Uusimmat

Samsung Galaxy Note II (GT-N7100)

19.11.2012 22:48 Juha Kokkonen

Galaxy Note II toimitetaan varsin kompaktissa laatikossa, joka ei ole juuri itse puhelimen pinta-alaa suurempi. Valkoisen pakkauksen kansi on varustettu laitteen värikuvalla sekä hologrammitaustaisella mallimerkinnällä. Pakkauksen pohjasta löytyy listaus puhelimen tärkeimmistä ominaisuuksista. Pakkauksen toimitussisältö koostuu puhelimesta, akusta, seinälaturista, micro-USB-kaapelista, valkoisista tulppamallin headset-kuulokkeista, kuulokkeen silikonisovitteista, takuukortista sekä pikaoppaista kaikilla pohjoismaisilla kielillä.

Note II noudattaa ulkoisesti muotokieltä, jonka Samsung esitteli keväällä Galaxy S III:n (myöhemmin viitattu myös lyhenteellä GS3) yhteydessä. Samsungin mukaan pyöreäreunainen muotoilu on suunniteltu ihmisläheiseksi ja saanut inspiraationsa luonnosta. Suoraan sanottuna Note II on kuin suurennettu versio Galaxy S III:sta. Kaikki kulmat ovat pyöristettyjä ja rakenne on kiiltäväpintaista muovia. Rakenne on muovista huolimatta tukevan ja laadukkaan tuntuinen, vaikkei luokaan laitteelle suoranaista premium-fiilistä. Oikeisiin suuntiin kulmista vääntelemällä takakuoresta on mahdollista saada irti pieniä natinoita, mutta ne eivät esiinny normaalissa käytössä. Kuorien muovi on kiiltäväpintaista ja Titanium Grey -värissä pinnan alle on toteutettu harjattua metallia imitoiva kuviointi. Testikappaleen Marble White -väri on puolestaan täysin tasainen. Laitteen reunoja kiertää tasavärinen puolikiiltävä kehys, joka on metallia muistuttavasta ulkonäöstään huolimatta muovia.

Kasvaneesta näytön tuumakoosta huolimatta Samsung on onnistunut tekemään Note II:sta 2,5 mm kapeamman ja 0,3 mm ohuemman kuin edeltäjänsä. Pituutta on sen sijaan tullut 4,2 mm ja painoa viisi grammaa lisää. Note II:n ulkomitoiksi ilmoitetaan 151,1 x 80,5 x 9,4 mm ja painoksi 183 grammaa, joten kyseessä on todella suurikokoinen puhelin. Ulkomailla Notea kutsutaan myös ”phabletiksi”, eli puhelimen ja taulutietokoneen risteytykseksi, joka on täysin ymmärrettävää.

Galaxy Note II:n sisällä suorituskyvystä pitää huolen Samsungin oma Exynos 4412 Quad -neliydinjärjestelmäpiiri, joka on tuttu Galaxy S III:sta. Erona on kuitenkin korkeammalla 1,6 gigahertsin kellotaajuudella toimivat Cortex-A9-prosessoriytimet sekä tuplasti suurempi kahden gigatavun RAM-muisti. GPU:na toimii puolestaan sama Mali-400MP-järjestelmäpiiri, joka löytyy myös edellisen sukupolven Notesta. Sisäistä tallennustilaa löytyy versiosta riippuen 16, 32 tai 64 gigatavua. Lisäksi laite tukee jopa 64 gigatavun micro-SD-muistikortteja.

Matkapuhelinverkossa Note II tukee neljää GSM-taajuutta (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) sekä neljää 3G-taajuutta (850 / 900 / 1900 / 2100 MHz). Myöhemmin luvassa on LTE-malli, joka tukee 800, 900, 1800 ja 2600 MHz 4G-taajuuksia. HSDPA:n maksiminopeus on 42 Mbit/s ja HSUPA:n 5,76 Mbit/s. Lisäksi tuettuina ovat Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0 sekä NFC.

Kameran tarkkuus ei ole parantunut edeltäjästä, sillä se on edelleen kahdeksan megapikseliä. Etukameran tarkkuus on itse asiassa jopa tippunut kymmenyksellä 1,9 megapikseliin. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat micro-USB-liitäntä MHL- ja USB-host-tuella, A-GPS, GLONASS, FM-RDS-radio, micro-SIM-korttipaikka, aktiivinen vastamelutekniikka, S-Pen-kosketuskynä sekä 3100 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.1.1 Jelly Bean Samsungin omalla TouchWiz-käyttöliittymällä varustettuna.

