Uusimmat

Kannettavan esittely

31.12.2010 01:28 Muropaketin toimitus

Macbook Air toimitetaan maltillisen kokoisessa pahvilaatikossa, josta löytyy kannettavan ohella ohjelappusia, virtakaapeleita, Applen omenatarroja sekä USB-tikku. Uudessa Airissa ei ole ensimmäisen sukupolven Airin tavoin optista asemaa, joten sen tehdasasetusten palauttaminen onnistuu kahdeksan gigatavun suuruiselta USB-tikulta.

Nyt testattavan 11,6-tuumaisen Macbook Airin ohella Apple tarjoaa kuluttajille myös suuremmalla 13,3-tuumaisella näytöllä varustettua mallia. 64 gigatavun tallennuskapasiteetillinen 11,6-tuumainen malli kustantaa Applen verkkokaupassa 999 euroa ja 128 gigatavun tallennuskapasiteetilla hinta nousee 1149 euroon. 13,3-tuumaisten mallien osalta halvempi 128 gigatavun malli maksaa 1299 ja 256 gigatavun malli 1599 euroa.

Päältäpäin tyyli on Applelle ominainen – pelkistetyn tyylikäs, eikä näyttöosan takana ole kuin Applen logo, joka hohtaa valkoisena näytön ollessa nostettuna pystyasentoon. Ensivaikutelma on mielenkiintoinen, sillä kannettava on erittäin ohut ja kevyt. Painoa on 1,06 kilogrammaa, leveyttä 30,0 senttimetriä ja syvyyttä 19,2 senttimetriä. Takaosasta kannettava on 1,7 senttimetriä ja etuosasta vaivaiset 0,3 senttimetriä paksu.

Kun näytön nostaa pystyasentoon, ulkoasu ei koe suurta muutosta, sillä alumiinisessa rungossa eteen avautuu näyttö, näppäimistö ja trackpad. Runko- ja näyttöosa ovat molemmat työstetty yhdestä alumiinikappaleesta, mikä takaa kevyen ja erittäin tukevan lopputuloksen.

LED-taustavalaistu ja kirkaspintainen näyttö on kooltaan 11,6-tuumainen ja sen natiivi resoluutio on 1366×768. 16:9-kuvasuhteellinen paneeli on valmistettu TN-tekniikalla ja se on alle viisi millimetriä paksu. Valmistustekniikasta huolimatta näyttö on erittäin laadukas ja se tuottaa kontrastikkaan ja valovoimaisen lopputuloksen, eikä siinä ole havaittavissa esimerkiksi taustavalaistuksen vuotoa reunoilla. Kuva näyttää sivulta ja yläkulmasta hyvältä, mutta alakulmasta katsottuna kuva tummenee huomattavan paljon. Valitettavasti Airissa ei ole ympäristön kirkkautta tunnistavaa anturia, joten näytön kirkkautta ei saa asetettua säätymään automaattiseksi.

Macit ovat nykypäivänä raudan osalta käytännössä vastaavia, kuin mitkä tahansa muutkin x86-arkkitehtuuriin pohjautuvat tietokoneet, ja Apple on jo useamman vuoden ajan luottanut Intelin prosessoreihin. Macbook Air ei tee poikkeusta ja sisällä on vuoden 2008 syksyllä julkaistu 1,4 GHz:n kellotaajuudella toimiva Intel Core 2 Duo SU9400 -prosessori, jossa on kolmen megatavun L2-välimuisti ja TDP-arvo on 10 wattia. 533 MHz:n (1066 MHz DDR) kellotaajuudella toimivaa DDR3-muistia on kaksi gigatavua ja graafisesta puolesta on vastuussa DirectX 10.1 -rajapintaa tukeva NVIDIA GeForce 320M -grafiikkapiiri, jonka 256 megatavun muisti on jaettu keskusmuistista.

Näytön yläpuolella on erittäin pienikokoinen 640×480-resoluutioinen webbikamera, joka tunnettiin aiemmin nimellä iSight, mutta jonka Apple on nyt ristinnyt iPhone 4:n tavoin FaceTimeksi.

