Uusimmat

Dragonshard -ennakko (pc)

11.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Dragonshard kantaa Dungeons & Dragons -pöytäroolipelin nimeä, mutta lisenssin ei pidä antaa häiritä, vaikka se ei henkilökohtaisiin suosikkeihin kuuluisikaan. Tutustumisen perusteella Dragonshard on nimittäin sen verran toimivan tuntuinen kokonaisuus, että tosiaikastrategia- ja myös roolipelifanien kannattaa olla tarkkoina.

Dragonshard sijoituu D&D:n Eberron-nimiseen pelimaailmaan, jossa taikuus on teollisen kehityksen lähde. Eberronia asuttavat perusfantasiasta tuttujen olentojen lisäksi muun muassa elävät koneet, ja taivailla lentelee suuria laivoja.

Dragonshard sekoittaa keskenään tosiaikastrategia- ja roolipelielementtejä kahdella eri pelitasolla. Maan pinnalla soditaan muiden tosiaikastrategiapelien tyyliin joukkoja ja tukikohtaa rakentamalla, mutta samanaikaisesti pitäisi myös seikkailla maan alla luolastoissa etsimässä kultaa ja taikaesineitä, joilla voimistaa maanpäällistä armeijaa.

Tosiaikastrategiapuolella pelissä on monia kiinnostavia ominaisuuksia. Pelityypille ominaisen pikarynnäkön estämiseksi tukikohtakaupungit on ympäröity muureilla heti alusta asti. Lisärakennuksia rakennetaan valmiin kaavoituksen mukaan muurien sisäpuolelle. Teknologiapuutakaan ei ole, vaan pelaaja voi rakentaa tai valmistaa mitä haluaa, jos siihen vain on varaa. Resursseina toimivat maan alta löytyvä kulta sekä maan pinnalta kerättävät taikavoima-akkuina toimivat dragonshard-kristallit.

Kapteeni käskee

Yksikköpuolellakaan ei ole sorruttu aivan perusratkaisuihin. Keskeisin yksikkö on kapteeni, joka voi kutsua ympärilleen sotilaita muodostaen näin taisteluyksikön. Perusmosureita ei siis rakennella. Sotilaiden määrä riippuu kapteenin kokemustasosta. Taistelemalla kerätään kokemusta, jota voi vapaasti jakaa kaikkien kapteeniensa kesken.

Joukot muodostavat taisteluissa linjan, jossa ne seisovat rinta rinnan. Rintamalinja ympäröi alikynteen jäävät viholliset, jolloin ne eivät pääse karkuun. Näin pelissä vältetään lajityypille perinteinen kaoottinen häröily, jossa taistelussa ei saa selvää, kuka on voitolla ja mitkä ovat omia joukkoja ja mitkä eivät.

Kapteenien lisäksi sotavoimiin kuuluu hirvittävän kallis ja voimakas juggernautti, joita on yksi per puoli. Niiden lisäksi jokaisella puolella on muutama sankari, voimakas yksikkö, jota voi kehittää löytämiensä artefaktien avulla.

Maan pinnalla soditaan siis rts-tyyliin, mutta maan alle siirryttäessä peli muuttuu enemmän seikkailupelimäiseksi. Maan alle voivat siirtyä vain sankarit sekä kapteenit ilman sotilaitaan. Luolastoissa ryhmät kohtaavat erilaisia olentoja, haasteita ja tehtäviä, joista saa kultaa, kokemusta ja taikaesineitä. Pelaaminen maan alla ja päällä on yhtäaikaista, joten varsinkin moninpelissä on syytä pitää silmällä kumpaakin pelialuetta.

Kaiken kaikkiaan Dragonshard vaikuttaa paljon mielenkiintoisemmalta kuin ensimmäisen julkistuksen aikoihin. Liquid Entertainmentilla on pelin suhteen monia uusia mielenkiintoisia ideoita, jotka tekevät kokonaisuudesta erittäin lupaavan oloisen.

Tekijä: Liquid Entertainment
Julkaisija: Atari
Testattu: pc
Tulossa: pc
Pelin kotisivu: atari.com/dragonshard