Uusimmat

Remember Me – ensikosketuksessa kyberpunkin seuraava sukupolvi

04.09.2012 17:30 Jukka O. Kauppinen

Tulevaisuus on luultavasti upea paikka. Ainakin joillekin. Vuonna 2048 Neo-Pariisi ainakin vaikuttaa herkulliselta ja värikkäältä asuinpaikalta. Sinne pääsee matkailemaan ensi vuonna julkaistavan Remember Me -pelin parissa. Ja tiedättekös, tämä tuntui heti ensinäkemältä peliltä, jonka kanssa voisin olla ystävä. Se jäi myös mieliin koko kesän ja GamesCom-messujen herkullisimpana teoksena.

Remember Me on kyberpunk-trilleri, jonka visuaalinen maailma toi heti mieleen Mirror’s Edgen, pelattavuus puolestaan jossain määrin Deus Exin. Ja tämähän se vasta onkin hyvä lähtökohta – visuaalisesti näyttävää, jännittävää scifiä. Mikä voisi olla parempaa?

Eikä peli tunnu ideansakaan suhteen pahemmalta. Pelaaja on näet agentti, joka voi sukeltaa ihmisten muistoihin ja muokata niitä. Siinä missä joissakin peleissä ollaan palkkatappajia ja isketään huomaamattomasti, Remember Me:ssä yritetään päästä kohteen lähelle ja sukeltaa hänen aivoihinsa, muokaten hänen ajatuksiaan ja muistikuviaan halutuksi.

Pelimaailmassa eletään aikaa, jossa Deus Exin ja muiden kovan linjan kyberpunkistien tyyliin ollaan kovasti verkostoituneita. Ihmiset on mikropiiritetty (terveisiä vaan Rauni-Leena Luukanen-Gildelle, näin sitä pelien avulla muokataan ihmisistä vastaanottavaisempia vääjäämätöntä siruttamistamme kohteen!), minkä myötä ajatuksia on mahdollista paitsi digitoida, myös kopioida, ostaa ja myydä. Yksityisyydensuojaa nykyisellään ei enää ole edes olemassa, mutta sen vastapainoksi digitaalinen maailma tarjoaa paljon uusia mukavuuksia ja hyödykkeitä. Muistijärjestelmiä hallinnoi Memoreyes-niminen yhtiö.

Data-aivo-kytkennät mahdollistavat kuitenkin myös ilkeämielisemmän toiminnan.

Kuten muistovarkaudet. Tai palkkahakkereiden iskut. Päähenkilömme Nilin on entinen palkkahakkeri, joka on tehnyt salaisia muisti-iskuja tilaustyönä tai jonkin hallituksen agentuurin leivissä. Jotain on kuitenkin tapahtunut, ja valtaapitävät kokivat Nilinin taidot uhaksi. Hänet pidätettiin ja sankarittaremme mieli pyyhittiin tyhjäksi. Vähemmän yllättäen Nilin ei tilanteesta pitänyt ja onnistui pakenemaan, minkä johdosta hänestä on tullut ajojahdin kohde. Onneksi Nilin pääsee yhteyteen ajatus-vastarintaliike Erroristien kanssa, jolloin hänellä on ainakin mahdollisuus kamppailla takaisin ja yrittää löytää oma identiteettinsä.

Muistikuvien muokkausta

Peliä esiteltiin kahden kohtauksen kautta. Toisessa pelaaja hiiviskelee häikäisevän ja lumoavia detaljeja pursuavan Pariisin halki lähestyäkseen huomaamatta kohdettaan. Toimistorakennuksessa oleva henkilö on jollain tapaa merkittävässä asemassa vastarintaliikkeen kannalta, joten hänestä pitää päästä eroon. Tätä ei tehdä suinkaan omin käsin tai tuliasein, vaan hyödyntämällä kohteen edellispäiväistä perheriitaa. Riita päättyi vaimon äkäiseen poistumiseen kotoa, mutta… Mitäpä jos muistikuvista löytyisi jotain sellaista, mitä voitaisiin hyödyntää?

