Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro Olympialaisiin valitut esports-pelit ovat järjettömiä – pahin kaikista on täysin tuntematon mobiilipeli

04.03.2023 20:38 Ilari Hauhia

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) julkisti aiemmin tällä viikolla virallisten esports-turnausten sarjan tulevalle kesälle. Olympiakomitean nimeämät ”esports-pelit” ovat kuitenkin järjettömiä. 

Olympiakomitean esports-turnausten sarja huipentuu kesäkuun lopussa pelattaviin finaaleihin, joissa eri esports-lajien parhaat kohtaavat toisensa. Idea on sikäli hyvä, ja on hienoa, että esports-pelit saavat huomiota myös olympiakomitealta. Pelivalinnat vaihtelevat kuitenkin hieman kyseenalaisen ja täysin järjettömän välillä.

Maailman suosituimpien esports-pelien, kuten League of Legendsin, Counter-Strike: Global Offensiven, Valorantin, Dota 2:n tai edes Overwatchin sijaan Olympiakomitealla on ollut halu tuoda turnaukseen ainoastaan urheilupelejä. Tällöinkin jäljellä olisi järkeviä valintoja, kuten vaikkapa FIFA- tai NHL -sarjat.

Kansainvälisen olympiakomitean pelilista näyttää sen sijaan tältä:

  • Chess.com (shakki)
  • Just Dance (tanssi)
  • Gran Turismo 7 (moottoriurheilu)
  • Zwift (pyöräily)
  • Virtual Taekwondo (taekwondo)
  • Virtual Regatta (purjehdus)
  • Tennis: Clash (tennis)
  • WBSC eBaseball: Power Pros (baseball)
  • Tic Tac Bow (jousiammunta)

Järjestin listan mielivaltaisesti järjestykseen suunnilleen järkevimmästä älyttömimpään. Chess.com on shakkiammattilaistenkin suosima alusta, ja Just Dancea tanssitaan jo valmiiksi kilpailullisesti. Gran Turismo 7 ei ehkä ole kaikista tarkin tai kilpailullisin ajosimulaattori, mutta ei myöskään huono valinta.

Kuntopyörillä ajettava Zwift on pienen piirin harrastus, mutta ainakin se mittaa aitoa polkemiskuntoa. Sama koskee todellista taekwondoa simuloivaa Virtual Taekwondoa, jossa lyödään ja potkitaan oikeasti.

Listan loppupäästä löytyy enää pelkkiä mobiilipelejä.

Virtual Regatta on tunnettu kilpailullinen purjehduspeli, joten menkööt. Kulmakarvat alkavat nousta viimeistään Tennis: Clashin kohdalla, sillä vaikka kyse on suositusta ja tunnetusta pelistä, on kyse hyvin arcademaisesta etua antavilla mikromaksuilla tuetusta moninpelistä. Sama koskee WBSC eBaseballia. Pelejä on vaikea nähdä reilun tasaväkisinä tai aidosti kilpailullisina.

Heittämällä kaikista järjettömin valinta on kuitenkin Tic Tac Bow. Kyse on singaporelaisen yrityksen pari viikkoa sitten ainoastaan Androidille julkaisemasta mobiilipelistä, jolla oli Olympiakomitean listan julkaisuhetkellä alle sata latauskertaa. Pelissä pelataan käytännössä kömpelöä 3×3-ruudukon ristinollaa ampumalla jousella ruutuina toimiviin maalitauluihin.

Ei olisi vaikea kuvitella, että muutama rahatukko on saattanut vaihtaa omistajaa, jotta Tic Tac Bow on päässyt mukaan Olympiakomitean esports-pelien listalle. Muuta järkevää selitystä en ainakaan itse keksi, sillä kukaan ei voi suoralla naamalla väittää, että Tic Tac Bow olisi yksi maailman parhaista esports-peleistä.

Monet meistä ovat jossain vaiheessa haaveilleet ammattilaispelaajan tai -urheilijan urasta. Nyt uratoiveiden toteuttamiselle on ainutkertainen mahdollisuus, sillä maailmasta tuskin löytyy vielä kovin montaa Tic Tac Bow -ammattilaista – osallistumisohjeet löytyvät täältä. Kyllä ainakin itselle kelpaisi vetää Suomen maajoukkuepaita päälle ja lähteä Singaporeen edustamaan yhtenä maailman parhaista Tic Tac Bow -pelaajista…

Olympiakomiteaa kiinnostaisi varmasti tavoittaa esportsista kiinnostunut nuori kohdeyleisö, mutta tämän kaltaisilla kiusallisen surkeilla pelivalinnoilla olympiakomitea saattaa itsensä puhtaan naurunalaiseksi. Olympialaisten ja esportsin yhdistyminen pitäisi tehdä joko kunnolla, tai sitten ei lainkaan.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat