Uusimmat

Wiikon wanha: Police Quest: In Pursuit of the Death Angel

09.08.2014 14:00 Muropaketin toimitus

King’s Quest, Space Quest, Leisure Suit Larry. Nämä nimet saavat yhä monien sydämen väräjämään ja jos suosikkia Sierra-klassikoista kysytään, osuu monen valinta johonkin näiden sarjojen osaan. Minun suosikkini ei kuitenkaan ole mikään näistä. Minulle SE Sierra-klassikko on Police Quest ja nimenomaan se ensimmäinen osa.

Se oli se peli, joka nappasi otteeseensa pienen pojan ja toi haaveissa siintäneen poliisi-uran hetkeksi niin lähelle todellisuutta.

Open briefcase, take all

Sierra julkaisi Police Quest: In Pursuit of the Death Angelin vuonna 1987. Seikkailu käytti yhtiön suosittua pelijärjestelmää, joka yhdisti niin perinteisen parseri-pohjaisen komentotulkin kuin hahmon vapaan liikkuvuuden. Aiemmista seikkailuista poiketen se haki tarinaan ja pelimekaniikkaan realistista otetta. Pelin tuottaja oli entinen poliisi Jim Walls, jonka vaikutuksesta monet pelin pulmat keskittyivät oikean poliisiprotokollan soveltamiseen kulloiseenkin tilanteeseen. Pelistä julkaistiin myös vuonna 1992 VGA-uusiointi, jossa perinteisempi hiiriohjaus korvasi alkuperäisen parseri-käyttöliittymän.

Sierra-sarjojen tyyliin peli poiki useita jatko-osia, kuudentena ja viimeisenä vuonna 1998 julkaistu Police Quest: Swat 2. Swat-sarja jatkui vielä tämänkin jälkeen, mutta Police Quest -nimike pudotettiin pois.

Musta tulee isona poliisi!

Pelin tarina istutti pelaajan passipoliisi Sonny Bondsin rooliin. Rutiinikolari muuttui kuitenkin pian murhatutkinnaksi ja tästä alkoi pahamaineisen huumediileri Death Angelin jahti. Vastaan tulleisiin tilanteisiin mahtui niin ylinopeussakkojen kirjoittamista flirttailevalle daamille kuin huumeratsia puistossa piilotteleville diilereille. Kaikissa tilanteissa oleellista kuitenkin oli miettiä kuinka hommasta selvitään poliisiohjekirjan mukaisesti.

Sierra-seikkailujen tapaan pelaajan henki oli Police Questissa herkässä. Useimmiten kuolemaan johtaneet syyt tuntuivat kuitenkin reiluilta. Pidätettävä pahis ampuu, kun et muistanut kutsua apujoukkoja, tai rattijuoppo kumauttaa tajun kankaalle, kun erehdyit kiinnittämään käsiraudat epäillyn etupuolelta. Tästä armottomuudesta irtosivat myös ne mahtavat onnistumisen tunteet. Kun vaaralliselta vaikuttanut pidätystilanne päättyy monien vaiheiden jälkeen onnellisesti ja pahis on raudoissa, niin kyllä siinä todella tunsi itsensä poliisiksi.

Valitettavasti kuolemien ulkopuolella peli osasi kyllä hermostuttaa pelaajansa. Kun kesken hyvin sujuvan peiteoperaation pitää soittaa komisariolle ja kertoa, että mistä pahat pojat voi tulla hakemaan, niin peli kysyykin komisarion puhelinnumeroa. Ai mitä numeroa? No sitä joka olisi pitänyt huomata kysyä paria pelituntia aikaisemmin. Nyt ollaankin umpikujassa. Vahvoja hermoja ja jatkuvia tallennuksia siis vaadittiin.

Vaan kun ei tullutkaan

Eihän minusta ikinä poliisia tullut, mutta Police Questin välityksellä voin edelleen palata takaisin noihin tunnelmiin. Löydänkin itseni verestelemästä muistojani pelin äärellä uudelleen ja uudelleen. Taidan kuitenkin olla mielipiteineni vähemmistössä, mitä todistaa myös Wallsin Police Questin -henkisen seuraajan tekoon pystytetyn Kickstarter-kampanjan epäonnistuminen.

Jos kuitenkin tämä Sierra-klassikko on vielä kokematta tai sisälläsi asuu pieni passipoliisi, niin koppalakki päähän ja anna Police Questin viedä mennessään.

 

Lisätietoja:

Police Quest @ Wikipedia

Police Quest @ Mobygames

 

 

Police Quest: In Pursuit of the Death Angel

Suunnittelija: Jim Walls

Julkaisija: Sierra On-Line

Alustat: Amiga, Apple II, Apple IIgs, Atari ST, Macintosh, PC (DOS) – 1987

Juho Fröjd

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Assembly Summer 2014 oli Suomen tähän astisen eSportsin huipentuma

Demoscenelegenda, Suomen ensimmäinen pelimuusikko Jori ”Yip” Olkkonen muistelee 80-luvun peli- ja demosceneä

Illusion 2014 – Rokkia, aurinkoa ja videopelejä

Roccat Syva –pelinappikuulokkeet – kiva ulkonäkö, pliisu ääni

Xtrfy XG1-R LED –pelinäppäimistö on ledillisen värikkyyden multihuipentuma