Galaxy Note II:n ehdottomasti näkyvin ominaisuus on jättimäinen 5,5 tuuman HD Super AMOLED -näyttö, joka on suojattu kestävällä Corningin Gorilla Glass 2 -lasilla. Näytön resoluutio on 720×1280, joten pikselitiheydeksi muodostuu 267 PPI. Näytön resoluutio on itse asiassa pienempi, kuin ensimmäisen sukupolven Notessa (800×1280), joka on seurausta muuttuneesta kuvasuhteesta. Note II:n näytön kuvasuhteeksi on valittu 16:9, jonka avulla puhelimesta on saatu kapeampi näytön 0,2 tuumaa kasvaneesta koosta huolimatta.

Note II:n näyttö ei käytä parjattua PenTile-alipikseliasettelua, vaan harvinaisempaa BGR-asettelua, joka RGB:n tapaan tarjoaa täydet kolme alipikseliä yhtä pikseliä kohden. BGR-asettelussa sininen alipikseli on kooltaan suurempi ja kohtisuorassa punaisen ja vihreän pikselin vasemmalla puolella. Syynä tähän on AMOLED-näytöille tyypillinen sinisten pikselien lyhyempi elinikä. Suuremman pikselin ei tarvitse loistaa niin voimakkaasti, joka tekee siitä pitkäikäisemmän. Galaxy S III:n PenTile-näytön rinnalla Note II:n BGR-asettelu esiintyy edukseen heti esimerkiksi kotinäkymän alakuvakkeita läheltä tarkastellessa.

Note II:n näyttö toistaa AMOLED-tekniikalle tyypillisesti mustat sysimustina ja värit jopa hieman ylisaturoituneen kirkkaina. Galaxy S III:n näyttöön verrattuna värit ovat kuitenkin hieman luonnollisemman näköisiä ja vaaleampia. Note II:n näytön katselukulmat ovat erittäin hyvät ja näkyvyys auringonpaisteessa kohtalainen. Kokonaisuudessaan Note II:n näyttö on tämänhetkisen AMOLED-tarjonnan ehdotonta parhaimmistoa.

Galaxy Note II

 

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on puhelimen ulkomittoihin nähden poikkeuksellisen kapea – vain noin 1,3 cm. Siihen sijoitettuja painikkeita operoidessa puhelin keikahtaakin helposti yläpainoiseen tilaan. Näytön alapuoleisten näppäinten valikoima on GS3:sta tuttu – keskellä fyysinen kotinäppäin ja reunoilla valikko- sekä paluunäppäimet valaistuina kapasitiivisina versioina. Laitteen alapäätyyn on sijoitettu mikrofoni sekä micro-USB-liitäntä.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu pieneen tilaan paljon tavaraa. Kiiltävän kuulokeritilän oikealta puolelta löytyy valoisuus- ja etäisyysanturit sekä 1,9 megapikselin kamera, joka pystyy kuvaamaan myös 720p-videoa. Kuulokkeen vasemmalla puolella on puolestaan LED-valo, joka palaa ladattaessa oranssina ja jonka voi ohjelmoida näyttämään eri värejä saapuneista viesteistä ilmoittamiseksi. Yläpäädystä löytyy ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä toinen mikrofoni.

Note II:n takakuori on kiiltäväpintaista muovia aivan kuten Galaxy S III:ssa. Kamera sijaitsee takakuoren yläosassa ja vasemmalla alareunassa sijaitsee kaiuttimen kaksi pientä aukkoa. Takakuoren muoto on reunoilta pyöristetty, joka parantaa käytettävyyttä. Toisin kuin GS3:ssa, reunoja kiertävä koristekehys on tasapaksu joka puolelta. Myös kylkipainikkeiden sijoittelu on tuttua ”pikkuveljestä”. Virta-/lukituspainike on yksin oikean kyljen yläkolmanneksessa ja äänenvoimakkuuden säätöpainike vastaavassa kohdassa puhelimen vasemmalla puolella.