Pohja on kaareva ja sen kulmiin on sijoitettu matalat kumiset korokkeet, joiden tarkoituksena on suojata pohjaa naarmuilta ja pitää kannettava tukevasti paikoillaan pöydällä.

Liitinvalikoima ei pröystäile yltäkylläisyydellään, sillä rungon oikeassa reunassa on ainoastaan mini-DisplayPort- ja USB 2.0 -liitin, joten erillistä näyttölaitetta käyttävä kuluttaja joutuu käytännössä väistämättä hankkimaan jonkinlaisen adapterin. Ulkoisen näytön osalta tuettuna on maksimissaan 2560×1600-resoluutio.

Vasemmalta puolelta löytyy MagSafe-virta-, USB 2.0- sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Kuulokeliittimen oikealla puolella oleva rei’itetty ympyräalue toimii mikrofonina ja lisäksi kannettavan molemmilla puolilla ovat kaiuttimet, vaikkeivät ne näykään ulospäin.

Muiden valmistajien kuin Applen kannettavien tietokoneiden kanssa joutuu vähän väliä taistelemaan virtakaapeleiden kanssa, kun käytössä on suurikokoinen muuntaja kahdella johdolla. Applen ratkaisu on huomattavasti kätevämpi ja virtaliitin napsahtaa suoraan paikoilleen magneettien avulla. Lisäksi liittimessä on pieni ledi, joka ilmaisee värillä akun tilan, ja muuntajasta saa avattua kaksi L-muotoista klipsua, joita voi käyttää kaapelin kelaamiseen. Näin kaapeli pysyy siististi kasassa, eikä se ole käyttöönoton yhteydessä harakanpesää muistuttava sekamelska.

Kuvasta näkyy selvästi, miten Macbook Airin reunat ovat varsin terävät. Hieman pyöristetyt reunat eivät kuitenkaan haitanneet laitteen käyttöä, kuten Nokia Booklet 3G:n tapauksessa.

Käytössä on näppäimistö täyden mittakaavan näppäimillä, joskin sijoitteluun on jouduttu tekemään muutamia muutoksia. Valitettavasti Airissa ei ole taustavalaistua näppäimistöä, joten kirjoittaminen on varsinkin pimeässä hankalaa. Puute on sinällään erikoinen, sillä ensimmäisen sukupolven Aireissa on taustavalaistu näppäimistö, mutta ilmeisesti Apple on tipauttanut sen pois säästääkseen tilaa.

Näppäimistön ylälaidasta löytyvät lisäksi F1-F12-näppäimet, joista voi muun muassa säätää näytön kirkkautta, avata pikaohjelmia, hypätä toistettavia kappaleita taakse- ja eteenpäin, toistaa ja pysäyttää kappaleita sekä säätää äänenvoimakkuutta. Virtanappi löytyy näppäimistön oikeasta yläkulmasta ja puolestaan nuolinäppäimet samaisen reunan alakulmasta.

Rungon etuosassa on suurikokoinen lasipintainen trackpad, joka toimii perinteisen touchpadin tavoin, mutta lisäksi se tukee monikosketuseleitä. Yhdellä sormella saa liikutettua tuttuun tapaan kursoria, klikattua, tuplaklikattua ja valittua toissijaisen klikkauksen, ja kahdella, kolmella ja neljällä sormella mahdollisuudet kasvavat entisestään. Kahdella sormella onnistuu skrollaaminen, pinch-zoomaaminen ja kääntäminen, kolmella sormella voi raahata tiedostoja sekä siirtyä eteen- ja taaksepäin ja neljällä sormella siirtyä ylös- ja alaspäin Exposéssa sekä siirtyä ohjelmasta toiseen.

