Uusimmat

Testissä toisen sukupolven Nexus 7 (2013)

05.11.2013 18:02 Teemu Hynninen

Kesäkuussa 2012 julkaistu ensimmäisen sukupolven Nexus 7 oli monella tapaa onnistunut tabletti. Se toi Androidin odotetun Vanilla- eli vakiokäyttöliittymän taulutietokoneisiin ja vieläpä varsin edulliseen hintaan. Tämän vuoden heinäkuussa laite sai seuraajan, joka saapui Suomessa kappojen hyllyille syyskuun lopussa. Nimi on edelleen Nexus 7 ja sen valmistuksesta vastaa Asus.

Uusi Nexus 7 on edeltäjäänsä kevyempi, ohuempi sekä tehokkaampi. Siinä on myös selvästi tarkempi näyttö sekä takakamera, joka ensimmäisestä sukupolvesta uupui kokonaan. Parannuksia onkin näin ollen tapahtunut lähes jokaisella osa-alueella.

Nexus 7:ää myydään Suomessa kolmena eri versiona: 16 ja 32 gigatavun Wi-Fi-malleina sekä 32 gigatavun 4G-varianttina. Hintaa 16 gigatavun Wi-Fi-mallilla on noin 270 euroa ja 32 gigatavun mallilla 300 euroa. 4G-yhteydet sisältävä malli kustantaa noin 380 euroa.

 

Ominaisuudet ja rakenne

Kirkkaan sinertävän myyntipakkauksen sisältö on hyvin tavanomainen. Itse tabletin lisäksi sisältä löytyy USB-datakaapeli, verkkovirta-adapteri ja pikaopas.

Sivureunoiltaan edeltäjäänsä nähden kaventunut toisen sukupolven Nexus 7 istuu allekirjoittaneen käteen loistavasti. Sitä on miellyttävää pidellä kämmenen päällä, vaikka luonnollisemmalta tuntuukin ottaa laitteen reunasta kiinni peukalo-otteella. Tällöin peukalo lipsuu kuitenkin helposti näytön päälle, joka häiritsee käyttöä. Android kun ei vielä osaa tulkita ruudun päällä lepäävää peukaloa, kuten iOS, joka jättää sen huomioimatta.

Muovista rakentuva Nexus 7 on valmistajan ilmoittamien mittojen mukaan kooltaan 200 x 114 x 8,65 millimetriä ja se painaa 290 grammaa (WiFi-versio). Alle 300 gramman paino tekee tabletin käsittelystä vaivatonta ja käsi tuskin pääsee väsymään hieman hankalammassakaan käyttöasennossa.

Muovisuus laitteessa ei juurikaan pääse häiritsemään. Kokonaisuus on hyvin yhtenäinen ja jämäkkä, joten halvan tuntuista natinaa ei ole odotettavissa. Etupintaa peittää Corningin valmistama Gorilla-lasi, jonka alla on seitsemän tuuman kosketusnäyttö 1920×1200 pikselin tarkkuudella. Tässä kokoluokassa yhdistelmä tarkoittaa 323 pikseliä tuumaa kohden.

Kosketusnäyttö on toteutettu IPS-teknologialla. Se on kaikin puolin loistava näyttö, joka tuo hyvin esille kuvien, pelien ja verkkosivustojen yksityiskohdat. Katselukulmissa ei ole myöskään valittamista, sillä kuva ei vääristy jyrkästäkään kulmasta. Yksinkertaistettuna: sisältö kuin sisältö näyttää hyvältä uuden Nexus 7:n ruudulta katseltuna. Jos jostain pitää valittaa, voisi vasteaika olla hieman nopeammalla tasolla.

Näytön alareunassa on muun muassa Nexus 4 -puhelimesta tuttu valoilmaisin. Se hehkuu tyylikkäästi lasin alla kertoakseen käyttäjälleen saapuneista ilmoituksista.

Takakuoressa on päädytty allekirjoittaneen suosimaan mattapinnoitteeseen. Se toimii muovin kanssa hyvin, sillä pinta tuntuu lämpimältä ja siitä saa miellyttävän otteen.