Galaxy Note II:n erikoisuus on toisesta alakulmasta löytyvä S-Pen-kosketuskynä, joka on tuttu ominaisuus ensimmäisen sukupolven Notesta. Kynä on muotoiltu uudestaan ja se on hieman aiempaa pidempi. Puhelin tunnistaa, kun kynä vedetään ulos ja osaa käynnistää automaattisesti käyttäjän valitseman sovelluksen. Puhelin osaa myös muistuttaa käyttäjää, jos kynä päätyy erilleen puhelimesta, joten kynä ei pääse unohtumaan esimerkiksi pöydälle.

Kynässä on liikkuva muovikärki sekä painike, jota pohjassa pitämällä voidaan syöttää esimerkiksi pikakomentoja sekä aktivoida muita sovelluskohtaisia toimintoja. Note II:n Wacomin valmistama digitoija pystyy tunnistamaan jopa 1024 eri painetasoa kynän ja näytön välillä. Näyttö tunnistaa myös muutaman millin päässä näytön päällä liikkuvan kynän, johon liittyen laite osaa muutamia käteviä temppuja. Kynän hyödyntämisestä ohjelmistossa kerrotaan lisää hieman myöhemmin.

TaskuMuron testikappaleen kynässä esiintyi ongelma, joka teki sen käyttämisestä lähes mahdotonta. Puhelin nimittäin tunnisti kosketuksia myös silloin, kun kynän kärki ei edes koskettanut näytön pintaa. Samsung toimitti testiin uuden kynän, jolla ongelma korjaantui.

Note II:n takakuori on ohutta ja taipuisaa muovia, joka irtoaa yläreunasta vääntämällä. Takakuoren sisäpintaan on integroitu kontaktinastoilla varustettu antenni, joka liittyy NFC:hen. Suurikokoisen akun yläpuolelta löytyy micro-SIM- sekä micro-SD-korttipaikat ja kameran linssi. Alapuolelta löytyy puolestaan kovaääninen.

Suuren Li-ion-akun kapasiteetti on muhkeat 3100 mAh (11,78 Wh), joka on suurimpia matkapuhelimissa käytettyjä akkuja heti Motorolan MAXX-mallien jälkeen. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 890 tuntia valmiusaikaa tai 16 tuntia puheaikaa 3G-verkossa. TaskuMuron käytännön testeissä Note II vakuutti akunkestollaan Galaxy S III:n tapaan. Käytännössä yhdellä latauksella selvisi sekalaisessa käytössä vajaasta kahdesta päivästä kolmeen päivään. Ahkerammallakaan normaalikäytöllä akkua ei saatu tyhjentymään kesken päivän, vaan aina selvittiin vähintään iltaan asti. Note II:n akunkesto onkin markkinoiden parhaasta päästä.

Galaxy Note II tuntuu kädessä valtavalta – siitä ei pääse ohi eikä ympäri. Laitteen käyttö ei yksinkertaisesti ole mahdollista yhdellä kädellä, jos ei omista koripalloilijan käsiä. Peukalo ei ylety luonnollisessa käyttöasennossa näytön vastakkaiseen reunaan, puhumattakaan näytön yläreunasta. Otetta muuttamatta yhden käden peukalo kattaa arviolta reilusti alle puolet näytön pinta-alasta. Taskuun mahtumisen kanssa ilmeni yllättävän vähän ongelmia, vaikka osa allekirjoittaneen farkuista on varsin kireitä. Tästä käy kiittäminen puhelimen ohutta profiilia. Yksien farkkujen kanssa laitteen yläreuna jäi kuitenkin pilkottamaan taskun ulkopuolelle, sillä taskusta ei löytynyt aivan riittävästi syvyyttä.

Note II:n käyttöjärjestelmä toimii erittäin nopeasti ja sulavasti. Minkäänlaisia tökkimisiä tai jumiutumisia ei testijakson aikana tavattu. S Pen -kynälle suunnitellut toiminnot toimivat myös ongelmitta. Kynän joustavan kärjen ansiosta käyttötuntuma on varsin luonnollinen. Kun kynään tottuu, sitä huomaa käyttävänsä yllättävän paljon. S Note -sovellusta käytettäessä piirretty viiva tulee hieman kynää jäljessä, mutta suurempaa käytännön haittaa siitä ei ole. Muualla käyttöjärjestelmässä kynä toimii täysin viiveettä.

