Uusimmat

Lego Batman 2: DC Super Heroes (PC, PS3, Xbox 360)

08.07.2012 16:00 Juho Anttila

Tekijä: Traveller’s Tales
Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: 3DS, DS, PC, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: Lego Batman 2: DC Super Heroes
Arvostelija: Juho Anttila

Traveller’s Tales taitaa lapsille ja lapsenmielisille suunnatut Lego-pelit, mutta voiko minkään sarjan viehätys kestää loputtomiin? Lego Batman 2: DC Super Heroes näyttää, että kyllä voi, ainakin, jos reseptiä kehitetään taidolla.

Kuten nokkelimmat ehtivät jo päättelemään pelin nimestä, on mukana tällä kertaa entistä enemmän erilaisia sankareita. Kun DC-universumin ilkeimmät konnat ja uljaimmat sankarit kohtaavat, saavat Legot kyytiä.

Samaa kaavaa sinällään menestyksekkäästi kierrättäneen sarjan uutukainen esittelee kaksikin tuoretta ideaa. Ensimmäinen on pienestä parin huoneen hubista vähitellen kasvaneen pelialueen paisuttaminen kokonaiseksi kaupungiksi. Toinen uudistus jakaa mielipiteitä enemmän: Lego-ukot ovat nimittäin oppineet puhumaan.

Kertaus on opintojen äiti

Kerrataan kuitenkin ennen uusiin ominaisuuksiin pureutumista Lego-pelien ABC. Jo ensimmäisestä Lego Star Warsista lähtien ollaan pelattu samalla perusidealla: otetaan pohjalle jokin tunnettu elokuvasarja tai sarjakuvahahmo, korvataan tämä Lego-hahmolla ja syöksytään seikkailuun lähdemateriaalia kevyemmällä ja humoristisemmalla asenteella.

Peleissä yhdistellään kevyttä ongelmanratkaisua, tasohyppelyä ja toimintaa ryppyotsaisuutta viimeiseen saakka vältellen. Keskiöön nousevat hahmojen erilaiset kyvyt, joille jokaiselle löytyy oma käyttötarkoituksensa. Eteneminen vaatii useamman eri hahmon taitojen hyödyntämistä.

Letkeydestään huolimatta Lego-pelit ovat olleet aina hieman tylsää pelattavaa yksinään. Onneksi mukana on alusta saakka ollut erinomaisesti toteutettu jaetun ruudun kaksinpeli. Lukemattomien Lego-rakennelmien hajottaminen maistuu hyvässä seurassa makealle ja käyvätpä suhteellisen harmittomat Lego-seikkailut myös vanhempi-lapsi-laatuajan välineiksi.

Unohtaa ei myöskään sovi etsimisen ja löytämisen iloa, joka on aina ollut tärkeä osa Lego-pelejä. Pelien läpäisy on vasta alkua, sillä aikaa saa tuhlattua vähintään tuplaten lukemattomien salaisuuksien, lisähahmojen ja piilotettujen bonusten etsimiseen. Muun muassa Anttilan perheessä jokainen Lego-peli onkin ollut hartaasti odotettu uutuus.

Enemmän, isompaa ja laajempaa

Aivan ensimmäisissä Lego-peleissä toiminta keskittyi tarinatehtäviin. Tehtävien välissä aikaa saattoi tappaa hub-tilassa, mutta tilaa oli vain muutaman huoneen verran. Tätä aluetta on kasvatettu peli peliltä niin, että tarinatehtävien välissä tapahtuva haahuilu on noussut jopa tarinaa tärkeämpään rooliin. Lego Batman 2 räjäyttää potin näiltä osin lopullisesti.

Nyt tutkittavana on koko Gothamin legoistettu versio. Ihan oikeisiin avoimen maailman peleihin verrattuna tila on vielä ahdas, mutta tilaa temmeltää riittää silti enemmän kuin kaikissa edellisissä Lego-peleissä yhteensä. Avoin maailma on myös kaikkea muuta kuin tyhjä kulissi.

Kaupungin kaduilta löytyy niin himoittuja kultaisia ja punaisia Lego-palikoita, ajoneuvohaasteita kuin myös superrikollisia. Viimeksi mainitut saa lisättyä kokoelmiinsa voittamalla roistot taistelussa ja pulittamalla Lego-palikoina laskettava hinta.

Suuri tila tuo mukanaan navigaatio-ongelman. Minikarttaa ei löydy, tutka on hyödytön ja isomman kartan tarkasteleminen katkaisee pelin. Pieni mutta ärsyttävä puute muuten onnistuneessa toteutuksessa.

