Uusimmat

Komponenttien sijoittelu

02.07.2006 23:07 Muropaketin toimitus

 

Ilman myyntipakkausta ja oheismateriaalia toimitettu emolevy on mitoiltaan normaalia ATX-kokoa. Ominaisuudet ovat kattavat ja erikoisuuksina sisältävät tuen ATIn CrossFire-näytönohjainkokoonpanolle, ulkoisille SATA-liittimille ja infrapunalla toimivalle kaukosäätimelle. Perinteisempien ominaisuuksien joukkoon kuuluvat integroitu gigabitin verkko-ohjain, Firewire-ohjain, HD-audio-ääniratkaisu, SATA II -tuki ja muut ICH7-southbridgen kattavat integroidut ominaisuudet.

Musta piirilevy ja passiivinen piirisarjan jäähdytysripa noudattelevat Intelin referenssiemolevyn tyyliä. Ensisilmäyksellä komponentit vaikuttavat olevan normaaleilla paikoillaan ja emolevyltä ei uusia mullistavia komponenttien ryhmittelyjä löydy. Tarkempi tarkastelu tuo esiin tarkkaan harkitut yksityiskohdat.

Takapaneelin I/O-liittimet ovat nykymittapuun mukaiset, joskin perinteiset sarja- ja rinnakkaisportit on hävitetty kokonaan. Vanhojen laser-tulostimien omistajille ongelmallinen ratkaisu, mutta kaikeksi onneksi esimerkiksi USB->COM-adaptereita on saatavilla edulliseen hintaan. Monille emolevyvalmistajille tyypillinen ylivarustelu on unohdettu ja emolevyltä ei esimerkiksi löydy kahta verkkokorttia. HD-ääniratkaisu on toteutettu Realtekin ALC880-piiriä käyttäen. Digitaaliselle äänelle löytyy sekä optinen sisään- että ulostulo.

Yksi uusimpia villityksiä emolevypuolella on ulkoisten SATA-liittimien ilmaantuminen emolevyjen vakiovarustukseen. Toistaiseksi ulkoisille liittimille on vain vähän käyttöä, sillä ulkoisia SATA-väylää käyttäviä kiintolevyjä ja optisia asemia ei ole juuri markkinoilla. Ulkoista SATA-liitintä varten emolevylle on integroitu JMicron SATA II -ohjain.

Emolevyn alakulmasta löytyvän värikoodatun kotelon ledien ja kytkimien liitinrivistön vierestä tarkkasilmäinen lukija voi löytää virta- ja reset-nappien hipaisukytkimet. Selkeästi ylikellottajien tarpeisiin suunniteltu ominaisuus on ilo nähdä vihdoin myös mobiiliprosessoreille tarkoitetussa emolevyssä. ICH7-southbridge tarjoaa vain yhden IDE-väylän, joten AOpen on päättänyt lisätä IDE-väylien määrää integroidulla ITE IT8212 -piiriin pohjautuvalla ratkaisulla. SATA II -liittimet ovat turvallisessa ryhmityksessä ICH7-southbridgen vierellä.

FireWire-ominaisuudet emolevyllä on toteutettu Ageren FW3226-100 -piiriä käyttäen. Piiri tukee vanhempaa 400 megabitin sekunttinopeudella toimivaa 1394A-standardia.

Tehokkaasta pelikokoonpanosta haaveilevien iloksi AOpen on käyttänyt 975X-piirisarjan mahdollisuudet hyväksi ja suunnitellut emolevylle kaksi x16-PCIe-liitintä. Pääasiassa näytönohjaimille tarkoitettujen x16-liittimien lisäksi oheislaitteita voidaan kiinnittää kahteen X1-PCIe-liitäntään tai jompaan kumpaan emolevyltä löytyvään PCI-paikkaan.

24-pinnisen ATX-virtaliittimen lisäksi i975Xa-YDG-emolevyn kaksivaiheiselle virransyöttölle on tarjolla neljäpinninen ATX +12 V -liitin. Moninäytönohjainkokoonpanoissa tarpeellista on myös PCI Express x16 -liittimien viereltä löytyvän tavallisen Molex-virtaliittimen kytkentä.

Yksi jäähdytysratkaisujen yhteensopivuutta merkittävästi lisäävä yksityiskohta on Socket 478 -emolevyistä tutun coolerikehikon käyttäminen. Useimmat markkinoilta löytyvät hiljaiset ja tehokkaat jäähdytysratkaisut sisältävät yhteensopivat kiinnitysmenetelmät kehikolle. Huomion arvoista on myös se tosiseikka, että Pentium M – ja Core Duo -prosessorit ovat perinteistä heatspreaderillä varustettua Pentium 4 -prosessoria matalampia ja joidenkin coolereiden kiinnitys voi jäädä kantamaan tai löysäksi normaalia matalampien prosessorien päällä.

AOpen i975Xa-YDG -emolevyn mukana toimitetaan kohtalaisen hiljainen ja taatusti mobiiliprosessorien kanssa yhteensopiva alumiininen cooleri. Testeissä kooltaan maltillinen tuuletin osoittautui hiljaisuudestaan huolimatta tehokkaaksi mobiiliprosessorin jäähdyttäjäksi. Äärimmäistä hiljaisuutta tai jäähdytystehoa hakevalle järeämpi kuparielementti esimerkiksi Zalmanin mallistosta lienee kuitenkin parempi vaihtoehto.

Käyttökokemusten osalta emolevyn suurimmaksi ongelmakohdaksi havaittiin yhteensopivuusongelma NVIDIAn GeForce 7900 GTX -näytönohjaimen kanssa. Suurikokoisen jäähdytysjärjestelmän muovikuori jäi kantamaan ylemmässä PCI Express x16-paikassa vieressä olevan kondensaattorin päälle. Näytönohjain jää asentaessa aavistuksen kallelleen ja kotelossa kiinnitysruuvien väkivaltainen asentaminen saa aikaiseksi vahinkoa joko emolevylle tai näytönohjaimelle. Kondensaattori ei näytönohjaimen edestä suostu taipumaan, joten ainoaksi korjausmahdollisuudeksi jää muovikuoren vuoleminen, joka on jo takuun kannalta varsin ikävä vaihtoehto.

Muistiyhteensopivuus testeissä käytetyillä Corsairin DDR2-muisteilla on erinomainen ja prosessoriyhteensopivuuden osalta kaikki kaupasta saatavat Socket 479 -kantaiset prosessorit toimivat ilman ongelmia. Mikäli emolevyä on hankkimassa vielä julkaisemattomilla Merom-ytimeen perustuville mobiiliprosessoreille, on syytä varmistaa, että emolevystä löytyy uusin BIOS-versio.

Sisältö

  1. AOpen i975Xa-YDG & Yonah-ylikellotusta
  2. Komponenttien sijoittelu
  3. BIOS-ominaisuudet
  4. Ylikellotus
  5. Suorituskykymittaukset
  6. Loppusanat