Uusimmat

Final Fantaxy XIV:n tekijät Domen piinapenkissä

24.11.2010 17:00 Tero Lehtiniemi

Final Fantasy -sarjan tuorein vesa, verkkoroolipeli Final Fantasy XIV on kuluneen syksyn aikana ollut paljon otsikoissa, mutta pääsääntöisesti aivan vääristä syistä. Suuttuneita pelaajia, negatiivisia arvosteluita ja suurin piirtein kaikkea mahdollista, mitä pelilleen ei haluaisi.

Square Enixin luotto tuotteeseensa on kuitenkin kova. Niinpä firma on antanut pelaajille lisää ilmaista peliaikaa, ja luvannut merkittäviä parannuksia. Mutta millaisia? Firma lähetti miehensä kertomaan maailmalle, mitä on luvassa ja mikä meni vikaan. Ja me kävimme jututtamassa heitä, melkein Japanissa saakka.

Final Fantasy on nimi, joka on vuosia merkinnyt laatua ja mieleenpainuvia pelikokemuksia. Enää tänä päivänä ei kuitenkaan voi aina sanoa samaa. Final Fantasy -nimen alla on julkaistu  lukuisia keskinkertaisia spin-offeja, eikä sarjan kolmastoista osakaan miellyttänyt kaikkia. Puhumattakaan verkkopeleistä.

Alun perin PS2:lle julkaistu Final Fantasy XI on käyttöliittymältään ja pelimekaniikaltaan melko sadistinen peli, joka kuitenkin onnistui jostain käsittämättömästä syystä koukuttamaan allekirjoittaneen yli puoleksi vuodeksi joskus 2000-luvun alkupuolella.

Koska peli oli aikansa etenkin Japanissa todella suosittu, myös jatko-osaa osasi odottaa. Sellainen saatiinkin. Syksyllä tapahtuneen julkaisunsa jälkeen Final Fantasy XIV on kerännyt parhaimmillaankin keskinkertaisia arvosteluita, ja nettisivustot ovat pullollaan pelin ongelmilla ratsastavia uutisia.

Jopa firman pomo Yoichi Wada myönsi, ettei peli ole vielä valmis, ja lupasi parannuksia. Näistä parannuksista, ja muustakin, meidän kanssamme halusivat jutella pelin tuottajat Hiromichi Tanaka ja Keiki Usui. Japaniin asti tätä varten ei kuitenkaan tarvinnut mennä, vaan tilaisuus järjestettiin hyisessä Tukholmassa. Mutta mitä miehillä oikein oli sanottavaa?

 

Dome: Olette puhuneet, että Final Fantasy XIV:hen on tulossa lukuisia parannuksia. Haluaisitteko hieman puhua siitä, mitkä mielestänne ovat pelissä tämänhetkisen suurimmat ongelmat, ja miten aiotte korjata ne?

SE: Pelissä on meidän näkemyksemme mukaan kolme isompaa ongelmaa. Ensinnäkin on käyttöliittymä. Tulemme suunnittelemaan pelin käyttöjärjestelmän täysin uusiksi, mutta se on aikaa vievä tehtävä. Niinpä korjaamme jo tämän vuoden puolella kaksi pienempää ongelmaa.

Verkkoviiveeseen ja muihin suorituskykyongelmiin puututaan seuraavissa päivityksissä toden teolla. Toinen ongelma liittyy ryhmiin ja hahmoluokkiin. Tällä hetkellä pelimekaniikka ei rohkaise pelaamia kasaamaan ryhmiä, koska yksinkin pärjää eikä hahmoluokilla ole riittävästi eroa. Tulemme sekä tarjoamaan pelaajille ryhmäpelaamiseen suunnattua sisältöä, sekä hahmoluokille uusia ominaisuuksia, joilla niiden keskinäistä eroa ja yhteensopivuutta saadaan kasvatettua.

Dome: Kuulostaa hyvältä. Pelasin itse Final Fantasy XI:tä yli puoli vuotta, ja peli oli yksin pelaavalle melko vihamielinen. Käytännössä mitään ei saanut aikaiseksi ilman ryhmää, ja tällöinkin ryhmän kokoonpanon tuli olla kunnossa. Yritittekö FFXIV:n soolopainotuksella eroon tästä FFXI:ssä kritiikkiä keränneestä ominaisuudesta?

SE: Juuri näin kävi. Otimme pelaajilta saadun kritiikin tosissaan, mutta ilmeisesti FFXIV:n suhteen liioittelimme soolopainotuksella ja vedimme tilanteen niin sanotusti yli. Tämä oli vaikea, joskin tärkeä oppitunti, josta aiomme ottaa opiksi.

Dome: Mutta pelaajille on edelleen tarjolla myös yksinpelattavaa sisältöä?