Puhuvia päitä

Se toinen uudistus, puhuvat Lego-ukot, jää ristiriitaisemmaksi. Pikkumiesten mumina on aina ollut osa palikkapelien viehätystä. Osa tästä magiasta katoaa, kun kaiuttimista kaikuu selvää englannin kieltä.

Toisaalta ääninäyttely on laadukasta ja myös verbaalinen huumori toimii. Jokerin ja Lex Luthorin yhteistyökuviosta kertova seikkailu ei perustu suoraan elokuviin tai sarjakuviin, joten puhuttu teksti auttaa seuraamaan tapahtumia. Korkealaatuinen käsikirjoitus on uskollinen sekä lähdemateriaalille että, puheesta huolimatta, myös Lego-hengelle.

Tarinavetoisuudesta uhkaa syntyä silti myös pelin Akilleen kantapää. Nimensä mukaisesti pelissä on kyse DC Comicsin supersankariuniversumista, mutta sankareiden ja roistojen tarjonnasta ammennetaan lopulta aika vähän. Pelissä on valtaosan aikaa vain Lex Luthor, Jokeri, Batman, Robin ja Teräsmies. Viimeksi mainittu muuten on pelattavana hahmona suorastaan nautittava puhumattakaan siitä, kuinka hersyvästi käsikirjoittajat ammentavat sisältöä Batmanin ja Teräsmiehen välisestä jännitteestä.

Vaihtelua syntyy Batmanin ja Robinin kattavasta pukuvalikoimasta, joka tekee muut supersankarit lähes tarpeettomiksi. Siitä huolimatta muiden kuin yllä mainittujen superroistojen pelaaminen ulos tarinasta jo ensimmäisten tehtävien aikana harmittaa. Yhtä lailla harmittamaan jää se, että laajempaa sankariporukkaakin pääsee hyödyntämään vain parin viimeisen tehtävän aikana.

Vapaapelitilassa sankareita on sen sijaan käytössä runsain mitoin. Mukaan on mahtunut monta vähemmänkin tunnettua hahmoa. Pelin ennakkoon tilanneita hemmotellaan vielä muutaman hahmon suuruisella ladattavalla lisäsisällöllä. Lisäpaketin mielenkiintoisimmaksi hahmoksi nousee samuraimiekkaa heilutteleva Katana, mutta muut bonussankarit jäävät statisteiksi.

Teknisesti korkealaatuiseen pakettiin on jäänyt myös ikäviä kameraongelmia. Viimeisimmissä Lego-peleissä käytetty dynaaminen jaettu ruutu, jossa ruutujen välinen jakolinja elää hahmojen sijainnin mukana, ei aina oikein pysy tapahtumien tasalla. Kahdestaan pelatessa tärkeitä asioita jää liian usein ruudun ulkopuolelle. Aiemmissa, rauhallisemmissa Lego-peleissä temppu toimi paremmin, nyt se kaipaisi kipeästi hienosäätöä.

Toiminnallisten takaa-ajokohtausten entistä suurempi määrä jakanee myös mielipiteitä. Mausteeksi paremmin sopivia jaksoja viljellään nyt melkein joka toiseen tehtävään. Legopelien vahvuudet uhkaavat jäädä räiskintäpainotteisten jaksojen aikana paitsioon.

Mainituista vioista huolimatta Lego Batman 2: DC Super Heroes on mitä parhainta viihdettä. Traveller’s Tales on virittänyt pelisarjansa tasolle, jossa laadullisia puutteita joutuu etsimään suurennuslasin kanssa. Oleellisemmaksi kysymykseksi nousee se, jaksaako pohjimmiltaan saman pelimekaniikan parissa vielä viihtyä. Lego Batman 2 sotkee pakkaa juuri sen verran, että vastaus tähän kysymykseen on vahva kyllä. DC:n supersankareiden parissa jaksaa temmeltää ainakin siihen saakka, kun toivottavasti pankin totaalisesti räjäyttävä Lego Lord of the Rings ilmestyy.

 

Lisää aiheesta

Lego Harry Potter: Years 1-4 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Harry Potter: Years 5-7 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Star Wars III: The Clone Wars (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

FIFA Street (PS3, Xbox 360)

Inversion (PC, PS3, Xbox 360)

Lollipop Chainsaw (PS3, Xbox 360)

McPixel (Linux, Mac, PC)

SBK Generations (PC, PS3, Xbox 360)