Yhden käden käyttöä helpottamaan Samsung on sisällyttänyt puhelimeen yhden käden näppäimistön, joka sijaitsee näytön alareunassa toiseen reunaan painottuneena. Näppäimistön puolen voi valita kätisyyden mukaan. Siitäkin huolimatta muun kuin kirjoittamisen osalta kahden käden käyttö on käytännössä välttämätöntä ja sillä keinoin käyttö onkin suorastaan sujuvaa. Myös kynällä laitteen käyttö onnistuu pienen totuttelun jälkeen suorastaan lennokkaasti.

On suorastaan huvittavaa, että muut suurinäyttöiset puhelimet, kuten HTC One X ja Galaxy S III tuntuvat suorastaan näppärän kompakteilta ja käteen sopivilta Note II:n käytön jälkeen. Suuren näytön etuna on tietysti käyttömukavuus tilaa vaativissa sovelluksissa, kuten nettiselaimessa, kalenterissa tai kuvagalleriassa. Varsinkin nettiselailussa ero on valtava jo esimerkiksi GS3:een verrattuna. Käyttökokemus on lähempänä tablettia kuin älypuhelinta. Note II hoitaakin hommansa loistavasti siinä, mihin se on suunniteltu.

Note II:n kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja on rajattu paksulla krominkiiltoisella koristekehyksellä. Kamera on aavistuksen koholla takakuoren pinnasta, mutta ulommainen linssi on hieman sisempänä kuin koristekehys, joten linssin luulisi säästyvän pahemmalta naarmuuntumiselta. LED-salama on sijoitettu kameran oikealle puolelle. Samsung-logo on hieman tylsästi vain printattu harmaalla kuoren pintaan.

Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (3264×2448) ja se käyttää täysin samaa kameramoduulia, kuin Galaxy S III. Kuvasensori on BSI-tyyppinen (Back Side Illuminated) ja sen edessä sijaitseva optiikka on polttoväliltään 3,7 mm ja F-arvoltaan 2.6. GS3:sta tuttuun tapaan kamera tukee mm. paikkatietojen tallennusta, digitaalista kuvanvakautusta, tarkennuspisteen valintaa, kasvojen- ja hymyntunnistusta sekä valokuvien ottamista videokuvauksen aikana.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (syksyinen ulkokuva, yökuva ja lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kamerasovellus, kuten itse kamerakin, on tuttua tavaraa Galaxy S III:sta. Päällimmäisenä mieleen jää esimerkillinen helppokäyttöisyys sekä äärimmäisen nopea toiminta. Kuvat tallentuvat ilman viivettä sitä mukaa, kun niitä otetaan. Tarjolla on myös erilaisia tehosteita sekä kuvaustiloja, joista maininnan arvoisia ovat hämäräkuvaus, HDR ja panoraama. Uutena mukana on myös ”parhaat kasvot”-tila, jossa kamera ottaa kohdehenkilöistä viisi perättäistä kuvaa ja käyttäjä voi jälkikäteen valita lopulliseen kuvaan parhaat kasvonilmeet. Videokuvauksen puolelle uutena ominaisuutena on tullut pause-mahdollisuus kesken videon.

Aivan kuten GS3:n kameran arvostelussa todettiin, myös Note II:n kamera on kahdeksan megapikselin luokassa puhelinmarkkinoiden kärkeä. Kamera toistaa värit varsin luonnollisina ja eläväisinä ja kuvat ovat yleisesti tarkkoja ja teräviä. Joissain tilanteissa värit tuppaavat hieman ylisaturoitumaan. Myös dynamiikka on kamerapuhelimeksi varsin hyvää ja automaattinen valkotasapaino toimii yleensä moitteetta. GS3:een verrattuna erot ovat hyvin pieniä ja liittyvät ainoastaan ohjelmistoon. Heikon valon olosuhteissa hämäräkuvaustila on hyvä valinta, sillä sen avulla kuvista saa selvästi enemmän irti. Kuvista tulee valoisampia, värit erottuvat paremmin ja kohina on pienempää. Runsaasta prosessoinnista johtuen hämäräkuvien yksityiskohdat ovat kuitenkin puuroontuneita.

Videokuvaa Note II taltioi 1080p-tarkkuudella 30 FPS:n päivitysnopeudella. Video on laadultaan hyvää ja yksityiskohtaista. Värit ovat ajoittain hieman kylläisen puoleisia, mutta sitä ei voi pitää suoranaisena miinuksena. Kuva rullaa puhtaasti eikä siinä ole havaittavissa nykimistä tai häntimistä. Myös äänet toistuvat varsin kirkkaina.

