Uusimmat

Asus M2N32-SLI Deluxe

03.06.2006 15:57 Muropaketin toimitus

 

Asus on tunnetusti ollut hyvissä ajoin valmiina uusien piirisarjajulkaisuiden yhteydessä ja M2N32-SLI Deluxe -emolevy tulikin AMD:n toimittaman FX-62-prosessorin mukana. Asuksen ammattiylpeys ei antautunut NVIDIAn referenssiemolevylle, vaan taiwanilaiset insinöörit suunnittelivat omat ratkaisunsa. M2N32-SLI Deluxe ei tue aivan täydellisesti nTune 5.0:n kaikkia ominaisuuksia, mutta ilmeisesti tulevilla BIOS-päivityksillä yritetään paikkailla asiaa. Muropaketin testipenkissä ollut ja kauppojen hyllyille tulevat M2N32-SLI Deluxet ovat versiota 1.03g.

Emolevyn mukana toimitetaan julmettu määrä oheistarvikkeita. Mukana on ohjekirjan ja ajuri-CD:n lisäksi kuusi SATA-kaapelia, kuusi virta-adapteria, mustat IDE- ja korppuaseman kaapelit, taipuva SLI-silta, kaksi USB 2.0 -porttia ja Firewire 1394a-portit sisältävät lisämodulit ja metallinen I/O-liitinten suojalevy.

Lisäksi mukaan on pakattu ylimääräinen lisätuuletin, WLAN-tukiaseman antenni, mikrofoni sekä Q-Connector-palikat. Q-Connector-palikoiden ansiosta kotelon johdot säilyvät oikeissa liittimissä, jos emolevy joskus irrotetaan kotelosta.

Emolevyn komponenttien sijoittelu eroaa Foxconnin C51XEM2AA-emolevystä jonkin verran ja DDR2-muistipaikat on sijoitettu aivan emolevyn ylälaitaan. AM2-prosessorikantaa on käännetty Foxconniin verrattuna 90 astetta ja emolevyn näyttävin osa on kuparinen heatpipe-cooleri, joka peittää alleen prosessorin virransyötön, SPP- ja MCP-piirit.

Oikeassa alanurkassa kuusi punaista SATA-liitintä ovat nätissä nipussa ja niiden molemmin puolin on sijoitettu yhteensä neljä tuuletinliitäntää. Aivan emolevyn alanurkassa on BIOS-piiri ja liitäntäpinnit kotelon napeille ja ledeille.

I/O-liitinten joukosta erottuu turkoosi sarjaportti, jonka alapuolella on optinen ja koaksiaalinen ulostulo digitaaliselle äänelle. Sarjaportin vierestä löytyy Firewire- ja SATA-liitin ulkoiselle kiintolevylle, neljä USB 2.0 -liitintä, kaksi gigabitin verkkoliitäntää, ääniliittimet ja aivan oikealla sijaitsee WLAN-tukiaseman antenniliitin.

PCI Express- ja PCI-liitännät ovat identtiset Foxconnin C51XEM2AA-emolevyn kanssa. ATX 12V -lisävirtaliitin on sijoitettu aivan ylemmän PCI Express X16 -liittimen juureen ja vieressä on jälleen kaksi tuuletinliitintä. Yhteensä tuuletinliitäntöjä on ahdettu emolevylle jopa seitsemän kappaletta. Aivan emolevyn alalaidasta löytyy liitännät erillisille USB- ja Firewire-moduleille. Oheislaitteiden apuna Asus on päätynyt käyttämään ADI:n kahdeksankanavaista 1988B-HD-äänikoodekkia, Texas Instrumentsin Firewire-ohjaimia sekä Marvellin verkkopiirejä tietoliikenteen lähetykseen ja vastaanottoon.

Prosessorikannan ympärillä on kiitettävästi tyhjää tilaa. Erikoisemmat jäähdytysratkaisut saattavat kuitenkin ottaa kiinni emolevyn kupariseen heatpipe-jäähdytykseen. Korppuaseman liitin on sijoitettu emolevyn oikeaan laitaan ainoan IDE-liittimen ja ATX-virtaliittimien kaveriksi. AM2-kannan sijoittelun takia useat pystymalliset coolerit kuten Zalmanin 9500CNPS AM2 puhaltaa kohti virransyöttöä eikä kuumana toimivaa nForce 590 SLI -piirisarjan SPP-piiriä.

Mukana toimitettavaa lisätuuletinta ei suositella käytettäväksi kuin passiivisten ja vesijäähdytysratkaisuiden kanssa.

Emolevyn alapuoli on vuorattu tutulla sinertävällä StackCool 2 -piirilevykerroksella, jonka tarkoituksena on levittää prosessorin piirilevykerroksiin säteilevää lämpöä laajemmalle alalle.

Kaikessa kiireessä Asuksen insinöörit eivät ole ilmeisesti miettineet SATA-liitäntöjen sijoituspaikkaa aivan loppuun ast,i sillä esimerkiksi GeForce 7900 GTX -näytönohjain blokkaa alempaan PCI Express X16 -väylään asennettuna kaksi liitäntää alleen.

BIOS-ominaisuudet

Myös M2N32-SLI Deluxe -emolevyn BIOS on viilailtu kokonaan uusiksi Asuksen insinöörien toimesta. JumperFree-asetukset tarjoavat muistijännitettä Foxconnin tapaan 2,5 volttiin asti, mutta prosessorijännitettä voi korottaa tältä välilehdeltä ainoastaan 1,565 volttiin asti. Säätötarkkuus on Foxconnin emolevyä parempi ja prosessorijännitettä voidaan säätää 0,0125 voltin askelin.

Onneksi Advanced Voltage Control -välilehti tarjoaa 200 millivoltin eli 0,2 voltin korotusmahdollisuuden prosessorin käyttöjännitteeseen. Näin käyttöjännitettä saadaan nostettua 1,765 volttiin asti, joka kuitenkin jää lähes 0,1 volttia Foxconnin 1,85 voltin maksimista.

Perusmuistiasetukset tarjoavat tavallisille käyttäjille vain tärkeimmät asetukset.

Asus on järkeillyt kattavat valikoimat muistiasetuksia Advanced Memory Settings -valikon alle, eivätkä ne näin sekoita peruskäyttäjiä. Säätövaraa on jopa enemmän kuin Foxconnin C51XEM2AA-emolevyllä.

Muistiasetukset jatkuvat DRAM Timing Control -välilehdellä, joten DDR2-muisteista saa M2N32-SLI Deluxe -emolevyllä varmasti halutessaan puristettua kaikki mahdolliset tehot irti pitkäjänteisellä viilailulla.

Asuksen HardWare Monitor keskittyy pääasiassa tuulettimien kierrosnopeuksien seurantaan jättäen lämpötilat ja jännitelinjojen seurannat melko vähäisiksi.

Biosin erikoisuus on Music Alarm -ominaisuus, joka alkaa soittaa CD-asemasta musiikkia etukäteen asetettuna ajankohtana. Ominaisuuden tarpeellisuudesta voidaan olla montaa eri mieltä.

<< Edellinen sivu | Seuraava sivu >>

 


Artikkelin sisältö:

Sisältö

  1. AMD:n uudet AM2-prosessorit
  2. NVIDIA nForce 500 -piirisarja & EPP-standardi
  3. Foxconn C51XEM2AA
  4. Asus M2N32-SLI Deluxe
  5. MSI K9N SLI Platinum
  6. Testit: Tehonkulutus-, lämpötila- ja suorituskykymittaukset
  7. Ylikellotus ja loppusanat