Uusimmat

Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä

30.03.2018 10:00 Juha Uotila, Kai Taipale

Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä

Samsungin oma käyttöliittymä, joka nykyisin tunnetaan Samsung Experience -nimellä, on Galaxy S9+ -mallissa päässyt jo versionumeroon 9.0. Kyseinen versiopäivitys on jo saapunut myös viime vuoden Galaxy S8 -malleille.

Uusi 9.0-versio pohjautuu Googlen Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmään, jonka päälle Samsung on lisännyt oman Experience-käyttöliittymänsä. Samsungin viime syksynä esitellystä Note 8:n mukana tulleesta Samsung Experience 8.5 versioon verrattaessa muutokset ovat hyvinkin vähäisiä, ja käyttäjälle monet uutuudet jäävät näkymättä, mutta uudistuksia on tullut pellin alle.

Kokonaisuutena Samsungin käyttöliittymä on hyvinkin raskaasti kustomoitu. Googlen Android -järjestelmän päälle on tuotu varsin kattavasti lisäominaisuuksia, eikä ulkoasussa juurikaan ole jäljellä Googlen puhdasta Androidia. Samsung Experience -käyttöliittymä on kuitenkin ulkoasullisesti huomattavasti lähempänä uusimpia Googlen näkemyksiä kuin vielä pari vuotta sitten.

Valitettavasti Samsung jatkaa edelleen Googlen vakiosovellusten korvaamista omilla sovelluksillaan, joten laitteesta löytyy korvaavat ohjelman niin sähköpostille, kalenterille kuin myös kuva/galleria-sovellukselle. Näiden lisäksi mukaan on ympätty Samsungin oma sovelluskauppa (Galaxy Apps) sekä muutama Microsoftin toimisto-ohjelmia sekä Facebookin sovellus, jotka eivät myöskään ole käyttäjän itse poistettavissa.

Galaxy S9+ kuuluu myös Samsungin kuukausittaisten tietoturvapäivitysten piiriin. Testijakson aikana laitteelle tuli yksi päivitys, jonka kerrotaan parantaneen muun muassa kasvojen tunnistusta ja kameran toimintaa. Samalla tietoturvapäivitysten taso nousi 1. maaliskuulle. Tämä on hyvä merkki siitä, että kuukausittaisissa päivityslupauksissa on tarkoitus pysyä. Samsung on pystynyt näitä kuukausittaisia päivityksiä tarjoamaan jopa yllättävän hyvin kaikille lupaamilleen malleilla (lähinnä Galaxy S8-, Note 8, Galaxy A -sarjan uutuudet).

Ulkonäöllisesti Samsung Experience -käyttöliittymän uusin 9.0 versio ei ole juurikaan muuttunut vuoden takaisesta 8.0/8.1-versiosta. Hyvin pieniä muokkauksia löytyy muun muassa ilmoitusalueen pikakuvakkeiden värimaailmasta sekä Asetukset -sovelluksen valikoiden ulkonäössä. Sovellusvalikon saa edelleen auki pyyhkäisemällä kotinäkymästä ylöspäin, ja ilmoituspalkin saa esille taas näytön keskeltä alaspäin suuntautuvalla pyyhkäisyllä.

Samsung Experience 9.0 ulkoasu jakaa varmasti mielipiteitä. Sen yleisilme on pelkistetyn raikas ja ”kirkas”. Samsungin oma teemakauppa kuuluu edelleen valikoimiin. Sen avulla pikakuvakkeiden ulkoasua ja värimaailmaan pystyy halutessaan muuttamaan, mutta pääsääntöisesti sen tarjonta on hiukan heikkoa. Esimerkiksi AMOLED -näytöille sopivaa kunnollista, täysin mustaa teemaa ei kaupasta löydy, eikä Samsung tällaista ominaisuutta tarjoa myöskään vakiona 9.0-versiossa.

Yhtenä pienenä muutoksena on moniajonäkymässä annettu vaihtoehto muuttaa näkymän ulkoasua tutusta korttipohjaisesta näkymästä pelkiksi sovelluskohtaisiksi palkeiksi. Tämän avulla näkymään saa mahdutettua huomattavasti enemmän informaatiota, ja auki olevien sovellusten selaaminenkin on hiukan selkeämpää.

Aiemmista versioista tuttu useamman sovelluksen moniajo löytyy käyttöliittymästä edelleen, ja Samsung tarjoaakin useamman erilaisen vaihtoehdon käyttäjälle. Sovelluksia voi muun muassa avata kelluviksi ikkunoiksi- Halutessaan sovelluksesta voi avata vain tietyn osan näkymään.