SE: Kyllä. FFXIV:tä suunnitellessamme yritimme tehdä pelistä helpommin lähestyttävää kuin FFXIV, mutta uudeksi ja erilaiseksi suunnittelemamme tavaranvaihto- ja crafting-järjestelmä osoittautui liian monimutkaiseksi ja pelaavia hämääväksi.  Tarkoituksenamme onkin lähinnä virtaviivaistaa ongelmakohtia, ja tarjota sisältöä kaikenlaisille pelaajille.

Dome: Sitten kontrolleista. FFXI julkaistiin alunperin PlayStation 2:lle, ja myöhemmän PC-version kontrollit tehtiin tämän järjestelmän ehdoilla. Mitä FFXIV:n suhteen sitten kävi, jos kontrollijärjestelmä joudutaan tekemään täysin uusiksi?

SE: Alkuperäinen suunnitelmamme oli julkaista PC- ja PS3-versiot pelistä samanaikaisesti. Koska PS3:n muistijärjestelmän teho on alle puolet PC-versiosta, tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista vaan PC-versio julkaistiin ensimmäisenä. Kontrollisuunnittelun painopiste oli alunperin vanhoissa konsolilla pelaavissa FFXI-pelaajissa, ja kun pelin aloittivat nyt lähinnä perinteisiä fantasiapelejä pelaavat, luonnollisesti shokki voi olla melkoinen.

Dome: …Ja ratkaisunne tähän on?

SE: Ratkaisu on sinänsä yksinkertainen, mutta aikaa vievä. Pelin nykyinen kontrollijärjestelmä toimii konsoliympäristössä erinomaisesti, mutta PC-puolella käyttöliittymä täytyy suunnitella täysin uusiksi. Lisäksi samalla nämä kaksi erillistä järjestelmää täytyy vielä tasapainottaa.

Dome: Monet MMORPG-pelit julkaistaan keskeneräisenä, mutta olette ottaneet keskimääräistä avoimemman kannan pelin ongelmiin. Lisäksi olette jatkaneet pelin ilmaista kokeiluaikaa jo kahteen otteeseen. Tämä on veto jota esimerkiksi Age of Conan ja Warhammer Online olisivat kaivanneet. Kuinka päädyitte tähän ratkaisuun?

SE: Pelaajilta saamamme palautteen ja omien kokemustemme perusteella peli ei yksinkertaisesti ole vielä valmis. Olemme tehneet virheitä, mutta olemme täysin sitoutuneita niiden korjaamiseen ja siihen, että FFXIV tulee vielä vastaamaan sille asetettuihin odotuksiin. Emme halua, että pelaajat lähtevät pois tässä vaiheessa, vaan haluamme näyttää heille mitä on tulossa ja päästää heidät kokeilemaan sitä ilman ylimääräistä taloudellista panostusta.

Dome: Vielä lopuksi: itse pelin ongelmien korjaaminen ja PS3-version viimeistely kuulostavat molemmat melko rankoilta projekteilta. Onko PS3-versiolla tällä hetkellä julkaisuaikataulua, ja miten aiotte priorisoida nämä kaksi asiaa?

SE: Tällä hetkellä PS3-versiota yritetään saada valmiiksi 2011 maaliskuuhun mennessä, mutta rehellisyyden nimissä tärkeämpää on tällä hetkellä saada PC-versio kuntoon. Olemme sen velkaa pelaajille ja olemme sen velkaa itsellemme. Kun tämä on kunnossa, pääsemme vasta kunnolla PS3-version pariin.

Kaiken kaikkiaan herrojen kanssa juttelu jätti todella positiivisen fiiliksen. Domen FFXIV-uutisointi ei aina ole ollut sitä kaikkein positiivisinta, mutta Tanakan ja Usuin rehellisyys ja avoimuus jätti syvän vaikutuksen. Ongelmat on tiedostettu ja niihin on luvattu puuttua. Ilmaiset pelikuukaudet viestittävät siitä että pelaajille oikeasti luvataan muutosta eikä tällä aikaa yritetä rahastaa.

Tältä pohjalta onkin pakko toivoa että herrat saavat pelinsä kuntoon. Tämän vuoksi myöskään Dome ei arvostele FFXIV:tä vielä tässä vaiheessa, vaan odotamme mitä pelin korjaukset tuovat mukanaan.

Hiromichi Tanaka ja Keiki Usui, Square Enix

 

Lisää aiheesta

Final Fantasy XIV:n PS3-käännös valmis

Pettyneen pelaajan hinta: 25 miljoonaa

Square Enix ei kehtaa vieläkään pyytää rahaa Final Fantasy XIV:stä 

Square Enix -pomo myöntää: Final Fantasy XIV ei ole miellyttävä 

Lue myös

Armored Brigade -strategiapelin tekijä Domen haastattelussa

Cities in Motion – suomalaista joukkoliikennettä Transport Tycoonin hengessä

Death Star -planetaario loitsii Tähtien sodan tähtitaivaan vaikka vaatekomeroon

Metro 2033: kirja pelin takana

Tron: Evolution – Domen haastattelussa pelisuunnittelija Darren Hedges

Vierailu Raren studiolla – miltä pelikonkarien luola näyttää?