Vertailuparina Galaxy S III

Rinnatusten vertailtuna käy välittömästi selväksi, että Galaxy S III ja Galaxy Note II ovat peräisin samasta sukulinjasta. Asiaan perehtymätön saattaisi jopa sekoittaa puhelimet keskenään. GS3:n muotoilu on kuitenkin erityisesti kulmissa vielä asteen Note II:a pyöreämpää. Laitteiden kokoero on kuitenkin hämmentävän suuri – Note II on 14,5 mm pidempi, 9,9 mm leveämpi ja 0,8 mm paksumpi. Painoeroa on ronskit 50 grammaa, vaikka molemmat ovat muovirakenteisia puhelimia.

Galaxy S III:n näyttö on kooltaan 4,8 tuumaa, joten kokoeroa näytöillä on 0,7 tuumaa. Se saattaa kuulostaa melko pieneltä, mutta käytännössä Note II:n näyttö on pinta-alaltaan 33 % suurempi. Ero on myös käytännössä hyvin selvä. Näytön resoluutio on kuitenkin kummassakin sama, joten GS3:n pikselitiheys on luonnollisesti parempi(267 vs. 306 PPI). Puntit kuitenkin tasoittuvat näyttötekniikan osalta, sillä vaikka kummassakin on Super AMOLED -paneeli, on Notessa BGR-alipikseliasettelu PenTilen sijaan.

Pinnan alla piileviltä ominaisuuksiltaan GS3 ja Note II ovat hyvin samanlaisia. Suorituskykypuolella eroa tulee lähinnä Note II:n 0,2 GHz korkeammista prosessorikellotaajuuksista sekä tuplamäärästä RAM-muistia. HSDPA:n avulla data liikkuu parhaimmillaan tuplanopeutta GS3:n 21 Mbit/s lukemaan verrattuna. Kamerat ovat molemmissa samoja, joten niistä on turha etsiä eroavaisuuksia. Akun koossa sen sijaan on suuri ero, sillä Note II:n 3100 mAh akku pieksee GS3:n 2100 mAh akun tuhannella milliampeeritunnilla. Käyttöjärjestelmäpuolella tuoreen päivityksen myötä myös GS3:sta löytyy Android 4.1 Jelly Bean. Omat erikoisuutensa Note II:lle tuo kuitenkin kynälle kustomoidut ominaisuudet.

 

Galaxy Note II:n TouchWiz -käyttöliittymä ja S-Pen-ominaisuudet

Koska perusominaisuuksiltaan Galaxy Note II:n TouchWiz-käyttöliittymä on tuttu Galaxy S III:sta, keskitymme tässä yhteydessä vain S Pen -kosketuskynään liittyviin erikoisominaisuuksiin. TouchWizin perusominaisuuksiin voi tutustua tarkemmin TaskuMuron Galaxy S III -artikkelissa.

Samsung on ahkeroinut kovasti S Pen -kynän hyödyntämiseksi, sillä käyttöliittymä ja sovellukset ovat täynnä sitä hyödyntäviä ominaisuuksia. Kun S Pen irrotetaan säilytyspaikastaan puhelimen sisältä, aukeaa ruudulle oletuksena uusi Sivukaveri-näkymä (Page Buddy), joka sisältää kynän käyttöön liittyviä toimintoja. Sivulla olevan S Note -widgetin voi vaihtaa toiseen, mutta alapalkin kuvakkeet eivät ole kustomoitavissa. Sivukaveri-näkymä sijoittuu muiden kotinäkymien jatkeeksi ja sulkeutuu automaattisesti, kun kynä liitetään takaisin puhelimeen. Myös kuulokkeiden kytkemiselle, telakoinnille ja verkkovierailulle löytyy omat Sivukaveri-näkymänsä. S Penin ollessa irrotettuna myös yläpalkin tilavalikkoon ilmestyy kynän käyttöön liittyvät suositellut pikavalinnat.

S Penillä on mahdollista aktivoida monia yksinkertaisia pikakomentoja ja kynäeleitä jotka nopeuttavat käyttöjärjestelmän käyttöä. Pikakomentoja käytetään pitämällä S Penin painiketta pohjassa ja piirtämällä toimintoja vastaavat kuviot näytölle. Esimerkiksi paluu edelliseen ruutuun onnistuu piirtämällä ”<”-merkin ja valikon saa avattua piirtämällä saman merkin osoittamaan ylöspäin. Ruudunkaappauksen saa otettua pitämällä kynän kärkeä hetken ruudulla.

Popup Note -muistiinpanoruutu avautuu näytölle pitämällä kynäpainiketta pohjassa ja napauttamalla näyttöä kahdesti. Popup Noteen voi tehdä nopeita muistiinpanoja, joita voi jälkeenpäin muokata S Note -sovelluksella. Pikakomentoruutu avautuu näytölle pyyhkäisemällä viivan ylöspäin pitäen samalla kynänäppäimen pohjassa.

Pikakomentoruutuun kirjoittamalla on mahdollista suorittaa lukuisia eri toimintoja, kuten tehdä nettihakuja, tarkistaa säätietoja, lähettää viestejä ja soittaa puheluita. Toiminto alkaa määrittelevällä merkillä ja sen perään voi kirjoittaa halutun tarkennuksen. Esimerkiksi kirjoittamalla ”~Timo” puhelin siirtyy viestinkirjoitukseen ja asettaa vastaanottajaksi henkilön nimeltä Timo. Käyttäjä voi luoda myös itse lisää pikakomentoja ja määrittää niiden sisällön. Esimerkiksi kuun piirtämällä käyttäjä voi määritellä puhelimen sammuttamaan Bluetooth- ja WLAN-yhteydet.

Kuten kynälliseltä puhelimelta voi odottaa, tekstinsyöttö on mahdollista suorittaa näppäimistön sijaan näytön alareunaan kirjoittamalla. Tekstintunnistus toimii erittäin tarkasti ja sujuvasti eikä sen käyttö vaadi erityistä opettelua.

Yksi Note II:n mielenkiintoisimmista ohjelmistopuolen ominaisuuksista on Multi Window, joka mahdollistaa kahden sovelluksen samanaikaisen näyttämisen ruudulla. Toteutus on varsin yksinkertainen – pitämällä paluunäppäintä hetken pohjassa näytön reunaan ilmestyy pieni ”korva”, jota painamalla aukeaa Multi Windows -sovellusten valikko. Korvan ja valikon sijainti näytön reunalla on käyttäjän vapaasti valittavissa. Valikosta löytyvät sovellukset ovat ennalta määriteltyjä ja niitä löytyy viitisentoista kappaletta. Samsungin omien sovellusten lisäksi listalta löytyy nippu Googlen sovelluksia sekä ulkopuolisista sovelluksista Facebook- ja Twitter. Valikon sisältöä voi myös kustomoida ja turhia sovelluksia karsia pois listalta.

Moni-ikkunanäkymän käyttö aloitetaan yksinkertaisesti raahaamalla näytölle halutun ohjelman kuvake valikosta. Tämän jälkeen näytölle raahataan myös toinen samanaikaisesti käyttöön haluttu sovellus. Sovellukset avautuvat näkymään näytön eri puoliskoille ja kummatkin ovat normaalisti käytettävissä. Näkymien välissä olevaa palkkia voi liikuttaa ja toiselle sovellukselle on näin mahdollista tehdä enemmän tilaa. Lisäksi sovellusten paikkaa näytöllä voi vaihtaa keskenään. Multi Windown ollessa toiminnassa kirjoittamiseen käytetään hieman normaalia pienempää ”kelluvaa” näppäimistöä, jota voi siirrellä vapaasti näytöllä. Kokonaisuudessaan Multi Window toimi TaskuMuron testeissä erinomaisen hyvin ja ongelmitta.

Air View eli Ilmanäkymä-ominaisuuden avulla tiettyjen sovellusten sisältöä on mahdollista tutkia näyttöön koskematta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näyttö tunnistaa S Pen -kynän muutaman millin näyttöpinnan yläpuolella ja näyttää pienen ympyräkursorin kynän kärjen kohdalla ilman kosketusta näytön pintaan. Tietyissä sovelluksissa, kuten viesteissä, sähköpostissa, kuva- ja videogalleriassa sekä kalenterissa ilmanäkymäkursorin avulla on mahdollista saada lisätietoa näytöllä olevista yksityiskohdista.

