Uusimmat

Loppuyhteenveto

31.12.2010 01:28 Muropaketin toimitus

Macbook Air on muotoilun puolesta taattua Apple-laatua ja tyyli on metallinharmaan hillitty ja pelkistetty. Kun näyttö on painettu alas, kannettavan ainoa suurempi poikkeava kohde on näytön takaosan omenalogo, joka hohtaa kirkkaana, kun näyttö on nostettu pystyasentoon. Näyttö pystyasennossa tyyli pysyy yhtä pelkistettynä näytöllä, näppäimistöllä ja trackpadilla. Kokonsa ja painonsa puolesta Air on ennen kaikkea liikkuvan käyttäjän kannettava, sillä sen ohut muotoilu ja noin kilogramman paino tekevät siitä helposti mukana kuljetettavan.

Kannettavassa riittää suorituskykyä peruskäyttöön, mutta esimerkiksi pelaamiseen ja raskaiden RAW-kuvien muokkaamiseen kannattaa harkita muita Applen vaihtoehtoja. Macbook Air onkin ensisijaisesti tarkoitettu talouden toiseksi tietokoneeksi, joka kulkee matkassa mukana, ja kotoa on toivottavaa löytyä suorituskykyisempi kone. Akunkesto on paljon riippuvainen käytöstä, mutta kevyehköllä nettiselailulla akku kesti Muropaketin testeissä 4-6 tuntia. Käyttöä helpottaa erittäin pitkä akunkesto valmiustilassa ja kannettavaa voi huoletta pitää päiväkausia valmiustilassa ilman, että akun varaustila hupenee juuri lainkaan. Uudet Airit ovat saatavilla ainoastaan SSD-asemalla ja 11,6-tuumaisen mallin tapauksessa valittavana on 64 tai 128 gigatavun tallennuskapasiteetti, joten laitteesta ei ole suureksi datapankiksi.

Air tukee WLANia 802.11a/b/g/n-standardeilla ja lisäksi tuettuna on Bluetooth 2.1 + EDR, mutta optisen aseman ja verkkoliitännän puute ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä. Kuukauden mittaisen testisession aikana optiselle asemalle ei tullut kertaakaan tarvetta, sillä nykypäivänä tiedostot siirtyvät helposti internetin ja USB-tikun välityksellä. Jos optiselle asemalle kuitenkin on tarvetta, käyttöjärjestelmällä voi luoda etälevyn käyttäen verkon välityksellä toisen tietokoneen asemaa tai vaihtoehtoisesti hankkia USB-liitännällisen ulkoisen aseman. Myöskään verkkoliitintä ei kaivattu, mutta sen tarve on hyvin paljon kiinni käyttäjästä ja tarpeen vaatiessa USB-liittimen jatkoksi saa hankittua verkkoadapterin.

11,6-tuumaisen näytön resoluutio on 1366×768, joka riittää hyvin kyseisen kokoluokan näyttöön. Apple käyttää näytössä poikkeuksellisen laadukasta TN-paneelia, jolla on vältytty taustavalovuodoilta ja samalla se takaa kontrastikkaan ja valovoimaisen kuvan. Näppäimistö on täyden mittakaavan malli, joten sillä kirjoittaminen luonnistuu kuten millä tahansa kannettavalla. Tuntuma on hyvä, mutta valitettavasti pimeissä olosuhteissa kirjoittamisen helpottamiseksi näppäimistössä ei ole taustavalaistusta, kuten esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Macbook Aireissa. Hiiren korvikkeena toimivaa trackpadia ei voi olla kehumatta, sillä lasipintaisen ja suurikokoisen trackpadin tuntuma on hyvä ja yhden, kahden, kolmen ja neljän sormen eleet helpottavat käyttöä ja toimivat moitteetta. Ainoa huono puoli trackpadissa on se painamisen tuottama rasittava klik-ääni, mutta asian voi kiertää asettamalla käyttöjärjestelmästä painalluksen tapahtuvan hipaisulla.

Macbook Airissa, kuten myös monissa muissa Applen tuotteissa, on paljon pieniä asioita, jotka tekevät kokonaisuudesta laadukkaan ja helpottavat käyttöä. Yksi tällainen on magneetillinen MagSafe-virtaliitin, johon virtakaapelin saa helposti asennettua paikoilleen. Toinen seikka on virta-adapterista nousevat L-muotoiset klipsut, joiden ympärille saa rullattua kaapelin kuljetuksen ajaksi. Vaikka kannettavan sisällä on tuuletin jäähdyttämässä komponentteja, se havaittiin vasta parin viikon käytön jälkeen tutkittaessa kuvia sisuskaluista, joten kannettavaa voi hyvällä mielin kutsua hiljaiseksi. Tuuletin alkaa kuulua selvemmin vasta, kun kannettavaa rasitetaan tosissaan, mutta siihen ei riitä pelkkä webbisurffaaminen, sähköpostin lukeminen ja valokuvien katseleminen.

