Uusimmat

Uncharted: The Nathan Drake Collection modernisoi upeat seikkailut PS4:lle

01.10.2015 10:00 Jukka O. Kauppinen

Uncharted-pelit kuuluvat tämän päivän videopelien ja etenkin sankarillisten seikkailujen aatelistoon. Monesta hyvästä syystä. Taitavasti käsikirjoitetut ja kiinnostavat pelit ovat tuoneet pelaamiseen elokuvallista kerrontaa hyvällä tavalla, ja harva peli pursuaa samalla tavalla herkullista Indiana Jones -henkistä seikkailua. Ja kuten nykytyyliin kuuluu, Unchartedit nauttivat nyt oikein reippaasta annoksesta remasteroitua comebackia.

Aiemmat Unchartedithan ovat monen nykypelaajan ulottumattomissa. Ei niin, että PlayStation 3 -konsolissa mitään vikaa olisi, mutta Sonyn mielestä PS4 on nykyaikaa, PS3 historiaa. Ja niin pääsemme hetkeen, jossa Sony-konsolien parhaimmistoon kuuluvat pelit ovatkin historiaa. Ei aivan esihistoriaa, mutta lähes.

Ja Uncharted 4 on aivan kulman takana. Miten siihen voisi oikein valmistautua?

No, tietenkin remasteroimalla vanhat Unchartedit uusiksi niin, että nelosen pariin sukeltavat uudet ja vanhat fanit ehtivt virkistää Uncharted-kokemuksensa ja nauttia seikkailut kertaalleen uusiksi.

uncharted_collection_01

Peliklassikoiden remasteroinnit ovat nousseet kovin muodikkaiksi muutaman viime vuoden aikana, ja olemme nähneet paljon remasterointeja eri alustoilla. Halot, God of Warit sun muut ovat tarjoilleet pelaajille niin astetta vanhempien kuin uudehkojenkin pelien modernisointeja astetta uudemmalla sukupolvella. Etenkin Sony on kunnostautunut hienosti tuomalla PlayStation 4:lle kolmosen parhaimpia pelejä, pääasiassa varsin hyvinä versioina.

Vaan nyt, nyt edessä on Sonyn suurimpiin lukeutuvan Uncharted-sarjan päivittäminen uuteen aikaan. Uncharted 1, 2 ja 3 julkaistiin PlayStation 3:lle, eikä yhteensopivuuden puuttuessa uuden sukupolven pleikkaristeilla ole toivetta päästä kiinni pelisarjan ytimeen. Ellei tehdä jotain mittavaa. Kuten pelien remasterointia.

 

 

Vanhat pelit uusilla kujeilla

PlayStation 4:lle julkaistava Uncharted: The Nathan Drake Collection on hieno fanipalvelus. Loistavat Unchartedit kaikille PS4-pelaajille, aiempaakin parempina versioina. Kyllä nyt kelpaa niitä PS3:lla tahkonneiden verestää muistojaan ja ihan uusien PS-pelaajien kokea vanhat seikkailut uusiksi.

”Meillä on paljon uusia pelaajia, joille PlayStation 4 on heidän ensimmäinen Pleikkarinsa, eiväthä he ole koskaan pelanneet Unchartedeja”, perusteli Naughty Dogin Arne Meyer pelin remasterointia.

Ja hyvä perusteluhan tuo on, ei siinä mitään.

Mutta iso kysymys on tämä: onko vanhoissa Unchartedeissa niin hyvä pohjatekniikka, että ne voidaan tuoda uudelle alustalle? Tai mitenkäs tämä: pelit on tehty lähemmäs vuosikymmenen mittaisella aikajanalla, minä aikana sekä PS3-konsolin pelintekotekniikat että ylipäätään lähestyminen pelien pelaamiseen muuttuivat kovasti. Se mikä oli Uncharted 1:ssä aikansa parasta pelaamista, on jo vähän vanhakantaista Uncharted 3:n aikaan. Muutenkin pelit ovat muuttuneet kovasti visuaaliselta puoleltaan ja muun muassa motion capture -toteutukseltaan.

uncharted_collection_02

 

Naughty Dog ainakin väittää, että kyllä tämän suhteen on tehty hirmuisesti hommia. Remasterointi tehtiin yhdessä Bluepoint Gams -stuion kanssa, jolla on ennestäänkin kokemusta pelien masteroinnista uudelle raudalle. Ja auttoihan sekin, että Unchartedit on sentään tehty kaikki samalle konsolille ja pohjimmiltaan samalla, hiljakseen päivitetyllä pelimoottorilla. Tekninen lähtökohta oli siten aika hyvä ja tasainen, ja sentään paketin vanhinkin teos oli HD-aikakautta. Sääliksi käy niitä, jotka tekevät HD-remasterointeja PSP-lähtökohdista.

Remasterointitiimin suuri lähtökohta olikin tutkia kaikki kolme ensimmäistä Unchartedia huolella ja etsiä niistä mikä on missäkin hyvää, mikä huonoa, mitä voidaan siirtää pelistä toiseen. Ennen kaikkea: miten pelit saadaan tasapäistettyä.

Jep, tasapäistettyä. Ei silleen tyhmällä tavalla, daa, vaan niin että pelit tuntuvat enemmän kokonaisuudelta kuin kolmelta ihan erilliseltä samaan pakettiin tungetulta peliltä.