Tarpeeksi lähelle päästyään pelaaja murtautuukin, tietenkin huomaamatta, kohteen ajatuksiin ja muistoihin. Perheriitaa kelataan edestakaisin ja tutkitaan, että millä tavoin muistikuvia voidaan muokata. Pitäisikö kohde laittaa heittämään vaimoaan kukkaruudulla? Muuttamaan sanoja? Ampumaan pistoolilla? Muutoksia testataan ajamalla kohteen päässä muunnettua todellisuutta, ikään kuin playbackinä, minkä jälkeen muistijälkeä kelataan taas edestakaisin ratkaisevia kohtia etsittäessä. Lopulta hienosäädön jälkeen haluttu muistikuvamuunnos löytyy, ja kohde ampuukin vahingossa vaimonsa raivokkaan perheriidan lopuksi.

Tätä ei tietenkään tapahtunut oikeasti, mutta kohteen muistikuvien muuttaminen sai tämän uskomaan tapahtuneeseen. Itsesyyllisyys ja kauhistuneisuus saivat kohteen seuraavaksi ampumaan itsensä. Juuri sopivasti ennen kuin vaimo astuu toimistoon ja löytää miehensä aivot seinille ammuttuna.

Muistikuvien muokkaaminen oli toteutettu kiintoisalla ja ajatuksellisella tavalla. Mistään tyhmästä minipelistä ei ollut kyse, mistä isot pisteet tekijätiimille.

Toteutuksessa oli muutenkin käytetty hienolla tavalla hyväksi modernin pelisuunnittelun hienouksia. Iso osa ympäristöön liittyvästä informaatiosta peilattiin ruudulle osana ympäristöä, saumattomasti kokonaisuuteen integroituna. Liikkuessaan pelaaja voi myös skannata ympäristöään ja kytkeytyä ohikulkijoiden ajatuksiin, lukien niistä tarvittaessa myös tehtävissä tarvittavia lisätietoja.  Tykkäsin hirmuisesti myös tulevaisuuden maailman kuvauksesta, kun upeat hologrammit vilahtelivat kaupunkimaisemassa ja robotit kuljeskelivat kadulla.

Toisessa kohtauksessa Nilin yrittää murtautua Memoreyesin toimistorakennukseen mutta hänet havaitaan, mistä seuraa kiihkeä takaa-ajo. Tyylikkään toiminnallisessa kohtauksessa nähdään sortuvia ja tuhoutuvia rakennuksia, huikean elokuvamaista toimintaa ja epätoivoista pakenemista, joka johtaa ärhäkkään taistelukohtaukseen. Nilin osaa käyttää yhteenotoissa sekä fyysisiä taistelutaitojaan, apuvälineitä sekä ajatushakkerointitaitojaan, viimeksimainitun johtaessa jopa vastustajien aivojen sananmukaiseen käristämiseen. Kohtauksen huipentuma on tietenkin se, miten Nilin loikkaa vastustajien helikopteriin, tyhjentää ohjaajan mielen ja katoaa paikalta putoavan kopterin kiinnittäessä takaa-ajajien huomion.

Väkeää kyberpunkkia

Tyylikäs toiminta on toki vakuuttavaa, mutta Remember Me toimi ennen kaikkea tyylin ja huikean idean ansiosta. Vahva naissankari, ripaus Mirror’s Edgeä, Deus Exin kyberpunkkia, Mindjackin ajatustenhallintaa ja Watch Dogsin langatonta maailmaa. Ja ajatustenlukua, ajatusten muokkausta. Upeaa ja houkuttelevaa. Eikä pelimaailmakaan vaikuttanut perinteisen ahdistavalta kyber-dystopialta. Tätä luultavasti kannattaa odottaa!

Pelin tekijät ovat muuten vanhoja kettuja pelialalla. Muun muassa Criterionilla ja Quantic Dreamillä työskennelleillä kavereilla on taustallaan Rainbow 6:n, Splinter Cellin, Heavy Rainin ja Burnoutin kaltaisia pelejä. Käsikirjoittaja Alain Damasio on puolestaan ranskassa tunnettu ja palkitty science fiction -kirjailija.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Tekijä: DONTNOD Entertainment

Julkaisija: Capcom

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – toukokuu 2013

Pelin kotisivu: http://www.capcom-europe.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Deus Ex: Human Revolution (PC)

Deus Ex: Invisible War (PC, Xbox)

Jännittävää indie-kyberpunkkia: Cypher

Mindjack (PS3, Xbox 360)

Shadowrun (PC, 360)

Syndicate (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Borderlands 2 – näin syntyvät hirviöt ja bandiitit

Resident Evil 6 – myös kauhua, ei vain räiskintää

Roccat Kulo 7.1 USB – ristiriitaiset pelikuulokkeet

Wii U – Nintendon uusi konsoli peleineen ensitestissä