Yksi täysin uusi ominaisuus on Samsungin lisäämä AR Emoji -ominaisuus, joka on tuotu selkeästi kilpailemaan Applen Animoji-ominaisuuden kanssa. Samsungin toteutus eroaa kuitenkin Applen vastaavasta oikeastaan kaikilla osa-alueilla.

AR Emoji -tila löytyy Samsungin kamerasovelluksesta. Ominaisuuden avulla käyttäjä pystyy luomaan animoidun ”näköisversion” itsestään. Puhelin käyttää tekoälyä AR -version luomisessa ja arvioi kohteen kasvoista yli sataa mittauspistettä, joiden pohjalta itse AR Emoji -hahmo sitten luodaan. Käyttäjälle annetaan useita muokkausvaihtoehtoja aina ihonsävystä pukeutumistyyliin.

Itse hahmon lopputulos tuntuu riippuvan todella paljon kohteesta. Osalla henkilöistä hahmon ulkonäkö muistuttaa oikeaa versiota huomattavasti paremmin kuin toisilla. Hahmon luonnin jälkeen puhelin seuraa kohteen liikkeitä ja naaman vääntelyä mahdollisimman hyvin, tosin lopputulos on kokonaisuutena kohtuullinen. Kilpailijaan verrattuna ei lopputuloksessa päästä aivan samalle tasolle kasvojen ilmeiden seurannassa, tosin toteutustapa ja tekniikkakin ovat kilpakumppanissa erilaiset. Lopullinen tuotos voidaan myös jakaa GIF -animaationa esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksiin.

Kokonaisuutena uusi Samsung Experience 9.0 -käyttöliittymä on edelleen yksi kaikenkattavimmista käyttöliittymistä mitä Android-valmistajien joukosta löytyy, ja välillä ominaisuuspaljoudesta tuleekin oikea ominaisuusähky. Monille käyttäjille ominaisuuksia on varmasti liikaa, eikä niitä tule juuri koskaan käytettyä, mutta Samsungin käyttöliittymiä ja puhelimia käyttäneelle ja ominaisuuspaljouteen tottuneelle suurin osa lisäyksistä ovat hyviä.

Toiminnaltaan käyttöliittymä toimii pääosin sulavasti ja takkuilematta. Testijakson aikana muutamissa tilanteissa oli sovellusten välillä siirryttäessä ja sovelluksia avattaessa huomattavissa pientä hidastelua. Tämä oli kuitenkin aina täysin hetkellistä. Samsung on yleisesti ottaen näitä hidasteluja korjannut päivityksillä myös aikaisemmilla malleilla, joten sen suurempaa miinusta näistä ei voi antaa.

Samsungin oma tietoturvaratkaisu Knox jatkaa eloaan taustalla myös uusissa Galaxy S9 -puhelimissa. Knox koostuu useista pinnan alla olevista sekä itse käyttöliittymästä löytyvistä komponenteista, joista varmasti näkyvin on tuttu Secure Folder -ominaisuus.

Secure Folder tarjoaa nimensä mukaisesti käyttäjälle mahdollisuuden esimerkiksi asentaa ohjelmista kaksi versiota, joista toinen on normaalisti nähtävissä sovellusvalikossa, kun taas toinen versio piilotetaan ja salataan Secure Folder -kansion alle.

Myös tiedostoja voidaan siirtää piiloon tietoturvasäiliöön. Säilö pystytään suojaamaan esimerkiksi sormenjäljellä tai iiristunnistuksella. Kaikkein vainoharhaisimmille käyttäjille tarjotaan mahdollisuutta piilottaa myös Secure Folder -kansion näkyminen.

Puhelimen näyttö on edeltäjänsä tapaan erinomainen. Siitä löytyy kaikki mitä huippunäytöltä voi vaatia eli loistavat katselukulmat, riittävän kirkkaus ja vähintään riittävä värikylläisyys. Samsung on S9+:n myötä ottanut harppauksen eteenpäin myös äänentoistossa. Tarjolla on nyt stereokaiutin, joten ääntä toistetaan laitteen kummastakin päästä. Tämä on erittäin hyvä, sillä nyt vaaka-asennossakaan ei ääniä tule peittäneeksi vahingossa niin helposti.

Myös äänentoiston laatu on puhelimeksi varsin kelvollinen. Äänenpainetta riittää yhden huoneen täyttämiseen, eikä äänikään ole riipivän diskanttinen. Musiikkia kuuntelee puhelimen kaiuttimilla auttavasti, mutta leffatoisto toimii jo paremmin. Tätä auttaa myös laitteen Dolby Atmos -tuki, jonka myötä puhelin toistaa omanlaistaan tilaääntä. Käytännössä kyseessä on lähinnä äänen avartaminen kuin mikään todellinen tilaääni, mutta tämäkin toimii puhelimeksi hyvin. Esimerkiksi Netflix ei Galaxy S9+:aa tunnista Atmos-laitteeksi, joten tältä osin aivan paras tilaääni jää toistamatta.