Tiimi esimerkiksi totesi, että Uncharted 2:ssa on sarjan tyydyttävin räiskintäpuoli. Niinpä ykkösen ja kolmosen toimintapuolta viilattiin kakkosen suuntaan. Kolmosessa oli parhaat valaistusefektit ja tukkasheiderit (eli parhaat hiukset, kyllä vain). Niinpä niitä vielä vähän viilattiin ja sekaan heitettiin PS4-höystettä, sitten tämä koodi päivitettiin myös ykköseen ja kakkoseen. Eli nyt joka pelissä on paremmat tukat! Tämä, jos mikä, on tärkeää.

Käytännössä pelejä siis viilattiin kokonaisuutena, eikä vain kolmena erillisenä remasterointina. Niiden koodia päivitettiin muutenkin laajalti ja kaikenlaisten isojen ja pienten viilailujen ohessa ruudunpäivitysvauhtiakin nostettiin 60 ruutuun aina kun vain mahdollista.

Eniten rakkautta sai kuitenkin se pelisarjan vanhin teos. Uncharted. Peli, joka esitteli meille Nathan Draken. Yksittäinen peli, josta kasvoikin sarja. Eiväthän tyypit olleet suunnitelleet ensin edes jatko-osaa, mutta sitten Nathan Drakesta kasvoikin yhtä peliä suurempi sankari, aikamme videopeli-Indy.

 

uncharted_collection_05

uncharted_collection_06

 

Pelisarjarakkautta osoittaakin muun muassa se, että ykkösen motion capture -kohtauksia kuvattiin uudelleen hyvin, hyvin huolellisesti. Lisäksi se käytti erilaisia hahmomalleja pelin sisällä ja kinemaattisissa kohtauksissa, jälkimmäisten ollessa tarkempia. Päivitetyssä pelimoottorissa riitti kuitenkin potkua kinemaattisten hahmomallien käyttämiseen myös pelin puolella, joten nyt kaikki pelihahmot – ja tietenkin Drake kavereineen – ovat aiempaa yksityiskohtaisempia.

Uusien juttujen listalta löytyy myös uusia pelitiloja, joista yksi on tarkoitettu aivan aloittelijoille. Brutal puolestaan nostaa haastetta tappiin todella hardcoristeille.

uncharted_collection_03

uncharted_collection_04

Päivitettyä pelaamista

Ehkä minun on turha puhua kovinkaan kummoisia varsinaisista remastereista. Ehdin pelata vähän aikaa jokaista niistä, ja tykkäsin kovasti. Toiminta oli hyvin viihdyttävää ja näyttävää, ja pelien hienosti rakennettu lätinä ja interaktiivisuus hahmojen kesken iski väkevästi. Pelaaminen oli… Miten sen sanoisi… Miellyttävää. Se kuitenkin sanottakoon, että Uncharted (1) on kolmikosta silti se rouhein. PS3 oli tuolloin vielä uusi kone, ja kinemaattinen toimintaseikkailu oli kaikille uusi juttu. Peliä ei osattu vielä rakentaa aivan täysillä panoksilla, mutta se korjautui kyllä myöhemmissä osissa.

Oli myös helppoa nähdä, kuinka Unchartedien maine on rakentunut. Kiinnostavilla seikkailuilla, värikkäillä ja mieltä kutittavilla miljöillä, sympaattisilla hamoilla ja keskusteluilla. Myös upealla dialogilla.

En selittele joutavia sen enempää. Näette oheisilta videoilta itse miltä Unchartedit PS4:llä näyttävät, poislukien tietysti se väistämätön tuubirapautuminen.

 

 

Arvostelu pelistä on jo työn alla, eletään jännityksessä!

 

Ja arvostetaan sitä, mikä tässä on hienointa: että laatupelejä rakastetaan ja parannellaan myös jälkikäteen. Ja että meille annetaan näin oivallinen tilaisuus nauttia Nathan Draken matkasta eheänä kokonaisuutena.

 

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Tekijä: Bluepoint Games & Naughty Dog

Julkaisija: Sony

Tulossa: PlayStation 4, 7.10.2015

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: Uncharted

Jukka O. Kauppinen

 

Mutta miksi ensimmäiset kolme Unchartedia pitää remasteroida uusiksi, näinkin pian? Vastahan tuo Drake’s Fortune ilmestyi 2007, eihän se ole edes kovin vanha peli?

”PlayStation 4:llä on nyt paljon pelaajia, joilla ei ollut aiemmin PlayStation 3:sta”, perustelee Naughty Dog –studion Arne Meyer pelisarjan PS3-versioiden remasterointia.

”Kokoelma sitoo langat yhteen ja tarjoaa uusille pelaajille syvemmän ymmärryksenhahmoista ja heidän motivaatioistaan ennen kuin he siirtyvät Uncharted 4:n pariin.”

Lue koko artikkeli: Unchartedin ytimessä – The Nathan Drake Collection sitoo langat yhteen, haastattelussa Naughty Dog

 

uncharted_collection_07

 

Tässä myös vielä ne reissun videoblogit:

 

Lisää aiheesta

Aarteenmetsästystä Jordaniassa osa 1: turvatarkastuksia ja beduiinitunnelmaa

Aarteenmetsästystä Jordaniassa osa 2: kamelin selkä ei katkea

Uncharted 3 – pelin näyttelijät kertovat haastattelussa miten homma hoituu

Uncharted 3 on nykypelien suurinta seikkailua

Uncharted 3: Drake’s Deception (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted: Drake’s Fortune (PS3)