Uusimmat

Panzer Corps: Allied Corps (PC)

10.07.2013 20:30 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Lordz Game Studios
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Pentium 4, 1 Gt muistia, 64 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, 2 (PBEM)
Muuta: ladattava peli, hinta 25 euroa
Pelin kotisivu: Panzer Corps: Allied Corps
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Panzer General oli aikoinaan yksi kaikkein suosituimmista PC-peleistä. Sitä pelasivat mitä monenlaisimmat ihmiset, vähän kuin Civilizationiakin. Mutta siinä missä Civilizationin lumo on kestänyt pelaajasukupolvesta toiseen, Panzer Generalin suosio piikkasi ensimmäisessä pelissään ja sitten hyytyi.

Muutaman vuoden takainen Panzer Corps oli kuitenkin upea hetki meille vanhoille PG-faneille. Tässä meille oli upea, vetovoimainen ja hyvin toteutettu strategia, joka löi vanhan Panzer Generalin hengessä tehdyn pelin moderniin pakettiin, armoa antamatta. Panzer Corpsin, Afrika Corpsin ja DLC:nä julkaistujen kampanjapakettien jälkeen sukellamme saman sodan uumeniin mutta päinvastaiselta suunnalta, länsiliittoutuneiden komentajana.

Panzer Corps: Allied Corps on peli, jossa on periaatteessa kovin vähän omaa. Vuoropohjainen strategia on sarjan ystäville jo tuttua tavaraa, ja aiemmin pelaamattomillekaan siinä ei ole paljoa kerrottavaa. Kunhan liikutellaan maa-, meri- ja ilmayksiköitä, yritetään nujertaa vihollisjoukot, saavuttaa tavoitteita peliajan puitteissa ja hyödyntää erilaisia yksiköitä mahdollisimman tehokkaasti. Samalla tietenkin painitaan rajoitettujen resurssien kanssa ja juostaan kovaa kyytiä kilpaa kellon kanssa.

Jos lainaan Jarin Panzer Corps –arvostelua näin:

Pelimekaniikaltaan Panzer Corps tallaa osin tuttuja polkuja, eli kenraalinura alkaa muutamasta kehnosta jalkaväki- ja panssariyksiköstä syksyllä 1939, ja heidät on tarkoitus kouluttaa paatuneiksi veteraaneiksi ja aseistaa raskain asein, kun uusia teknologioita tulee tykö ja jos arvostuspisteet vain antavat myöten. Arvostuspisteitä, joita heruu kaupunkien valtaamisesta, vain on aina kovin niukalti, joten on mietittävä, haluaako täydennykseksi kalliita eliittikeijoja vaiko halpoja tusinapaavoja.

Taisteluosastojen koostumusta on aina harkittava tarkoin, sillä aselajien yhteistoiminta on avain voittoon. Kovapintaisinkin Tiikeri nöyrtyy kaupunkiin linnoittautuneen jalkaväkiosaston edessä. Mutta kun sitä höykyttää ensin tykistöllä ja ilmavoimilla ja pistää pioneerit perään, alkaa jo tapahtua. Tämä prosessi pitäisi saada mahdollisimman sulavaksi, sillä salamasodassa on aina kiire eteenpäin. Pieniä osasia Panzer General 2:sta on otettu mukaan, eli voittoisan taistelun jälkeen yksikkö voi saada kokeneen komentajan bonuksia, kuten ylimääräisen hyökkäyspisteen tai kyvyn nähdä kauemmas.

Allied Corpsilla on kuitenkin monta omaakin jippoa takataskussa. Pelimoottoria on päivitetty ja systeemiin on tullut hienosäätöjen  lisäksi taistelun aikana vaihtuvat tai päivittyvät tavoitteet, jotka ovat joskus oikein oivassa käytössä. Sodan alkuvaiheessa italialaisten hyökkäys Egyptiin ja myöhemmin käynnistyvä Erwin Rommelin höyryjyrä tekevät pelaamisesta kiintoisaa, kun tuolloisilla brittien hieman käpyisillä sotavehkeillä käydään viivytystaistelua muuttuvia puolustuslinjoja seuraillen.  Vetäydy hallitusti, joukkojasi liikaa rankaisematta, mutta jarruta vastustajaa.

Afrikasta sotaretki jatkuu Sisilian kautta manner-Italiaan ja edelleen Normandiaan, jossa kirotun hankala maasto tekee hyökkäyssodasta raivostuttavan tuskallisen hidasta ja kömpelöä. Ja lopussa tietenkin ollaan jo Saksassa, ehkä jopa Berliinissä saakka.

Allied Corps on meiningiltään nopea, kelpo peli. Sen noin kolmenkymmenen tehtävän mittainen kampanja, joka kattaa länsiliittoutuneiden tärkeimpiä taisteluja 1940-1945 väliseltä ajalta, on monipuolinen ja kiinnostava. Pelaaminen tosin tuntuu, ainakin näin uberstgeneralkommandolle, vähän turhan helpolta, sillä moni taistelu kääntyy voitoksi turhan helposti. Esimerkiksi taistelu Kreetasta päättyi historiallisesti vähän eri tavoin kuin oma matsini, jonka vedin sutena täysvoitoksi ilman yhtään ainoaa tilanteen välilatausta. Eipä ollut sakujen laskuvarjojääkäreistä tällä kertaa vastusta, mutta enpä pärjännyt sen paremmin sakuilla samaa taistelua yksittäisskenussa kokeillessani.

Pelimekaniikoiltaan Allied Corps on sarjan toimivin ja luistavin peli. Se on hyvä valinta ensikertalaisellekin, mutta weteraanien kannattaa miettiä jo kotva – miten kovasti hingut kokemaan samaa sotaa länsiliittoutueiden silmin? Jos ajatus houkuttaa, anna palaa. Ei ole kallis ja pelitunteja tähän uppoaa riittoisasti. Pikku negaa kuitenkin siitä, ettei ainutkaan taistelu yltänyt hikisyydessään lähellekään Panzer Corpsin 1944/1945 West –lisäreitä, mikä lienee omalla harkittu ratkaisu. Pistetään tyypit hikoilemaan sitten DLC-paketeissa. Ja taas visa vinkuu.

 

Lisää aiheesta

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)

Panzer Corps: Afrika Korps (PC)

Panzer Corps Grand Campaign 42-43 West DLC (PC)

Panzer Corps: Grand Campaign ’44 & ’45 West DLC (PC)

Lue myös

Civilization V: Brave New World (Mac, PC)

Company of Heroes 2 (PC)

Digital Combat Simulator: P-51D Mustang (PC)

Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)

Remember Me (PC, PS3, Xbox 360)

Saint’s Row IV –ennakko (PC, PS3, Xbox 360)