Uusimmat

Suuret seikkailupelit – rakkaudella rakkaista peleistä [kirja]

14.11.2015 14:00 Jukka O. Kauppinen

Juho Kuorikoski on hieno mies, jonka nimi kannattaa muistaa – ja kirjat ostaa. Hänen viimevuotinen kulttuuritekonsa oli suomalaisen pelialan historian tallentaminen yksiin kansiin, Sinivalkoisen pelikirjan muodossa. Kuorikosken uusi teos puolestaan sukeltaa seikkailupelien maailmanhistoriaan, eikä jätä montaakaan kiveä kääntämättä.

Suuret seikkailupelit on joukkorahoituksen avulla kasattu kirja, joka on luotu todellisen fanin näkökulmasta. Kun kirjan tekemiseen tarvittava rahoitus saatiin etukäteen suoraan tulevilta lukijoilta, niin kirjailijan ei tarvinnut hakea siihen yliseksikkäitä näkökulmia tai lööppejä. Niiden sijaan tarjolla on silkkaa, ehtaa asiaa.

Ja hienoa asiaa onkin. Olen itsekin työskennellyt pelialalla jokusen vuoden ja arvostellut myös hyvin monet kirjassa esitellyistä peleistä. Ja silti Kuorikoski tarjoilee sellaista asiaa ja faktapyrskeitä, että minäkin luen sitä huuli kummastelevassa mutrussa. Ai, näinkö se menikin. Jaa, tuota en tiennytkään. Ja välistä repeilen naurusta. Seikkailupelihistoria kun ei ole millään tasolla kuivaa. Mietitäänpä nyt vaikka sitä, että genren suuria varhaisia hittejä olivat pornoseikkailut, tai miten Leisure Suit Larryt ovat kasvaneet lukemattomien pelaajien ikikollektiiviseen muistiin.

Muutenkin seikkailupelien historia on suurelta osin komediapelien historiaa. Onhan siellä seassa vakaviakin, jopa julmia ja synkkäsävyisiä teoksia, mutta silti ne muistetuimmat ja tykätyimmät ovat juuri niitä hauskoja pelejä.

suuretseikkailupelit_kirja_01

Mutta miksi tällainen kirja syntyi? Juhoooooo!?

Seikkailupelit ovat aina olleet minulle se kaikkein rakkain peligenre. Tuumin Sinivalkoisen pelikirjan jälkeen, että mistä olisi kiva kirjoittaa seuraavaksi. Siitä se ajatus sitten lähti. Omasta mielestäni tekijähaastattelut olivat Sinivalkoisen parasta antia, joten päätin rakentaa Suuret seikkailupelit niiden varaan.

Seikkailupeleistä on tehty muutamia järkälemäisiä hakuteoksia, mutta halusin tehdä sellaisen kirjan, jonka haluaisin aiheesta itse lukea: tekijöiden äänellä kirjoitetun, tarinallisen yleiskatsauksen. Seikkailupelin nousu, romahdus ja ylösnousemus sisältää myös kaikki komen draaman ainekset. Genren historiasta ei puutu dramatiikkaa.

Kirjan sisällysluettelo on rakennettu pitkälti omien pelisuosikkieni ja historian merkkipelien perusteella. Opuksen ulkopuolelle jäi monia hyviä seikkailupelejä, mutta mukana ovat kaikki tärkeimmät.

Olen edelleen varsin yllättynyt, että sain haastateltaviksi oikeastaan kaikki ne tyypit, jotka halusinkin. Sierran perustajan Ken Williamsin haastatteluun liittyy muuten hauska tarina, sillä pommitin miehen blogista löytynyttä sähköpostiosoitetta tuloksetta kuukausikaupalla. Eräs rouvani tuttava kaivoi jenkkilän verotietojärjestelmästä heidän kotiosoitteensa, jonne postitin perinteisen paperikirjeen, joka sitten tuotti tuloksen.

 

Miksi taas joukkorahoitus?

Sinivalkoinen pelikirja osoitti, että kotimaiselle pelikirjallisuudelle on kysyntää ja joukkorahoitus on oivallinen tapa päästä suoraan kohderyhmän pariin. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikille tukijoille, sillä ilman heitä tätäkään kirjaa ei olisi tehty.

 

Entä Minerva-kustannus?

Minerva on todella hyvä yhteistyökumppani ja he lähtivät avoimin mielin mukaan kokeilemaan joukkorahoitusta. Minulla oli esittää joukkorahoitettu tuote, joten tekotapa siirtyi pitkälti sellaisenaan Sinivalkoisesta seikkailupeleihin.

 

Millä fiiliksellä urakka eteni?

Suuret seikkailupelit oli todella kivuton projekti. Kirja käytännössä kirjoitti itse itsensä. Se oli alusta loppuun asti puhdas rakkausprojekti, jota oli todella ilo työstää. Raastavinta kirjoitusurakassa oli haastateltavien kontaktointi, sillä muutamissa tapauksissa sähköposti lauloi laikka punaisena ennen kuin haastattelu järjestyi. Kaiken kaikkiaan Suuret seikkailupelit on kirja, jonka tekoprosessiakin kelpaa muistella erityisellä lämmöllä.

suuretseikkailupelit_kirja_02

Top 3 –seikkailusi ja miksi?

Hyviä seikkailupelejä on niin pirun paljon!

Ehdoton suosikkini on Monkey Island 2. Siinä kaikki palaset naksahtavat kohdalleen liki maagisella tavalla. Hauska tarina kietoutuu upeisiin pulmiin.

Aivan Apinasaaren kannoilla on Interplayn Star Trek 25th Anniversary, joka on ehkäpä se kaikkein rakkain yksittäinen pelimuistoni. Olen kovan luokan trekkie, joten aihepiiristä rakkaudella ammennettu seikkailupeli ei voi olla kuin timanttia. 25th Anniversary on myös ehkäpä kaikkien aikojen paras lisenssipeli, sillä se on kuin alkuperäisen Star Trekin neljäs tuotantokausi.

Pronssisija kuuluu Gabriel Knightille. Sierran paras peli on vielä nykyisinkin äärimmäisen upea naksuseikkailu, jonka rytmityksestä ja juonenkuljetuksesta saisivat monet kirittäjät ottaa oppia.

 

Ja pakollisena loppuyhteenvetona: Suuret seikkailupelit – tietokonepelien klassikot on upea kirja, ja se kuuluu jokaisen videopelien rakastajan ja seikkailupelifanin hyllyyn.

 

Suuret seikkailupelit – tietokonepelien klassikot

Kirjoittaja: Juho Kuorikoski

Kustantaja: Minerva Kustannus

ISBN: 978-952-312-179-9

Kovat kannet, 296 sivua

Lisätietoja: http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1192

Jukka O. Kauppinen

 

suuretseikkailupelit_kirja_03

 

Lisää aiheesta

Ai haluaisit tehdä pelin? Tämä kirja auttaa ainakin alkuun

Bible Adventures – matkailua pelibisneksen raamatullisella kulmalla [kirja]

Metal Gear Solid – poikkeuksellinen kirja poikkeuksellisesta pelistä [kirja]

Pelikopteri #013- seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa (Checkpoint)

Putkimiehet taistelivat – kirjailija kertoo [kirja]

Seksiä, huumeita ja game överit

Uusi tietokirja porautuu suomalaisen pelialan kulissien taakse