Kasvojen- ja iiristunnistuksessa Samsung on tehnyt hyvää kehitystyötä. Galaxy S9+ käyttää nyt ”Älykästä tunnistusta”, jossa tunnistustavat voidaan yhdistää ja molempia käyttää yhdessä. S8-mallien kanssa iiristunnistus toimi olosuhteiden muuttuessa vaihtelevasti. S9+:ssa kehitystyö on kantanut hedelmää ja varsinkin iiristunnistus tuntui toimivan huomattavasti paremmin ja varmemmin.

Testijakson aikana iiristunnistus käytettiin onnistuneesti myös kirkkaammassa auringonpaisteessa. Iiristunnistuksen toimiessa nyt huomattavasti varmemmin, ei epäturvallisemman kasvojentunnistukset käytölle ole suurta tarvetta eikä sitä oikein voi tietoturvallisuuden puolesta myöskään suositella.

Mikäli nämä tunnistusvaihtoehdot eivät miellytä, palaaminen sormenjäljen tunnistamiseen on sekin miellyttävä kokemus. Samsung on nimittäin tällä kertaa onnistunut sijoittamaan lukijan takakanteen kameroiden alle paikkaan, josta sen löytää helposti. Edelleen tosin alempi kameran linssi kerää satunnaisesti omansa sormenjäljistä. Mutta kun sormi kerran on osunut oikeaan kohtaan, luetaan se välittömästi ja virheettömästi. Näin tunnistuksen olisi myös Samsungilla pitänyt toimia jo aiemmin.

Runsas vuosi sitten Galaxy S8 -mallien yhteydessä markkinoille esitelty Samsungin virtuaaliavustaja Bixby on edelleen mukana, ja laitteesta löytyy edelleen oma Bixby-näppäimensä. Näppäimen voi tosin jo nykyisin ottaa pois käytöstä kokonaan, mutta suoraa mahdollisuutta näppäimen uudelleen konfigurointiin ei edelleenkään ole tarjolla.

Bixby -painikkeen saa kyllä erillisellä sovelluksella ohjelmoitua tekemään lähes mitä tahansa käyttäjä haluaakin, mutta on harmillista ettei Samsung tarjoa tällaista mahdollisuutta vakiona, varsinkin kun Bixbyn toiminta täällä pohjoisessa on edelleen kohtuullisen olematonta.

Osa Bixbyn toiminnoista ei ole ollenkaan saatavissa Suomessa, eikä avustaja edelleenkään tuo kuin muutamaa kieltä englannin lisäksi. Suomelle tukea on näillä näkymin turha haikailla saatavilla kovinkaan nopealla aikataululla.

Suurin hyöty Bixbystä on tarjolla kotinäkymän vasemmanpuoliselta näytöltä löytyvästä Bixby Home -näkymästä. Siinä on tarjolla hiukan Google Now’ta muistuttava listanäkymä erilaisista korteista, jotka muuttuvat ja päivittyvät kellonajan ja sijainnin mukaan.

Bixby on saanut jo kohtuullisen kattavasti tukea myös kolmansien osapuolien sovelluksilta ja muun muassa. Twitter ja Instagram osaavat näyttää tietojaan Bixby Home -näkymässä.

Samsung DeX -työpöytänäkymä on myös edelleen läsnä uudessa Galaxy S9 -mallistossa ja Samsung onkin julkaissut laitteiden yhteydessä uuden DeX Pad -lisälaitteen viime vuonna esitellyn DeX Dock:n seuraksi.

DeX Pad -lisälaitteen avulla puhelinta on nyt mahdollista käyttää kosketusalustana DeX-tilassa, mikä poistaa tietyiltä osin tarpeen erilliselle hiirelle. Toki näissä tilanteissa puhelimen näytön pinta-ala tarjoaa hiiren korvikkeeksi kohtuullisen kapean ja pienen alueen.

Suurempia muutoksia itse DeX -tilaan ei olla tehty ja ominaisuus toimii oikeastaan yhtä hyvin kuin Galaxy S8 -mallien kanssa. Yhä useampaa sovellusta voidaan käyttää DeX-tilassa luontevasti omana ikkunanaan, mutta pelien kanssa tilanne on edelleen hankala ja osittain tuki on olematonta. Paljon matkustavalle ominaisuus on kohtalainen vaihtoehto jatkuvasti mukana kulkevalle läppärille, kunhan tehtävät eivät ole kovin raskaita.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat