Uusimmat

Wiikon wanha: Aces of the Deep

13.12.2012 18:00 Jukka O. Kauppinen

Silent Hunter Onlinen saapumisen myötä on hyvä hetki katsoa ajassa taaksepäin ja muistella erästä tänään melkoisen unohdettua sukellusvenesimulaattoria. Sillä Dynamixin Aces of the Deep on yhä tänään yksi parhaista merisodan näkemyksistä koskaan.

Aces of the Deep jäi valitettavasti Dynamix/Sierran välityöksi. DOS-alustalle julkaistu peli päivitettiin seuravana vuonna Windowsille ja ehti se saada yhden lisärinkin, mutta siihen se jäi. Sääli. Aces kun lähestyi aihetta tosissaan, hienon suunnittelun ja pikkutarkan toteutuksen kera. Jopa navigaatio hoitui autenttisten Kriegsmarinen toisen maailmansodan karttojen mukaan.

Aces of the Deepin hienoin juttu oli tietenkin sen täysiverinen simulaatiomaisuus. Siinä ei ollut mitään arcademaista, mitään toiminnallista, vaan kaikki tapahtui niin perinpohjaisen realistisesti ja harkitusti kuin ikinä.

Lainaan tähän tekstiäni vuodelta 1995 simun Windows-versiosta:

Toisen maailmansodan romantisoiduimpia näyttämöjä olivat valtameret, ja niillä vaanivat sukellusveneet miehistöineen. Vaikka todellisuus olikin pitkiä odotuksia jotka huipentuivat kiivaisiin lyhyisiin yhteenottoihin, on merten yksinäisten vaeltajien elämässä ihmismieliin vetoavia piirteitä roppakaupalla. Samalla aihe on simulaattorintekijöille todellinen aarreaitta.

Dynamixin Aces of the Deep oli edellisvuonna ilmestyessään yhtä teknisen luovuuden että pelattavuuden riemulaulua. AOTD kykeni luomaan huikeat kehykset Saksan merivoimien, Kriegsmarinen, merisusille, jotka kamppailivat aina alivoimaisina mutta loppumattomalla urheudella liittoutuneita vastaan.

Nyttemmin päivitettynä Windows 95:lle on simulaattorille tehty muutakin kuin vain lisätty Command: nimen eteen. Eksoottisena leluominaisuutena CAOTD:ssa on puheentunnistus, jolla voi komentaa miehistöään. Aitoa hyötyä moisesta tosin ei liene, ja 12 megatavun muistivaatimuskin karsii potentiaalisia määräilijöitä. Pienempinä uutuuksina käytössä on myös tarkempi grafiikkatila sekä laivat ovat tekstuurimapattuja. Paketista löytyy myös DOS-versiolle erillisenä myyty tehtävälevyke, joka lisää välimeren kampanjointia sekä tehtäviä taisteluihin ehtimättömälle XXI-veneluokalle. Muutoin W95-versio on sama kuin DOSillakin, realistinen ja tunnelmarikas.

Tai olisi, jos nopeus olisi kohdallaan. Win-versio on teknisesti kehno, sillä se hidastelee ja tahmailee yllättävän paljon samalla kokoonpanolla jolla DOS-AOTD liukui sulavasti kuin norppa saimaalla. Ikkunat nytkivät, toiminnot puskuroituvat käyttäjän hakatessa näppäimistöä kärsimättömyyksissään, äänet katkeilevat ja pinna palaa. Tietysti megahertseillä tämäkin korjaantuu, mutta eivät nekään saa olla ratkaisu kaikkeen. Huonoa koodia todistaa myös bugisuus, joka sai pelin mm. kaatamaan Win95:n ennennäkemättömän perusteellisesti.

On helppo sanoa että CAOTD on paras Windows 95 -sukellusvenesimulaattori, muita kun ei ole. Jos kuitenkin voi valita, tarjoaa DOS-peli sujuvamman pelattavuuden vaikka samasta pelistä onkin käyttöjärjestelmää huolimatta kyse. Ellei, CAOTD tarjonnee Pentium-kokoonpanolla simulaattorimarkkinoiden realistisimman ja pelattavimman kuvauksen harmaiden susien elämästä ja 1939-1945 raskaista taisteluista.

Vaikka Sierran pelejä onkin julkaistu modernisoituina tai ainakin nykykoneille toimiviksi väännettyinä versioina Good Old Gamesissä, niin valitettavasti Aces of the Deep on niin pienen piirin peli, ettei sille kannata odottaa uutta mahdollisuutta. Sääli, sillä ainakaan omien muistikuvieni perusteella myöhemmät Silent Hunterit ja muut sukellusvenesimulaatiot eivät yltäneet likimainkaan Acesin tasolle merisotasimulaatioina.

Eikä tämä ole ehkä ihmekään, kun katsoo tekijätiimin muuta krediittilistaa. Tuottaja on työskennellyt uransa aikana niin MicroProsella kuin Spectrum Holybytelläkin, tehden mm. pelit F-15 Strike Eagle, Orbiter, Sub Battle Simulator, Harpoon Classic ja Red Baron 3-D. Pääohjelmoijien muita pelejä olivat Red Baron 3-D, MechCommander 2, Microsoft Flight Simulator 2000/Combat Flight Simulator 3, Red Baron, A-10 Tank Killer ja Aces of the Pacific. Jumakauta mitä jätkiä!

 

Lisätietoja:

Aces of the Deep @ Wikipedia

Aces of the Deep @ Mobygames

 

Aces of the Deep

Suunnittelija/tiimi: Mike Jones, Langdon Beeck, Piotr Lukaszuk

Tekijä: Dynamix

Julkaisija: Sierra

Alustat: DOS (1994), Windows (1995)

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Blitz (lautapeli)

Call of Duty Modern Warfare 3 Xbox 360 Wireless Headset With Bluetooth

SteelSeries QcK – ajoiko aika klassikkohiirimaton ohi?

Wii U – testissä Nintendon uutuuskonsoli

Vuoden 2012 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!