Kuukauden aikana perehdyttiin mahdollisimman tarkasti Mac OS X:n sielumaailmaan, josta ei testaajalla ollut entuudestaan käytännössä minkäänlaista kokemusta, mutta sitäkin enemmän ennakkoluuloja. Alussa käyttöjärjestelmä tökki vastaan ja pahasti – ikkunoiden sulkemispainikkeet ovat väärällä puolella Windowseihin verrattuna, Safari ei aukea koko ruudulle, tiedostojen lajittelu on eriskummallinen jne. Suurin osa näistä oli seikkoja, jotka olivat rutinoituneet Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmistä ja parin viikon jälkeen seikat alkoivat tuntua luontevilta. Ainoa asia, joka ei muuttunut alkujärkytyksistä, oli Safari, joka ei auennut suosiolla koko ruudulle ja lopulta se sai väistyä Firefoxin tieltä.

Mac OS X:ssä on paljon samoja piirteitä kuin Windows 7:ssä ja Linuxissa, mutta en ota sen enempää kantaa, missä käyttöjärjestelmässä ne ovat olleet ensimmäisenä käytössä. Fakta kuitenkin on, että siirtyminen pääasiallisesti Windows 7 -käyttäjästä Mac OS X -maailmaan tapahtui varsin vaivattomasti ja kuukauden käytön jälkeen on todettava, että moni asia on tehty Mac OS X:ssä huomattavasti järkevämmin ja helpommin kuin Windowseissa. Arvostamistani seikoista ehkä tärkeimmät ovat käyttöjärjestelmän vakaus ja toimivuus, jotka täyttyivät Mac OS X:ssä puhtain paperein. Käyttöjärjestelmä tai mikään ohjelma ei kaatunut testien aikana kertaakaan. Fakta on myös, että esimerkiksi Applen omat ohjelmat ovat helppokäyttöisiä ja ne tekevät selkeällä käyttöliittymällä sen, mihin ne on suunniteltu. Lisäksi esimerkiksi iPhone 3GS:n käyttäminen Airin kanssa Tethering-käytössä toimi naurettavan hyvin ja kokemattomille tietokoneenkäyttäjille ohjelmien asentaminen on tehty äärimmäisen helpoksi.

Vaikka ennakkoasetelmani Applea kohtaan ovat aavistuksen lämmenneet iPhonen myötä, Mac OS X on kummitellut mörkönä, josta on ollut vain pintapuolista kokemusta ja suuri kasa ennakkoluuloja. Kuukauden käyttö muutti ajatusmaailmaani huomattavasti enemmän, mitä osasin joulukuun alussa odottaa. Muropaketinkin uutiskommentteja lukiessa ei voi välttyä käyttäjien suorasanaisilta kommenteilta puolesta ja vastaan, sillä Apple on ollut ja tulee varmasti myös tulevaisuudessa olemaan yritys, joka jakaa mielipiteet selvästi kahtia. Applea vastaan olevien kuluttajien yksi useimmin käyttämistä argumenteista on korkea hintataso, mitä tuskin voi kieltää, jos vertaa esimerkiksi Macbook Airin komponenttiluetteloa muiden valmistajien kannettaviin. 999 eurolla saa varmasti suorituskykyisemmän kannettavan, mutta voiko kaikkea suhteuttaa pelkästään suorituskykyyn? Omalta osaltani ostopäätökseen vaikuttaa painavasti myös muotoilu, vankka rakenne sekä edellä mainitut pienet asiat, jotka tekevät kokonaisuudesta toimivan. Ymmärrettävästi eri ihmiset arvostavat kannettavissaan eri asioita, mutta toisaalta kyse ei ole kuin siitä, että joku ostaa edullisemman mutta toimivan farmari-Mondeon, kun taas toinen maksaa tuplahinnan Audista tai BMW:stä.

 

Hyvää
  • Koko & paino
  • Akunkesto (varsinkin valmiustilassa)
  • Näyttö
  • Trackpad
  • Jämäkkä runko
  • Käytännössä äänetön
  • MagSafe-virtaliitin
Huonoa
  • Hinta varauksella
  • Ei taustavalaistua näppäimistöä
  • Trackpadin naksuminen
  • Optisen aseman ja verkkoliittimen puuttuminen niitä tarvitseville

 

Sisältö

  1. Apple Macbook Air (11,6")
  2. Kannettavan esittely
  3. Kuukausi Macbook Airin ja Mac OS X:n käyttäjänä
  4. Loppuyhteenveto