa. Testipäiviin kuului yleensä peruskäyttöä (ilmoitusten katsomista älykellosta) sekä yksi tai kaksi urheilusuoritusta, joiden puitteissa kellon akku riitti poikkeuksetta kahden vuorokauden käyttöön. Testijaksolla näytön kirkkaus oli automaattiasetuksella, kaikki yhteydet käytössä, näyttö aina päällä sekä elekomennot käytössä.

Yleensä parin vuorokauden jälkeen akkussa oli varausta jäljellä noin 15-30 %. Omassa käytössäni virta ei riittänyt kolmanteen vuorokauteen, mutta kevyemmässä käytössä se voi olla hyvinkin saavutettavissa. Viikonloppureissuille latausjohto oli siis lähes pakko ottaa mukaan, jos kelloa halusi pitää jatkuvasti ranteessa. Suoritin M600:n latauksen yleensä työpäivän aikana, jolloin kello oli helppo kytkeä työpisteellä tunniksi-pariksi latautumaan, eikä lataustapahtuma täten häirinnyt yöllä käytössä ollutta unen seurantaa. Lataus tyhjästä täyteen vie noin pari tuntia.

Yhteenveto

polar-m600-11

Polar M600 on suomalaiselta näkökannalta poikkeuksellisen mielenkiintoinen älykello, koska se yhdistää kotimaista osaamista Googlen yleiseen Android Wear -alustaan. Otimme kellon testiin varovaisen positiivisin ennakkomiettein ja testijakson jälkeen se jätti allekirjoittaneelle positiivisen jälkimaun.

Ulkoisesti M600 ei erityisemmin hurmaa – se näyttää urheilukellolta ja vieläpä melko kulmikkaan pelkistetyltä sellaiselta. Testijaksolla tehdyn gallupin perusteella mielipiteet M600:n ulkonäöstä jakautuivat pääosin välille ruma-OK. Itseäni ulkonäkö ei erityisemmin hurmannut, mutta ei myöskään häirinnyt. Silikoniranneke on sporttikäytössä varsin käytännöllinen ratkaisu ja se ankkuroi leveän hihnansa ansiosta kellon tarvittaessa tukevasti ranteeseen. Silikonin mattapinta on miellyttävän tuntuinen.

Tekniseltä toteutukseltaan M600 on muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta varsin peruskauraa. Sisältä löytyvä MediaTekin järjestelmäpiiri sekä muistivalinnat pyörittävät Android Wear -käyttöjärjestelmää sujuvasti ja ongelmitta. Näyttö ajaa asiansa, mutta ei edusta kuvanlaadultaan tai tarkkuudeltaan markkinoiden parhaimmistoa. Se on myös kooltaan varsin pienen tuntuinen, joka saattaa haitata hieman käytettävyyttä. Automaattisesta kirkkauden säädöstä näyttö ansaitsee plussaa ja kontrollipainikkeet ovat fiksusti sijoitetut.

Teknisellä puolella eniten plussaa M600:lle ropisee akusta, GPS-yhteydestä sekä pulssimittarista. 500 mAh sisäinen akku on älykellojen suurimmasta päästä ja takaa varsin vaivattomasti parin päivän akunkeston (Android-puhelimen parina) myös päivittäistä urheilua sisältävässä käytössä. GPS-yhteys toimi ainakin testijaksollamme juoksu- ja pyöräilylenkeillä luotettavasti ja löysi satelliitit harjoitusta aloittaessa nopeasti. Samalla se myös mahdollistaa puhelimen jättämisen kotiin lenkin ajaksi. Myös Polarin itse kehittelemän optisen pulssimittauksen totesimme erittäin hyvin toimivaksi ja olimme mittaustuloksiin kaikissa testaamissamme urheilulajeissa tyytyväisiä.

polar-m600-12

Ohjelmistopuolella M600:sta jäi ikään kuin kahtiajakaantunut kuva.

Käyttöjärjestelmänä toimii perusmuodossaan oleva Android Wear -joka ei tarjoa mitään uutta tai poikkeavaa markkinoiden muihin sitä käyttäviin kelloihin nähden. Se tuntuu vielä parinkin vuoden markkinoillaolon jälkeen hieman vajaavaiselta ja kolkolta, eikä sovelluspuolen tarjonta ole kaikilta osin kovinkaan tyydyttävällä tasolla. Henkilökohtaisesti kaipaisin esimerkiksi matka- ja elokuvalippuihin liittyviä sovelluksia Suomen markkinoilla hyödynnettäväksi. Kohtapuoliin saapuvan Android Wear 2.0 -päivityksen voi odottaa tuovan parannusta käyttöjärjestelmän käyttölogiikkaan ja ulkoasuun, mutta sovellustuen on parannuttava ulkopuolisista lähtökohdista, jotta älykellosta saisi oikeasti kaiken ilon irti.