Tabletin ainoat fyysiset painikkeet sijaitsevat oikeassa reunassa. Ylimpänä on virtapainike ja sen alla äänenvoimakkuuden säädin. Kiiltävästä muovista olevat painikkeet ovat aavistuksen tunnottomat ja käsikopelolla ne tahtovatkin helposti sekoittua keskenään. Huomasin useamman kerran osuvani nuolipainikkeisiin hakiessani virtanäppäintä.

Liittimet laitteessa on sijoitettu tasapuolisesti ylä- ja alapäätyihin. Ylhäällä on 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja alhaalla Micro USB -liitin. Kameroita löytyy kaksi kappaletta. Edessä on 1,2 megapikselin kamera ja takana viiden megapikselin kamera. Niiden kuvanlaatuun perehdymme hieman myöhemmin.

Tekniikaltaan uusi Nexus 7 ei ole aivan viimeisintä huutoa, sillä komponentit ovat tuttuja edellisen sukupolven lippulaivamalleista. Sisuksissa on Qualcommin neliytiminen 1,5 gigahertsin Snapdragon S4 Pro -järjestelmäpiiri ja 400 megahertsiin kellotettu Adreno 320 -grafiikkaohjain. Keskusmuistia on riittävät kaksi gigatavua ja tallennustilaa mallista riippuen 16 tai 32 gigatavua. Yhteyksiin kuuluvat Bluetooth 4.0, NFC, GPS ja Wi-Fi (2.4G/5G) 802.11 a/b/g/n.

Akku uudessa Nexus 7:ssä on kapasiteetiltaan 3950 milliampeerituntia. Se takaa laitteelle valmistajan mukaan yhdeksän tuntia aktiivista käyttöaikaa. Lataaminen onnistuu perinteisen ratkaisun ohessa myös langattomasti, sillä Nexus 7:n tukee Qi-standardia. Jos olet siis hankkinut esimerkiksi Lumia-puhelimellesi Nokian virallisen latausalustan, pitäisi sen toimia ongelmitta Nexus 7:n kanssa. Useimpien muiden tablettien tavoin myös Nexus 7:ssä akku on integoitu laitteeseen eikä ole näin ollen käyttäjän vaihdettavissa.

 

Kamerat ja niiden kuvalaatu

Ensimmäisen sukupolven Nexus 7:n merkittävimpiin puutteisiin kuului kokonaan puuttunut takakamera. Tabletin osalta kameran tärkeys vaihtelee käyttäjäkohtaisesti. Henkilökohtaisesti pidän kameraa tabletissa siinä mielessä tärkeänä, että osa sovelluksista ja peleistä käyttää sitä hyödykseen. Sellainen on siis hyvä löytyä, mutta kuvanlaadulla ei ole allekirjoittaneelle ostopäätöstä tehtäessä juurikaan merkitystä.

Siinä tapauksessa, että tabletillaan innostuu kuvaamaan, saa uudella Nexus 7:llä kohtalaisia kuvia. Kovin hyvästä kuvanlaadusta ei kuitenkaan voida puhua, sillä värit tallentuvat kuviin hailakoina ja rakeisuus kasvaa nopeasti valaistuksen vähänkin heikentyessä. Toisin sanoen Nexus 7:n sopii satunnaiseen kuvailuun ja tilanteisiin, jossa se sattuu olemaan ainoa kuvaukseen sopiva laite.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla.

Etupaneelissa oleva 1,2 megapikselin fixed focus -kamera ajaa asiansa videopuheluissa. Sitä vaivaa takakameran tavoin huono värikylläisyys ja suuri rakeisuus. Omat potrettikuvat kannattaakin mielellään kuvata jollain toisella laitteella, sillä kovin edustavia kuvia Nexus 7:llä ei itsestään saa aikaiseksi.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla.

Sisältö

  1. Testissä toisen sukupolven Nexus 7 (2013)
  2. Ohjelmisto ja sen toimivuus
  3. Vertailu ensimmäisen sukupolven Nexus 7:ään
  4. Käyttökokemukset ja loppuyhteenveto