Uusimmat

Ohjelmisto ja sen toimivuus

05.11.2013 18:02 Teemu Hynninen

Android on alustana kehittynyt viimeisimpien versioiden myötä monessakin mielessä suotuisaan suuntaan. Sen suorituskykyyn on kiinnitetty suurta huomiota Android 4.1 Jelly Bean -julkaisusta lähtien ja tulokset alkavat näkyä.

Seuraavassa versiossa (4.2 Jelly Bean) lisättiin ominaisuuksiin käyttäjätilit. Ominaisuutta viritettiin eteenpäin 4.3-versiossa, jossa mukaan esiteltiin mahdollisuus luoda rajoitettuja käyttäjätilejä. Näin esimerkiksi vanhemmat voivat määrittää, mihin sisältöön kukinkin perheenjäsen laitteella pääsee käsiksi. Toiminnallisuus on mitä omiaan juurikin tabletteihin, jotka kiertävät usein perheen sisällä käyttäjältä toiselle.

Testiin saapunut uusi Nexus 7 oli varustettu Android 4.3 -versiolla.

Käyttäjätilit on rakennettu Androidissa järkevästi. Laitteeseen luodut tilit näkyvät suoraan lukitusnäkymässä, joten käyttäjästä toiseen voi hyppiä nopeasti. Tilin vaihtaminen vie enimmillään muutaman sekunnin, joten ominaisuutta voi luonnehtia hyvinkin käyttäjäystävälliseksi.

Rajoitetut käyttäjätilit tarkoittavat käytännössä sitä, että laitteen omistaja voi valita jokaisella tunnuksella käytössä olevat sovellukset ja palvelut. Ominaisuuden toiminnassa ei havaittu muita ongelmia kuin sen yhteensopimattomuus määrättyjen sovelluksien kanssa. Esimerkiksi Googlen oma GMail ei ole aktivoitavissa rajoitetun tilin käyttöön. Sama koskee myös Twitteriä.

Nexus 7 on optimoitu toimimaan sekä pysty- että vaakatasossa. Käyttöliittymä mukautuu laitteen asennon mukaan kotinäkymää ja päävalikkoa myöten.

Peruskäyttökokemus on varmasti useimmille lukijoistamme hyvin tuttu. Pikakuvakkein ja minisovelluksin muokattava kotinäkymä on kaiken keskiössä. Kokonaisuutta tukevat Googlen palvelut, joista keskeisimmät on esiasennettu laitteeseen. Näihin kuuluvat muun muassa GMail, Google Maps, Google Drive, YouTube, Hangouts ja Keep.

Google on viimeisten kuukausien aikana aktiivisesti laajentanut palvelutarjontaansa Suomessa. Play-kirjat on keskeinen palvelu, kun puhutaan tablet-laitteesta. Se on Googlen kirjakauppa, joka avautui Suomessa heinäkuussa. Ikävä kyllä sen valikoima suomenkielisen kirjallisuuden osalta on niin rajallinen, että kotimaisia teoksia lukevalle palvelu on pitkälti käyttökelvoton. Muutoin kyseessä on ihan onnistunut kokonaisuus, josta löytyy muun muassa kohtalainen ääneenlukutoiminto, hyvät asetukset tekstin koon määrittämiseen sekä yö- ja päivätilat. Kotimaisesta kirjallisuudesta kiinnostuneille joutuu tässä vaiheessa kuitenkin suosittelemaan Amazon Kindleä tai Elisa Kirjaa.

Yleinen sovellusvalikoima on Androidilla loistava, mutta tablet-sovellukset eivät vielä kaikilta osin yllä Applen iPadien tasolle. Useissa tapauksissa tableteille suunnatut sovellukset ovat niin sanottuja venytettyjä versioita alkujaan älypuhelimille luoduista ohjelmista. Tämä ei kuitenkaan ole suuri ongelma, sillä sovellukset hyödyntävät koko ruudun pinta-alan ja toimivat muiltakin osin hyvin. Tällaiset ohjelmat eivät kuitenkaan osaa hyödyntää suuremman näytön koko potentiaalia, joten ne eivät tarjoa lisäarvoa älypuhelimeen nähden.

Yleiseltä käytettävyydeltään toisen sukupolven Nexus 7:n on ykkösluokkaa. On vaikea löytää valitettavaa käyttösulavuudesta, sillä muutaman viikon testin aikana kaikki toimi niin hyvin. Osalle Androidista muodostunut kuva hitaasta ja töksähtelevästä käyttökokemuksesta ei todellakaan koske Nexus 7:ää.

Muutaman viikon sisällä Nexus 7:lle on luvassa jo ensimmäinen tärkeä päivitys. Kyseessä on tietenkin Android 4.4 KitKat, joka julkaistiin lokakuun viimeinen päivä. Se jatkaa alustan optimoimista tehostaen muun muassa moniajoa. KitKatin myötä Nexus 7:n voidaan odottaa toimivan entistäkin paremmin.

Mukanaan KitKat tuo myös muutoksia käyttöliittymään. Yläosan ilmoituspalkkia ei enää eroteta muusta käyttöliittymästä mustalla rajauksella. Sama koskee myös alhaalla olevia kosketuspainikkeita. Lisäksi sovellukset osaavat automaattisesti piilottaa ylä- ja alapalkit, jotta esitettävä sisältö saa koko ruudun pinta-alan käyttöönsä. Muita uudistuksia ovat muun muassa ”OK, Google” -äänikomennolla käynnistyvä Google Now -palvelu, näppäimistön Emoji-kuvakkeet ja laaja tuki langattomalle tulostamiselle.

Sisältö

  1. Testissä toisen sukupolven Nexus 7 (2013)
  2. Ohjelmisto ja sen toimivuus
  3. Vertailu ensimmäisen sukupolven Nexus 7:ään
  4. Käyttökokemukset ja loppuyhteenveto