UUSIMMAT

AOpen i975Xa-YDG & Yonah-ylikellotusta

02.07.2006 23:07 |

Vähän tehoa kuluttava ja suorituskykyinen Intel Core Duo -mobiiliprosessoriperhe on herättänyt julkaisunsa jälkeen ansaittua kiinnostusta myös työpöytäpuolella. Huhtikuussa Muropaketissa Core Duo T2400 -prosessoria testattiin Asuksen N4L-VM DH -emolevyllä, jonka ominaisuudet oli viilattu peli- ja muun tehokäytön sijaan olohuone-PC-käyttöön. Heikko emolevyvalikoima vaikuttikin vielä artikkelin julkaisun aikaan Core Duo -prosessorien suurimmalta ongelmalta työpöytäkäyttäjän näkökulmasta katsottuna. Kaikeksi onneksi emolevyvalmistaja AOpen on korjannut tilanteen tuomalla markkinoille Intelin 975X-huippupiirisarjaan perustuvan emolevyn, jonka ominaisuudet vaikuttavat ensisilmäyksellä lähes täydellisiltä Core Duon alustaksi.

AOpen toimitti Muropaketin testiin lehdistöversion i975Xa-YDG-emolevystään. Suomesta emolevyä on saatavilla ainakin Elektroni-verkkokaupasta vajaan 300 euron hintaan. Hintansa puolesta i975Xa-YDG on ehdottomasti yksi kalleimmista saatavilla olevista työpöytäemolevyistä. Hinta ei kuitenkaan ole pelottanut kuluttajia sillä huhtikuussa Japanissa tehdyssä tutkimuksessa i975Xa-YDG:n osuus kaikista 975X-piirisarjaan perustuvista emolevyistä oli peräti 55 prosenttia. Intel julkaisi Pentium Extreme Edition ja Pentium D -yhteensopivan 975X-piirisarjan joulukuun lopussa.

Artikkelissa tutustutaan AOpen i975Xa-YDG -emolevyyn, sen ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin ylikellotuskäytössä.

Piirisarja

Intelin i955X-piirisarjan CrossFire-yhteensopivaksi päivitetty versio 975X julkaistiin viime vuoden joulukuussa. Virallisesti LGA775-prosessoreille tarkoitettua piirisarjaa on käsitelty Muropaketissa aiemmin muun muassa Pentium Extreme Edition 955 -artikkelissa.

Piirisarjakaavio paljastaa 975X-piirisarjan olevan Intelin suurinta ja kauneinta piirisarjarautaa työpöydälle. Tarjolla on tuki kahdelle x8-nopeudella toimivalle PCIe-väylälle, 800/1066 megahertsin väylätaajuudella toimiville prosessoreille sekä 666 megahertsin DDR2-muisteille. Intelille toistaiseksi tyypilliseen tapaan muistiohjain on integroitu piirisarjaan. Verrattuna edullisempiin piirisarjoihin on 975X:n muistiohjainta viilattu suorituskykyisemmäksi muun muassa Memory Pipeline Technology-, Flex Memory Technology- ja ECC-tekniikoilla.

Muistihamstereille kiinnostavaa lienee tieto myös siitä, että piirisarja kykenee hallinnoimaan peräti kahdeksan gigatavun muistiavaruutta. AOpenin omaa käsialaa on puolestaan piirisarjalle rakennettu tuki Socket 479 -prosessoreille. Yhteensopivien prosessoreiden listaan kuuluvat ainakin Core Duo- ja Core Solo -prosessorit sekä vielä julkaisemattomat Merom-ytimeen perustuvat uudet mobiiliprosessorit. Merom-yhteensopivuus tosin vaatii toimiakseen uusimman biosin.

 

Sisältö

  1. AOpen i975Xa-YDG & Yonah-ylikellotusta
  2. Komponenttien sijoittelu
  3. BIOS-ominaisuudet
  4. Ylikellotus
  5. Suorituskykymittaukset
  6. Loppusanat

Muropaketin uusimmat