Uusimmat

Watch Dogs –ensikosketus: tietoverkkovakoilua ja räjähdyksiä [osa 3]

21.05.2014 17:59 Jukka O. Kauppinen

Watch Dogs on täällä jo aivan kohta. Niinpä juuri nyt on oiva tilaisuus sukeltaa viimeistä kertaa pelin maailmoihin ja miettiä siitä muutamaa vielä avaamatonta puolta. Kuten kunnon rähinöintiä ja moninpeliä.

Ensin se moninpeli. Se on jännä. Pohjimmiltaan sinä olet maailmassa yksin. Sinä olet Aiden ja sinulla on tehtävä. Mutta sitten sinun yksityisyyttäsi loukataan. Joku muu tunkeutuu peliisi! Toinen ihminen!

Ja se on ahdistavaa. Tai sitten pirun jännää. Siitä tuli yllättävällä tavalla mieleen Dark Souls. Toiset pelaajat tunkeutuvat SINUN peliisi aivan samalla tavalla, mutta siinä missä Dark Soulseissa toiset tulevat aiheuttamaan tuhoa ja kaaosta, Watchissa he tunkeutuvat sinun yksityisyyteesi. He tonkivat tietojasi ja varastavat datasi.

Siellä sinä porhallat ihan kaikessa rauhassa, vaanit jotakuta kohdetta tai mesoat. Sitten tuleekin varoitus: TUNKEILIJA TASKUSSASI!

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Joku toinen ihmispelaaja, jossain päin maailmaa, on liittynyt sinun peliisi ja murtautuu nyt kännykkäsi suojausten läpi. Tästä alkaa hauska ja jännittävä hippaleikki. Tunkeilija on jossain lähelläsi. Hänen on pysyttävä tietyn etäisyyden päässä, varsin lähellä, että langaton tunkeutuminen onnistuu. Se antaa sinulla mahdollisuuden löytää hyökkääjä.

Hyökkääjä piileskelee ja yrittää olla huomaamaton. Sulaudu ihmisvirtaan. Sinä havainnoit ympäristöä. Kuka ympärilläolijoista käyttäytyy eri tavoin, epäilyttävästi? Jos pääset tarpeeksi lähelle hyökkääjää, niin tämä paljastuu.

Lopputulos tuntui muutamassa testipelissä oikein kivalta. Toisten seikkailuissa vieraileminen ei ole niin pahantahtoista ja ilkeää kuin Dark Soulseissa, mutta eri tavalla häiritsevää. Oikein hyvin eläytyessäni se tuntui yksityisyyden loukkaukselta. Samalla mietin, että mitä jos joku tunkeutuisi minun omaan luuriini ja kaivaisi sieltä kaiken datan?

Hauskaa mutta ajatuksia herättävää.

Räiskispum!

Kaiken avoimuuden, haxailun ja seikkailemisen lomassa peli tarjoaa myös kunnon räiskintää. Ihan oikein kunnon FPS-toimintaa pyssyillä ja vekottimilla höystettynä. Pelissä on monipuolinen varuste- ja asejärjestelmä, jota höystetään aimo annoksella craftausta. Sitä varten muuten kerätäänkin mukaan taskuihin kaikkea romua ja raaka-aineita, mitä vain vastaan tulee. Koskaan ei tiedä, jos vaikka 150 grammaa romumetallia, nalleja ja kauko-ohjain muuttuisivat joksikin käteväksi.

Aseita pelissä on aimo liuta, samoin välineitä, häirintälaitteita ja muita vekottimia. Näiden avulla tavanomaisesta tulitaistelusta voi tulla hyvinkin erilainen kokemus. Vihollista ei välttämättä tarvitse edes nähdä omin silmin!

