Uusimmat

Enthusia Professional Racing – autoharrastajien uusi unelma

15.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

– Enthusia Professional Racing oli Konamin ensimmäinen autopeli, joten se oli meille todella tärkeä projekti, kertoo pelin tuottaja Manabu Akita. Kolmen vuoden kehitysprosessin aikana odotukset Enthusiaa kohtaan ehtivät kasvaa jo melkoisiksi.

Onko Gran Turismo -sarjan rinnalla tilaa Enthusialle? Tähän kysymykseen Akita joutuu vastamaan vähän väliä, ja hän on selvästi turhautunut vastakkainasetteluun. On kuitenkin fakta, että GT-sarja on autoharrastajien peli numero yksi, mutta vakavasti otettavia haastajia ei markkinoilla ole nähty vuosiin. Liian usein on kuitenkin nähty, kuinka laadukkaat pelit jäävät hyllylle. Ehkä pelaajille riittää se yksi ja hyväksi havaittu?

– En usko tuohon. Kyllä vaihtoehdot aina kiinnostavat. Emmekä me ajattele, että kilpailisimme Gran Turismon kanssa. Halusimme vain tehdä sellaisen realistisen ajopelin, jollaista markkinoille ei mielestäni ole, Akita toteaa.

Konami ei ole lähtenyt tekemään peliään ”jotain kaikille” -periaatteella, vaan on alusta alkaen halunnut kehittää mahdollisimman aidon ajokokemuksen, jossa ei ole tehty mittavia myönnytyksiä arcademaiseen suuntaan.

– Fysiikkamallimme on sataprosenttisen tarkka. Autojen käyttäytymisen simulointi on nykysukupolven konsoleilla täysin mahdollista – autot ovat parametreiltaan pelissämme tismalleen sellaisia kuin ne ovat oikeastikin. Fysiikkamallinnuksella on mahdollista emuloida autojen käyttäytymistä tarkasti. VGS:n avulla välitämme pelaajille autosta sellaista tietoa, jota he pelatessaan eivät voi tuntea, toisin kuin oikeasti ajaessaan. Uusien innovaatioiden tuominen autopeleihin oli minulle tärkeätä. Aina täytyy yrittää tuoda jotakin uutta markkinoille, Manabu Akita kertoo.

Enthusia Professional Racing – autoharrastajien uusi unelma

Enthusian HUD-näyttö välittää tavallista autopeliä enemmän tietoa. Kierrosluku- ja nopeusmittarien lisäksi HUD koostuu Visual Gravity Systemistä (VGS), josta pelaajat näkevät reaaliaikaista tietoa painovoiman vaikutuksesta autoonsa. Akita uskoo tämän olevan ratkaiseva uudistus.

– Tähän asti ei ole huomioitu painovoiman vaikutusta auton ohjattavuuteen tai sitä, kuinka tämä tieto voitaisiin välittää pelaajille. Siksi Enthusiassa on VGS-systeemi. Aluksi VGS näytti vain vertikaalisten ja horisontaalisten g-voimien vaikutukset autoon nuolilla. Pelin kehityksen aikana VGS kuitenkin muuttui saamamme palautteen mukaan, ja lopullisessa pelissä on systeemin kolmas versio. Korvasimme nuolet ”g-pallolla”. VGS-kuvake on läpinäkyvä neliö, jonka kulmat muodostuvat auton renkaista ja keskusta on auton kori. Sen päällä liikkuva g-pallo kuvastaa autoon kohdistuvia g-voimia. Tulkitsemalla VGS:n tietoja oikein pelaaja voi oppia ajoittamaan kääntymisensä paremmin ja pitää ajoneuvon optimaalisessa tasapainossa. VGS:stä näkee myös renkaiden kulman sekä pitoasteen. Kun renkaita kuvastavat kapeat neliöt ovat vihreitä, pito on hyvä. Mitä punertavammiksi neliöt muuttuvat, sitä huonompi on pito.

VGS:n välittämää tietoa ei autopeleissä ole aiemmin nähty. Vaikka ajamisen nyanssit välittyvätkin hyvän fysiikkamallinnuksen ansiosta, auton kokemaa painetta sekä sen vaikutusta on mahdotonta emuloida ohjaimen kautta. Tässä suhteessa VGS on monipuolinen tiedonlähde niille, jotka haluavat autostaan ja pelistä kaiken irti.

Enthusia Life on pelin ydin, monipuolinen ja haastava kilpailukausi. Pelissä ei käytetä rahaa, eikä autoja ole mahdollista muokata uusilla osilla, mutta virittää niitä kuitenkin voi. Suunnittelijat ovat halunneet välttää tilannetta, jossa kilpailut pystyisi voittamaan vain tehokkaimmalla ja eniten kustomoidulla autolla.

– Pääpaino on ajokokemuksella. En pidä autopeleistä, joissa voitto riippuu pelkästään siitä, kuinka tehokkaan auton olet kyennyt rakentamaan. Voittamisen täytyy perustua taitavaan ajamiseen eikä valitun auton tehokkuuteen. Heikollakin autolla pitää voida voittaa, jos on taitava ajamaan.

GT4:ssä on ajateltu sitä, kuinka pakottaa pelaajat ajamaan reilusti ilman vippaskonsteja. Koska törmäily ei vaurioita autoa, niin GT-sarjassahan kannattaa ottaa kaarteessa toisesta autosta kimmoke, jolloin pystyy itse kääntymään nopeammin. GT4:ssä tästä viimeinkin sakotetaan, ja Enthusiassa on päädytty hieman samanlaiseen ratkaisuun. Enthusiassakaan ei ole vauriomallinnusta, joten seinää päin ajaminen tai toisten autojen jyrääminen kaarteissa ei vahingoita autoa rakenteellisesti. Niinpä aggressiivisempien pelaajien tahtoa hyödyntää tästä aiheutuvia mahdollisuuksia on tavalla tai toisella rajoitettava. Enthusiassa tätä yritetään tehdä Enthu-pisteillä, joita tekijät kuvailevat perinteisiksi videopelien ”lifepointeiksi”.

Kuten Akita Manabukin toteaa, pelejä ei aina pitäisi verrata toisiinsa, vaan ne voisi välillä pyrkiä näkemään yksilöinä. Autopelien ystäville tänä kesänä on syytä hymyillä.

Driving Revolution

Enthusian vastine Gran Turismon lisenssitesteille on Driving Revolution, joka koostuu 72:sta alati vaikenevasta ajohaasteesta. Driving Revolutionin kautta saadaan tuntumaa ohjaussysteemiin ja VGS:n hyödyntämiseen.

Driving Revolutionin haasteet on jaettu 18 radalle, joita koristavien läpinäkyvien porttien läpi on ajettava tietyllä nopeudella. Porttien välissä on ylösalaisin liikkuva tanko. Tanko pysyy portin keskellä, jos vauhtia on vaadittu määrä, mutta jos vauhtia on liikaa tai liian vähän, tanko liikkuu ylös tai alas. Portista pitää ajaa juuri tangon ollessa keskellä. Joissakin porteissa tangon keskellä pysyminen edellyttää pelaajalta oikea-aikaista kiihdytystä tai jarrutusta.

Thomas Puha

Tekijä: Konami
Julkaisija: Konami
Saatavilla: PlayStation 2
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: konamistudio.co.jp/enthusia