Esimerkiksi galleriassa kursori näyttää esikatselun kansioiden sisällöstä, videosoittimessa esikatselunäkymän videosta, viesteissä ja sähköpostissa pidemmän esikatselun viestien sisällöstä sekä kalenterin kuukausinäkymässä laajemman esikatselun valitun päivän sisällöstä. Kyseessä on pieni ominaisuus, joka kuitenkin totuttelun jälkeen osoittautui erittäin käteväksi erityisesti kalenterin ja sähköpostin osalta. Valitettavasti kuvankaappaus ei jostain syystä toiminut ilmanäkymätoimintoja käytettäessä, joten jouduimme tyytymään Samsungin pressikuvaan.

Kynän vapaampaa käyttöä on sisällytetty mm. sähköposti- ja kalenterisovelluksiin piirtomahdollisuuksien muodossa. Sähköpostiin on haluttaessa helppo liitää käsin kirjoitettuja viestejä ja kuvia käyttöliittymään integroidun toiminnon avulla.

Kalenterissa on puolestaan mahdollista tehdä näkymän päälle kynämerkintöjä perinteisen paperikalenterin tapaan. Käytettävissä on lukuisia eri kynätyyppejä ja värejä. Käsin tehdyt merkinnät saa kytkettyä päälle ja pois yhdellä painalluksella. Kalenterisovellus on myös muuten poikkeuksellisen monipuolinen, sillä merkintöjen oheen voi mm. liittää lukuisia erilaisia pikkukuvakkeita.

Easy Clip -ominaisuus mahdollistaa näytön sisällöstä leikatun kuvan kopioimisen kätevästi muihin ennalta määritettyihin sovelluksiin. Haluttu sisältö rajataan yksinkertaisesti kynän painiketta pohjassa pitämällä. Kuvassa Muropaketti-teksti on matkalla S Note -muistiinpanosovellukseen myöhempää käyttöä varten. Kynällä käy helposti myös tekstin valitseminen – halutut tekstirivit vedetään yksinkertaisesti yli pitämällä kynän painiketta samalla pohjassa.

Yksi Note II:n keskeisistä kynää hyödyntävistä sovelluksista on S Note, joka mahdollistaa erilaisten muistiinpanojen ja suunnitelmien piirtämisen ja kirjoittamisen. Sovelluksesta löytyy myös lukuisia valmiita ideahahmotelmia, jota käyttäjä voi halutessaan hyödyntää. Muistiopohjia on erilaisia ja niihin voi kirjoittaa tekstiä sekä piirtää ja liittää kuvia. Tarvittaessa sovellus osaa myös tunnistaa kirjoitettua tekstiä sekä piirrettyjä matemaattisia kaavoja.

Idea Sketch -toiminto tarkoittaa valmiita kuvia, joita käyttäjä voi hakea kirjoittamalla ja lisätä omiin S Note -muistiinpanoihinsa. Esimerkkikuvassa haku on tehty sanalla ”car”. Valmiista kuvista halutun voi valita omaan dokumenttiinsa ja muokata sen kokoa sekä tarvittaessa värittää ääriviivojen sisäpuoleiset alueet. Käyttäjä voi myös itse lisätä kuvatietokantaan omia kuvia myöhempää käyttöä varten.

Paper Artist on oma erillinen sovelluksensa, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden ”leikitellä” valokuvien kanssa. Sovelluksessa on lukuisia valmiita filttereitä, joista haluttu valitaan näkymän toisesta reunasta. Tämän jälkeen kuvasta voi mm. värittää yksityiskohtia sekä värejä esille sekä lopuksi lisätä ympärille jonkun valmiista kehysvaihtoehdoista. Esimerkkikuvassa mustavalkoiseksi vesipiirros-filtterillä muutetusta tammenlehtikuvasta on väritetty esiin lehtien värisävyt, mutta jätetty tausta mustavalkoiseksi.

Photo Note -ominaisuus mahdollistaa merkintöjen tekemisen valokuvien taakse perinteisten paperikuvien tapaan. Ominaisuus löytyy kuvagallerian valikosta ja se ikään kuin kääntää kuvan näytöllä ympäri, jonka jälkeen avautuvaan näkymään voi tehdä kynällä vapaasti merkintöjä. Kun kuvaan on tehty merkintöjä, pääsee niitä tutkimaan galleriassa näppärästi kuvan yläkulmaan ilmestyneen ”hiirenkorvan” kautta.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note II ja Galaxy Note 10.1
  2. Samsung Galaxy Note II (GT-N7100)
  3. Samsung Galaxy Note 10.1 (GT-N8000)
  4. Suorituskykytestit ja loppusanat