Eräs koetaistelu sujui jokseenkin näin: tiesin vihollisten saapuvan alueelle pian. Turvakamerakuvista näin vähän heidän kulkureittejään. Asettelin maahan huomaamattomia miinoja ja tarkistelin millä muilla tavoin voin hyödyntää ympäristöäni. Etsin itselleni hyvän piilopaikan ja hakkeroiduin valvontakameraan. Olin täysin piilossa näkymättömissä ja siirtyilin valvontakamerasta toiseen kuvakulmia hakiessani. Kameranäkymästä pystyin aktivoimaan kentällä olevia laitteita, räjäyttämään miinoja, avaamaan höyryputkia ja niin edelleen. Hakkeritaidoillani myös näin kenellä oli kännyköitä ja radioita, joten ajoin niihin häirintää. Tyypit eivät näin pystyneet kutsumaan apujoukkoja.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Sitten vain odotellaan. Tuosta tavarahissi päälle. Tyypit tulevat ihmettelemään miksi laite noin teki. Räjäytän miinan. Kaboom! Kaverit vähän siitä hermostuvat. Niin seuraavastakin miinasta. Yksi tyyppi kärähtää tulikuumaan höyryyn. Tuon päälle sain pudotettua roikkuvan lastauslavan.

Lopulta teilasin suurimman osan vastustajista liki yksinomaan elektronisen sodankäynnin keinoin, langattomilla tappokeinoilla. Muutamalle tarjoiltiin hämäyskranuja ja sen jälkeen niskalaukaus vaimennetulla pistoolilla. Kun ne perkuleiset lopulta havaitsivat minut, niin käsikranaatilla ja muilla välineillä oli käyttöä. Pari viimeistä kaveria sai lopulta perinteisen konepistoolihoidon.

No, olihan se kahina itse asiassa tätäkin värikkäämpää. Kuolin näet aika monta kertaa, joten kokeilin kaikenlaisia taktiikoita ja vaihtelin välineitä. Koin, että tämän taistelun, samoin kuin muutkin suunnitellummat tai spontaanimmat tulitaistelut, pystyi pelaamaan hurjan monilla eri tavoilla. Eräs kollega veti saman ottelun täysin päinvastaisella tyylillä: ekojen ukkojen saapuessa vain käsikranaatti porukan keskelle ja rätätää tättärää. Ei ollut helppoa tälläkään tyylillä, mutta mahdollista.

Verkon uumenissa piilee mysteeri

Räiskyvämpien tarinakohtausten vastapainona pelin ytimessä piilee suuri salaisuus. Verkon mysteeri. Mitä siellä tapahtuu? Kuka valvoo asioita? Kuka valvoo meitä?

Sillä CityOS on pelottava valvontajärjestelmä. Aiden pääsee jo suhteellisen varhain hajulle pelin sisältämästä tietoverkkomysteeristä, mutta silti sekin on vasta pintaraapaisu. Kun pelaaja tunkeutuu digitaalisesti yhä syvemmälle valtavan, kaikkia kaupungin toimintoja hallitsevan CityOS-järjestelmän uumeniin, niin sieltä paljastuu aina vain huolestuttavampia asioita.

Saati ajatuksia herättäviä. Kun Aiden murtaa esimerkiksi valvontajärjestelmien suojauksen, niin yhtäkkiä pystytkin tarkkailemaan ihmisiä heidän koneissaan. Läppäriin tai pelikonsoliin kytketty videokamera jopa päästää sinut heidän olohuoneisiin tai makuuhuoneisiin. Vauva itkee. Nuoret kutevat sohvalla. Kaikkien salaisuudet ja yksityiselämä on sinulle kuin avoin kirja.

Tällä ylenpalttisella urkinnalla on syvempääkin merkitystä.

”Minulle oli tärkeää, että herätämme pelaajat miettimään. Ympäristömme on täynnä tietoa ja ihmiset ovat uteliaita. Mutta mikä on liikaa? Toivon, että ihmiset miettivät tätä pelatessaan”, miettii käsikirjoittaja Kevin Shortt.

”Meidän pitää olla tietoisempia siitä, että kuka käyttää tietoamme. Kuka sitä käyttää ja miksi? Me emme tiedä, kun joku tutkii meitä!”

