Uusimmat

Foxconn C51XEM2AA

03.06.2006 15:57 Muropaketin toimitus

 

Lähinnä OEM-valmistajana aiemmin tunnettu Foxconn on viime aikoina panostanut voimakkaasti komponenttien kuluttajamarkkinoille. Yrityksen tuotevalikoima laajenee jatkuvasti ja huhujen mukaan suunnitelmissa on myös näytönohjainten valmistuksen aloittaminen. Foxconnin AM2-emolevy perustuu NVIDIAn insinöörien suunnittelemaan referenssiratkaisuun, joka on tunnettu Tritium-koodinimellä. C51XEM2AA-emolevyn oheismateriaali sisältää ohjekirjan, pikaoppaan ja ajuri-CD:n sekä erilliset sarjaportilla, neljällä USB2.0-portilla- ja Firewiren 1394a- ja b-liitännällä varustetut lisämoduulit, viisi mustaa SATA-kaapelia, kuusi virta-adapteria, mustat pyöristetyt IDE- ja korppuaseman kaapelit, SLI-sillan sekä I/O-liittimien metallisuojan. Mukana ei ole mitään ylimääräistä, vaan ainoastaan emolevyn käyttöön liittyvät RoHS-direktiivin tarvikkeet ja lisäliitännät.

C51XEM2AA on tällä hetkellä ainoa täysin nTune 5.0:n ominaisuuksiin kykenevä emolevy. Asuksen M2N32-SLI Deluxe ei vielä tue aivan kaikkia nTune 5.0:n toimintoja, mutta asia korjautunee uusissa BIOS-päivityksissä. Mustanpuhuvasta piirilevystä erottuu kuparinen MCP-piirin jäähdytyssiili, jonka sisuksissa pyörii UV-aktiivinen vihreä tuuletin. Komponenttien asettelu on hyvin perinteinen ja yleisilme ei herätä suurempia yllätyksiä.

Emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy MCP:n tukemat kuusi SATA-liitäntää, emolevyn tilasta kertovat debug-ledit, BIOS-piiri ja patteri kätevästi pystyasennossa. Korppuaseman liittimen sijoittelu tuntuu lähes väkisin mietityltä ja se on ahdettu patterin vasemmalle puolelle aivan emolevyn alalaitaan. Patterin oikealla puolella aivan emolevyn alanurkkaan on sijoitettu kätevät virta- ja reset-napit. Pienoiseksi pettymykseksi laitetuulettimille ei löydy kuin yksi liitin emolevyltä.

I/O-liitinten joukosta on referenssisuunnittelulle tyypillisesti karsittu pois sarja- ja rinnakkaisportit, mutta PS/2-liitännät hiirelle ja näppäimistölle on sentään vielä säilytetty. Optisen ulostulon ja muiden ääniliitäntöjen lisäksi USB 2.0 -liittimiä on kuusi, gigabitin verkkoliitäntöjä on kaksi kappaletta sekä lisäksi mukana on FireWiren 1394a- ja b-liittimet.

Kahden PCI Express X16 -liittimen välistä löytyy harvemmin käytetyt PCIe X1- ja X4-liitännät ja niiden oikealta puolelta kaksi perinteistä PCI-paikkaa. Kahdella GeForce 7900 GTX -näytönohjaimella vapaaksi jää käytännössä PCIe X4- ja yksi PCI-väylä, jotka ovat aivan kiinni näytönohjaimissa. Laajennusvara ei siis riitä esimerkiksi molemmille, fysiikkakorttille ja X-Fi-äänikortille.

Äänipiiriksi on valittu Realtekin kahdeksankanavainen ALC882D-HD-äänikoodekki. Texas Instrumentsin Firewire-ohjaimia on kaksin kappalein ja tietoliikenteen lähetyksestä ja vastaanotosta huolehtii Marvellin gigabitin 88E1211-TFE1-verkkopiiri. Aivan alanurkassa on liitin ulkoiselle sarjaporttimoduulille.

Käytännön testeissä todettiin, että debug-ledien sijoittelu voisi olla hivenen helpommassa paikassa kuin kahden näytönohjaimen välissä. Lisäksi Foxconnin käyttämät PCI Express X16 -väylien lukitusvivut vaativat lähes akrobaattista sorminäppäryyttä kaksi korttipaikkaa peittävillä GeForce 7900 GTX -näytönohjaimilla. Hermojen säästämiseksi lukitusvivut murrettiin lopulta irti.

DDR2-muistipaikat ovat puolestaan niin lähellä AM2-kantaa, että muistikammat olivat aivan kiinni AMD:n vakiocoolerin kyljessä.

BIOS-ominaisuudet

Myös C51XEM2AA:n BIOS on NVIDIAn insinöörien käsialaa ja siihen on panostettu todella paljon. Hauskana yksityiskohtana biosiin voi asettaa käyttäjänimen, jota aloitusruutu tervehtii tietokoneen käynnistyessä.

Advanced Chipset Features -valikosta päästään käsiksi emolevyn ja prosessorin kellotaajuuksiin, jännitteisiin sekä muistiasetuksiin. Lisäksi asetuksia voi tallentaa viiteen muistipaikkaan. NVIDIA GPU Ex -ominaisuus optimoi suorituskykyä nForce 590 SLI -piirisarjalla ja se voidaan ainoastaan ottaa käyttöön ForceWare 90 -sarjan ajureilla.

Prosessorin HTT-väylätaajuudelle säätövaraa löytyy 500 MHz:iin asti. Lisäksi BIOS tarjoaa mahdollisuuden SPP- ja MCP-piirien välisen kellotaajuuden ja PCI Express -väylien korottamiseen. Kuvasta näkyy, että Linkboost on käytössä ja kyseisiä väylänopeuksia on korotettu 25 prosentilla. Lisäksi tarjolla on HT-väylien kertoimien ja kaistanleveyksien säätömahdollisuudet.

Prosessorin käyttöjännitettä voi korottaa aina 1,85 volttiin asti 0,025 voltin askelin.

DDR2-muisteille jännitettä pystyy syöttämään 2,5 volttiin asti myös 0,025 voltin askelin.

Säätövaraa DDR2-muistiasetuksille löytyy huomattavasti reilummin kuin tähän asti on Intelin DDR2-emolevyillä totuttu näkemään. Ylhäällä näkyy SLI-Ready-valikko, josta voidaan ottaa käyttöön EPP-muistien tarjoamat profiilit sekä ylikellottaa muisteja.

Perusasetusten lisäksi C51XEM2AA tarjoaa innokkaimmille virittelijöille lisää viilattavaa Advanced Memory Settings -valikon alla.

System Monitor tarjoaa reaaliaikaiset tiedot yleisimmistä jännitelinjoista, lämpötiloista ja tuulettimien nopeuksista. BIOS-insinööreiltä näyttää unohtuneen 12 voltin linjan tarkkailu.

<< Edellinen sivu | Seuraava sivu >>

 


Artikkelin sisältö:

Sisältö

  1. AMD:n uudet AM2-prosessorit
  2. NVIDIA nForce 500 -piirisarja & EPP-standardi
  3. Foxconn C51XEM2AA
  4. Asus M2N32-SLI Deluxe
  5. MSI K9N SLI Platinum
  6. Testit: Tehonkulutus-, lämpötila- ja suorituskykymittaukset
  7. Ylikellotus ja loppusanat