Näppäimistön tuntuma on hyvä ja kirjoittaminen onnistuu luontevasti suurikokoisten näppäimien ansiosta. Enter-näppäimen olisi suonut olla aavistuksen kookkaampi ja lisäksi tottumattomuus Fn- ja Ctrl-näppäimien sijoittelussa tuotti suuren määrän virhepainalluksia. Trackpadin käyttö on lasisen pinnan myötä erittäin miellyttävää ja vaste on yhtä laadukas kuin esimerkiksi yrityksen iPhone-puhelimissa. Vaikka kahden, kolmen ja neljän sormen monikosketuseleet saattavat kuulostaa turhilta ja monimutkaisilta, niiden käytön oppii nopeasti, minkä jälkeen ne nopeuttavat laitteen käyttöä. Trackpadia voi painaa, mutta se tuottaa rasittavan klik-äänen, joten nopeasti testauksen aloittamisen jälkeen Mac OS X:n asetuksista säädettiin, että klikkaaminen tapahtuu pelkästään hipaisemalla trackpadia. Oletusten vastaisesti ongelmaksi eivät kuitenkaan muodostuneet virheliikkeet.

Air on suunniteltu varta vasten liikkuvalle käyttäjälle, joka ei vaadi paljoa suorituskykyä – suorituskykyä kaipaaville käyttäjille Apple tarjoaa Macbook Pro -kannettavia. Apple on onnistunut päämäärässään loistavasti ja Air kulkee vaivatta mukana laukussa tai repussa. Liikkuva käyttäjä vaatii luonnollisesti langattomia yhteyksiä, joista Macbook Air tukee WLANia (802.11a/b/g/n) sekä Bluetooth 2.1 + EDR:ää. Verkkoliitintä laitteesta ei löydy, joten jos kuluttaja haluaa liittää laitteesta kaapelilla verkkoon, joutuu hän hankkimaan erillisen adapterin.

Macbook Airin 0,3 – 1,7 senttimetrin paksuutta tuskin voi tarpeeksi hämmästellä, mutta sitä on vaikea hahmottaa ilman vertailukohtaa tai kokeilematta laitetta omissa käsissä. Yllä olevassa kuvassa Macbook Airia on verrattu sen paksuimmasta kohdasta iPhone 4 -älypuhelimeen ja kuten kuvasta näkyy, edellä mainittujen laitteiden paksuus on reunoista käytännössä sama. Kuva tosin hämärtää hieman sitä tosiasiaa, että Air on aavistuksen kupera ja lisäksi pohjassa ovat kumiset korokkeet.

Kuva: iFixit – MacBook Air 11″ Model A1370 Teardown

iFixit-sivustolta löytyy reilusti kuvia puretusta Macbook Airista ja kuvissa hämmästyttää varsinkin emolevyn erittäin pieni koko. Kuvista selviää myös, että laitteen sisällä on tuuletin. Asia selvisi vasta parin viikon käytön jälkeen, kun sitä ennen allekirjoittanut oli olettanut kannettavan olevan passiivisesti jäähdytetty. Kuvassa suuret mustat ”pakkaukset” ovat akkuja ja Apple on ahtanut rungon sisälle kuusi litiumpolymeerikennoa, joilla on saavutettu 35 wattitunnin akku.

Apple lupaa akun kestävän webbisurffailussa viisi tuntia ja valmiustilassa peräti kuukauden. Kevyessä käytössä akku riittää pitkään ja Muropaketin käytön perusteella webbisurffailulla akussa riitti virtaa 4-6 tunniksi. Valmiustilan 30 päivän kestoa ei lähdetty testaamaan, mutta väite lienee oikeassa mittasuhteessa. Muutaman päivän käyttämättömyys ei tyhjennä akkua käytännössä lainkaan, mikä tekee samalla kannettavan käyttämisestä helppoa. Näytön voi nostaa pystyyn, jolloin se herää valmiustilasta noin sekunnissa ja on välittömästi käyttövalmiina. Kun kannettavalla on tehty tarvittavat toimenpiteet, sen voi asettaa jälleen valmiustilaan odottamaan uutta käyttöä.

Sisältö

  1. Apple Macbook Air (11,6")
  2. Kannettavan esittely
  3. Kuukausi Macbook Airin ja Mac OS X:n käyttäjänä
  4. Loppuyhteenveto