Uusimmat

Vertailu ensimmäisen sukupolven Nexus 7:ään

05.11.2013 18:02 Teemu Hynninen

Vuodessa on tapahtunut paljon ja toisen sukupolven Nexus 7 on edeltäjäänsä useilla osa-alueilla varsin selvästi edellä. Ensimmäisenä käyttäjä huomaa todennäköisesti keventyneen rakenteen ja tarkemman näytön. Uusi malli on 50 grammaa kevyempi ja näytön pikselitiheys on kohonnut 216 PPI:stä yli maagisen 300 PPI:n.

Keventymisen lisäksi laite on kaventunut 120 millimetristä 114 millimetriin. Pieni muutos helpottaa selkeästi laitteen pitelemistä kämmenen päällä. Uudesta versiosta pienemmälläkin kämmenellä saa tukevan ja hyvän otteen ilman turhaa venyttelyä.

Paksuudesta on viilattu pois 1,8 millimetriä. Eron huomaa, mutta käytettävyyteen se ei tässä tapauksessa vaikuta kovinkaan radikaalisti.

Kaikilta osin uusi versio ei ole edeltäjäänsä pienempi. Pituus on kasvanut, mutta onneksi vaatimattomat 1,5 millimetriä.

Laatuvaikutelma on molemmissa versioissa hyvä. Muovista koostuvat laitteet ovat jykevän ja kestävän oloisia. Nitinöitä tai natinoita ei ole havaittavissa.

Tarkempi näyttö ei ole pelkästään teoriassa parempi, sillä erot tulevat esille aivan jokapäiväisessä käytössä. Teksti on monessa tapauksessa huomattavasti selkeämpää uuden version näytöltä, jonka lisäksi värit toistuvat paremmin. Alkuperäisen Nexus 7:n näyttö on nimittäin erittäin keltasävytteinen, jonka huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun se on rinnan seuraajansa kanssa. Tämän kaiken lisäksi kirkkaus on ottanut askeleen eteenpäin, joka varmasti auttaa näkyvyydessä suorassa auringonpaisteessa.

Entä yleinen käytettävyys? Nopeudessa on menty selvästi oikeaan suuntaan, vaikka aivan peruskäytössä erot eivät ole massiivisen suuria. Haluankin korostaa, että ensimmäisen sukupolven versio ei ole missään nimessä turhauttavan hidas käyttää, mutta parempi suoritin ja RAM-määrän tuplaantuminen saavat uuden version liitämään. Käytännössä tämä tarkoittaa nopeammin avautuvia sovelluksia, lyhyempiä latausaikoja peleissä ja sulavampia animaatioita. Kaikki tapahtuu siis sujuvammin, vaikka aina eroa ei varmastikaan huomaisi muuten kuin tabletteja rinnakkain vertaillen.

Suorituskykyä mittaavissa testeissä uuden sukupolven malli kellottaa selkeästi parempia tuloksia (* merkityissä pienempi tulos parempi):

Lisäksi uuden version kanssa käyttäjä saa takakameran ja tuen langattomalle lataamiselle. Riippuu pitkälti käyttäjästä, kuinka paljon kyseisille ominaisuuksille antaa painoarvoa. Toisille ne voivat olla jo hyvä syy päivittää vanha malli, mutta osa ei kyseisistä ominaisuuksista juurikaan perusta.

Taakse lisätyt stereo-kaiuttimet parantavat äänikokemusta alkuperäisen mallin mono-kaiuttimeen nähden. Ne sijaitsevat laitteen ylä- ja alapäädyissä. Kaiuttimet tuovat lisää eloa elokuviin ja musiikkiin, mutta varsinainen äänenlaatu ei ole juurikaan parantanut ensimmäisestä versiota.

Akkukestossa on pysytty pitkälti samalla tasolla, vaikka kapasiteetti on laskenut 4325 milliampeeritunnista 3950 milliampeerituntiin. Pienemmän akun mahdollistaa energiatehokkaampi piirisarja. Virallisten lukujen mukaan uusi Nexus 7 jaksaa yhdellä latauksella kymmenen tuntia verkkokäyttö Wi-Fi:llä ja yhdeksän tuntia HD-tasoisen videon toistoa. Sekalaisella käytöllä allekirjoittanut pääsi reilun seitsemän tunnin käyttöaikaan.

Onko päivitys uuteen versioon järkevää? Jos asiaa ajatellaan pelkästään ominaisuuksien ja käytettävyyden kannalta, niin kyllä. Uusi versio tarjoaa sen verran paljon parannuksia, että käyttökokemus kohenee ne yhteenlaskettuna selvästi. En kuitenkaan ole täysin vakuuttunut siitä, että tabletin tulisi olla sellainen laite, joka päivitetään vuoden välein. Toki hinta on onneksi sitä luokkaa, että esimerkiksi 32 gigatavun iPad ministä (toinen sukupolvi) saa maksaa lähes 200 euroa enemmän. Ehkäpä edullisemman tabletin voi siis päivittää vuosittain?

Sisältö

  1. Testissä toisen sukupolven Nexus 7 (2013)
  2. Ohjelmisto ja sen toimivuus
  3. Vertailu ensimmäisen sukupolven Nexus 7:ään
  4. Käyttökokemukset ja loppuyhteenveto