Uusimmat

Lost Planet 3 –ensikosketus – taas pakastaa

13.05.2013 20:15 Jukka O. Kauppinen

Capcomin Lost Planet -pelisarja on elänyt vaihtelevien tähtien alla. Ensimmäinen Lost Planet oli uskomattoman iskevä scifi-räiskintäpeli, jonka menestys sai Capcomin panostamaan urakalla myös PC-pelikehitykseen. Sitten tuli Lost Planet 2, joka oli jokseenkin täysikäännös. Teos hukkasi identiteettinsä ja kompasteli pahasti myös pelillisesti. Monikaan ei tainnut tykätä.

Nyt yritetään taas – ja hyvä niin. Onhan tässä sinänsä hirmuisen hyvä lähtökohta peliksi. Ja kolmospelissä sitä osataankin hyödyntää erinomaisesti, ainakin jos jo nähtyyn ja kokeiltuun on uskomista. Lost Planet 3 näet on tarina etätyöläisestä, miehestä kaukana kotoa.

Kyllähän me tiedämme tämän tarinan. Elanto on jostain saatava. Joskus se on haettava vähän kauempaa. Puolalaiset työmiehet Turussa. Nigerialaiset internetissä. Suomalaiset Amerikan savotoilla. Ja Jim Peyton planeetta E.D.N. III:lla.

Ikävä on rakasta. Ja lasta. Ja kotia. Yksinäinen perheenisä takomassa töitä ja taaloja pakkasplaneetalla. Onneksi sopimus on jo päättymässä.

Helppoa ei silti ole. Pakkasplaneetalla elää vaarallisia eläimiä, eivätkä myrskyt ole leikin asia. Massiiviset sähkö- ja jäämyrskyt saattavat koitua kohtalokkaiksi, joten tukikohdasta ulos lähteminen ei ole koskaan pikkujuttu.

Onneksi työkoneet ovat sentään hyviä. Rigit ovat kaksijalkaisia, vähän BattleMechien oloisia käveleviä koneita, joiden avulla työmiehet tutkivat planeettaa ja ottavat hyötykäyttöön loppumattomalta tuntuvia maalämpöä pursuavia energialähteitä, joiden avulla saattaisi olla mahdollista ratkaista maapalloa vaivaava energiakriisi. Urakka on kovaa, palkinnot mittaamattomia.

Ja yhtäkkisesti vaarallisempaa kuin mitä osattiin odottaa. Myrskyt ja vaarattomiksi väitetyt eläimet saavat paatuneetkin työmiehet kainoiksi, kun kysytään kuka lähtee kentälle. Peyton kuitenkin suostuu urakkaan, toki tuplapalkalla. Myrsky kuitenkin yllättää, sitten moni muukin asia.

Pelillisesti Lost Planet 3 vaikuttaa tiukalta paketilta. Jääplaneetalla liikkuminen rig-kävelijällä antoi hienoa kuvaa raskaasta, hitaasta työlaitteesta, joka joutuu pian vähän erikoisempiinkin tehtäviin. Planeetan jäinen fiilis, säätilojen ryöpytys ja kävellen ulkoa liikkuminen puskivat upeaa tunnelmaa.

Räiskintä itsessään oli vähän lepsumpaa, mutta kokemus riippui niin tilanteesta, ympäristöstä kuin varusteistakin. Ulkotiloissa toiminta oli välillä tyyliltään miellyttävää, ja sekä tiukat taistelukohtaukset ja seikkailulliset osiot tuntuivat toimivilta. Mutta välillä homma oli sitten sitä ahdistavampaa räimettä tunneleissa iholle pyrkivien alienlaumojen kanssa.

Kokeilusta jäi silti hyvä fiilis ennen kaikkea siksi, että pelissä on taas nostettu pääosaan ensimmäisenkin Lost Planetin päähenkilö – planeetta. Kuoleman planeetta. Kaunis planeetta. Jolla Jim Peyton on vain vieras.

Isoa lisäplussaa myös teoksen sosiaalisesta lähetysmistavasta. Henkilöt, heidän ajatuksensa, taustansa, motivaationsa ja persoonansa tulevat hienosti tutuiksi alusta lähtien. Peli kasvattaa nopeasti runkonsa ympärille laajemman kudoksen, jonka kautta on hienoa peilata kokonaisuutta ja omaa pientä rooliaan siinä. Jumissa kaukaisella planeetalla, ruokaakin säännöstellään mutta töitä pitää vain paiskoa. Jotenkin tämä vain tuntuu niin symppikseltä ja onnistuneelta tavalta aloittaa seikkailu.

Silti, askarruttaa. Pelin julkaisua on siirretty jo monta kertaa ja kehittäjäkin on vaihtunut, mikä tosin ei ole ainakaan Lost Planet 2:een verrattuna mikään miinus. Lykkäykset herättävät pakostakin kysymyksiä pelin aiempien versioiden laadusta, mutta toivottavasti lisäaikaa ei ole tarvittu rikkinäisen ydinpelin korjaamiseen vaan kokonaisuuden hiomiseen. Pidetään peukkuja siitäkin, että peli hoitaa pakastelunsa paremmin kuin Dead Space 3.

 

Lost Planet 3

Tekijä: Spark Unlimited, Capcom

Julkaisija: Capcom

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – elokuu 2013

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu: http://www.lostplanetthegame.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Lost Planet (360)

Lost Planet 2 (PS3, Xbox 360)

Lost Planet 2 -haastattelu: menneen talven lumien perään ei haikailla

Lue myös

1960: Making of a President (lautapeli)

Demonicon-ensikosketus: kurjuuden alhosta ikuisen yön suolle (osa 2)

Far Cry 3 Blood Dragon – paljon päättömyyksiä eikä se haittaa yhtään!

Gioteck FR-1 Freedom Racing Wheel – oiva langaton ratti PS3:lle

Metro Last Light –ensikosketus – pinnan pelottava kutsu (osa 2)

Metro Last Light –haastattelu: pelin tarina kasvoi osaksi Metro 2035 -kirjaa

War Thunder vs World of Warplanes – f2p-lentosimujen sota