Kokonaisuudessaan Polar M600 on tällä hetkellä markkinoiden paras Android-pohjainen älykello urheilukäyttöön.

Polarin oma kädenjälki näkyy ohjelmistopuolella lähinnä Polar Flow -ohjelmistossa, joka löytyy sekä kellosta, puhelimesta että nettipalveluna. Kellossa Polarin ohjelmisto sisältää käytännössä urheilu- ja aktiivisuustoiminnot ja niiden toteutus on helppokäyttöinen sekä onnistunut. Käyttö on pidetty kellon päässä yksinkertaisena ja käyttäjälle tarjoillaan pieneltä näytöltä nautittavaksi sopiva määrä dataa. Lähempää analysointia voi suorittaa puhelimen näytöltä sekä nettipalvelusta, joihin tiedot synkronoituvat kellosta automaattisesti. Lajiprofiilivalikoima on laaja ja käyttäjä voi muokata kelloon itselleen tärkeimmät lajit. Pientä parannettavaakin vielä löytyy erityisesti aktiivisuuden seurantaan liittyen, sillä ohjelmisto ei ainakaan toistaiseksi osaa eritellä esim. arkipyöräilyä sekä portaiden nousemista. Lisäksi kello ei ainakaan toistaiseksi mahdollista monipuolisempia pyöräilyominaisuuksia, kuten poljinnopeuden seurantaa erillisellä kadenssianturilla.

Markkinoiden edistyneimpiin (esim. Suunnon) urheilukelloihin nähden dataa ei myöskään ole tarjolla aivan yhtä yltäkylläisesti, mutta varsinkaan peruskäyttäjät sitä tuskin osaavat kaivata.

Kokonaisuudessaan Polar M600 on tällä hetkellä markkinoiden paras Android-pohjainen älykello urheilukäyttöön. Polarin urheilutoiminnot ovat pääosin selkeästi ja helppokäyttöisesti toteutettuja, joka tekee niiden käytöstä mielekästä. Myös akku, GPS ja pulssin mittaus ovat M600:n ehdottomia vahvuuksia, joilla se erottuu edukseen massasta. Kellon muut rautaominaisuudet sekä Android Wear -käyttöjärjestelmä ominaisuuksineen eivät sen sijaan herätä juuri tunteita. Polar M600 on tähän mennessä testaamistani älykelloista eniten käytännön hyötyä tarjonnut malli, josta on jopa hieman haikea luopua testijakson päätteeksi. Sitä ei voi kuitenkaan suositella varauksetta, sillä älykello-ominaisuudet eivät ole urheiluominaisuuksien tasalla ja monelle sama hyöty saattaa irrota edullisemmista kevyillä älytoiminnoilla varustetuista urheilukelloista, kuten Polar M400 -mallista.

Hyvää

  • Silikonirannekkeen miellyttävä ihotuntuma
  • Tarkka ja luotettava pulssin mittaus ranteesta
  • Nopeasti ja hyvin toimiva GPS-yhteys
  • IPx8-suojaus
  • Kohtalaisen hyvä akunkesto (2 päivää aktiivisessa elämäntyylissä)
  • Android Wear -kellomarkkinoiden monipuolisimmat urheilutoiminnot
  • Harjoitusten käynnistäminen kellosta yksinkertaista ja helppoa
  • Laajat lajiprofiilivalikoima harjoituksia varten
  • Näytön automaattinen kirkkauden säätö
  • Tukee Android- ja iOS-laitteita
  • Android Wear tarjoaa täysiveriset älykello-ominaisuudet

Huonoa

  • Koko ja kolho muotoilu varauksin
  • Android Wear ei tue toistaiseksi suomen kieltä
  • Android Wearin sovellusvalikoima on edelleen yllättävän rajallinen
  • Ei kaiutinta
  • Pienehkö ja värintoistoltaan hailakka näyttö
  • Latauskaapelissa ei ole standardimallista liitintä
  • Latausaika varauksin
  • Rannehihnassa ei standardikiinnitystä
  • Ei pärjää ominaisuuksillaan markkinoiden monipuolisimmille urheilukelloille
  • iOS-laitteiden tuki vajaavaista ja akunkesto heikompi

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Laitteen fyysiset ja tekniset ominaisuudet
  3. Ohjelmisto
  4. Käyttökokemukset, akunkesto ja loppuyhteenveto