”Meillä on vielä lupa yksityisyyteen, mutta entäpä seuraava sukupolvi? Mitä kaikkea meistä laitetaan nettiin tai tallennetaan tietokantoihin jo vauvasta lähtien? Mitä kaikkea tietoa me puskemme koko ajan ulos, tahtomattamme? Ehkä meidän täytyy pian jo ostaa omat salaisuutemme, ettei niitä myydä tai jaella kaikkien tiedoksi?”

Shortt kuitenkin alleviivaa, ettei hän varsinaisesti pelkää.

”En elä paranoidissa maailmassa. Ei meidän tarvitse pelätä, mutta varovainen on syytä olla. Ehkä pelimme antaa ihmisille vähän perspektiiviä ja varoituksen siitä, mihin tilanne saattaa vielä mennä. Toki Watch Dogsin verkotetussa älykaupungissa on puolensakin, mutta meidän on silti syytä olla varovaisia ja pysähtyä hetkeksi miettimään”, Shortt tiivistää.

Hyviä huomioita, etenkin kun ajattelee kuinka pelimaailman salat raottuvat askel askeleelta. Pankkiautomaatti murtuu helposti. Kännyköiden ja kaupungin ”palveluverkoston” linkkitornit avaavat salansa. Kuinka helppoa onkaan tarkkailla ja salakuunnella muita. Se on houkuttelevaa. Niin kovin houkuttelevaa…

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Vaikka Watch Dogsia onkin käsitelty ensikosketuksessa jo varsin monipuolisesti, niin paljon on vielä aivan koskematta. Bisnekset. Asekaupat. Minipelit. Deadsec. Global Vigilante System. Junamatkailu. Palkkaduunit. Kuinka ”jotkut muut” voivat tehdä tarjouksia sinun skalpistasi ja lähettää muita palkkasotureita perääsi. Kilpa-ajot ja hakkerointiurakat. Kyllä ne siellä pelissä tulevat aikanaan vastaan.

Riittänee tässä kohden, että vedän langat yhteen ja kehun: Watch Dogs vaikuttaa hienolta hiekkalaatikkoseikkailulta. Pirun hienolta ja ennen kaikkea monipuoliselta ja avoimelta. Ehkäpä niinkin kovalta, että pelin julkaisun siirtäminen eteenpäin oli monellakin tapaa hyvä juttu. Nyt se ei näet esimerkiksi joudu tappelemaan Grand Theft Auto V:n kanssa hiekkalaatikon kuninkuudesta, vaan voi vakuuttaa pelaajat omana itsenään.

 

 

Watch Dogs

Tekijä: Ubisoft

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One  (27.5.2014)

Tulossa: Wii U (talvi 2014)

Pelaajia: 1, 2-? (internetissä)

Kotisivu: http://watchdogs.ubi.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Watch Dogs –ensikosketus: digitaalinen hiekkalaatikko [osa 1]

Aiden Pearce käyttää taitavasti hyväkseen osaamistaan, jonka avulla hän voi uida digitaalisten verkkojen uumenissa ja vaikuttaa ympäristöönsä.

Watch Dogs –ensikosketus: kuin Chicagossa konsanaan [osa 2]

Kaikki on dataa. Sinä, minä, sinun digitaalinen avatarisi ja minä tiedän kaiken, mikä on dataa. Minä tulen ja luen sinut tietämättäsi.

Watch Dogs –haastattelu – hakkeriräiskintää tulevaisuuden Chicagossa 

”Pelin idea tuli nykypäivän teknologiasta ja siitä kuinka käytämme puhelinta jokapäiväisessä elämässämme. ”

Lue myös

Evolve marssii avaruusviidakossa Left 4 Deadin jalanjäljillä

Grafiikka voi aina olla parempaa

Newtown (lautapeli)

Plantronics RIG Gaming Headset – kevyttä iloa korville

Valiant Hearts –ensikosketus – seikkailu ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa

Wiikon wanha: Tom Clancy’s Rainbow Six